Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

poradí odborník? futures benzínu na příští jaro


Doporučené příspěvky

Dobrý den,
zatím jsem ještě komodity neobchodoval, chtěl bych to ovšem změnit. Dle informací z tohoto serveru a dalších dostupných zdrojů usuzuji, že jedna z nejbezpečnějších investic v komoditách, dá li se něco podobného o těchto obchodech vůbec říci, je dlouhá pozice v letním benzínu od cca ledna do srpna. Byl by někdo ochoten toto se mnou rozebrat poněkud podrobněji? Mám velmi náročné zaměstnání, rodinu a velmi málo času nazbyt pátrat po relevantních informacích v moři balastu. Moje otázky k tomuto tématu jsou:

1) má tato fundamentální strategie skutečně oporu v reálných trzích?
2) kdy je statisticky nejvhodnější do dlouhé pozice této komodity vstupovat?
3) existuje v Česku broker, který tento obchod dokáže zprostředkovat?
4) jaká je z technického i fundamentálního pohledu na věc rizikovost této konkrétní investice? (pokud jsou mé
předpoklady a informace správné, měla by tato dlouhá pozice generovat opravdu velmi nízké riziko, spjaté pouze z
extrémními vlivy, protože ceny paliv na jaře a v létě tvoří velmi silné fundamentální jevy
5) jak zjistím, jaký objem komodity lze zakoupit na margin zhruba 15 000 dolarů, respektive jaký je takový objem v
průměru právě u této komodity, při předpokladu držení pozice 6-8 měsíců
6) jak by jste zhodnotili volatilitu tohoto trhu

Předem velmi děkuji za každou odpověď a přeji hezké svátky,
Karel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

osobne bych do podobne (tak moc dlouhodobe) ivestice nesel - a uz vubec ne s takovou sumou (ktera urcite mnohonasobne prekracuje 5% risk na obchod).

za 6 mesicu se toho muze stat tolik, ze vas to muze prijit hoodne draho - pokud nejste zkuseny obchodnik - predevsim v soucasnosti kdy je cena dost vysoko a ma kam klesat.

je sice pravda ze se v teto komodite historie casto opakuje, ale co kdyz to tentokrate bude prave ta jedna vyjimka za 5 let, ktera by vam zlikvidovala cely ucet. jak byste to potom nesl?

spis bych se na vasem miste rozhodl investovat tuto castku do jinych produktu nez komodity, nebo si nasel vice casu a komodity nastoduval a investoval pozicne na kratsi obdobi.

Pete

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Karle, také souhlasím s Petem. Ve vašem případě by byly ideální spready, ale nastudovat musíte vše. Je nesmysl pouštět se do komodit bez znalosti problematiky. Tímto stylem, který jste napsal se na komoditních trzích neobchoduje. Na cizí doporučení většinou přijdete o peníze. Musíte zvolit strategii a udělat větší množství obchodů pro určitý finanční výsledek. Představte si, že nakoupíte za 15tis. USD kontrakty benzínu a on začne klesat a vymaže Vám polovinu účtu. Co budete dělat ? Zavřete pozice, nebo budete doufat, že se to brzo otočí, nebo co ? Není to tak jednoduché, trh dělá různě velké korekce a i když se nakonec vydá zamýšleným směrem, může být účet pryč. Tak to opravdu nefunguje !!! Před takovým pokusem Vás musím důrazně varovat !!! Pokud nemáte čas, investujte jinde, jak píše Pete, sice s menším ziskem, ale i menším rizikem.
Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Voide,
obavam se, ze neexistuje odbornik, ktery Vam rekne, cena pujde tam ci onam. Staci, aby prisla situace podobna New Orleansu a vsechny, i sebe lepsi predpovedi, budou ta tam. Urcita pravdepodobnost vyvoje existuje, avsak tyto se obchoduji trosku jinak, nez si asi v tuto chvili predstavujete. Problematika techto obchodu je natolik rozsahla, ze ji nelze zodpovedet jednim clankem nebo prispevkem. Rozhodne necekejte, ze Vam nekdo napise, kup za $15,000 23.1.2006, pockej do 30.5.2006, kdy prodej za tolik a tolik. Pokud Vam takovou informaci nekdo nabidne, pak je to spise sarlatan a je jen na Vas, zda-li budete takove informaci duverovat.
Na trhu existuji "guru's", kteri predpovidaji vyvoj trhu s 99% pravdepodobnosti, bohuzel tito "guru's" pravdepodobne nedokoncili zakladni skolu, protoze maji velke zmatky v procentech. Stejne tak existuji "guru's", kteri Vam daji cca 50% pravdepodobnost vyvoje trhu, avsak tato se opet obchoduje zpusobem, ktery take nelze popsat jednim clankem nebo prispevkem = vstupni strategie, moneymanagement, vystupni strategie.
Jina vec je, kdyz Vam nekdo nabidne informaci kdy a za kolik koupit + vsechny uvedene polozky. V tomto pripade jiz muzete uvazovat o realizaci tohoto obchodu, avsak s rizikem, ze tento obchod bude ztratovy, pricemz rozsah ztraty musi definovat vystupni strategie, kterou uvadim vyse.
K vyse uvedenemu predpokladam, ze mate otevreny ucet u brokera k realizaci Vasi investice, stejne tak dostatecnou vysi kapitalu na realizaci Vasi investice.
Posledni moznosti, jak realizovat Vasi investici je vlozit Vase prostredky do rukou odbornika, ktery tyto bude obchodovat za Vas, pricemz bude participovat na profitu, ktery realizuje, pripadne Vam bude uctovat urcitou vysi poplatku za kazdy uskutecneny obchod = viz obchodni system B.O.A. Takovychto obchodniku existuje cela rada a je jen na Vas, zda-li se pro nejakeho rozhodnete.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby



Předpokládám že pokud chcete investovat 15,000 dolarů do kontraktů , a tím otevřít svou pozici , tak to máte na komodity vyčleněno do začátku 300,000 dolarů ? protože jedině tak by vám vyšel risk 5% na obchod .

Ale pokud by jste se rozhodl skutečně po večerech studovat seriozně komoditní systém ( tak jako 90% zde přítomných ) a později si otevřel účet s 15,000 dolarů, budete mít velice solidní základ pro pozdější obchodování protože s takovým účtem přežijete i nějakou tu ztrátu .

.
Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Dobrý den,
díky všem za fundované odpovědi. Celkem chápu, jak má vypadat správný přístup k obchodování na burze, nějaký čas už se pohybuji na kapitálových trzích. V podstatě jsem chtěl převézt peníze z českých akcií do něčeho ziskovějšího. Loňský rok, který jsem zakončil na +41% hodnoty portfolia, se už opakovat nebude. Bohužel. Potenciál české burzy je za příštích 12 měsíců maximálně okolo 15% . To není příliš zajímavý výnos. Ohledně investice do paliv mě informoval "známý co má známého". Snažil jsem se nastudovat alespoň základy komodit a jistě mi dáte zapravdu, že od akciových trhů se zase tak moc neliší. Po prostudování grafů za posledních cca 6 let dávám za pravdu všem, skutečně se dva roky, konkrétně 2001 a 2002 ceny vyvíjely poněkud odlišně od jejich úzu. Vím, že cena v současnosti má kam klesnout, osobně bych ji viděl na přelomu Března a Dubna kolem hodnot 1,4-5. Rozumím i varování, poukazování na max 5% v páce... Mimochodem, těch 400 000 dolarů bohužel nemám. Kdyby ano, měl bych svého privátního bankéře, konzervativní portfolio s výnosem cca 10% / rok a vystaráno. Zajímá mě jedna věc. Jestli je někdo z Vás z Prahy a našel by si hodinku až dvě na oběd a kávu, na což platí mé pozvání, rád bych probral několik grafů a dotazů osobně s člověkem, který už nějakou dobu komodity obchoduje. Nejde mi o sdružování prostředků, pouze o informace (to pro potenciální zlatokopy:-)). Tak se mi prosím ozvěte na mail, případně na tel. číslo 604 140 791. Mimochodem, klidně se nás u takové neformální diskuze může sejít i víc.
Přeji Vám všem šťastný a veselý Nový rok, hodně osobních i pracovních úspěchů a hlavně spoustu dlouhých trendů,
Karel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě jedna drobnost Libici - ona nešťastná Katrina udělala z mnoha lidí boháče, podívejte se na ceny strategických surovin v době před a po hurikánu. Tyto katastrofy působí na komodity většinou silnými fundamentálními tlaky na růst cen, v čemž se komodity zásadně liší od akcií. Moc dobře si nedovedu představit situaci, ovlivňující opačně ceny pohonných hmot takto radikálně, snad s výjimkou nějaké opravdu převratné technologie, ovšem výzkum je jedna věc, vývoj druhá a praxe až třetí, takže by stejně došlo k pouhému výkyvu. Bavme se o držení pozic ve standardní geopolitické situaci - mír, žádná pandemie, ... V takto nastalých katastrofických situacích jde hlavně o analýzu jejich fundamentálních vlivů a případné rychlé ukončení pozic. Nebo šťastné a spokojené setrvání jako u Katriny.
Příjemný den,
Karel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

void: z nekoho bohace, z nekoho chudaka :) nejhorsi je, ze nikdo Vam nezaruci, ze skoncite na te spravne strane.
ad akcie na prazske burze: tam jste toho vynosu take nedosahl s jednim titulem predpokladam? Investice do paliv je ekvivalentem investice do jednoho akcioveho titulu s tim, ze diky financni pace jsou mnohem vetsi rizika (ale i potencialni vynosy samozrejme). Pokud byste to kombinoval se zlatem a menami, pak by to mozna melo smysl. Ale na to nemate dost velky ucet.
Jenze - tohle je muj nazor. Taky to proste muzete zkusit a muze Vam to vyjit. Ale to je spis gambling :)
dzink

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ranger:

Pokud ten trh dostatečně nastuduješ a máš na to dost velký účet, není důvod se bát...

Já mám třeba dlouhodobě nastudovanou měď, na papíře v ní vykazuji už přes rok výrazné zisky, ale nemám na ni účet, takže musím na ostro obchodovat pšenici a snažit se přes ní prokousat k mědi:).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Voide,
z Vaseho prispevku vypliva, ze mate zkusenosti z obchodovani stocks, coz z Vaseho dotazu nebylo jasne. Pokud mate zkusenosti ze stocks, pak v komoditach plati stejne principy investovani. Investovani je natolik komplexni, ze nelze odpovedet jednou vetou.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
pokud existoval někdo, kdo po úderu hurikánu okamžitě neuzavřel pozice komodit, ovlivněných katastrofou, byl to naprostý šílenec. Alespoň několikahodinová fundamentální analýza je v takových situacích prostě absolutně nutná. Já netvrdím, že si zítra otevřu účet u brokera a všechny svoje těžce vydělané peníze vyhodím z okna, nejsem blázen a gambler také ne. Paliva jsem si jako model zvolil z důvodů následujících: jejich cena cykluje, což samo o sobě nedává sice žádnou záruku, nicméně poskytuje určité vodítko k analýze trhu, za další, přes poměrně výrazné výkyvy jejich cena dlouhodobě roste, tedy trh má určitý směr, opět další dílek analýzy, za třetí, dopad neočekávaných fundamentálních událostí má na tuto komoditu ve velké většině případů růstový tlak(v podstatě nezáleží na směru, ovšem na jeho [bold]definici[/bold] ano). Tyto fundamentální základy se dle mého názoru dají dobře podpořit technickou analýzou a alespoň částečně - při racionálním přístupu k věci - sníží riziko pákových obchodů, které je, přiznejme si, obrovské. V podstatě jsem chtěl prodiskutovat tyto postřehy s někým v komoditách zkušeným. Mimochodem, dovolil bych si nesouhlasit s názorem páně Libicovým, stock trading a komodity, přes určité společné rysy, nejsou příliš podobné. Alespoň ne z hlediska drobného investora, kterému z kapitálových trhů zcela chybí zkušenosti s krátkými pozicemi a marginy a obrovskou volatilitou trhů. Ano, rámec je stejný, ovšem komodity jsou násobně náročnější (i násobně rentabilnější, pokud se daří) než akcie na vypracování obchodního plánu a akceptaci ztrát. Pro demonstraci - na pražské burze se pohybuji cca 4 roky a za tu dobu jsem měl 2, slovy dva ztrátové obchody z celkových 56. Šlo o BAAKOMB a můj špatný odhad vlivu výroční zprávy v loňském roce a druhý byl BAAUNIPE a velká minela při analýze průšvihu s PKN. Takže ještě jednou bych požádal zkušeného laskavce o nějakou neformální diskuzi na výše zmíněná témata. Děkuji a přeji hezký den,
Karel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Karle,
jestli jsou principy stejne ci ne je v podstate jedno, resp. diskuse na toto tema nepatri do tohoto vlakna. Do fora jste dal dotaz, na ktery jsem Vam napsal odpovedi vyplyvajici z mych zkusenosti. Jestli si z nich neco vezmete pro sebe je uz jen Vase vec.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...