Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

CO MNĚ POMOHLO V PSYCHOLOGII


tomnes

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny.

Koukám, že se tu mnoho z vás stále potácí v boji s potvorou-psychikou. Není třeba opakovat, že psychologie je pravděpodobně jediný důvod, pro který není v trzích vydělávat peníze lehké. Rád bych se tedy trochu podělil o to, co pomohlo v psychologické stránce věci mně.

Možná budete překvapeni - nebyly to žádné meditace, tajné spolky :-), ani nic podobného. Byla to defacto statistika. Dokud trader nechápe, že úspěch ve vydělávání peněz leží ve statistických faktech a posloupnostech, neustále má tendenci pořád vkládat příliš mnoho emocí do jediného obchodu. Pokud ale plnně pochopí, že je zisk tvořen na základě nějakého statistického vzorku, je situace podstatně jednodušší a není již důvod se příliš zabývat jediným obchodem.

Samozřejmě ale nestačí "vědět", že trading takto funguje. Je třeba se statistickým základům mých obchodů věnovat seriózně. T.j. pracovat na věcech, o kterých se zde neustále mluví a o kterých Šebik psal několik posledních článků. Osobně neustále projíždím trhy a neustále si kladu stejné otázky: jaký v rámci určitého statistického vzorku (100 obchodů) nejčastěji dosažený profit a za jaký nejčastěji položený risk (stop-loss)? To jsou věci, které mě zajímají mnohem více, než metoda vstupů. Metod je spousta a každá dává nějaké jiné statistické výsledky. Mě pak zajímají takové, které vím, že by vyhovovaly mé povaze a tudíž bych je byl schopen obchodovat "bezbolestně".

Veškeré průzkumy pak dělám v drtivě většině času ručně. Samozřejmě vlastním celou řadu analytických programů. Ale číslu počítače zkrátka a dobře příliš nevěřím. Chci si projít statistický vzorek obchodů "ručně", jeden po druhém. Chci každý daný obchod na vlastní oči vidět a trochu si "zažít", abych věděl, co mě čeká, nebo může čekat.

Následně pak výsledky vyhodnocuji a hledám jednoduchá a robusní řešení, jak obchodovat systém tak, abych se cítil pohodlně a zároveň naplnil svá očekávání.

Ještě dodám, že jsem matematicky nezdatný a statistiku skutečně studuji jako samouk. V podstatě ani o statistice toho moc nevím, ale naučil jsem se chápat nějaké naprosto nejzákladnější a nejzásadnější principi, jako již na tomto serveru několikrát zmíněné MAE a MFE a rád a s oblibou používám excel.

Jednoduché záznamy do excelu a jejich pravidelné vyhodnocování mně například před několika měsíci prozradily, že 70 procent mých zisků pochází z prvních 2-2,5 hodin obchodování. Proto jsem přestal obchodovat celodenně a díky pár číslům v excelu mám nyní opět mnohem více času. 2,5 hodiny na obchodování mně častěji než ne stačí k tomu, abych naplnil své cíle.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Mel bych mensi dotaz. Mne z hlediska psychiky statistika moc nepomaha, protoze se mi zda ze vsechny vysledky se z dlouhodobeho hlediska prumeruji, ja napriklad backtestuji corn a sugar 20 let zpatky a ackoliv vysledky nejsou spatne
tak napriklad setrvani 5 let ve ztrate nebo kolem nuly je dosti narocne. Ja si myslim ze krome statistiky je jeste zapotrebi nejaka postranni vyhoda jak se dostat do profit obchodovani, zrejme zkusenosti a prichod novych nezkusenych traderu. Je tady nekdo kdo ma zkusenost z pozicniho obchodovani s nekolikaletym setrvavanim ve ztrate?
Ptam se taky z toho duvodu zda ma nekdo ty nervy cekat nejen tydny jak v ID ale i roky v pozicnim obchodovani?
Uz zde myslim byl zminen Larry Williams jehoz systemy maji i nekolikalete ztraty, ale prece bych byl rad kdyby i zde se nasel uz obchodnik ktery si timhle prosel.
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,
tento problem jsem mel taky. Je to dano obchodni strategii. Ja obchodoval tez corn a sugar pomoci 2xMA, byl to obchodni system zamereny na dlouhodobe obchody a to ucet (a psychika) zacatecnika vetsinou neunese. Napriklad propad uctu byl az 4000 $ (behem 2-4 let), pak behem dvou roku vydelal system 20000 $. Ale takova strategie se s uctem 3000-5000 neda obchodovat. Je potreba prejit na kratkodobe nebo swingove obchody. Tam by se mely zisky a ztraty stridat casteji. Ja to resil OS postavenym na 123-RossHook, momentalne se snazim obchodovat (na papire) Woodie-CCI a zatim mi vyhovuje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Presne jak pise Sinuhet. Se ztratami v dlouhem obdobi bych se tez nevyporadal. Proto bych sel hledat jinou strategii. Osobne jsem v pozicnim obchodovani ochoten tolerovat maximalne 1-2 ztratove mesice, vice ne. Ze zacatku jsem take mel strategie, ktere byly profitabilni jen malo vice jak 6 mesicu v roce, takze jsem sel patrat po jine, lepsi strategii, resp. si takovou vytvoril. Clovek ale nesmi propadnout iluzi, ze je mozne najit strategie ktere budou vydelavat porad - ke vsemu je treba urcita mira tolerance a realistickeho pohledu. V pozicnim obchodovani bych byl ochoten jako DLOUHODOBY obchodnik asi tolerovat strategii co jeden rok nevydelava (dalsi uz ano), ale strategii, co nevydelavala 3 a vice let po sobe ve 20 lete historii bych neobchodoval. Swingove obchodovani je tez reseni.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No asi bude reseni s malym uctem prejit na kratkodobejsi obchodovani nebo dokonce ID.
Ale je potreba se na to divat taky z toho pohledu uz zminene statistiky, kde zde byly uvadeny cisla
ktera udavaji ze 95 % traderu ztraci v ID. Ano mozna je to lepsi na psychiku ze ztratove obdobi netrva tak
dlouho, ale zase je treba obrovske snahy dostat se do tech peti procent. No je asi potreba zvolit kompromis.
Presto me stale laka pozicni obchodovani. Ale zase na druhou stranu cim vice zkracuju ztratove obdobi tak se tim
pripravuju i o zisky. To je zase dalsi problem protoze vetsina zacatecniku nevydrzi dlouho cekat a pak vetsina obchoduje intradenne. Asi je to doopravdy o tom vydrzet v tradingu co nejdelsi dobu a pak prijimat penize
od nedockavych novacku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
já pro začátek vůbec neuvažuji o jiném obchodování než pozičním. Jsem přesvědčen, že při ID bych po psychické stránce vyhořel jako papír. Podle pozorování sebe sama v osobním i pracovním životě, jsem si uvědomil, že jakmile se na mne valí více úkolů najednou, nebo jsem v časové tísni, či se musím hned rozhodnout, okamžitě znervózním a jsem podrážděný. Nedaří se mi to v běžném životě nijak zvlášť zvládnout, a proto není předpoklad, že bych to zvládl v ID.
Z tohoto důvodu je poziční obchodování lepší volba. Mám čas si vše promyslet a v klidu naplánovat. Ovšem jak už bylo zmíněno, je tady aspekt i několikaletého období ztrát. To by mi asi taky neudělalo dobře, proto volím swingové obchody. Přesně jak napsal Sinuhet, měly by se ztráty a zisky střídat častěji. Rovněž si nemyslím, že budu mít k dispozici účet větší než 5k, takže swingové obchodování by mohlo být to pravé.
Ještě dodám něco ke statistice. Mě by při ostrém obchodování asi pomohla převelice. Řekněme, že jsem zrovna realizoval osmý ztrátový obchod, to by pro mě znamenalo naprostou frustraci a pocit, že něco dělám špatně a brzy nejspíš vymažu účet. Pokud ale budu mít spoustu backtestových a papertradeových obchodů, kde byly série s deseti ztrátovými obchody, tak mám šanci vydržet, než přijdou obchody ziskové, protože budu vědět, že je zatím vše v normálu.
Jinak tento celý můj příspěvek je zatím pouze teoretizování a při ostrém obchodování třeba zjistím, že je vše úplně jinak. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dodám:
Přirozená snaha je hledat "jistotu", mít víc jistot a méně rizika. Jde o prachobyčejný sebezáchovný pud jak přežít. V životě, na trhu.
Psychicky ale může ohromně pomoci uvědomění si nutné míry neurčitosti, nepředvídatelnosti všech trhů (tak jak života), bez ohledu na to, co zrovna která data, ukazatele či informace říkají. Už zítra může být vše jinak než jsme si mysleli! Proč chce někdo tuty vědět kam se pohne trh, když sám neví co vše jej zítra potká-doma, v práci, na ulici...?
Otočte uvažování jinak než je zvykem: opak toho co jste čekali ať vás neničí, nefrustruje. Dobře se o tom mluví, je to těžké, ale dá se to učit (a naučit...věc nátury i přístupu k životu)
Zásad jak přežít v tomto byznyse je pár. Je zajímavé jak obtížné je někdy se jimi řídit.
A donekonečna budu opakovat:
až ten kdo zvládne své ztráty( či změny situace) může být dlouhodobě úspěšný-v pohodě-nebude se škubat sám se sebou.
I zde na webu mám pocit, že řada lidí a právě začínajících, se snaží sledovat tolik kdejakých ukazatelů, dat, zpráv, často protichůdných, že nutně musí být frustrováni pocitem jak to vše sežvýkat a správně se rozhodnout. Toto "přecpání" daty, informacemi, vede mnohé až k nečinnosti, strachu začít, odkládat či znovu rozjet obchod.
Neradím nikomu nic ale:
-velice si hlídejte a buďte opatrní na pocit "přecpání" kdečím a z toho pramenící zlé nálady, nespání, nespokojenosti, frustrace
-pokud se "přecpání" dostaví, něco je zle a je nutná změna
-není možno vše sledovat a dělat jen dobré obchody---NELZE, neumí to nikdo!!!
.....dalších 54321 rad co dělat a jak se zachovat a být zde úspěšný je všudemožně kopec

UDĚLEJTE SI TENTO BYZNYS TAK JEDNODUCHÝ JAK JEN TO JDE!







Link to comment
Sdílet pomocí služby

to:miciko
Díky to je ono, už mi z toho hrabe. Ráno před prací backtest,pak v práci u PC po práci papertrading. 12-14 hod.. u PC.
Asi jsem se zadřel. Zítra jdu na pivo a do konce týdne na to nešáhnu. Jsem přecpaný informacemi musím se přecpat něčím jiným (asi pivem).
Ahoj.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Taky dodám :)))
miciko 100% pravda, to jsou příspěvky které nalejou novou krev do žil každého tradera....ne zpochybňování a napadadní
příspěvků těch lepších a úspěšnějších než jsem "já"....teprve po přečtení toho co jsi napsal mi vlastně docvaklo, že po zrušení mého prvního účtu ( asi před 2 roky) a následné neschopnosti otevřít jakýkoli další obchod, mě můj sebezáchovný pud dokopal od pozičního a swingového obchodování až k vypisování opcí. Samozřejmě pozičně i swingově obchoduji dál, ale vydělávám si na něj právě vypisováním :)) Přijít na těch pár řádků co jsi perfekně napsal stojí začínajícího tradera i několik let. (Nerad bych se někoho dotknul, ale mě to tak dlouho trvalo) Toto bych vyryl zlatým písmem: = Zásad jak přežít v tomto byznyse je pár. Je zajímavé jak obtížné je někdy se jimi řídit.
A donekonečna budu opakovat: UDĚLEJTE SI TENTO BYZNYS TAK JEDNODUCHÝ JAK JEN TO JDE! ....... a o tom to přesně je.....možná jsem ovlivněn pozdní noční hodinou, nebo tím pivkem :)), ale nic lepšího jsem tady nečetl...
Dobrou noc a krásné sny přeje Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Přeji Vám všem hezký den a děkuji Vám,že jste mi převrátili život naruby.Od té doby,co jsem natrefil na tento server,už v noci spím daleko klidněji a se slastným pocitem,že na světě existuje stroj na peníze,který opravdu funguje,čimž svět komodit bezesporu je.Nikde na světě nenajdete technicky jednodušší způsob získávání legálního finančního zdroje.Chápu všechny,kteří se při obchodování psychicky hroutí a oddaně koukají,jak přišli o své poslední peníze.Jenomže všechny následky mají své příčiny a tak by každý měl zvážit,jestli si opravdu uvědomil jak mocný nástroj se mu dostal do rukou a taky,že už to,že se může něčeho takového účastnit je obrovský DAR.A jako s takovým je třeba ho hýčkat a opečovávat jej.Já sám sebe považuji za absolutně technického antitalenta a dodnes vůbec nechápu o čem si tady mezi sebou povídáte a asi to ani nikdy nepochopím.Dokonce jsem byl u Petra a Tomáše na školení a myslel jsem si,že od teď se všechny ty názvy našprtám a budu ten nejlepší trader na světě.Pravda je,že už po cestě vlakem domů do Ostravy,mně chytaly záchvaty deprese,že tohle já se nikdy naučit nemůžu.Přesto jsem byl přesvědčen,že jsem našel svět,který jsem hledal a zapoměl na všechny analýzy a technické indikátory kolem sebe.Raději jsem se vžil do svého světa fantazije plného hojnosti a radosti ze života.A tak jsem si i s takovouto radosti a pokorou otevřel ostrý účet.A teď konečně poctivě každý den sleduji toho svého mazlíka Russella,kterým směrem se to asi vydá.Je to hošík nazbedná a tak si musím dávat jo pozor,aby mi nepřerostl přes hlavu.Ale někdy to Russell mooc přežene a vyskočí příliš vysoko a tam já na něj čekám a přistřihnu mu křidélka na short.To on potom pokorně zase sleze dolů,aby to zkoušel na druhou stranu,kde já na něj zase čekám na long.A tak my si spolu hrajeme už skoro pul roku a docela nám to spolu klape.Dokonce nám to spolu jde i bez oscilátoru nebo co to je.Já o sobě tvrdím,že jsem ten nejhorší obchodník na burze.Nicméně dokud mi můj přítel Russell naděluje takovéto krásné dárečky,nemohu ho opustit.Jsem věrná duše a věřící člověk a dokud mě neopustí Russell,neopustím ani já jeho.
Sudičky mi místo technického talentu nadělily dar hlubokého vcítění.Celý život jsem přemýšlel,proč mám schopnost mluvit po zpátku a psát levou rukou.Teď mám konečně možnost využít pomíchané hemisféry na takovém místě,které jsem si vysnil.
Chci tímto příspěvkem říct,že než kdokoliv nastrká všechny své peníze do kapes druhých,měl by nejdříve poznat sám sebe.A taky přemýšlet o tom,proč si vytvořil iluzi,že právě jemu se podaří vydělat balík a co s těmi penězi vlastně bude dělat?Já vycházím z toho,že peníze je krásná třešnička na dortě a podle toho se taky odvíjí má psychika při obchodování.Každý měsíc se o své zisky dělím se svými kamarády a mám moc velkou radost,že i oni mají radost,že se mi daří a tím si můžeme dopřávat krásné hojnosti.V očích druhých jsem hrozný podivín,ale já vím,že si jen plním své sny a zkouším,kde až mohu zajít se svou fantaziji a kupodivu zjišťuji,že fantazije je nekonečná a zdroje nevyčerpatelné.Přeji všem,aby také nalezli svůj sen a nehonili Russella s oscilátorem po grafu jen tak z Buhdarma,protože dokud s ním nebudou kamarádi,tak jim žádne dolárky nedá.

Přeji Vám všem krásné sny. Joshua :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Joshuapistr,

opatně na euforii, v tradingu může být nebezpečná :-) S tím, že jste technický antitalent, si nedělejte žádnou hlavu. Mohu vás ubezpečit, že já na střední z matematiky, fyziky, chemie, výpočetní techniky a deskriptiví geometrie měl vždy takové výsledky, že se divím, že jsem nepropadnul :-) Též jsem byl vždy spíše kreativně zaměřený a posiloval tu druhou hemisféru mozku. Kreativita se mi u tradingu docela osvědčila ve snaze hledat různá řešení pro různé úlohy. Například v současné době dělám testy na možnost stanovení PT na základě násobku indikátoru ATR, což je proces, který vyžaduje v rámci celkového pojetí mého obchodního systému skutečně hezkou dávkou kreativity :-) Co chci ale říci - technickými aspekty jsem se prokousal já, takže se jimi musí prokousat každý jiný. Dokonce jsem se naučil poměrně obstojně "programovat" za účelem kvalitnějších backtestů v excelu a i v jednodušších back-testingových platformách. Také to na začátku vypadalo jako totálně nepřekonatelný problém, avšak správný postoj k věci, trochu píle a hlavně CHTÍT - to vše dokáže věci, že jeden občas žasne.
Jinak když už jsme u toho, tak pro ostatní - myslím si, že právě VÚLE je to, proč jedni uspějí a druzí ne. Lidé s vůlí vždy překonali veškeré prvotní překážky a zanechali za sebou daleko ty, kteří měli jen prvotní nadšení, ale při první překážce takové zmizelo v momentě, kdy se ukázala potřeba silné vůle a výdrže. Setkáváme se s tím s Petrem pořád dokola: většina obchodníků nemá dostatek vůle ani k tomu, aby začalo poctivě backtestovat. Myslí si, že je jednodušší vzít již někde něco hotového, co "vymyslel a otestoval někdo jiný" a pokusit se tak svou cestu zkrátit. Takhle ale trading nefunguje a nikdy nebude. Ti, co mají vůli a píli rozhodně musí dojít k zdárnému cíli. Ty co jí nemají však mějme taky rádi - protože jejich penízky poputují do našich kapes :-)
Přeji všem mnoho zdarů, píle a vůle.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...
×
×
  • Vytvořit...