Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jaká je optimální frekvence obchodů intradenního obchodníka?

    V posledním týdnu jsem měl několik zajímavých diskuzí na téma „správné“ frekvence obchodů intradenního obchodníka. Jak by situace měla vypadat z mého pohledu?

    Přejděme hned k jádru věci – přiměřená frekvence obchodů má podle mých zkušeností přímý vliv na to, zda-li začínající trader uspěje či nikoliv. Podtržení slova začínající trader je záměrné a velmi důležité – na konci článku se zmíním o frekvenci obchodů u pokročilých obchodníků, kde může být situace jiná. Nyní tedy hovoříme o začínajících traderech, resp. o všech, kteří v trzích konzistentně nevydělávají. V celém článku samozřejmě hovoříme o diskréčním obchodování, tedy takovém, kde se obchodník sám na základě svého obchodního plánu rozhoduje, kdy uskuteční obchod.

    Zde jednoznačně platí heslo, které jste si mohli na Finančníkovi přečíst mnohokrát – obchodovat méně znamená více. Vysvětlení je jednoduché – výsledek každého obchodu velmi ovlivňuje psychiku obchodníka. A není tak úplně podstatné, zda obchodník zrovna inkasoval zisk, ztrátu nebo vystoupil na B/E. Každá situace ovlivňuje psychiku trochu jinak a troufám si říci, že pokaždé k horšímu. Inkasuje-li začátečník zisk, začne ho to svádět k agresivitě a lehkému hazardu (ve stylu „riskuji cizí peníze, tak je v nejhorším ztratím“), inkasuje-li ztrátu začne být vystrašený a frustrovaný, inkasuje-li B/E (tj. trh jej vyhodí na stop-lossu posunutém na vstup) začne mít pochyby o svém zbacktestovaném přístupu atd.

    Emoce se přitom skládají obchod k obchodu a překročí-li jejich míra určitou hranici, která je u každého tradera individuální, začne se začínající obchodník chovat zcela jinak, než pokud „začíná s čistým stolem“. Nejčastěji to znamená, že začne impulzivně klikat a prostě se chovat bez rozmyslu, což se rovná skoro vždy finanční ztrátě.

    Pokud se začínající obchodník snaží obchodovat zdrženlivě, výrazně lépe se mu bude dařit zvládat své emoce, koncentrovat se na svoji strategii a exekuce. Co může být zdrženlivý počet obchodů? Rozumný počet je myslím tak cca 2-3 za 2,5 hodiny obchodování. Samozřejmě číslo není dogmatické, mnoho obchodníků obchoduje ještě méně, pokud s tradingem začínáte a budete mít denně více jak 5 obchodů, vaše šance na úspěch se podle mých zkušeností výrazně snižují.

    Řada začínajících obchodníků často oponuje, že není snadné snížit počet obchodů na podobnou mez, ale to je skutečně pouze výmluva. Taktik na snížení obchodů probíráme na serveru pravidelně celou řadu, mezi ty nejzákladnější patří např. obchodovat pouze do směru silného trendu, nebrat obchody na high/low dne, vybrat si nějaký silný pattern s nižší frekvencí atd.

    Teď však přichází největší záludnost, na které většina nováčku doslova skončí. Pokud obchoduji řekněme 2-3 obchody denně, logicky mi „uteče“ spousta potenciálně dobrých obchodních příležitostí (hlavně těch protitrendových :). Člověk pak vypadá jako „trouba“ pokud udělal jeden malý obchod (který mohl skončit třeba ztrátou) a trhy se přitom nakonec z dlouhého převalování rozjely do mohutného trendu. Tomu se říká boj s egem, kterému se Tomáš velmi podrobně věnuje v našem seriálu o psychologii obchodování, a které je v tradingu třeba naprosto potlačit. Zkráceně řečeno, člověk si musí upřímně odpovědět na otázku „co je můj hlavní cíl v tradingu“? Odpověď by měla být konzistentní vydělávání peněz. Konzistentní vydělávání přitom nemá žádnou souvislost s tím, jestli se můžeme kamarádům pochlubit, jak krásně jsme zobchodovali nějaký pohyb. Konzistentní obchodování je o tom, vydělat za týden pár set (abychom byli rozumně při zemi) dolarů na jeden kontrakt a na to mi skutečně stačí jen několik velmi málo obchodů denně, ne-li týdně.

    Úkolem začínajícího tradera je pak především v tradingu vydržet. Zisky přicházejí s časem, jak se člověk zdokonaluje a chceme-li k ziskům dojít, musíme si rozložit síly – tj. opět obchodovat s co nejmenší frekvencí, aby nás emočně nezlomil jeden horší den.

    Ano, opakujeme se na Finančníkovi pořád dokola, protože v této oblasti se skutečně ukrývají paradoxně největší zisky a tudy vede cesta z často krušných začátků.

    Na druhou stranu je dobré, aby i začínající trader průběžně obchodoval, tj. exekuoval příkazy, čímž se postupně „zoceluje“. Tj. ani extrémní omezení obchodů např. na několik měsíčně, jak jsem nedávno narazil v diskuzi, mi zase nepřijde úplně nejšťastnější, protože to již potlačuje hlavní výhodu intradenního obchodování – tj. vyšší „otáčení“ kapitálu a přišlo by mi skoro zbytečné trávit pro tak malý počet obchodů čas u monitoru (tudíž by bylo mnohem efektivnější obchodovat coby poziční obchodník).

    Pokud tedy myšlenku shrnu, rozumný počet obchodů je několik málo za den, s tím, že je úplně v pořádku např. neobchodovat i několik dnů, pokud se trhy nehýbou.

    Znamená to, že s vyšším počtem obchodů nemohu vydělat více? Neznamená. Pokud jde o zkušeného profitujícího obchodníka, pak vyšší frekvence může přinášet ještě vyrovnanější ekvity. Jednoduchý příklad – začínající trader může vzít 2 obchody a oba skončí ztrátou. Poté skončí svůj obchodní den. Pokročilý trader vezme stejné 2 ztrátové obchody, ale obchoduje dál a ztrátu může v průběhu dne smazat a nakonec skončit v zisku.

    Pokud však začínající trader bude po svých 2 ztrátách pokračovat dál, je zde velká pravděpodobnost, že díky své psychice ztrátu dál prohloubí (mj. bude netrpělivě čekat na jakýkoliv polosignál aby rychle udělal další ztrátový obchod, poté ještě jeden aby se rozhodl, že další obchod již nevezme zrovna v okamžiku, kdy se trhy začínající konečně rozjíždět...)

    Frekvence obchodů u zkušeného profitabilního obchodníka by měla vycházet z jeho dlouhodobých statistik. Takový obchodník již ví, co mu vydělává peníze, co je schopen unést za průběžné ztráty a kdy je dobré dobrovolně obchodování např. v průběhu dne přerušit, protože se necítí úplně v kondici.

    Shrnutí – pokud s tradingem začínáte, mějte prosím dnešní článek na paměti. Je mnohem lepší se dívat na trh, který vytvořil pěkný pohyb, kterého jsme se nezúčastnili, než na trh, který šel celý den do strany a my si zde vystříleli obchody na celý týden... To je kouzlo intradenní obchodování – každý den začínají nové a nové pohyby, na které si stačí počkat. Pokud začínáte, tak 2-3 obchody za den jsou skutečně tak akorát, ne-li zbytečně moc.

    25.3.2009

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...