Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Finančník inspiruje aneb rozšířený pohled na psychologii obchodování

    Před několika dny jsem poštou obdržel knihu Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo. Napsali ji MUDr. Jan Hnízdil a Michal Tříska, a právě druhý jmenovaný mi knihu zaslal. V přiloženém dopise uvedl, že nebýt webu finančník.cz, nikdy by se nezačal zajímat o psychologii a patrně nikdy by uvedená kniha v této podobě nevznikla. Samozřejmě mě to potěšilo, netušil jsem, jaký dosah a vliv může Finančník mít. Michal mi pak ještě poslal obecnější zamyšlení nad psychologií obchodování, které Vám chci v dnešním článku nabídnout. Třeba Vás také osloví, inspiruje a v konečném důsledku dovede nejen k lepším obchodním výsledkům. Michal napsal:

    Vsichni jsou psychopati.jpgPracoval jsem v reklamní agentuře a jako zakázku jsme měli vytvořit reklamní kampaň pro jednu brokerskou společnost. Chtěli poradit s reklamou, s vizuálním stylem, v té době neměli snad ani vizitky. Já dostal za úkol provést rešerši konkurence. Když jsem na internetu hledal všechno, co se týká obchodování, narazil jsem na Váš web. Psal se rok 2010. Obchodování na burze mě okamžitě pohltilo a bylo to TO, co chci v životě dělat. Byl jsem jako tisíce dalších: přečetl jsem o obchodování spoustu knih, absolvoval Vaše kurzy, koupil obchodní platformu (NinjaTrader), našetřil peníze a začal obchodovat. A přišlo fiasko. Ztráty. Zbrklé, impulsivní jednání. Neschopnost ovládnout se. Neschopnost poučit se. A i když jsem si dával obchodní pauzy, hledal stále jiné indikátory, zkoušel nové zaručenější postupy, znovu testoval a byl velmi pracovitý, ztráty mě neopouštěly. Začal jsem se ptát. Chtěl jsem si sám pro sebe zanalyzovat, co se ve mně děje, když chci udělat A, a vzápětí udělám Z.

    Ano, není to nic nového, když řeknu, že mě ovládal strach a chamtivost. Co mě však skutečně ovládalo? Jaké byly skutečné příčiny mého jednání? Chtěl jsem najít pramen Nilu. Otázka psychologie obchodování se najednou rozšířila na psychologii mého života obecně. Byl jsem nucen ptát se, kdo vlastně jsem, z jaké rodiny pocházím, co mě formovalo? Začal jsem analyzovat svou rodinu a svá předchozí životní, nikoli pouze obchodní, rozhodnutí. Zásadní bylo odpovědět si na otázku PROČ?

    Proč chci obchodovat?

    Zde již začínám hovořit o životě a obchodování společně, protože to podle mého názoru nelze oddělovat. Aby se ze mě stal lepší obchodník, musel se ze mě stát lepší člověk! Rodinné emoční trauma v mém případě způsobovalo, že jsem zažíval trauma také jako obchodník. Musel jsem začít být absolutně upřímný sám k sobě. Bylo důležité odpovědět si na otázku: PROČ chci vlastně obchodovat? Nad touto otázkou je nutné zamýšlet se déle než jen do první rychlé odpovědi ve stylu abych nemusel chodit do práce.

     Ptal jsem se: Co mi obchodování dává po emoční stránce? Pocit výjimečnosti? Naději, že budu bohatý, že budu oceněn? Že budu nadřazen nad pracujícími? Že o mně pak budou mít zájem ženy? Že budu profesně obdivován i muži? Že budu hodnotný? Že si budu konečně připadat hodnotný? Není touha obchodovat na burze jen důsledek mé nízké sebehodnoty a touhy být milován?

    Zjišťoval jsem, že díky burze mám možnost odpovědět si na otázky, kterým se celý život vyhýbám. A zjišťoval jsem také, že mohu dostávat odpovědi, které mě emočně velmi bolí. Někteří lidé se té bolesti chtějí za každou cenu vyhnout – za cenu bankrotu na burze, nelogických/sabotážních životních rozhodnutí, za cenu nejrůznějších závislostí. Nejedná se o otázky, proč nevydělávám, proč mám strach, ale otázky daleko závažnější, přesahující rámec emočního pohodlí, například: Miloval mě v mém životě vůbec někdo?

    Burza mi tedy ve své podstatě dává možnost – respektive já v ní tu možnost vidím – získat obdiv, zájem, hodnotu – tedy lásku. Co je to za lásku? V drtivé většině jde o lásku rodičů. Prakticky v každé rodině se vyskytuje nějaké emoční trauma. Rodiče například preferují jedno dítě před druhým. Člověk by nevěřil, jak častý, až běžný jev to je. Aby dítě lásku rodičů získalo, je nuceno hrát různé emoční role: hvězda, jedničkář, bavič, otloukánek, smolař, zpovědník, oběť, partner apod. Ani jedináčci nejsou ušetřeni. Rodič sám na ně může přenést emoční břímě svého vztahu se svými rodiči. Rodič chce, aby ho dítě milovalo a nahradilo mu také kdysi neobdrženou lásku jeho rodičů. V drtivé většině jde vždy o generační problém.

    Ze všech těchto traumat vychází dítě emočně oslabené. Místo toho, aby mu rodič pomohl najít vlastní identitu, vlastní sebehodnotu a sebevědomí, je dítě nuceno svým rodičům sloužit a aktivně vyhledávat a plnit jejich emoční potřeby. A pak, když takto emočně zraněné dítě začne obchodovat na burze, nutně přichází katastrofa. Protože burza není chůva. Velké dítě je zmatené, je tou necitlivou burzou zraňováno, cítí se samo, opuštěné. Na burze hledá lásku v podobě úspěchu. Úspěch – láska – se však nedostavuje. A místo hledání opory v sobě, v pocitu vlastní životní jistoty a sebehodnoty, hledá obchodník oporu a pomoc vně – v nasazení nových metod, indikátorů, ale i nových výmluv a stížností: na svět, vládu, počasí, EU, smůlu, techniku, velké hráče na burze apod.

    Rodinné programy

    Každý vyrůstal v nějakém prostředí, v nějaké rodině. K poznání sebe sama je třeba definovat si tzv. rodinné programy. Jsou to názory a postoje každé rodiny například k penězům, práci, druhému pohlaví, nejistotě, ke změnám apod. Tyto programy jsme do sebe nasáli a předáváme je dál. Rodina, která vyrůstala po generace v bídě a v módu šetření, se k penězům bude chovat jinak než rodina, která měla peněz dost. A když budete dítětem takové spořivé rodiny, tak o své investiční peníze budete mít extrémní strach, i když si budete moci dovolit ty peníze ztratit. Ale opravdu ztratit je nevědomě nebudete chtít, neboť byste de facto popřeli námahu svých předků. Když celý život vidíte rodiče, jak škudlí, jak se na každou korunu nadřou, jak si nic nedopřejí a vy budete mít na burze možnost během deseti sekund ztratit 2 000 Kč, zcela jistě bude na vás mít tato rodinná nevědomá celoživotní zkušenost silný vliv. Vyvolá ve vás takovou paralýzu, že ztuhnete vždy, když se objeví váš vstupní signál.

     Nejdůležitějším posláním rodiče je připravit své dítě na život, jeho nástrahy a všeobjímající nejistotu. To se podaří jedině tak, když rodič svou nepodmíněnou láskou pomůže svému dítěti vytvořit si zdravou a silnou vnitřní jistotu, která bude dítěti vždy oporou ve chvílích, kdy půjde do tuhého. Jinými slovy, jde o pocit, že člověk i v nejistých chvílích – v životě či na burze – vše SÁM zvládne. Jenže vzhledem k tomu, že dítě celý život prožívá bez lásky a v emočním nedostatku, bude se chtít do tohoto stavu vracet. Bude dělat všechno pro to, aby zažívalo nedostatek. Protože i když je tento stav pro člověka nevýhodný, je to jediný stav, který zná a není pro něj nebezpečný. Na burze bude tedy obchodník nevědomě dělat vše pro to, aby ztrácel, i když rozumově může chtít pravý opak. Emoce nad rozumem vždy vyhrají! Takový obchodník – velké dítě – tak de facto chce zažívat krachy, chce vzbuzovat lítost, kterou mylně zaměňuje za lásku, chce být neúspěšný.

     Náhodné překliky, o desetinu sekundy, delší váhání, nevědomě/úmyslně špatná analýza situace, paralyzující váhání, chyby soustředění, přílišná aktivita po vstupu do obchodu, chyby v posouvání SL, strach ze ztráty po ztrátě i po zisku (škudlení zisku), přehnaná euforie, jednání mimo obchodní plán apod. Všechno toto chybné chování může mít samozřejmě příčinu v nezkušenosti, pokud obchodovat začínáme. Následně však již může znamenat nějaký emoční problém, když se nám nedaří tyto chyby dlouhodobě odbourat. Pokud jsou tyto chyby tak závažné, že vedou až k bankrotu, mohou svým způsobem znamenat i jakési volání o pomoc. Ano, existují obchodníci, kteří vynulovali svůj účet a pak byli dlouhodobě ziskoví, ale kolik jich je? Dozvíme se i o těch, kteří vynulovali účet a nikdy už obchodovat nezačali? 

    Řešení

    Co tedy dělat? Jak to vyřešit? V prvé řadě je nutné si uvědomit, že u každého jde o vysoce individuální problém. A na individuální problémy neexistuje kolektivní řešení. Kocovinu po bujarém večírku asi známe všichni. Jde o stav, který sice kolektivně známe, ale každý ho prožívá a řeší individuálně. Někdo si dá vyprošťováka, někdo vodu, někdo acylpyrin. Totéž platí u obchodování. Každý má strach ztratit peníze, ale tento strach pramení u každého z jiných emočních příčin, a tudíž potřebuje zcela individuální řešení.

    Terapie je podle mého názoru cestou, jak z toho ven. Pokud si někdo myslí, že svůj emoční problém zvládne sám, musím ho zklamat, i když bych se samozřejmě rád pletl. K vyřešení je třeba říct si o pomoc. Už to je dospělý akt odvahy. Je třeba si také uvědomit, že jednoduchá řešení neexistují. Pokud žijete třicet let ve zhoubném emočním prostředí, za dvě hodinové terapie svůj problém nevyřešíte. Neposlouchá se to lehce, vím. Navíc dnešní doba nám nabízí zdání, že jednoduchá, levná a rychlá řešení jsou funkční.

     Nejprve je vhodné si o této problematice něco přečíst. Pak je třeba začít se zajímat o sebe, o emoční historii své rodiny. Jaká je matka/otec, jací byli prarodiče, jejich povahy, jejich životní rozhodnutí, jejich vzájemné vztahy, jaké jsou ty již zmiňované rodinné programy, jaké mají naši rodiče traumata, jaké jsou rodinné tragédie, proč se vlastně rodiče vzali, proč se emočně potřebovali, co hledali, co si dodávali, nahrazovali, jaké měli předtím partnery/ky, jaké jsou časté rodinné nemoci, jaká slova, vyjádření, rčení se ve vaší rodině používají, jakými větami vás rodiče zraňovali? Každý zdánlivě nepodstatný moment je důležitý a skládá střípky mozaiky naší nevědomé emoční historie. Zjištění, jaký jsem typ člověka, extrémně zvyšuje poznání toho, jaký jsem typ obchodníka.

    O knize

    Kniha Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo je výjimečná v tom, že hned třikrát ukazuje, jak taková analýza člověka může vypadat. Jak i jediná věta pronesená politikem může znamenat objasnění/potvrzení vlivů, které na něj působily a může nám pomoci pochopit, proč dochází k jeho destruktivnímu chování. Obchodník poškozuje pouze sebe, politik bohužel i všechny ostatní. Není to kniha o politice, ale veskrze o psychologii a o tom, jak vliv rodinných programů a konstelací, výchovy a prostředí ovlivňuje budoucí činy člověka. Kniha ukazuje, jak takovou sebeanalýzu pojmout. Proto se domnívám, že je prospěšná a cenná i pro ty, co chtějí uspět na burze.

    https://www.nln.cz/knihy/vsichni-jsou-psychopati-jenom-ja-jsem-letadlo/

    22.3.2021

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 2
    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...