Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Pár otázek a ujasnění


Doporučené příspěvky

Dobrý den,
výplatu mám v dolarech a neustále propadající kurz mě navedl až k myšlence zhodnotit dolary skrze komodity.Vydělávám mezi 50-120 dolary denně.Kapitál 3-5 tisíc nehraje pro mě velkou roli.Každé obchodování nese ztráty, takže s tím jsem dopředu vyrovnaný.Přečetl jsem si manuál tady na finančníkovi , tak abych měl co nejvíce možných informací o komoditách.
První moje návštěva byl CBOT, kde jsem si na papíru zkoušel obchodovat se dvěmi kontrakty kukuřice nebo sojových bobů.Mám pár otázek týkajících se tohoto obchodování.Rád bych se s. boby obchodoval intradenně,z grafu jsem vyčetl spustu možností jak nakoupit nebo výhodně prodat během krátké doby.Zajímá mne jestli jde s kukuřicí či boby obchodovat intradenně tak abych příkazy k nákupu a prodeji zadával přes PC, či potřebuji se spojit s brokerem a to formou telefonicky....Malinko tápu v oblasti jak začít.Samozřejmě, pokud bych se s ním musel spojit telefonem, jak dlouho může trvat než dojde k plnění mého příkazu.Osobně bych si představoval okolo 5-ti minut, tak , abych byl schopen rychle reagovat při změně kurzu.U pc trávím poměrně hodně hodin a tak sledování intradenníhgo obchodování mi nedělá žádné problémy.Může mi někdo poradit do začátku?Za jakoukoliv radu budu moc vděčný.
Děkuji Kris
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kris:

pokud pro vás kapitál 3K nehraje roli a jak, sám píšete vyděláváte mezi 50-120USD a trápí vás znehodnocení kursem, proč se raději nepoohlédnete v bance, která vám např. na 1 měsíc dokáže "podržet" kurs?...

Komodity a potažmo fututres kontrakty bych spíše viděl jako buisness, než jako udržitele hodnoty kursu.

Možná jsem vás ale špatně pochopil.

Kukuřice a boby ID ne! mají nízkou likviditu.

Pokud se tedy chcete zajímat, určitě přečťete manuál zdarma a následně vzneste případné dotazy. Určitě vám budou s radostí zodpovězeny.

Hodně trpělivosti a štěstí

S pozdravem Jiří

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Jiris + Kris:
pardon ale právě kukuřice + boby mají likviditu dost zajímavou i na intraday, kdykoliv jsem je ID dělal neměl jsem problém, šlo to velice rychle i na papírovém pitu-parketu. Podívejte se na objemy (kuku elektronická je o něčem jiném) a srovnejte s dalšími. Pominu indexy a miniindexy.
miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby


omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil.
považoval jsem e-corn.

u pitově obchodované kukuřice by neměl být problém, ale považte poplatky brokerům. 10-35 USD za RT? pravda asi je, že podle 5 min grafu kukuřice jsou místa, kde se dá získat 200 USD.ale vývoj corn, je spíše plynulý.určitě pro ID existují zajímavější trhy např. zmiňované e-mini indexy.

Jiří
Link to comment
Sdílet pomocí služby

MĚL jsem spíše na mysli intradenní obchodování přes brokera.Na papíru mám vyzkoušené při 2 kontraktech hravě denně 100 dolarů.Jedná se mi o to, do jaké doby od zkontaktování uzavře či otevře broker moji pozici.
Rád bych vyzkoučel i elektronické obchodování ,ale schází mi výklad nebo nějaká příručka k programu IB.Nevíte jestli je k dispozici, aniž bych si nejdříve otevřel účet u IB a pak ji dostal.Rád bych si právě předem prošel brožuru, abych se ujistil jestli mi tenhle způsob obchodování bude vyhovovat lépe.Taky nevím kde sehnat intradenní data do třeba e mini russel...rád bych koukl na grafy, dopočítal se, jestli je obchodování přes IB lepší než pitové ;o)
Díky za odpovědi Kris :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Kris:
:-) na papíru se vydělává dobře a hravě, stejně hravou Vám přeji i realitu!
ale: dle vašich otázek asi jste v začátku.
-do jaké doby:pokud telefonujete pak broker pokyn dá na trh. Otázka zda na trh elektronický nebo "ruční" pit. Až pokyn je splněn, máte otevřenou pozici. A záleží i na tom jakým pokynem jste ji chtěl otevřít: market? stopmarket? limit? market on close?...
-nejasný dotaz Váš = zda je lepší přes IB nebo pitové: pitem se rozumí komoditní trhy kde pokyny běhají ručně, přes "papírky".
Např.klasická kukuřice Chicago: zadáte přes PC pokyn IB, ten jde na "ruční" pit, až po nějaké době je Vám ozn.splnění pokynu. Ruční/pitové trhy bývají někdy poněkud zdlouhavé pro ty kdo jsou zvyklí na elektronický šrumec
-e-mini Russel je elekrotrh, takže tam si to s pitem asi nesrovnáte :-)
úspěch Vám

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj miciko,
děkuji moc moc, že mi odpovídáš.....čekám tu na každou nejasnou odpověd. lol
Můžu se zeptat s čím obchoduješ? ;o)
Měl bych největší zájem o kukuřici nebo sóju na CBOT.
Psal jsi :

Např.klasická kukuřice Chicago: zadáte přes PC pokyn IB, ten jde na "ruční" pit, až po nějaké době je Vám ozn.splnění pokynu.

Zadat pokyn přes PC IB.....jsem vážně v začátcích.Můžu se zeptat jakou formou zadat příkaz.Chápu správně přes program IB?Ještě dotaz, zpoždění splnění příkazu, jsem v přesvědčení , že je to do 5-ti minut...tak nějak to totiž počítám v grafu.Během pár minut totiž může být všechno jinak.Díky, díky a zase díky
V každém případě děkuji strašně moc za odpovědi.Vážně mi pomáháš ;o)
Ještě jednou děkuji Kris :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Kris,
existuji ruzne formy sluzeb brokera. Full servis, discount servis [na Financnikovi vysel na toto tema clanek]. Podstatne je, ze kazdy broker ma platformu / software, pres ktery zadavate prikazy online [nemate zadne poradenstvi od brokera]. Elektronicke trhy mivaji plneni [exekuce prikazu] ve vterine [zalezi na objemu pozice], pitove trhy v radech desitek sekund, pokud obchodujete likvidni komodity jako je treba Corn [pitovy trh], kde je exekuce prikazu cca do minuty [zalezi na objemu pozice]. V pripade limitniho pohybu neni mozne prikazy exekuovat.
Mam za to, ze IB neobchoduje pitove trhy, jen elektronicke. Pokud se pletu, prosim o opravu. Mam-li pravdu, pak pro pitove trhy potrebujete jineho brokera.

Preji mnoho uspechu!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to libic
Děkuji za rychlou odpověď, ostatně děkuji všem, co se zapojují do diskuze a pomáhají mi tak osvětit pár věcí.Musím smeknout jakou rychlostí a ochotou si tu navzájem vyměňujete zkušenosti.Až se mi to zdá neskutečné :o)))
Jsem rád, že jsem našel odpově'd co se týkala plnění příkazu u *mé* corn ;o) .
Teď to tedy znamená najít si brokera, otevřít účet a směle do toho.Komodity sleduji asi měsíc a pročetl jsem si tu různé manuály, přesto člověka někdy napadnou i nejhloupější otázky (jako třeba mě).Zvažuji přihlášení do nějakého z kurzů tady na finančníkovi.
Přemýšlel jsem o e mini obchodování kurzu.Můžete mi někdo říci, zda je možno po jeho absolvování mít skutečně schopnosti a vědomosti k tomu, aby člověk začal obchodovat.Ted myslím, jestli se člověk dozví vše potřebné.
Jestli jsou tam podstatné věci a ne jen nastínění.Corn se mi doted zdál ze všeho nejsnadnější, nebot na CBOT jsou data zpožděná, ale v grafu snadno pochopitelná.Kdežto k obchodování např E mini russel, nemůžu najít ani grafy.Stáhl jsem si nějaký program IB, v kterým se absolutně nelze vyznat.
Dávám přednost nejsnadnější volbě, proto pokud někdo poradí jakou cestou se vydat,aniž bych si to předem sám komplikoval, budu moc vděčný.
Děkuji za odpovědi a ještě jednou smekám jakou rychlostí a ochotou je tohle diskuzní forum vedeno.
Kris
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To:Kris
po absolvování kurzu budete určitě schopen obchodovat, navíc dostanete přístup do fóra ID a tam můžete najít veškeré podrobnosti vč. řešení různých technických problémů (propojení platformy s grafy, atd.) Ale naučit se "vydělávat" je dlouhodobější proces a to Vás nikdo na žádném kurzu nemůže naučit.
Jen se musíte nejdřív rozhodnout, jak chcete obchodovat. Jestli pozičně, nebo intradenně. Pokud intradenně, tak tento kurz určitě doporučuji. Netroufám si vůbec odhadnout, kde bych bez kurzu a podpory všech v ID fóru dnes byl. Ale žádná legrace to teda není. Na to musím upozornit. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kris: Osobne jsem Corn prestal sledovat, protoze na drzeni pozice v ramci tydnu, aby z toho neco bylo, proste nemam nervy. Kazdopadne kazdy jsme jiny :).

Ja na kurzu financnika byl a muzu vrele doporucit. Z prosteho duvodu - tam clovek zjisti, ze po mesici uceni je clovek stale na zacatku :). Byl jsem tam pred mesicem, tj. cca mesic a pul pote, co jsem se zacal venovat komoditam. Kurz mi srovnal myslenky, je to podano opravdu srozumitelnou formou, takze jsem take vedel, co zacit dal studovat. Kazdopadne mi take bylo jasne (ono mi to bylo jasne uz i driv), ze po mesici a pul stale nejsem pripraven na live.

Uprimne myslim, ze pokud clovek tape v zakladnich principech obchodovani (nic osobniho), nemel by na live ani pomyslet, protoze rozdil proti papertradu a live je obrovsky. Momentalne jsem ve fazi zakladani uctu u InteractiveBrokers. Pote budu mit data forexu a futures za cca 10$ mesicne. Ale realny vstup na trh neocekavam drive nez v listopadu nebo prosinci.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Kris
Já se seznamuji s komoditami zhruba od října loňského roku, krom daní jsem absolvovala všechny zde uváděné kurzy včetně spreadů, a nic z toho nepovažuji za vyhozené peníze. Všechny kurzy jsou velice přehledné, srozumitelné (ovšem nejdříve je nutné přečíst zde zdarma uváděný manuál!!!) a skutečně se po nich člověku začně v hlavě rozsvěcovat. Momentálně mám už založený live účet v Americe u Harpoonu (zde mluví česky), ale obchodovat začnu nejdříve na podzim-zatím to zkouším na papíře. Vybrala jsem si pár komodit, které denně sleduji, vše zapisuji a snažím se tak zjistit, zda můj obchodní plán, který jsem zde konzultovala se zkušenějšími na tomto fóru, díky za něj :), bude dlouhodobě profitabilní nebe ne. Dřív by se do toho naostro šlápnout nemělo, než si člověk ověří toto. Měsíc v komoditách je strašně málo na pohrávání si s myšlenkou skutečných obchodů. To si člověk koleduje zařadit se do té řady obchodníků, kteří dotují konta těch úspěšnějších. Taky rozhodnout se pro to, jakým budeš obchodníkem, zda intradenním, swingovým, pozičním, co budeš obchodovat, forex, akcie, komodity, spready, warranty, opce..... to chce mít už trochu jasno v hlavě. Rozhodně doporučuji minimálně kurz Základy obchodování na komoditních trzích a pro ujasnění si intradenního obchodování Úvodní kurz do intradenního obchhodování e-mini trhů. Pak se věci začnou více rýsovat. Intradenní data se vždy platí, nejsou zadarmo. Většina lidí zde na Finančníkovi - chce-li se věnovat ID obchodům - zakládá s pomocí Tomáše účet u Interactive Brokers - stačí 2000 USD - a pak za nějaký menší poplatek má k dispozici reálná intradenní data, takže lze testovat a posléze i obchodovat (na to ale asi ty 2000 nestačí :D). Pro poziční obchodování je zase na trénink i přípravu obchodů skvělý program od Gecka TnT. O všem jsou zde vlákna a dá se o tom dočíst plno informací, chce to jen čas se tím vším pročíst. Vřele doporučuji platformy a programy, které zde má většina traderů, protože tak lze řešit v podstatě jakýkoliv problém-je dost ochotných lidí, kteří nešťastníkovi v nouzi poradí. V ničem se zde nemusíš plácat sám. (tu)
Tatiana

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Ahojte všichni,
mám jeden skromný dotaz, protože si malinko nevím rady.Z CBOTu jsem si stáhl zdarma simulátor Lind SimTrade by Lind-Waldock.První den jsem zkoušel obchodovat se sojou.Otevřel jsem obchod nákupem 4 kontraktů, špatně jsem to odhadl, takže jsem byl rád, když jsem uzavřel obchod příkazem sell se ziskem 50 d. Otevřel jsem později další Long pozici (2 kontrakty) a uzavřel příkazem sell se ziskem 150 d. Celkem jsem si tedy napočítal ZISK 200 d. a čekal na vyúčtování komisí do druhého dne.Hodně jsem se udivil, když mi bylo za komise účtováno 192 d.Zisk je tedy pouhých 8d. Nechápu proč je komise za 6 otevřených a uzavřených obchodů 192 dolarů.Není to nějak moc? Nebo kde může být spíše chyba?Děkuji za rady ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Kris:
neberte ve zlém ale na těch 192usd není nic na chápání, to je holý fakt komo trhů :-(. Co kontrakt, to tento poplatek +/- zde 32usd/kontrakt. Levnější jsou např.e-mini trhy.
Proto pozor i na poplatky!
a jen osobní názor:ono se dobře simuluje ve velkém, když se točí fiktivní peníze. Myslím si ale, že i simulaci je dobré zkoušet v objemech reálných peněz, tj. blokovaných marginů,poplatků i možných ztrát. (Simulovaných milionářů běhá po světě a posedává v každé hospodě...)
miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...