Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

psychologie obchodování


beginner

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,
před delší dobou jsem tady narazil na něco jako je vedení si ,,deníku pocitů", v té době jsem si toho moc nevšímal, ale postupem času si myslím, že by to mohla být dost zajímavá a prospěšná věcička. Jak se takový deník pocitů vede? Co si tam tak zapisovat? Co z toho vyvozovat za závěry atd atd.... ???

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jirko,

já osobně si do takového deníku zapisuji naprosto všechno, každičký svůj pocit. Takže tam najdete věci jako:
- "mám takový pocit, že v pondělí po víkendu mi trvá cca 2 hodiny, než se pořádně sladím s trhy. Proto první 2 hodiny budu maximálně opatrný"
- "mám takový pocit, že pokud je nízká likvidita, skalpeři se spíše prohánějí po mém SL. Takže zkusím udělat studii, jestli se v nízkém volume nevyplatí větší SL"
- "mám takový pocit, že by mohla docela profitovat formace kterou pracovně nazývám volatility reversal. Zkusím jí příštích 14 dnů cvičně testovat"
- "mám takový pocit, že nemá cenu brát formaci XY, pokud mi CCI neukazuje ZZ. Na základě posledních 3 týdnů obchodování se mi tento pocit dost potvrzuje. Od zítřka zkusím formaci XY brát pouze pokdy CCI = ZZZ"
- "mám takový pocit, že jsem včera zbytečně prodělal víc, než jsem mohl. Po první ztrátě jsem totiž evidentně trpěl pocitem, že svou ztrátu z úvodního dne musím získat zpět a to mě nutilo obchodovat za každou cenu. Tohle je slabost, na které musím průběžně pracovat"
Atd.

Smyslem je zaznamenávat si skutečně vše, řada z těchto poznámek se časem "utříbí" a vznikne z nich spousta nových užitečných pravidel pro vaše obchodování, která z vás budou dělat mnohem lepšího a úspěšnějšího tradera. Chce to ale být k sobě skutečně maximálně upřímný a citlivý.

Hodně zdaru,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jirko, je rozumné psát si i pocity bez ohledu na trading. Skutečně též doporučuji. Naučíte se lépe rozeznávat některé stavy své mysli - kdy jste např. rozhozený, nesoustředěný, atd. Pomůže vám to v budoucnu rozeznávat během obchodních hodin některé momenty, kdy je lepší držet se stranou trhů, apod.
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jirko,

pokud budete brát tuto profesi se vší vážností, pak skutečně projdete cestou výazného sebepoznání. Cíl cesty pak bude dvojnásobný. Nejenom, že se dostanete na cestu úspěšného tradera, ale ještě velmi výrazně zkvalitníte celou řadu dalších sfér svého života. V tomhle je trading úžasný - jde jen o to vydržet a nebát se právě toho, že je to dlouhá trať.

T

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tome,
mám k tomuto ještě pár dotazů, jak jste Vy osobně zpracovával všechny ty získané informace? Jedna věc je, psát si každý den jak se po čem cítím apod... ale druhá a ta mnohem náročnější věc je - co s tím? chci se právě dozvědět co nejvíce věcí o tomto ať s tím pak můžu začít už naplno.

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,
Chtel jsem postnout uplne stejne vlakno jako beginner (timto ho pozdravuji :) ), taky by me zajimalo jak probiha nasledne zhodnocenni, jestli proste pisu hlava nehlava cely tyden kazdou myslenku, co mi proleti hlavou a pak treba v nedeli se tim proberu s jistym odstupem - objektivitou diky cemuz nasledne vyberu veci ovlivnujici pristup k tradingu atd..

No mozna jsem si sam odpovedel, nebo se to dela nejak jinak? - Efektivneji?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

já používám deník pocitů již dlouho a můžu říct, že je to velmi dobrý nástroj pro poznání svého chování.

Není to žádná věda a jsem přesvědčen, že po prvním týdnu budete přesně vědět jaké závěry se z vašich poznámek dají vyvodit. Například já jsem zjistil, že pokud vstupuji do trhu a nejsem pevně rozhodnutý, jestli mám vstoupit, skončí to vždy ztrátou. Z toho jsem vytvořil pravidlo, že pokud nejsem jasně rozhodnutý, že beru „dobrý obchod“ je lepší do toho vůbec nevstupovat.

Takových pravidel jsem na základě deníku vytvořil mnoho. Vždy na konci dne si zvýrazním co se mi nelíbilo. Druhý den se snažím zvýrazněnou věc nedělat. Na konci týdne si pak ze zvýrazněných věcí vytvořím pravidlo, pravidla. Jestli vše dodržujete si posléze můžete kontrolovat podle deníku.

Opravdu není to nic těžkého, jediné co je třeba dodržet je maximální otevřenost a upřímnost vůči sobě.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdavím pánové,

jak s vašim deníkem naložíte dále je už jen a jen na vás :-) Můj postup je takový, že každý víkend udělám souhrn, vše zvážím a napíšu si případně priority na příští týden. Například: "příští týden se soustředit na formaci double bottom v kombinaci CCI plus být rychlejší v reagování na výstupní signály". Případně ještě zhodnotím, jak dopadnuly priority, co jsem si zadal o týden dříve.

Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
volit svuj vstup jen proto, ze si jsem nebo nejsem jist danou formaci znamena, ze bud danou formaci neznam a nebo ji nemam dopracovanou na uroven, kdy si budu svym vstupem vzdy jist. Resp. volit "spravny" vstup dle subjektivnich pocitu znamena, ze je neco na mem obchodnim systemu spatne. Tedy doporucuji, testovat danou formaci mnohem dukladneji a hloubeji a tim tuto poznat natolik, ze ji budete verit za kazde situace, nebo hledat potvrzujici formace k Vasi vstupni strategii, resp. hledat vstupni filtry, ktere Vam potvrdi spravnost Vaseho vstupu. U intradenniho obchodovani toto plati 100x vice, protoze rozhodovaci proces trva jen nekolik vterin a to je moc malo na to, aby jste do tohoto procesu vnasel pocity. Pro svuj vstup mate bud 100% vyplneny vstupni pattern a nebo nemate nic. Vstupni pattern vyplneny z 95% neni vstupni pattern.
Druhou moznosti je to, ze jste ciste pocitovy obchodnik a pak se vice soustredte na obchodovani dle svych pocitu a technickou analyzu pouzivejte velmi minimalne.
Uvedu priklad:
jiz nekolik mesicu testuji vstupni a vystupni pattern pro intradenni obchodovani komodit. Jedna se o jeden jediny, ktery nyni povazuji za svuj "svaty gral". Tento svuj "svaty gral" jiz obchoduji. Na jeden kontrakt Mini DJ $5 delam denne v prumeru 100 USD profit. Znam jej tak dobre, ze vim, kdy ano a kdy ne. Znam jej jen proto tak dobre, ze se na tento soustredim kazdy den jiz nekolik mesicu. Nyni, kazdy den rano otevru PC, zapnu grafy, uvarim si kafe a cely den cekam na jeden jediny vstupni pattern, ktery se mi vzdy ukaze a ktery zobchoduji. Neresim, nedoufam, proste a jednoduse jen cely den cekam na svuj vstupni pattern. Priznam se, je to trochu nuda, cekat treba do 13.00 hod a nedelat nic jineho, nez cekat, presto to stoji za to. Muj vstupni a vystupni pattern je banalne jednoduchy, avsak je dopracovany do posledniho detailu. Delam v prumeru jeden obchod denne. Dokonce premyslim, ze na nej napisu knihu, protoze to pochopi uplne kazdy, kdo otevre grafy.

Preji vsem mnoho uspechu pri obchodovani a doufam, ze jsem nikoho svym prispevkem nijak neposkodil.

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...