Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Vstup do pozice a typy burz


Doporučené příspěvky

Jsem stále ve stadiu pouhého studenta fungování komoditního obchodování, ale jelikož ze své pozice v zaměstnání jsem nucen sledovat ceny mědi a zinku na burze LME, tak si myslím, že se z těchto dvou surovin počínaje začátkem loňského roku staly velice zajímavé komodity vzhledem ke stálemu růstu jejich ceny. Měl by pro mě někdo z komoditních odborníků radu, jaké rozčarování by mě mohlo potkat při mém, pro někoho bezhlavém vstupu do dlouhé pozice, bez mojí další odborné přípravy v oboru komoditního obchodování. Podotýkám, že jsem nestudoval žádné formace na grafech, ale řídil bych se pouze mým dlouhodobým sledováním vývoje cen na burze LME a analýzami odborníků. Dá se vůbec takto také obchodovat?
V manuálu zdarma také uvádíte u mědi jako nejběžnější burzy Nymex a Comex. Pokud jsem dobře informován, tak LME je největší světová burza a podle jejích cen se také řídí většina výrobců slitin a obchodníků s barevnými kovy. Je tedy vůbec pro mě jako pro normálního smrtelníka možné popř. obchodovat přes tuto burzu, nebo jste burzy Nymex a Comex uvedli pouze z toho důvodu, že LME nepoužíváte (např. protože je specializovaná pouze na kovy a plasty). Také by mě zajímalo, zda se může stát, že by se nějaká komodita obchodovala na různých burzách ve velkých rozdílech, nebo snad i že by nějaká komodita byla na nějaké burze v růstu a na nějaké v poklesu ceny. Podle mého logického uvažování to asi možné není jelikož poptávka a nabídka má asi v tomto směru globální charakter, ale jak jsem již na záčátku uvedl, jsem "zelenáč" a proto vznáším i tento, pro někoho možná přitroublý dotaz.

Předem díky za všechny případné odpovědi, zdravím,
Miki

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchodovat se tak určitě dá, ale pravděpodobně Vás to bude stát dost peněz. Že něco dlouho roste neznamená, že to bude růst i zítra. Já mám takové zkušenosti (naštěstí jen papírové), že když do nějakého obchodu vstoupím tímto způsobem, krátce po mém vstupu se cena obrátí proti mně. Navíc jestli nemáte s obchodováním zkušenosti, nebudete vědět jednu veledůležitou věc - kdy máte vystoupit. Cena neporoste do nekonečna - jak poznáte, že se trend obrací?

Jestli na to máte čas, zkuste se dobře naučit číst nějakou jednoduchou formaci, prostudujte money-management a samozřejmě základy obchodování samotného. Vypusťte všechny složité teorie, ukazatele a podobné věci. Pokud nejste ten typ člověka, který se roztřese kdykoliv by mohl přijít o peníze, k vydělávání peněz na burze Vám to úplně stačí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za reakci. Sleduji cenu zákl. kovů denně a vždy, když si řeknu, že dnes bych vstoupil do dl. pozice tak druhý den je cena opět vyšší. Kdybych toto však udělal v reálu, věřím, že by rázem proběhla značná korekce (i když tomu současné prognózy stále nenapovídají) a stalo by se něco podobného i mě (bohužel pak už ale ne pouze papírově). Pokud by se však stejně náhodou stal opak, samozřejmě bych z počátku vystoupil asi co nejdříve při náznaku dosahu "magické hranice" o které se spekuluje v analýzách. Samozřejmě je mi jasné, že cena neporoste do nekonečna, ale v současné době je tento tred, co se týká mědi, už delší dobu prostě takový. Souhlasím, že pro dlouhodobé obchodování se samozřejmě bez studia všech nástrojů v komoditních trzích nemohu v žádném případě obejít a také na tom hodlám tvrdě pracovat. Teď mi však připadalo dobré vědět co by mě ještě mohlo překvapit při mém jednorázovém zakoupení kontraktu (samozřejmě s vyloučením takových případů, že by někde v Chile došlo k uvedení do provozu nějakých dalších těžebních kapacit, nebo by Čína najednou ze dne na den přestala poptávat), když na základě mého dlouhodobého sledování (podotýkám, že ne na grafech ale pouze z novin) cítím nějaké to zhodnocení vložených prostředků....

......a nebo se prostě ani v této chvíli neobejdu bez grafů...?

Díky, M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Michale,
chcete tady požehnání k long pozici v mědi. Obávám se, že Vám ho nikdo neposkytne. Trhy jsou natolik nevyzpytatelné, že to prostě budete muset zkusit, nebo ne. Možná se to povede, možná ne. Hlavně si dejte aspoň mentální SL, pokud by se trh otočil. Ale zase bude problém kolik jste ochoten riskovat a kam ho posadit. Pokud se obchodování věnujete, tak se stane, že prostě několikrát po sobě z trhu vyletíte právě na ochranný SL, ale dlouhodobě se naopak několik obchodů povede a měl byste se dostat do zisku. Ale při jednorázové investici si nemůžete dovolit nastupovat třeba na třikrát.
Co týká grafu, na ten se můžete podívat na netu. K tomu nic zvláštního nepotřebujete, jen jde o to, aspoň správně načasovat vstup, což ale taky není záruka úspěchu.
Asi jsem vám moc neporadil, ale tak to prostě je. B

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Studovat všechny nástroje rozhodně nedoporučuji. Já s tím kdysi začal a zakrátko jsem v tom měl takový guláš, že jsem nevěděl, co mám vlastně dělat. Nastudujte základy obchodování (principy obchodování, čtení grafů, obchodní příkazy a podobné věci) a poté si vyberte jeden jednoduchý systém, na jehož ovládnutí se zaměřte...

Doporučil bych vám jednu "knížku", která je k úspěšnému začátku ideální, ale nechci (a nejspíš ani nemůžu:) ) tady rozsévat reklamu.

Jinak mentální SL bych na začátek nedoporučoval, i když záleží na Vaší psychice. Potom máte tendenci věřit, že se to přece ještě "musí" obrátit a snižujete ho až do margin callu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Teď si nejsem jist co je mentální SL... :S...je to něco jiného než ochranný SL?

Ještě by mě zajímalo, jak jsem zmínil na začátku, jak je to s těmi odchylkami u různých burz co se týká kurzů na stejný druh kontraktu. Můžou být nějaké větší odchylky v cenových úrovních?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Vejdys
Buď chcete být profitabilní obchodník, nebo gembler. Obojí nejde naráz. Já se o tomto byznysu dověděl loni na podzim a měl jsem ze začátku velké oči jak rychle to rozjedu. Poté co jsem dvakrát přečetl manuál z tohoto servru a ještě si jej koupil vydaný knižně se můj postoj rázně změnil. Vše más svůj čas a kdo chce vydělat, tak musí vědět co dělá a proč! Jestli po někom chcete instantní radu typu udělej teď toto a pak budeš mít tamto, tak uděláte lépe když ty peníze užijete příjemnějším způsobem.
Toto je hra pro velký kluky a to nemyslím jako urážku. Buď budete vědět co děláte, nebo proděláte vše! Taková je realita!
Hodně štěstí a vytrvalosti do studia. :) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Normálně by měl být SL příkaz předem zadaný brokerovi, který ho ihned exekuuje, pokud se trh té ceny dotkne. Mentální máte jen vy v hlavě ("když to spadne na 1504, tak prodám"), ale broker o něm neví a vystupujete nejčastěji za market když vidíte, že se k vašemu SL trh dostal.

Moje praxe je taková, že trh spadne na můj mentální SL a já jdu koukat do grafu, jestli jsem náhodou někde neudělal chybu a není tam ještě nějaká blízká bariéra, kam bych mohl SL posunout. V tu chvíli už je trh zase o pár ticků níž a začne nesmyslný vnitřní souboj logiky s emocemi "ale to přece musí jít nahoru, dyť to vidim, ještě chvilku počkám, byla by to zbytečná ztráta..." na druhé straně "co děláš, už jsi měl být dávno venku, okamžitě vystup za market, moc dobře víš, že nedodržování plánu je jistá cesta ke krachu a největší chyba neúspěšných". V tu chvíli už jsem v (oproti plánované) dvojnásobné ztrátě, vzhledem k "velikosti" účtu jsem nucen vystoupit za market a jdu brečet do polštáře (nebrat doslova:) ).

Absolvoval jsem to jednou. Byl jsem 600 USD v otevřeném profitu v pšenici, chtěl jsem vyzkoušet obchodování bez SL a postupně se trh dostal až ke ztrátě 220 USD. Málem mě odvezl Chocholoušek. Kdybych tenkrát normální SL použil, skončil jsem asi 400 USD v profitu. Ale ta zkušenost má pro mě daleko větší význam, než těch 620 dolarů, o které jsem přišel. Naučila mě mnohem pečlivěji plánovat ztráty...

Co se týče odchylek podle burz, o tom bohužel nic nevím. Obchoduji jen Wheat a Corn na CBOT a v budoucnu (až to účet dovolí) chci přidat High Grade Copper COMEX. Zkuste si najít grafy od různých burz a uvidíte...d

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

Budu se opakovat. Ale to nevadí jak se říká - opakování matka moudrosti. Jedinou věc co můžeme v obchodování naplánovat a mít ji tak pod kontrolou je ztráta.
Jak ji pořešíme je další věc. Zda ji skutečně pošleme brokerovi nebo ji necháme na úrovni mentální. Mentální SL je záležitost vyspělé psychiky. Další fakt je, že nikdy dopředu nevím co se může stát a zda mentální SL budu moci doručit brokerovi aby ho splnil. A to je pravda.... ;)

Přeji hezký den
Zbyněk

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...