Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Nový rok 2012: Předsevzetí pro začínající a zatím neúspěšné tradery

    První týden nového roku přestavuje tradiční příležitost pro předsevzetí a celoroční plány. Vím, že řada čtenářů si dává předsevzetí i z oblasti tradingu, a proto si dovoluji navrhnout ke zvážení několik bodů.

      

    Foto (c)iStockphoto.com/ssstep &nbsp 

    Je zřejmé, že plány a předsevzetí se liší podle toho, jak zkušený obchodník člověk je. Dnešní článek je určen začínajícím a zatím dlouhodobě neúspěšným obchodníkům.

    Rutina a plánování

    Mnoho začínajících obchodníků bojuje podle mých zkušeností s tím, že extrémně mnoho času stráví nad činnostmi, které je nikam neposouvají. Podobně, jako pasivní sledování televize nepřinese nic dobrého, tak ani sledování grafů s občasným kliknutím bez jasného plánu a koncepce nikam nevede, stejně tak, jako neustále skákání z jednoho přístupu na druhý.

    A nejde o to, že by měl trader sledovat grafy s nějakým prvotním obchodním plánem. To je samozřejmost. Jde o to, najít si pravidelný čas na analyzování svých výsledků a systematické plánování nových činností.

    Trading je pro mnoho začátečníků velmi složitý i z toho důvodu, že jsou na všechno sami a nedokáží si nastavit mechanismy, které by jim umožňovaly „vést sami sebe“. Pokud máte pocit, že jste se minulý rok v tradingu moc neposunuli kupředu, zkuste si jako jedno z předsevzetí nastavit základní rutiny spojené s plánováním a vyhodnocováním svých činností v tradingu.

    Co mohu doporučit:

    1x týdně, patrně nejlépe o víkendu, si sepsat stručný bodový plán, čemu a jak se budete v tradingu věnovat následující týden. Současně věnujte v tuto dobu pravidelně čas vyhodnocení svého plánu z minulého týdne a shrnutí, co se vám v předcházejícím týdnu podařilo dokázat a co nikoliv.

    Uvidíte, že jen skutečnost, že se budete plánování věnovat jen trochu koncepčně, vás začne posouvat dopředu. Ze své zkušenosti doporučuji například v týdnu nezkoušet v tradingu nic nového (tj. myšleno nové přístupy a podobně), pokud nemáte dořešené věci, které jste si dopředu naplánovali. Nové myšlenky si můžete zapisovat do „úkolovníku“ a začleňovat je systematicky do plánů v následujících týdnech. Tak do velké míry eliminujete těkavost, způsobenou ohromným množstvím informací a podnětů, které jsou ve světě obchodování všudypřítomné.

    V případě plánování doporučuji si neustále připomínat, že méně je více. Nemá smysl si první měsíc naložit spoustu úkolů a plánů, abyste v únoru zjistili, že nic nestíháte a trading odložili na několik měsíců zcela k ledu. Pokud víte, že jste časově vytížení, začněte finanční svět oťukávat skrz některé méně časově náročné strategie. Např. poziční obchodování akcií nebo obchodování komoditních spreadů, se kterým jsem také v tradingu reálně začínal. Vaše plány by pak měly reflektovat studium pouze tohoto jednoho stylu obchodování. Je mnohem lepší věnovat se rok konzistentnímu studiu obchodního přístupu, který aktuálně vyhovuje vašim možnostem, než celý rok přemýšlet o tom, do čeho všeho se pustíte, až na to budete mít čas a prostředky.

    Články, ve kterých jsme se rutině v tradingu historicky na Finančníkovi věnovali:

    Dlouhodobý plán

    Pokud již máte za sebou první zkušenosti s obchodováním a dosud jste tak neučili, napište si hned na začátku roku 2012 vaše očekávání v tradingu pro následující rok. Kde byste chtěli být coby tradeři v prosinci 2012? Dlouhodobý plán je podle mého názoru velmi důležitý, musí však být realistický. Pokud zatím systematicky vůbec nevyděláváte a obchoduje s malým účtem pár tisíc dolarů, nemá smysl si dávat za cíl být v prosinci 2012 fulltime traderem. Naopak – zkuste si dát za realistický finanční cíl a ten si následně rozdělit do menších časových úseků, na které bude mířit ve své týdenní a denní rutině. Realistický finanční cíl záleží samozřejmě na tom, co a jak budete obchodovat. Budete-li intradenně obchodovat komodity s účtem například 10 000 USD je určitě realistický cíl vydělat za rok například 4000 USD, tj. 40% zhodnocení. Pochopitelně, že z dané částky člověk žádné účty nezaplatí, ale jak už zde mnohokrát padlo, nejdůležitější je pro začínající obchodníky si osahat, „že to jde“. Pokud jeden rok dokážete vydělat 4000 USD, sami si dokážete příští rok poradit, jak cíl zvýšit. Budete-li mířit první rok na zhodnocení 500%, vaše šance jsou zcela minimální. Profit 4000 USD za rok, znamená vydělat měsíčně cca 330 USD. Při takových plánech najednou zjistíte, že vám pro rozumné profity stačí obchodovat jen velmi málo a hlavní pozornost pak můžete věnovat řízení risku a plánování těch nejlepších obchodů k exekuci.

    Důležité články, které jsme na toto téma na Finančníkovi publikovali:

    Lepší dokumentace

    Pokud se chcete s tradingu v novém roce skutečně pohnout, nezapomínejte si dokumentovat vše, co v tradingu děláte. Většina neúspěšných traderů, se kterými se s Tomášem potkáváme, má velké slabiny v konzistentní dokumentaci svých obchodních přístupů.

    Není rozhodně třeba si screenshotovat každý graf, který sledujete, ale je potřeba, abyste se za týden, měsíc či rok mohli vrátit k hlavním myšlenkám, nad kterými budete trávit v průběhu roku čas.

    Pro zlepšení dokumentace můžete využít strukturu týdenních plánů navržených výše. Prostě si jen podrobněji dokumentujte hlavní body týkající se vašeho studia trhů. Uvidíte, že se vaše poznámky stanou časem základním studijním kamenem pro váš další rozvoj. S Tomášem si oba vedeme dokumentaci v programu Microsoft OneNote, který pro tento účel můžeme jen doporučit.

    Důležité články z archivu Finančníka na toto téma:

    V každém případě vám přeji, ať se vám v novém roce podaří vaše plány dotáhnout do úspěšného konce.

    4.1.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...