Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Důležitá chyba daytraderů: zítřek není dneškem

    Kolikrát se vám jako začínajícímu daytraderovi stalo, že po naprosto skvělém, čistě trendujícím a velmi profitabilním dni přišlo vystřízlivění v podobě dne dalšího, kdy byly všechny zisky zase fuč? Nezoufejte, pro nováčky to není až tak neobvyklé a dnes se pokusím vysvětlit, jak na to.

      

    Foto (c)iStockphoto.com/Aquir&nbsp 

    Problém, o kterém hovoříme, se nazývá "kotvení". Je to vlastnost mozku, která má tendence určité situace "zakotvit" v našem podvědomí, s nimi však i vzory následného jednání.

    V principu jde o to, že pokud trhy zrovna výrazně trendují a my inkasujeme jeden profit za druhým, jedná se nezřídka také o velmi silný pozitivní emocionální zážitek (neboť inkasujeme nemalé profity), který vytváří skrze silné biochemické procesy v našem mozku intenzivní aktivitu vytvářející určitý "obraz" v rámci našich mozkových map (neuronových sítí). Tento celkový mentální obraz může být pak natolik silný a uspokojivý, že stejný obraz drží náš mozek a naše podvědomí do dalšího obchodního dne a v podstatě nám tak stále "promítá" den včerejší, čímž se nám nedaří rozpoznávat skutečnou realitu dnešních trhů.

    Jinými slovy, pokud jsme právě zažili extázi z nádherného, trendujícího a profitabilního dne a druhý den opět otevřeme grafy, tak ty na náš mozek okamžitě zafungují jako velmi silný stimulus a odezvou našeho mozku bude vyvolání včerejšího obrazu. Hledíme tedy na grafy s "ukotvenou" vidinou krásného, trendujícího dne, přitom realita může být zcela jiná – celý den může probíhat výrazný, netrendový chop. Důsledky jsou pak následující:

    a) Jelikož máme v podvědomí stále mentálně ukotvený obraz trendujícího, úspěšného dne, přehlížíme podvědomě náznaky chopu a skutečné reality, ukazující nehezký den – a klikáme se stejným "nadšením" jako den minulý;

    b) Zároveň dochází k výraznému neurotickému konfliktu mezi tím, co skutečně probíhá (chop), a tím, co se snaží promítat náš mozek (včerejší trend). Tím se zvyšuje úroveň stresu, následně chybovost a "klikání jak o život".

    Výsledkem je tedy velmi rychlá ztráta včera získaných profitů. Obchodujeme s intenzitou hodnou trendujících trhů v prostředí, které je však už úplně jiné a pro klikání nežádoucí. Klikáme na základě projekce včerejšího trendu, avšak do dnešní reality chopu.

    Obrana proti mozkovému kotvení

    Jak se této běžné a přirozené mozkové vlastnosti bránit? Nabízím několik rad a tipů:

    1. Neuro-mozkové hry

    Zmíněná vlastnost mozku má mimo jiné mnoho společného s flexibilitou mozku. Proto si v podobných situacích mohou lépe vést mladší jedinci (vytrénovaní na rychlé změny flexibility například z počítačových her apod.). Není ale nutné být počítačový "pařan". Flexibilitu mozku je možné velmi efektivně trénovat skrze jednoduché hry na internetu nebo mobilu zvané neuro-mozkové hry. Ty slouží právě k trénování podobných dovedností mozku. Osobně například hraji jednoduché hry na Lumosity.com (tato služba je placená, ale existuje řada her i zdarma, stačí hledat na internetu). Konkrétně ve flexibilitě dosahuji na Lumosity téměř nejvyššího skóre, což zpětně přisuzuji i určitému "vytrénování" z tradingu. Hry jsou většinou velmi jednoduché a vcelku zábavné, Lumosity má i zjednodušenou verzi zdarma pro iPad.

    2. Zítřek není dnešek

    Pravda, naší zemi sice po volbách čekají opět dny, kdy zítra bude dnes, ale trader si musí vždy uvědomovat, že zítřek není dnešek.

    Pokud jste měli úspěšný den, připravte se vnitřně na to, že zítra může nastat cokoliv. Jednoduchá technika je například před otevřením trhů zavřít oči a vizualizovat si v duchu různé mentální scénáře, co vše může nastat. Představit si, jak se trh nikam nehýbe, nebo roste, nebo padá, nebo se hýbe pomalu atd. (ale vypusťte scénář včerejšího dne). Co se pak stane, je to, že k mentálnímu ukotvenému obrazu ze včerejška přidáte mentální obrazy dalších možností a váš mozek tak bude flexibilnější, nebude tolik "trvat" pouze na včerejším kotvení. Vzrostou tedy šance, že rychleji rozpoznáte změny, případný chop atd.

    3. Snižte kontrakty na polovinu

    Pokud máte problém, že ztrácíte rychle po velmi úspěšném dni, a obchodujete už více kontraktů, snižte kontrakty na polovinu. Je to v podstatě další jednoduchá (dočasná) ochrana před vaší možnou obchodní agresivitou. Minimálně budete ztrácet už jen polovinu toho, co byste ztráceli normálně.

    4. Neobchodujte prvních 15 minut

    Intenzita obchodování díky fenoménu kotvení může být nezřídka nejvyšší právě prvních 15-20 minut po otevření trhů. Není tedy od věci dát si v takovém případě pohov a prvních 15 minut trhy jen pozorovat, bez jediného kliknutí. Pozorování nám opět pomůže srovnat se rychleji na dnešní, aktuální tempo trhů a zeslabit mentální obraz včerejška. Pokud víte, že budete mít problém nekliknout, přepněte se na prvních 15-20 minut na demo a klikejte zde.

    Závěr

    Fenomén kotvení mozku obecně přináší řadu různých psychologických výzev v tradingu (proto je psychologie tradingu tolik důležitý obor, o kterém je třeba něco vědět). Obecně jako obrana nejlépe pomáhá snažit se vysledovat a izolovat situace, po kterých mohou následovat největší ztráty díky agresivnímu obchodování a porušování obchodního plánu. Pokud se naučíme takové situace vědomě rozpoznat, jsme už na ně mnohem lépe připraveni a jejich nebezpečí se bude postupně snižovat. To je také jeden z důvodů, proč jsme už mnohokrát doporučovali vést si psychologický deník. Nezřídka za největším množstvím ztrát díky porušení obchodního plánu může stát jediný stále se opakující vzor chování (například právě díky kotvení mozku), který když rozpoznáme a pojmenujeme, máme už z poloviny vyhráno.

    2.12.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...