Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Stadium obchodníka


Doporučené příspěvky

Nějak se mi nedaří být dlouhodobě v zisku. Mám za sebou první stádium nadšeného objevování komodit, stádium studování a pochopení základů obchodování, první profitabilní obchody, které ještě více podpořily nadšení ze stadia č.1. Teď ale pravidelně testuji na TNT a mám pocit, že čím více toho vím, tak tím více ztrácím. Vidím tu či onu formaci, která mi dává jasný signál, ale trh jde ve většině případů proti mě. Najednou si uvědumuji, že technické nástroje, které mi přišly logické na papíře se nechovají vždy (teď téměř nikdy) podle očekávání a já prohlubuji svou ztrátu. Dokonce jsem zkusil udělat opak toho, co bych podle signálů za normálních okolností udělal. Místo jasného nákupu jsem prodal a obráceně. Chvilku to fungovalo a pak, jako by trh poznal mou "novou strategii", tak jsem začal opět ztrácet. Evidentně dělám něco špatně. Chybně čtu v grafech nebo používám špatnou strategii nebo musím zapracovat více na psychologii nebo více studovat nebo prostě musím jen vydržet a ono se to jednou otočí?
Zajímali by mě vaše názory, nečekám, že mi někdo řekne, musíš to udělat tak a tak a já vydělám 1000$. Jde mi spíš o vaše zkušenosti a názory, jak z tohoto kruhu ven.
Díky všem.
p.s. diky Petrovi s Tomášem za tyto stránky a poskytované informace. Je to super! I když se mi nedaří zatím konzistentně vydělávat, tak jsem alespoň ušetřil 4000 za První Československý Komoditní Manuál :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

!! 1124fm 23.2. napsal:
Včerejší korejské prohlášení, nám totálně zbořilo ve většině komodit technické formace, které se utvářely.
Držím palce všem odvážným bobříkům, ale já zůstanu tak týden v postavení mimo hru.
tolik 1124fm

Já jsem úplný začátečník ( zatím se jen učím) a tak trochu Ti závidím, že už sis na to sáhnul.
Zajímalo by mne, jak dlouho ses učil(to je individuální), jak dlouho jsi obchodoval na papíře,
s jakým jsi vstoupil kapitálem.Přeju mnoho zdaru a pevné nervy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zbyňku,

frustraci podobné té, kterou nyní prožíváte, zřejmě zažila většina obchodníků. Nejsem si jistý, jestli ti dokáži dát přesnou odpověď ve vašem případě, ale ze je několik vlastních rad a tipů:
1) podle toho co píšete, skáčete od jednoho systému ke druhému. Jednak mi připadá, že stále ještě hledáte nějaký "definitivní" systém, ale takový neexistuje. Nehledejte systém, který bude nadělovat zisky, nejprve se smiřte s tím, že ztráty jsou naprostou, logickou součástí každého systému, přičemž většina systémů naděluje dokonce více ztrát, než zisků. Podstatné je, aby ztráty byly malé a zisky naopak vysoké. Nesnažte se stavět své obchodování na tom "mít pravdu" a dokázat uhodnout, kam půjde trh zítra. To v konečném důsledku není až tak podstatné, podstatné je, zdali systém statisticky z dlouhodobého pohledu součtem všech zisků a trát vychází jako profitabilní. Uvažování úspěšného tradera není o tom mít/nemít pravdu, ale o tom, že má systém kterému věří, k němu adekvátní money-management a ve finále tak ze statistického pohledu dlouhodobě profitovat, nezávisle na počtu ztrát a zisků. Důležitější než poměr zisky/ztráty je právě dobrý money-management. Je to trochu podobné jako casina - občas casino získá, občas musí vyplatit gigantické sumy, ale součtem nejrůznějších faktorů ve finále tvrdě profituje.
2) neskákejte ze systému na systém. Zeptejte se sám sebe, jaký přístup je vám nejsypatyčtější a nejlépe vám vyhovuje. Líbí se vám jen primitivní trendové čáry, nebo složitější klouzavé průměry? Věříte spíše v matematický, nebo jen čistě vizuální pohled na věc? Nebo dáváte přednost psychologii davu? Ujasněte si, čemu v životě nejvíce věříte a co by se dalo jakkoliv použít v přístupu k trhům. Hledejte v trzích určitý obraz sebe samotného a najdete i strategii, která vám naprosto vyhovuje. Můžete začít totálně stupidním systémem. Ale vždy uvažujte z dlouhodobého pohledu, nikoliv jen v rámci několika příštích obchodů.
3) z toho co píšu mně připadá, že vždy, když váš systém začíná nadělovat ztráty, pak přestanete obchodovat. Tohle bylo něco, s čím jsme na začátku velmi bojovali i my s Petrem, ale i celá řada dalších dnes již úspěšných obchodníků. Pokud máte systém, kterému věříte, dává vám smysl a má dobré papírové výsledky i smysluplný základ z pohledu zdravého rozumu, pak není důvod přestávat obchodovat při ztrátách. Ve velmi blízké době zde uveřejním profil dalšího úspěšného obchodníka a i v něm se dočtete, jak tento obchodník aby začal profitovat musel pochopit, že je třeba nepřestat obchodovat, i když je jeho účet na tom bledě. Dokonce tento obchodník popisuje, jak téměř vždy když začne obchodovat nový systém, začíná velkými ztrátami a většinou ty se otočí do zisků až když je na tom jeho účet "bledě". Ostatně myslím, že podobné zkušenosti má více obchodníků.

Toť moje rady. Poprosil bych ještě 1124 fm, jakožto evidentně zkušeného obchodníka, zda-li by sám nepřispěl do diskuse.

Zdravím,
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchodování na finančních, akciových a komoditních trzích je velmi samotářská záležitost, která je určena pouze silným individualitám.
Většina našeho okolí, vůbec není schopna pochopit, co že to děláme, a o co že se to snažíme.
Proto je taktéž velmi individuální, jak se z problémy vypořádáváme.
Na to není žádný obecný návod.
V tomto bodě se dostáváme na půdu psychologie a řešíme odpověď na základní otázku celého obchodování:
Co je pro nás lepší? Zisk, či ztráta?

Moje zkušenost je následující.
Jakmile se objeví více ztrát v řadě za sebou, přestanu obchodovat - reálně i papírově.
Doslova a do písmene hodím trhy za hlavu a vypustím je ze svého života.
Ztráta je vždy výsledkem mého mylného úsudku, protože: „Trh má vždy pravdu“.
Totální pauza několika obchodních dní, mi vždy dá dostatečný odstup, nadhled a vyčistí hlavu.
Většina obchodníků si myslí, že jim v trzích něco uteče, ale to není pravda.
To s námi pouze cloumá chamtivost.
Po fázi uklidnění, pak studuji záznamy ze svého obchodního denníku.
Zde doporučuji být k sobě co nejvíc přímý a pravdivý.
Většinou se hlasitě směju svojí naivitě.
Odpočinutý a poučený ze svých chyb, pak v klidu vyčkám až dostanu „hlad“ na trhy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No, já jsem sice 4000 za manuál neusetril, ale problem mam uplne stejny jako ty :o)
taky se mi zda, ze cim dele se zajimam o komodity, tim vice tomu nerozumim...Taky ted pracuji s TNT, s aktualnimy trhy, a v unoru se mi nedari. V lednu se mi povedlo vychytat par peknych skoku, ale kdyz jsem se na to podival zpetne, rikal jsem si, dyt to byla nahoda... puvodne jsem sledoval 13 trhu, pak sem se docetl, ze to je moc (tusil jsem to :)) tak jsem zkratil na 8, pak na 6 a nakonec na 4. Ale nechci je obchodovat za kazdou cenu, ale zase nechci cekat donekonecna...a take docela fajnove prohlubuji svou virtualni ztratu. Taky mi prijde divne, kdyz mam dodrzovat zisk/risk 2:1, tak pri sledovani 4 grafu, se mockrat tato sance nevyskytne... bud je trh uspany, a nebo se najednou rozjede (corn, soy.oil SM) a ja to propasnu...a uz se do toho uptrendu bojim vstoupit, protoze nevim jak, zda se mi to riskantni, kdyz jsou denni rozdili mezi High a Low tak obrovske...

Ale kazdopadne me dneska tvuj prispevek povzbudil...ze nejsem sam :)
Takze sem zase dostal novou chut obchodovat, studovat, a vubec....
preju hodne uspechu
kalich

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud Vám mohu do této zajímavé diskuse vstoupit, pak musím říci, že RRR 2:1 není nic moc. Samozřejmě, sice neznám detaily Vaší strategie, ale osobně se snažím ze všech sil vyhýbat trům s RRR menší než 3:1, dokonce vím, že Petr v rámci spreadových obchodů obchoduje i RRR 10:1. Zde bych navrhnul zamyslet se, zda-li toto nemůže být jedna z příčin nezdarů.
Zdravím,
Tomáš
FINANCIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musím přiznat, že útěk od zvolené strategie po třech ztrátových obchodech je můj problém. Zkusil jsem tedy "vydržet" a po cca 50ti obchodech zjišťuju, že to funguje :-), úspěšnost v průměru 60%. Problém mám ovšem s RRR. Rozumím tomu, že 60% úspěšnost je ok, ale nedaři se mi dosáhnout lepší RRR než 1:2. Obchoduji Sugar, když používám SL, tak se s poplatky pohybuji při ztrátovém obchodu v průměru na -200$, zisk proti tomu dosahuji max 300-400$ na obchod. Jde tedy o špatný MM?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nelze jednoznačně říci, že jde o špatný MM. Lze však jednoznačně říci, že MM je složka, ve které je možné obchodní strategii značně vylepšovat. Nevystupujete z obchodů příliš brzy? Necháváte rozvinout potenciál pohybu naplno? Není možné snížit komise a tak vylepšit celkový RRR? Rozhodně by stálo za to v tomto ohledu hledat nějaká vylepšení. Úspěšnost 60 procent mi připadá OK, ale v rámci RRR bych se snažil o výraznější zlepšení.
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mňa by v súvislosti s tým, čo tu bolo napísané zaujímalo, ako sa dá vlastne odhadovať RRR ? Znamená to, že ak chcem zvýšiť RRR napr. na 5:1, nesmie stáť v ceste futures v správnom smere žiadna resistencia alebo support ? A ako sa dá urobiť pomer 10:1 ??? Logicky mi vychádza, že musím nechať trhy rozvinúť a dlhšie držať pozíciu. No ale to znamená nastaviť vzdialenejši SL a ak to nevyjde, tak ma vyhodí z trhu a zas mám zlý RRR. Uvažujem správne ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...