Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Výplata zisku


vladimir_beranek

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

Zajímalo by mne, kde se "berou" peníze na výplatu zisku z nákupu a prodeje futures kontraktu.

Uvažujme rostoucí trh. Koupím jeden kontrakt XY za cenu 100 bodů, jeho cena je např. 1000 USD, zaplatím zálohu (margin) např. 10USD. Po nějakém dni cena kontraktu vzroste na 120 bodů, a já se rozhodnu jej prodat. Cena pak je 1200 USD, můj zisk je 200 USD. Broker mi vrátí margin 10 USD a zinkasuje poplatek za své služby. Potud tomu rozumím. Nerozumím již tomu, že v případě, když svůj kontrakt prodám za těch 120 bodů (1200 USD) pak musí existovat někdo, kdo jej koupí. Ten někdo zaplatí zase jen margin ve výši cca 12 USD. Kde se tedy vezme těch 200 USD jako můj zisk ?

Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Vladimír Beránek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přeji hezký den,
zisk generuje ztráta někoho jiného. Komoditní business je tzv. "zero sum game" - hra s nulovým součtem. Aby někdo vydělal, musí někdo prodělat a opačně. Nicméně v komoditním businessu je zapojeno obrovské množství účastníků - spekulanti, fondy, výrobci atd. takže se rozhodně nemusíte obávat toho, že byste se v běžném trhu nemohl zbavit nějakého kontraktu, protože nenajdete "proti stranu". Je sice možné, že se vám komodita bude zdát například "příliš drahá", ale vždy se najde spousta lidí kteří ji naopak vidí "velmi levnou". Co obchodník, to jiný pohled, jiná strategie - proto je vždy v trzích možné kdykoliv nakoupit i prodat.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myšlenka, že dejme tomu 20% spekulantů profituje a zbytek tam dodává peníze, je silně nepovzbudivá pro začátečníka. Dost jsem o tom vždy přemýšlel. Je potřeba si uvědomit, že to nemusí být taková tragedie. Když si vezmeme např. benzín, který spekulanti vyšponují nahoru a se ziskem prodají, mezi kupujícími nebudou jen další neúspěšní spekulanti, ale také zpracovatelé, kteří za vyšší cenu musí nakupovat. Tuto cenu potom promítnou do produktu spotřebitelům. To je dobře vidět že ? ;)

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...