Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Historicka (pokud mozno intradenni) a realtime data US akcii


Doporučené příspěvky

Zdravim vespolek,

chtel bych si vyzkouset TA na nejakych realnych datech. Pro zacatek by me zajimaly spis akcie, ale nedari se mi zadna rozumna najit. Jsou nekde zdarma k dispozici intradenni historicka data US akcii? Pripadne alespon "denni" (nebo jak se to rekne) data. Mam samozrejme na mysli cisla, nikoli uz hotove grafy, ty bych si z tech dat generoval sam.

Omlouvam se, pokud to tu nekde je, snazil jsem se hledat, ale nenasel, kdyz jsem pak prohledaval diskuse, dostal jsem vetsinou velke mnozstvi vysledku, ovsem v naproste vetsine o komoditach. Mozna by neco takoveho zaslouzilo prijit do FAQ.

Plus navic, odkud se daji tahat online data o aktualnim vyvoji kurzu, aktualni nabidce, poptavce a obchodovanem objemu, kdyby clovek uz mel natrenovanou nejakou strategii a mel ji naprogramovanou tak, ze by potencialni slibne vstupy hlasila automaticky? Az bych mel ucet u toho IB, jde to z toho tahat do nejakeho vlastniho programu?

Diky moc.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to poiuytre:
pardon, ale z toho Vašeho příspěvku zní že jste asi zcela na začátku? A že jste si toho zde asi moc nepročetl?
Krátce:
---real time data USA akcií zdarma dostanete pouze s 10-15-20 min zpožděním záleží na burze (v USA jsou 3akc.b.), plná reál data on-line jsou za poplatek, případně je máte zdarma pokud máte zřízený účet u brokera
(zdarma a nespožděná data dostanete na forexu-devizovém trhu včetně real-time TechAnalýzy)
---proč si chcete z dat generovat svoje grafy, když na netu jich jsou mraky, jen si vybrat ty které zrovna Vám vyhovují??? Tuti nic lepšího si z dat neuděláte ani Vy, proč tím chcete ztrácet čas?
---pro začátek se domnívám že ta o chvilku zpožděná data zcela postačují k jakékoliv TA na trénink

Vite proč takto odpovídám? Někdy docela žasnu čím vším se chtějí lidé v začátku zabývat a doslova mrhat drahocenný čas a vymýšlet dávno vymyšlené. USA akc.trh je za ty roky co funguje tak dokonale udělán pokud jde o zpracování dat=kurzů + nástrojů tech.analýzy + vše další=např.vyhodnocování signálů tech.anal., že i špičkový náš programátor nemá šanci nic lepšího udělat. Profíci dávno mají uděláno!

Nelákám Vás vůbec na svoje, ale možná by Vám mohlo pomoci i téma/vlákno "Cvičná portfolia na netu..." zde v Dotazech začátečníků. Jde o akciový trh, s daty minimálně spožděnými, s tech.analýzou, s vyhodnocením/upozorněním na jejich signály + dalším co byste snad i užil.

úspěch přeje
miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jsem zcela na zacatku. Procetl jsem dost, ale mozna z tohoto pohledu ne to prave. Vycetl jsem, ze muzu za penize ziskat historicka. Nekde jsem narazil i na zminku o existenci neplacenych, bez odkazu a uz nevim presne, na kterem vlaknu jsem to zahledl. Nevycetl jsem, ze by neplacena neexistovala. Zejmena se ale naprosta vetsina toho, co jsem zde nasel, tykala komodit, me by v tuto chvili "pro zacatek" zajimaly spis akcie. To, co pisete, je vse o realtime, nejaka historicka intradenni volne dostupna jsou?

K tomu dalsimu, no tezko rict, moc jsem toho zatim nezkousel, ale popravde receno si neumim moc predstavit, ze by mi (mel bych-li data) naprogramovat si neco vlastniho trvalo vyrazne dele, nez najit a naucit se poradne pouzivat neco existujiciho. Chtel bych si zkouset strategie na mnozstvi dat, s ruznymi nastavenimi, modifikacemi, v trendu, bez trendu, na ruznych "granularitach" (hodinove, denni, tydenni), hodne/malo volatilni, hodne/malo likvidni, abych si to mohl nejak osahat, aby se mi dostalo do oka, co to vlastne znamena, kdyz nejaky indikator v nejake situaci vysila signal, a jak to jake zmeny podminek ovlivni. Manualne klikat nekde po netu by to bylo hrozne pomale. Kdyz si to udelam sam, muzu si to udelat presne tak, jak me to zrovna zajima. OK, nejake free SW by mi to mozna udelaly taky, ale fakt se obavam, ze pro me bude rychlejsi si spichnout nejaky skriptik, nez se ucit ovladani zrejme velmi komplexniho SW, protoze pokud se na ty data/grafy chci nejen koukat, ale pokud je chci nejak hromadne zpracovavat (respektive predzpracovavat, samozrejme, ze nakonec se na ne podivam), musel by to byt hodne sofistikovany nastroj. Navic, jakmile to budu jednou mit, budu si moci libovolny indikator zkouset modifikovat atd., proste cokoli, kdyz budu chtit cokoli zmenit, budu vedet, kam sahnout a nebudu muset studovat cizi dokumentaci.

Zbezne jsem si proklikal to vlakno --- pokud chci neco jako "predpokladejme tuhle strategii, jak by se chovala na teto stovce titulu? A co kdyz ji takto trosku zmenim, kde a proc dojde k rozdilum?", neumim si predstavit, ze bych to tam klikal rucne. A neprislo mi, ze bych to tam mohl nejak "naprogramovat", takove veci prece na toto nemuzou byt stavene, kam by jejich tvurci prisli. ;-) No a rekl bych, ze kdyz si sezenu vzorecky a naucim se pracovat s knihovnou pro tvorbu grafu, nemuze mi to moc trvat. Jen holt musim splasit ta raw data.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Preji dobry den,
na www.dukascopy.com jsem pred cca 2 mesici "tahal" minutova/10sec data pro nektere menove pary a to asi 2 roky do minulosti. Vse bez problemu. Ted jsem zkusil export pro BA (Boeing) a "jdou" jen hodinova data (v okne "No Delay Data"). Zkuste to jeste jednou, ale v obchodnich hodinach - ja vse "tahal" kolem 18.00 naseho casu, je mozne, za potom to pujde.
S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to poiuytre:
nedá mi to ještě nereagovat, občas mě nesmysly (možná se pletu a jsem zkamenělina) přitahují, ty některé dotazy ale fakt myslíte vážně ?
Každý má jistě svaté právo ptát se na cokoliv. I na to proč 1+1 bývá obyvykle 2. Kdo nad tím potřebuje bádat a zjišťovat zda to není jinak jeho věc a jeho čas :-)
---Některé nety umožnují grafy si libovolně nastavit, včetně tech.anal a jejich signálů. Bádačů kolem toho jak které indikátory/oscilátory nastavit už taky bylo v hisporii burz jak máku, vy si je ale klidně můžete nahodit jak libo.
---proč byste studoval cizí dokumentaci? Když stačí přepsat číslo u indikátoru z 9 na číslo 13 třeba a hned se vám to projeví v grafu?
---tahat intradenní data víc zpět než snad 1M-odhad, považuji za nesmysl. Denní chod vykazuje i velké skoky, aniž máte šanci zjistit proč se tak stalo. Na konci dne kurz může být opět tam kde byl. Učit se na intraday, no nevím...
---všechny burzy jsou o jisté vůli v kurzu, ve výkladu grafů, signálů TA, fundamentu atd. Burzy jsou i o tom co ještě snesete a unesete, hlavně kolik ztráty. Bádat nad tím považuji osobně za podstatně přínosnější než nad vlastním SW

A závěrem zcela přátelsky:
nemálo lidí má zdravé oči, ale nevidí. Má uši a neslyší.
Traktor, Velorex i Ferrari mají volant, spojku, brzdu, plyn. Pak odlišný styl jízdy i užití, záleží v čem zrovna sedíte. Ale vyrábět si sám svůj vlastní motor...tím motorem je myslím něco jiného než zač jej považujete Vy.
Bývá zvykem dodnes že žák od 1.tř ZŠ se učí základy pár let-není to ostuda ale nutnost. Stejně jako kdysi tovaryš se učil dělat boty. Až to uměl, mohl si vymyslet boty jaké chtěl!
Přeji Vám čas
miciko




Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja nevim, jestli si rozumime, ja tim nechci hledat nejake nove indikatory ci tvorit automaticky obchodni system. Ja proste chci poznat, jak se pouzivane indikatory chovaji. Jasne, ze v existujicich nastrojich si muzu vyklikat cokoli si vzpomenu. Ale ja se nechci pri papertradingu uklikat k smrti. ;-) Pokud umim programovat, bylo by prece skoda si tu praci neulehcit, kde to bude mozne. Muzu vzit sto titulu a pro kazdy se rucne podivat, jak se na nem chova rekneme RSI. Ale kdyz si muzu napsat program, ktery mi vyhodi k "rucnimu" vyhodnoceni prave tituly, na kterych se RSI chovalo jinak, nez jsem "ocekaval", nebyl bych trouba, kdybych to neudelal? Vzdyt to prece neni zadna magie, ty vzorecky jsou vesmes trivialni.

S tou cizi dokumentaci jsem to myslel tak, ze pokud snad by nejaky nastroj umel to, co chci, byl by nutne natolik komplexni, ze naucit se jej spravne vyuzivat by nebylo uplne trivialni. Ale asi by me docela prekvapilo, kdyby neco takoveho bylo.

K tomu jednomu mesici pro intradenni data --- jakoze driv se ty burzy snad chovaly nejak vyrazne jinak, takze pro intradenni obchodovani nelze tehdejsi vysledky generalizovat? To se mi nechce verit, lide se prece chovaji stale stejne.

Vlastni reseni ma i dalsi vyhody --- muzu si to ohybat dle aktualni potreby. Napriklad me vyhledove velmi laka zustat na rodicovske dovolene a na piskovisti jednim ockem vyhledavat zajimave prilezitosti ke vstupu. Pochybuju ovsem, ze by ty mocne nastroje, o kterych se tu mluvi, delali i ve verzi pro mobilni telefony/MDA. Dale, muzu si to na obrazovku poskladat presne, jak budu chtit, muzu si na jedno kliknuti udelat sve nejpouzivanejsi operace, muzu si snadno nastavit, ze kdyz se neco stane, ma se mi zobrazeni nejak zmenit atp. Jiste, ze pro mnoho veci vyuziji existujici prostredky, ale udelat si nektere veci i sam mi imho poskytne mnohe dalsi moznosti.

Nebo jeste jinak: umite programovat alespon tak, abyste za to dostal rekneme nadprumerny plat? Neni to treba tak, ze Vam to, o cem zde mluvim, pripada jako zbytecne slozite (kdyz prece existuji takove hezke klikaci tooly) jen proto, ze nevite, ze je to ve skutecnosti docela jednoduche? ;-) Samozrejme, je mozne, ze to ve skutecnosti neni jednoduche, ale zatim z toho teda takovy pocit rozhodne nemam. Naopak mi pripada, ze udelat si nektere veci sam bude vyrazne rychlejsi, nez hledat nastroj, ktery je umi, a ucit se jej pouzivat --- a pak po case prijit na to, ze nejakou dalsi vec neumi a hledat nejaky jiny atp.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to kbtm: No jo, ja predpokladal, ze No delay jsou jakoze aktualni a Historical historicka, tak jsem to ani nezkousel, diky za nakopnuti.

Obavam se, ze to neni jen obchodnimi hodinami --- to proste obcas (spis teda vetsinou) nevrati odpoved na pozadavek, pripadne vrati prazdny soubor. No ale po konecnem poctu dotazu to data posle, takze asi v pohode. Diky moc! :-) Skoda, ze tam tech titulu neni zase tak mnoho.

(Co znamena Number of points? Ja myslel, ze to bude pocet polozek ve vracenem .csv, ale vzdy to vrati mnohonasobky zadaneho.)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to poiuytre:
jste mi sympatický svou neústupností :-)
ale jste zatím zcela mimo tento byznys, který není o SW: ten Vás uživí zatím určitě lépe než burza
---tvořte SW i pro 1009 titulů, ale TA je jen následná reakce na to co se stalo. Předpovídat "co bude" umí jen částečně a často velmi mylně.
Pokud se př. u 5tit/100 RSI bude chovat jinak, řekne vám SW proč se tak stalo? = zisky firmy, hlášky o ní, zisk/ztráta trhu, nový výrobek, změna šéfa, průšvih v účetnictví, výbuch někde atd atd?
Žádným vzorcem nepostihnete všechny vlivy jež na kurz působí. Nemáte šanci. O tom je burza-kromě techniky i kus umění, předvídavosti a hlavně umění se chránit aby z vás nestáhla gatě. SW si pak možná zakryjete zadnici, ale budete bez peněz pokud i Vy nebudete dodržovat jakási základní pravidla.
V tomto byznyse/kšeftu/obchodě/zábavě se může najít kdokoliv - právě v tom že je to vše tak proměnlivé, variabilní. Úspěch ale není v zázračném SW.
Mj.: existují automatizované obch.systémy, jež obchodují za vás poté, co vámi nastavené signály TA-i jejich kombinace- jsou tam kde je Vy chcete mít.
---totéž platí pro lidi - ano, lidi se chovají +/-stejně, ale taky občas jinak , viz Váš přístup k věci :-)
---tipuji že jste asi velmi mladý, jste velmi dobrý,možná špičkový na SW, ale o tom burza a úspěch zde opravdu není. SW nerozumím, ke své obživě už nějaký rok v pohodě užívám WIN98 a to co je zdarma na webu a co mi poskytuje můj broker. Nic víc. Pro úspěch na burze nemusím/te o tvorbě SW vědět nic.
---a ke klikání na netu: rozhodně neplatí že kdo víc kliká všude možně i víc ví. Právě začátečníci mají tendenci proklikat kdeco, aby objevili to své. OK. Ti vnímavější po čase zjistí že se to velmi podobá +/- všude stejně a začnou konat. Ti, pro něž se klikání a vysedávání u PC stane mánií, jsou pro tento byznys myslím ztraceni.

Čas je drahý, howgh.
miciko


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Preji dobry den,
tady bych se trochu zastal nicku poiutre - me jako programatorovi take docela vyhovuje "natahat" data (tady se ale trochu lisime - ceny akcii me neoslovily - testuji ceny menovych paru) a relativne jednoduchym SW zpracovat cely balik dat (jedna se zpravidla o nekolik GByte pro 1 par/2-3 roky) a vypoctem zjistit, jestli pro hledanou strategii neni vhodny jiz zminena (nick miciko) konstanta 9 nebo nebo 13 nebo treba 25 ...
Graf zpravidla odrazi hodnotu, ktera se vizualne snadno kontroluje - ale kontrolovat takto vyvoj nejake ceny pri hledani sveho systemu a jeho otimalizaci, to je na dlouhe dny a hodiny (a vestinou se jedna o stale se opakujici jednotvarnou praci). SW to za Vas zvladne lepe, otestuje vice moznosti, vylouci Vase chyby.

Jen bych chtel opakovane zduraznit - system je dle meho nazoru mene vhodny pro zpracovani dat akcii - pohyb jejich cen je zavisly vice na fundamentu nez na technicke analyze ... (nebo intradenne na tom, jak "velci hosi" reguluji/optimalizuji/navysuji sve zisky ...).

S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to kbtm+poiuytre:
ano, souhlas 100%, testovací SW je schopen haldy dat otestovat opravdu bezkonkurenčně.
Ale sám z dotazů (nejen zde) vím, že někteří hledají jakýsi zázračný prostředek-i SW, či metodu nebo něco, co by jim umožnilo dosáhnout podstatné výhody v trhu, nebo dokonce mohlo zaručit zisk.
Backtesting ano, dělá a dělal to snad každý - co jiného je TA než pohled zpět, sežvýkaní starých dat, od nichž usuzuji na další průběh? Opět OK.
Věřím též, že pro věci znalého si udělat svůj testovací/vyhodnocovací SW není problém.
Někdo testuje stovky akcií, někomu ke štěstí a zisku stačí pár papírů. Co trader, to originál :-)
Reálný trh, vklad svých peněz a psychika/emoce ale umí poslat pracně budované sny, metody atd. do háje.
Tuplem v komoditách, akcie jsou trochu o něčem jiném, i když podstata zvládnutí všech trhů je stejná=až zvládnete svoje ztráty těšte se na možný zisk.
Mnozí jsou úspěšní díky propracovaným SW a díky hodinám u PC, jiní díky až primitivním metodám a za pár chvil.
Každý úspěšný-jedno jakou metodou se zisku dobral a kolik času tomu věnuje - si zaslouží aplaus.
Mám jen někdy silný pocit, že někteří, aniž se seznámí se základy tohoto byznysu, už tvoří něco svého.
Tomu sám nerozumím. Statistika o nahrubo cca jen 10% úspěšných mluví myslím za vše.

úspěch všem, miciko




Link to comment
Sdílet pomocí služby

No, myslim, ze dospivame k vseobecne shode, svaty gral nehledam, chci jen mit moznost si ten backtesting delat i sam, pripadne si sam zpracovavat online data. :-)

Pro miciko: OK, pokud pristup k akciim pouze na zaklade TA je nutne ztratovy, pak me to po par ztratach prestane bavit a necham toho. TA je neco, cemu jsem myslim schopen porozumet, cili ma smysl se o ni zajimat. Je jednoducha (hle, tady mas graf, ktery _neni_ nahodny, najdi v nem pravidelnosti, abys byl schopen predikce s nejakou pravdepodobnosti, dokonce ti dame napovedu hromady existujicich indikatoru), a zejmena jasna. Signal mi neco rika, vim, s cim na historickych datech takovy signal koreluje, a muzu se rozhodnout. FA je z meho pohledu vyrazne mene pruhledna, musel bych se asi mnohe ucit, musel bych porad shanet podkladove informace, musel bych je sehnat rychleji a interpretovat lepe, nez profici --- to je jednak imho nerealne, jednak by me to nebavilo, jednak na to nemam a nechci mit cas. Pokud to bez FA nejde, holt ty miliony budu muset vydelavat poctivou praci, v me branzi plati celkem dobre. ;-) [To klikani nebylo mysleno na netu, ale v tech existujicich nastrojich, at uz to jsou samostatne programy, nebo aplikace v prohlizeci.]

Pro kbtm: akciemi chci zacit proto, ze o nich vim nejvic. O existenci komoditni burzy vim asi dva tydny, o forexu jeste mene. :-) Ale cokoli si udelam, jiste pripadne trivialne zohnu i na komodity ci forex, kdyby na vec prislo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Preji dobry den,

poiuytre : v realu obchoduji zatim pouze s US akciemi, takze Vam muzu zcela odpovedne rici, ze TA u nich opravdu nefunguje ... mozna ze Vam to usetri par hodin/dni/... casu.
Diky fundamentu se mi dari pomerne uspesne "navysovat ucet", ale vzhledem k neexistenci paky (laverage) je toto zhodnoceni pomerne nizke a pomale ... (pro castku, kterou jsem do toho vlozil - cca 10kUSD - a to je pro "obzivu" - tj. zhodnotit ucet a cast zisku odcerpat - MALO).

S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...