Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • 7 fází tradera

    Každý nový byznys, každá nová věc, do které se rozhodneme pustit a které začneme věnovat náš čas a úsilí, znamená i určitý vývoj: nemůžeme dělat prakticky nic, aniž bychom neprocházeli různými fázemi a stavy poznávání, chápání a emocionálními peripetiemi. Pokusil jsem se dnes shrnout ve velmi obecné podobě 7 fází, které, jak jsem měl možnost vypozorovat u skutečně velké skupiny traderů z celého světa, potkají prakticky každého, kdo se rozhodne do tradingu pustit naplno.

    Pojďme tedy na to.

    Fáze 1: nedůvěra

       7fazi.jpg
    Foto (c)iStockphoto.com/stevecoleccs&nbsp 

    Na začátku je to prakticky vždy stejné: nedůvěřivost. Opravdu tento byznys může fungovat? Není to nějaký další podvod? Proč to tedy nedělá každý, když je to tak snadné? (Odpovím hned: trading je v principu poměrně jednoduchý, není však snadný a nedělá to každý, protože je nutné přiměřeně riskovat – a většina lidí nesnáší risk, i když si to o sobě často nemyslí).

    Nedůvěra v počátku je, myslím, zcela v pořádku. Je to přirozená reakce na něco neznámého a navíc jde v této oblasti o peníze, proto je opatrnost na místě. Každý už máme určitě alespoň nějaké vzdálené zkušenosti s různými kampeličkami, multi-level marketingy, přehnanými sliby, a já nevím, čím ještě. Osobně jsem na tom nebyl v začátcích jinak – jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj.

    Nic méně, pokud se rozhodnete skutečně věnovat trochu času tomu, abyste nahlédli do tohoto byznysu, začnete pomalu sami vidět a poznávat, že tento byznys není nic nereálného: pochopíte, že vše si můžete vyzkoušet a otestovat na nečisto, aniž by vás to stálo jedinou korunu – a to v podmínkách, které jsou prakticky totožné s reálným obchodováním. Zjistíte, jak je možné celý byznys otestovat na historických datech a pokud budete mít štěstí, seznámíte se s někým, kdo už se tímto byznysem nějakou dobu živí – a tím sami na vlastní oči uvidíte, že se nejedné o nic nereálného ani podvodného. Pokud budete rozumní, budete se rozumně a realisticky zajímat a nebudete v počátku mít tu smůlu, že narazíte na nějakou pochybnou (diskusní) skupinu, která žije vzdycháním, stěžováním si a vymýšlením důvodů, proč trading nemůže fungovat (aby tak zakryli svou vlastní neschopnost nebo pohodlnost), začnete sami vidět, že trading byť není snadný, je velmi reálný.

    Fáze 2: zjednodušování

    V tento moment ještě netušíte, že trading, stejně jako jakýkoliv byznys, potřebuje vaší přízeň a úctu, aby mohl fungovat. Už tušíte, že v trzích skutečně pravidelné peníze existují, chcete si také na nějaké sáhnout, ale nejste pro začátek pro to ochotni zase tolik udělat. Vše stojí mnoho času a úsilí (stejně, jak rozjezd jakéhokoliv byznysu) a tak hledáte zkratky. Přemýšlíte, kde byste si mohli pořídit „zaručené“ tipy, poohlížíte se po programování, vymýšlíte, jaký software by měl celou tu práci udělat za vás. Hledáte jakýkoliv způsob, jak si tuto práci zjednodušit, jak vydělávat „peníze bez práce“, aniž byste museli jít do hloubky, aniž byste museli strávit hodiny a hodiny u grafu trhů, nebo nedej bože vztekat se instalací software a následně celé týdny backtestovat, srovnávat výsledky, přemýšlet a pracovat, aniž by z toho v začátcích byl jakýkoliv užitek… Chcete rychlé výsledky, ale zapomínáte, kolik času vám trvalo naučit se číst, psát, naučit se anglicky, vystudovat střední a vysokou školu, vypracovat si pozici ve svém zaměstnání, naučit se na počítači….

    Fáze 3: procitnutí

    Po nějaké době zjistíte, že žádná z vašich zkratek pravděpodobně příliš nefunguje. „Zaručené“ tipy nevydělávají, „zázračný“ a velmi drahý software z nějakého důvodu nové peníze na váš účet nepřináší, na warezu postahované systémy nefungují… Co teď?

    V této fázi se nachází mnoho lidí na křižovatce.

    Někteří ztratí víru a důvěru, a celý byznys se zarputilostí opustí.

    Mnoho lidí pokračuje v hledání „Svatého grálu“.

    Pár vyvolených se rozhodne, že skutečně chce celé věci „přijít na kloub“ a rozhodne se tedy pustit do té odporné, zdlouhavé a nekonečné práce, kterou se tak dlouho snažili obcházet různými zkratkami. Ano, došlo na nevyhnutelné: ruční procházení tisíců grafů, ruční backtest, ruční přepisování hodnot do tabulek, nekonečné hodiny před monitorem.. Je to únavné, vyčerpávající, ale hle! Najednou začínáme chápat, že trh hovoří svou vlastní řečí, začínáme v grafu trhů rozeznávat jednotlivá písmena a dokonce i jednotlivá slova, skládáme fráze… Vidíme, co dělá trh takový a co jiný, co je trh trendující a co stagnující… Přestáváme mít z trhů strach, protože vidíme, že existuje možnost jim lépe porozumět. Bohužel ale také ještě stále žijeme v přesvědčení, že trhům můžeme kromě porozumění i „vládnout“ a tak vymýšlíme nejrůznější složitosti, se kterými mít vše co nejlépe „pod kontrolou“, skládáme dohromady bezpočet indikátorů, propojujeme zdánlivě nepropojitelné a budujeme malou kosmickou loď… Není to ještě to pravé a správné – ale nutno říci, že už jdeme alespoň do hloubky, o všem začínáme přemýšlet a spíše než lidem kolem, začínáme věřit sami sobě, svým vlastním myšlenkám, ideám a backtestům. V podstatě děláme velmi mnoho věcí již správně, nepochybujeme o možnosti vydělávat mnoho peněz a velmi reálně už i vidíme, jak si na takové peníze sáhnout – jenom pořád příliš věříme, že je možné získat nad trhy absolutní kontrolu a že můžeme vydělávat téměř bez rizika…

    Fáze 4: proč mně to pořád nejde?

    Máme postavený vlastní systém, kompletní, mnohostránkový obchodní plán, máme za sebou stovky backtestů a mnoho simulovaného obchodování. Víme, co děláme, začínáme se cítit jistí v tom, jak na trhy „vyzrát“. Právem se tak trochu posmíváme lidem, kteří zamrzli ve fázi hledání „Svatého grálu“ a nejrůznějších zkratek, víme už trochu více, než většina – a dělá nám to dobře.

    Vrhneme se tedy do živého obchodování – a hle, nejde to. Co je špatně? Systém je v pořádku, backtesty ze všech stran ukazují, že bych měl vydělávat, simulované obchodování sypalo fiktivní peníze - a přesto, náhle je vše jinak! Stalo se něco zásadního?

    Nestalo se prakticky nic. Doposud jste vše dělali správně a je chvályhodné, že jste našli sílu a čas projít veškerou tou dřinou v předešlém bodě. Bohužel však přišel na řadu také nový faktor, který jste doposud neměli šanci poznat, faktor, jehož důležitost většina opomíjí, nebo raději záměrně přehlíží: faktor psychologické zátěže, nového druhu stresu, nečekaných emocí, ze kterých jsme sami zaskočeni a ze kterého jsme překvapeni, protože jsme si o sobě mysleli, že jsme lepší a ve větší pohodě, než se nyní ukázalo. Proč dělám nesmysly? Proč nejednám tak, jak jsem si naplánoval? Proč se potím, když jde trh pár ticků proti mně a proč upadám do euforie, když jsem jenom kousek od profit-targetu? Proč vystupuji z pozice dříve, než dostanu signál, proč beru signály, které bych neměl – a vynechávám ty, které bych brát měl? Proč jsou mé reálné výsledky tak odlišné od těch backtestových?

    Je to poměrně jednoduché: pokud něco nejde, znamená to, že ještě někde něco nevíte. Někde chybí něco, co se ještě musíte naučit, co musíte pochopit.

    A právě v tento moment se zasekne mnoho lidí, na velmi dlouhou dobu. Většina si totiž myslí, že to, co jim ještě chybí, je nějaký další indikátor, nějaké další „tajná“ informace, nebo ještě lepší software. Možná, že je chyba v systému nebo trhu, takže je třeba přejít na jiný trh, na jiný systém…. Začíná kruh, který může trvat velmi dlouho…

    Přitom chybí něco vcelku jiného:

    a) pochopení sebe samotného,
    b) pochopení síly a významu money-managementu,
    c) pochopení toho, že jediné, co v trhu můžeme kontrolovat, je náš risk.

    Fáze 5: hlubší ponoření

    Pokud chcete pokročit dále, nedá se nic dělat, ale musíte jít ještě hlouběji. Musíte, chtě-nechtě, překonat svůj vlastní stín, zajít ještě o kousek dál, než jste si mysleli, že je možné. Pro každého toto přitom znamená něco trochu jiného.

    Někdo si musí přiznat, že jeho psychická síla a vyrovnanost je ve skutečnosti spíše slabostí a nevyrovnaností. Někdo musí pochopit, že jeho opakující se chyby v tradingu nejsou ničím jiným, než opakujícím se vzorem chování, který je reakcí na něco, co se v sobě snažíme skrývat a co si nechceme připustit. Někdo zase musí přiznat, že jeho ego není tak velké, jak si doposud myslel...

    Jiní zase potřebují trochu pragmatičtější změnu – a sice pochopit, že risk je skutečně to jediné, co můžeme v trhu kontrolovat. Zní to jako samozřejmost, jako „klišé“, o kterém se domníváte, že je vám zcela jasné už při čtení tohoto odstavce. Ale nenechte se mýlit: věřte mně, že OPRAVDU pochopit, co znamená money-management, opravdu pochopit, že jediná nutnost tradingu je naučit se chápat a kontrolovat risk, trvá bohužel déle, než bychom si přáli, a stojí více, než bychom byli ochotni vynaložit.

    Pokud však pochopíte, náhle přijde onen vytoužený „wow“ efekt a vám se rozsvítí.

    Náhle začnete být posedlí pojmy jako risk-reward-ratio, position-sizing, výše riskované částky. Vstupní metody, kterým jste doposud věnovali většinu času, se rázem odsouvají na druhou kolej a vy jste daleko posedlejší testovaní nekonečného množství různých metod výstupů, v kombinacemi s těmi nejjednoduššími vstupy, které jste zcela na začátku zavrhovali jako příliš triviální, jednoduché, nebo nefungující.

    Trading pro vás dostává nový rozměr a pokud se rozhodnete jít více do hloubky i v oblasti psychologie, otevře se vám zcela nový svět, ve kterém se dozvíte něco o možnosti sebepoznávání, o fungování podvědomí, o existenci vzorů chování, o kterých ani nevíme, které nám „kazí“ naše obchodní výsledky a se kterými je nutné (a naštěstí i možné) něco dělat.

    Fáze 6: fascinace procesem

    Pokud jsme došli až sem, začíná přicházet fáze, kdy nás náhle fascinuje celý proces tradingu daleko více, než výsledek. A tak se začne dít to, že peníze konečně přicházejí – a my ani nevíme jak. Trading nám opravdu funguje. Opravdu sype. Vydělává. Je tu ale jedna zajímavá věc – netěší nás jenom samotný výsledek (peníze), ale těší nás stejnou měrou i samotný proces. Žijeme procesem tradingu, pochopili jsme konečně, jak trading funguje, naše chyby v minulosti nás bolestivě naučili, co již více nedělat a co naopak, jakým směrem se vydat dále.

    Úsilí a čas se úročí, co v minulosti vypadalo jako trauma, se ukazuje jako nezbytné kroky, bez kterých bychom nechápali, co chápeme nyní.

    Baví nás (konečně) proces – a proto nám také trading vydělává. Myslím, že tak je to se vším: pokud nás to nebaví, pokud danou věcí nežijeme a nehledáme neustále způsoby, jak se v ní stát lepší, je těžké dočkat se pozitivních výsledků.

    Japonci mají pro to slovo Kaizen. Pokud se budete soustředit, budete zvídavý a neustále se snažit chápat více a více – a zároveň každý den hledat způsoby, jak se drobnými zlepšeními posunout k lepšímu výsledku, neumím si představit, že by nepřišel den, kdy budete konečně vědět, jak na to - a začnete pravidelně vydělávat.

    Fáze 7: nová životní cesta

    A pokud jste došli až sem, velmi vám gratuluji. Jste na nové životní cestě. Už nikdy nic nebude jako dřív. Začnete pociťovat nový druh svobody a vidět nové možnosti toho, jak se dá žít a co se dá všechno dělat.

    Jenom pamatujte, že abyste došli až sem musíte vůbec začít...

    31.1.2010

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...