Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • FinWin a analýza pozičního obchodníka: zlato

    V posledních měsících jsem se věnoval obchodnímu systému FinWin spíše v souvislosti s intradenním obchodováním. Abychom se naučili ale také využívat jiné aspekty systému, pojďme si dnes jako cvičení udělat jednoduchou analýzu na denním grafu.

    Dnešní cvičení nebude backtest, ale skutečně jen analýza – náhled s pomocí systému FinWin na aktuální situaci v trhu zlata (GC). Svůj medvědí pohled na zlato jsem prezentoval už minulý rok, kdy zlato dosahovalo maxim a od té doby jsem opakovaně v několika článcích varoval, že pravděpodobnost dalšího pohybu je spíše výraznější pokles (pokud široký dav začne houfně nakupovat, na ulicích se začínají objevovat automaty na zlaté cihly a všechna média píší, že je zlato nejlepší investice, je to prakticky s jistotou aktuální absolutní vrchol, protože široký dav a masová média jsou většinou zcela mimo). Hysterie kolem zlata momentálně trochu polevila, pojďme se tedy podívat, jaký se nabízí aktuální pohled.

    Při analýze v rámci pozičních obchodů vždy začínám se systémem FinWin na týdenních grafech. Jako první je totiž důležité získat "big picture", tj. celkový obraz s větším odstupem. Důležité přitom není ani tak momentum (indikátory CCI), které slouží spíše až k jemnějšímu časování vstupů, ale rozpoložení EMA34 a EMA204, které nám řeknou celé "story".

    Při pohledu na týdenní graf zlata (článek píši s větším předstihem dne 7. 8., neboť mě nyní čeká cesta do ČR a semináře v Praze) vidím mnoho zajímavých věcí. Tím prvním je skutečnost, že zlato již minimálně 13 týdnů hledá svůj směr, takže na týdenním grafu vykazuje poměrně solidní chop v podobě stále se více svírajícího trojúhelníku. Tato formace mně tedy říká, že nemám v trhu aktuálně co pohledávat, dokud se trh nerozhodne pro svůj další směr. Aktuální fáze je nejvíce riziková pro vstup do pozice.

    Pokud se kouknu na EMA34, vidím jasnou změnu trendu. Trh dokonce setrvává pod EMA34 neporovnatelně déle, než tomu kdy bylo za několik posledních let, takže medvědí (klesající) tendence je zde více než jasná. EMA34 navíc jasně míří dolů a to opět již několik týdnů.

    zlato-weekly-A.jpg

    Největší pravděpodobnost vývoje pro několik příštích týdnů tedy vidím buďto pokračující stagnaci, nebo další pokles, během kterého bude trh testovat EMA204, kterou vnímám jako velmi silnou, pohyblivou S/R úroveň. O obchodech na stranu short bych ovšem začal přemýšlet nejdříve po té, co trh započne pokles, po té provede korekci zpět k EMA34 a od té se odrazí směrem dolů. Jistá korekce k EMA34 je nyní již patrná a pro mnohé by mohla být dostatečná k vyčkávání na načasování short obchodů, osobně se mně však nelíbí aktuální konsolidace do trojúhelníkové formace, proto bych raději počkal na prolomení jedním, nebo druhým směrem a po té až na korekci k EMA34. Do té doby bych v trhu žádné signály nevyhledával.

    zlato-weekly-C.jpg

    Pro doplnění ještě uvádím scénář, který by byl pro mě zajímavý pro nákup (a samozřejmě i takový může nastat). Jednalo by se o situaci, kdy se trh vrátí nad EMA34 a opět provede korekci zpět k EMA34. Po odrazu a dalším náznaku v pokračování růstu (který bych chtěl vidět již na CCI) by to byl moment, kdy bych začal pomalu přemýšlet o vstupech na stranu long.

    zlato-weekly-B.jpg

    Jako další platí, že bych v žádném případě neobchodoval pouze při pohledu na týdenní graf. Ten mně slouží skutečně pouze k celkovému pohledu, po kterém je nutné přejít na denní graf a na něm opět zanalyzovat situaci.

    Na denním grafu už mnohem více hledím na to, v jaké harmonii jsou obě EMA s CCI. Aktuální pohled je ryzí, velmi silný chop. Obě EMA jsou těsně u sebe, trh mezi nimi. Obě CCI jsou velmi, velmi slabá (rozskákaná). Toto je typický trh, od kterého je nejlepší držet se na míle daleko. Trh hledá směr a obchodování v této fázi je pouhá loterie, nikoliv seriózní trading založený na pravděpodobnosti.

    zlato-daily-A.jpg

    Zajímavá situace může nastat, pokud se trh dostane nad EMA204 (k čemuž má aktuálně tendence). Pokud by totiž následovala korekce zpět k EMA204 a od ní odraz, mohla by to být potenciálně zajímavá příležitost na rychlejší obchod, při kterém bychom se mohli svést s chvilkovým momentem. CCI by však muselo již vykazovat přesvědčivější sílu a trh by zároveň musel nadělit i přesvědčivý trendový pattern FinWin. Takový obchod bych pak určitě nechápal jako dlouhodobější, protože k tomu by musela být situace zcela v harmonii s týdenním grafem. Proto by se jednalo spíše o rychlejší, agresivnější spekulaci s potenciálem k některé ze silnějších S/R úrovní (na úrovni 1700, nebo 1800 – dle toho, jaká by byla aktuální situace). Úrovně 1700 a 1800 jsou zároveň velmi silná "kulatá" čísla, na kterých je velmi vysoká pravděpodobnost, že se trh na nějakou chvilku zastaví – proto bych krátce před takovou úrovní chtěl být z případného obchodu venku.

    zlato-daily-B.jpg

    Abych se začal poohlížet po obchodech na stranu short, musela by nejprve nastat situace, kterou jsem popsal u týdenního grafu. Tj. průlom trojúhelníku, následně krátký pohyb dolů a korekce zpět k EMA34 – ideálně jak na týdenním, tak na denním grafu. Musel bych ale skutečně vidět, že se trh již "probral", má zpět určité momentum a myslí to s dalšími pohyby vážně. V takovém případě bych chtěl také vidět, že obě CCI na denním grafu už jsou nějakou chvilku pod nulovou linkou. Vyčkávat bych začal na jakýkoliv zajímavý trendový pattern FinWin na stranu short.

    Závěr

    Dnešní článek není v žádném případě konkrétní ukázka obchodů nebo obchodního plánu. Je to ukázka toho, jak bych osobně se systémem FinWin přistupoval k celkové analýze trhu a dle toho se rozhodoval, zda věnovat danému trhu aktuální pozornost a případně na jakou stranu (long/short) začít "číhat" na zajímavé příležitosti. V dalším kroku bych samozřejmě plánoval obchod jako celek – tj. spolu se stop-lossem, výstupem a potenciálním Risk-Reward-Ratio.

    Co je obchodní systém FinWin

    Jedná se o jednoduchý diskréční obchodní systém postavený na indikátorech CCI a EMA, kdy čekáme na konkrétní situace (takzvané patterny), které nám naznačují další možný vývoj trhu. V rámci takových situací pak vstupujeme do trhu a snažíme se na situacích vydělat. Konkrétní obchodní situace na základě patternů FinWin je vždy maximálně vhodné doplnit celkovým pohledem na trh. Někdo k tomu využívá prvky price action, jak je na E-mini I vyučuje Petr (jeho obchodní styl), někdo zase pokročilejší nuance FinWin, jak je vyučuji na E-mini II já (můj obchodní styl). Základní patterny systému je vždy nutné nejprve řádně backtestovat, aby si nováček dostatečně pravidla "osahal" a ujasnil a také se přesvědčil, na jakém trhu a timeframu nabízí pro něho samotného systém nejzajímavější potenciál s ohledem na jeho toleranci rizika, jeho účet a jeho pohled na konkrétní situace nebo nuance. FinWin, stejně jako jakýkoliv jiný diskréční intradenní systém, vyžaduje také dostatek času stráveného tréninkem u grafů. Je třeba naučit se rozpoznávat například kdy vůbec neobchodovat (v trhu je chop), ale také skrze trénink poznat, jaké situace v živém trhu vnímáme jinak než ve statickém backtestu – a dle toho dopracovat obchodní plán a následně se soustředit na situace, ve kterých jsem v živých trzích nejsilnější.

    26.8.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...