Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

online trading


namodro

Doporučené příspěvky

Četl jsem tady někde několik příspěvků lidí, kteří obchodují online. Za těch pár týdnů, co jsem tenhle server objevil, jsem vyzkoušel několik online platforem ale mám pocit, že to není tak úplně nejspolehlivější záležitost. Přitom jsem dospěl k názoru, že vzhledem k několika okolnostem bych v budoucnu - pokud se mi ovšem podaří vůbec našetřit něco do začátku :) (velká rodina a malý plat) - rád obchodoval právě výhradně elektronicky. Jak píší autoři těchto stránek, každý by si měl najít tu svoji parketu.
Rád bych se tedy zeptal na zkušenosti s online platformami - mně se zatím nejvíc líbil BESTDirect od PFG - nabízí ho i Harpoon - ale přes ujištění Harpoonu i PFG mi na něm neběhají live grafy, pouze WEB charts, které jsou o dvacet minut zpožděné, což je, myslím, v intradenním tradingu docela průser. Taky se mi někdy stává, že zadám příkaz např. BUY, tabulka obchodů mi příkaz provede ale v tabulce pozic se mi vůbec neobjeví, že jsem LONG...
Takže moje dotazy:
1. Mohl by někdo doporučit online platformu, se kterou má dobré zkušenosti?
2. Obchodují se elektronicky běžně i poziční obchody?
3. Je možné si najít brokera a vnutit mu svoji oblíbenou plarformu, nebo má každá brokerská firma svoji?
4. A je vůbec proveditelné obchodovat čistě online? - co když se mi sekne počítač zrovna vteřinu předtím než budu chtít zarazit nějakou obří ztrátu?

Díky za informace, začátečník (ještě dlouho :) ) Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

On-line trading je vždy taková trochu sázka do loterie. Osobně jsem se také vždy bál nejvíce výpadku sítě, ale zatím se mi to naštěstí nikdy nestalo – ale běžné připojení mám jištěné ještě případně dialupem. Z tohoto pohledu vidím nezbytné, aby k on-line platformě existovala i alternativa zadávání příkazu po telefonu – člověk tak může vždy např. uzavřít své příkazy touto cestou.

Ad BestDirect od Harpoon. S touto platformou jsem obchodoval a přišla mi poměrně intuitivní. Data tam byla skutečně živá pouze z některých trhů (tuším že z těch obchodovaných na Globexu – ale to se mohlo změnit), což jak jsem pochopil je všude dost podobné – v základní ceně vám nikde (co já vím) nenabídnou on-line data zdarma v nějakém rozumném rozsahu (i když to na hodně místech slibují). Většinou je v tom nějaký fígl (jako třeba mikroplatba za každý refresh, povinnost minimálního počtu obchodu atd.). Osobně nakonec používám extra placená data.

Z Vašeho příspěvku jsem pochopil, že zkoušíte BestDirect v té demoverzi co je na webu– ta mě taky nijak moc nefungovala a upřímně jsem nepochopil proč to vlastně PFG nabízí. V ostré verzi jsem neměl s nákupem a prodejem žádné problémy. Eletronicky lze určitě obchodovat cokoliv – tj. i pitové trhy. V podstatě jde o tytéž obchody co přes brokera, ale člověk si tam příkazy zadává sám (s nižšími poplatky, ale samozřejmě s vyšším rizikem).

Jinak zde jsou nějaké mé postřehy k obchodování přes on-line platformu:
- osobně bych doporučoval první obchody zadávát přes živého brokera. Člověk je nervózní ze samotné podstaty že začíná obchodovat a u on-line zadávání se může zapotit i zkušený obchodník
- rozhodnete-li se začít s on-line platformou, věnujte skutečně hodně času studiu toho, jak jsou v platformě zobrazovány ceny. Budete-li zadávat cenu ručně (tj. pokud ji nebudete vybírat např. z nějakého rolovátka aktuálních cen), může se vám stát, že budete mít problémy s umístěním desetinné čárky, protože na tohle se v on-line platformách příliš nehraje, přestože důsledech chyby může být fatální
- zásadní nevýhodu on-line platfory pro pitové obchody vidím ve skutečnosti, že prostě z pitů chodí potvrzení často hodně dlouho (někdy třeba desítky minut). V tomto období pořádně nevíte, jestli jste v trhu či nikoliv, tudíž jestli máte zadat stop-loss atd. atd. Samozřejmě, že obchodování přes brokera není rychlejší, ale broker přeci jen může plnění zjistit telefonicky a případně poradit.
- Každá firma používá své platformy (s tím že existují řešení, které nabízí více firem), tj. vždy je třeba si vše vyzkoušet a nehledět pouze na komise. Některé platformy mohou být výrazně méně spolehlivé než jiné.

Tzn. on-line platformy vůbec neodsuzuji, naopak – jsem principielně jejich zastáncem. Jen pokud začínáte, tak bych raději doporučoval první obchody realizovat přes brokera s asistencí.

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...