Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Průběh obchodu


tom13

Doporučené příspěvky

Dobrý den,
jsem tu teprve krátce, ale rád bych si hned na začátku udělal jasnější představu. Vzal jsem tedy hned první graf uvedený v on-line manuálu a zkusil si představit, jak bych asi na základě zde získaných poznatků postupoval, a ten postup zde přikládám. Uvítám tedy cokoliv k tomu, rád bych si udělal co nejpřesnější představu o tom, jak to v reálu funguje.
Předem děkuji za všechny příspěvky.

- Prodat kontrakt bavlny na 62,27
- SL tedy musí být umístěn minimálně na 63,30 (63,32 je denní maximum - pokud bych dal SL na tuto hodnotu ještě před jeho dosažením, budu z trhu venku při dosažení této hranice, nebo až po jejím překročení? - a co když je cenový skok větší - například budu mít SL na 63,30, ale trh náhle vyskočí třeba ze 62,00 na 64,00 - znamná to, že díky SL budu sice z trhu venku, ale díky skoku až na hodnotě 64,00, nebo budu inkasovat ztrátu jen do výše 63,30, bez ohledu na to, kam až trh vyskočil?)
- trh jde spráným směrem a já bych po čtvrtém dni (předpokládám, že jde o denní graf) snížil SL na hodnotu alespoň 62,27 (tedy na nákupní), mohl bych i na nižší, ale předpokládám, že je vhodnější mít větší rezervu, než vystoupit z trhu s velmi malým ziskem
- trh pokračuje stále správným směrem a zhruba po 12 dnech mi přijde, že stagnuje a posouvám SL na hodnotu 60,54 (pokud počítám dobře v případě dosažení této hranice je můj zisk kolem 865$)
- trh se opět rozhodne pokračovat v medvědím pohybu až do 20 a 21 dne (řekněme, že tento výkyv mě nerozladí a nechám tomu volný průběh s tím, že díky posuntí SL budu mít alespoň nějaký zisk)
- ukáže se, že jsem udělal dobře a trh opět klesá, ale 30 den znejistím, protože cena dost vzrostla a raději se rozhodnu posunout SL na Close hodnotu 22 dne (56,72 - zisk by v tomto případě měl být zhruba 2775$)
- 31 den se pokusím přežít s tím, že i tak jsem na tom dobře a udělám dobře, protože poté trh nadále klesá
- nervozita samozřejmě stoupá, takže bych asi po shlédnutí 35 dne posunul SL na Close hodnotu 33 dne (asi 52,93 - zisk by teď byl kolem 4670$)
- dál už bych to asi neunesl a někde mezi 41 - 46 dnem bych z trhu vystoupil, protože bych se domníval že trh stagnuje (čistě teoreticky bych mohl i zadat příkaz k výstupu pokud trh dosáhne hodnoty například 46,67, samozřejmě bych po 41 dni nemohl tušit, jestli bude taková hodnota ještě dosažená, rozhodně bych posunul SL na Close hodnotu 40 dne (přibližně 48,75) tím bych asi 47 den skončil s výdělkem asi 6760$)
- pokud bych náhodou v trhu vydržel delší dobu, rozhodně bych vystoupil díky psychickému tlaku dříve než jak je tomu v příkladu

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

vevím, jaký přesně graf máte na mysli a kolikátého by jste nastupoval. Nic méně, zde nějaký komentář:
- SL je vždy lepší dávat za rozmezí dne (tj. nad H nebo pod L)
- pokud máte SL např. na 63,30 pak v momeně, kdy se trh dotkne této úrovně, budete exekuovaný za nejbližší možnou cenu (t.j. můžete vystoupit třeba i za 63,28 nebo 63,32 - záleží, jak je trh v daný moment volatilní)
- pokud trh "přeskočí" - t.j. udělá cenový skok (tak zvaný gap) na hodnotu např. zmíněných 64, pak vystupujete za 64
- další postup posunu SL na vstup je rámcově správný, my obvykle posouváme SL na hodnotu vstup plus komise - ať jsme totálně v "risk-free" obchodě. Tohle je nejlepší stádium - už víte, že nic neriskujete a tak se vám obchoduje mnohem lépe v pohodě
- další posun SL je v principu taky OK, způsoby posouvání SL má každý různý; někdo posouvá SL když má pocit, že trh stanuje, někdo posouvá pravidelně po určitých částkách (např. po částkách výše základního SL - tj. je-li základní SL třeba 300 USD pak posouvá SL vždy když se pohne trh o 300 USD - jinak řečeno svůj SL má vždy 300 USD za aktuální cenou), někdo posouvá zase v rámci S/R úrovní, korekcí , apod. Každý by si měl vytvořit vlasní styl.
- co se dále popsaného týče, nedoporučuji SL posouvat na close hodnotu, lepší je SL posouvat nad High dne (v případě medvědího pohybu)
- zbytek záleží, rozhodně jak píšete by jste byl asi pod tlakem z trhu venku dříve, takovéto ideální příklady jsou vážně spíš už pro ostřílené profesionály; i tak by jste vystoupil se slušným ziskem

Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za opravdu rychlou odpověď.
Jedná se o o obrázek grafu na: www.financnik.cz/images/image002.gif (první graf v první kapitole vašeho manuálu).
Pokud to správně chápu, při dosažení SL poté hodně záleží na rychlosti Brokera - pokud zaspí, mohu mít vyšší ztráty, nebo naopak i nižší, pokud trh mezitím spadne pod mou hodnotu SL a z toho mi vyplývá i další věc - na SL vystoupím vždy, a to i v případě, že by se jí trh jen dotkl, a pak spadl opět pod tuto hranici (v případě medvědího pohybu), nebo je třeba i možné dohodnout se s Brokerem, aby v případě takovéhle situace z trhu nevystupoval?
Píšete, že je lepší posouvat SL ne na Close hodnotu, ale na High hodnotu dne - který den máte na mysli? Pokud budu chtít posunout SL dnes, posunu ho tedy na High hodnotu včerejška? A v čem je High hodnota výhodnější oproti hodnotě Close - je to pouze proto, že High => Close a mám tedy větší i rezervu v případě růstu?
Pak mě ještě zajímá, jestli je lepší si stanovit i výstupní hodnotu, nebo se jistit jen proti ztrátám pomocí SL, ale výstupní hodnotu nezadávat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

chápete koncept Stop-lossu trochu špatně: SL se posazuje do trhu jako konkrétní BUY nebo SELL příkaz. Pokud jste long, je SL v podstatě SELL příkaz, pokud jste SHORT, je SL příkaz BUY. To znamemá, že SL je v trhu už od samého začátku ubchodu (nebo by alespoň měl být). Váš SL, nebo-li konkrétní příkaz k prodeji/nákupu má v evidenci po celou dobu již obchodník na parketu, takže velmi často na samotném brokerovi vůbec nezálěží. Jinými slovy, pokud bych to měl říci ještě jednodušeji:
Nakupujete komoditu XY za cenu 100. SL máte na ceně 90. Posíláte tedy brokerovi příkaz na BUY XY za 100, SL na 90. Váš broker pak předá tyto informace svému zástupci na obchodním parketu a ten nakoupí komoditu XY za 100 a zároveň nechá "ve vzduchu" nabídku stejný kontrakt prodat za 90 - tj. na místě vašeho SL. Pokud trh dojde k ceně 90, váš kontrakt je prodaný, z.j. jste venku z trhu - váš obchod je uzavřený se ztrátou předem definovanou SL.
Samozřejmě, že někdy trh projede cenou 90 příliš rychle a váš kontrakt je v řadě s celou řadou dalších kontraktů (docela jistě má v trhu více obchodníků zadaný SL). Proto nejprve musí být vypořádány příkazy před vámi a tím může dojít k exekuci vašeho SL až když je třeba cena na 88 a tím dostat horší plnění svého SL.
Jinak samotný zástupce brokera na obchodním parketu (zvaný LOCAL) nikdy nezaspí, to nemusíte mít strach :-)
V principu by jste měl vystupovat na SL okamžitě v momentě, jakmile se trh hranice vašeho SL dotkne. Někdy se však takové hranice dotkne trh třeba jen na pár vtěřin, a tak je možné, že nedojde na váš příkaz řada a vy v trhu zůstanete (samozřejmě platí pouze v případě, že by se trh dotknul vašeho SL a pak zase otočil a jel vašim směrem). Rozhodně broker nemůže jakkoliv předem obvlivnit, jestli budete z trhu na svém SL venku pokud se trh SL jen dotkne a pak vyrazí opět vašim správným směrem.... Jakmile se trh vašeho SL jen dotkne, měl by jste být ideálně hned venku....
Stop-loss je vždy lepší posouvat nad H předešlého dne (v případě medvědího pohybu) proto, protože trh má následující den velmi často volatilitu v rámci rozpětí pohybu předchozího dne a tak by jste se SL na close mohl být zbytečně venku, přičemž SL nad H předešlého dne vás velmi často v trhu "podrží".
Osobně neznám nikoho, kdo by posouval SL na CLOSE - standardní je posouvat SL nad HIGH / pod LOW. Ale pokud ve svém testování a papírovém tréningu zjistíte, že vám více funguje posouvat SL na CLOSE předešlého dne - je to samozřejmě na vás, meze se nekladou ničemu!
Stanovovat si i výstupní body (tzv. PROFIT-TARGET, nebo-li PT) je relativně běžnou věcí, ale obecně platí, že pokud má trh tendenci pokračovat v trendu i dále než za vaše PT, samozřejmě je nejlepší nechat trh růst co nejdále a vyždímat z něho maximum $$$.....
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...