Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Aktuální trhy, můj výhled a rámcový plán

    Akciové trhy procházejí poslední týdny solidní turbulencí. Osobně vnímám propady jako velkou příležitost pro nové investice. V tuto chvíli ale většinu prostředků držím v hotovosti a jsem připravený na další poklesy.

    Pohled na graf vydá za tisíc slov. Největší propady se poslední týdny odehrály v menších technologických růstových titulech. Index Rusell 2000 se minulý týden propadl na 50 % hodnoty posledního pohybu. Resp. dosáhl předcovidových hodnot:

    Russell 2000

    Od 50% retracementu se v pátek odrazil také index Nasdaq 100, který je ale stále podstatně výše, než byly hodnoty indexu před covidem.

    Nasdaq 100

    Diverzifikovanější index SP500 se zatím drží výrazně více – propad byl zatím v oblasti cca 35% retracementu pohybu za poslední dva roky:

    SP500

    Aktuální propady bohužel ne úplně vyhovují mým hlavním systematickým strategiím – tedy mean reversion systémům, které jsou letos zatím ve ztrátě (což ale vnímám jako zcela přirozené s ohledem na aktuální kontext trhů), současně ale přinášejí ohromnou příležitost pro vytváření dlouhodobých akciových pozic. Jak jsem ukazoval v historických článcích, sám se diverzifikuji i do pomalejších strategií a určitě se nebráním ani pasivnímu držení zajímavých titulů s cca 3letým výhledem tak, abych z investičních výnosů neplatil žádné daně.

    Zásadní otázka tak zní – je již nyní čas nakupovat, nebo je lepší vyčkávat?

    Bohužel křišťálovou kouli nemám, s většími nákupy ale zatím vyčkávám. V tuto chvíli mám přibližně 75 % kapitálu volného a 25 % zainvestovaného.

    S výraznějšími nákupy plánuji začít v oblasti 50% retracementu SPX s tím, že věřím, že se trhy mohou podívat i podstatně níže.

    Pochopitelně to může znamenat, že se do vybraných pozic nikdy nedostanu. Na druhou stranu nepředpokládám, že by růst byl tak raketový jako v roce 2020, kdy byly trhy živeny „covidovými penězi“.  Takže pokud by se trhy stabilizovaly, předpokládám, že bude prostor plány přehodnotit.

    Jedna z hypotéz, se kterou pracuji je, že určitou nemalou paniku by letos mohlo přinést ochlazení bubliny v kryptu. To neznamená, že bych kryptu věštil zánik, nicméně celý systém se může pořádně rozhoupat, pokud by se hodně lidí pokusilo s dalšími poklesy a kauzami vybrat své hypotetické profity nebo ukončit přepákované pozice otevírané za vysoké ceny. Viz kauza destabilizace a ztráty hodnoty „stable“ coinu UST a krach jednoho z největších altcoinů Luna, který během minulého týdne ztratil prakticky veškerou svou hodnotu (jeho kapitalizace byla přitom v desítkách miliard dolarů).  To už jsou situace, které myslím hodně lidí donutí o kryptotrzích přemýšlet i z pohledu, že velmi rychle mohu ztratit vše. A krypto svět je dnes s tradičním burzovním propojen na mnoha úrovních. Jeho rozkolísání by mohlo vyvolat solidní paniku, která by se promítla do všech trhů. A kde je panika, budou příležitosti. Proto dnes sám sleduji pokles Bitcoinu, záchvěvy dalších stable coinů atd.

    Osobně bych tak s otevírám pozic v indexech a akciích úplně nespěchal. Situace na trzích se mi jeví stále jako příliš klidná. A když pozice otevírat, tak opravdu pomalu a počítat s dalším přikupováním za nižší ceny. Ano, máme zde vysokou inflaci a investiční peníze v hotovosti trpí. Část kapitálu pochopitelně pracuje v mých rychlejších strategiích, ale u nejkonzervativnější části svých úspor věřím, že trpělivost ty nejzajímavější investiční příležitosti na trzích teprve přinese.

    Na druhou stranu je výše napsané jen mým osobním názorem. Možná, že nakonec nejvíce vydělají ti, kteří jsou dnes v aktuálním poklesu již 100% zainvestovaní a věří, že nyní máme v trzích dno. V trzích člověk opravdu nikdy neví. Sám ale zatím vyčkávám.

    15.5.2022

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 7
    • Děkuji 2

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...