Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Interactive Brokers a Brexit

    Pokud jste klienty Interactive Brokers (nebo TradeStation Global, která účty otevírá u Interactive Brokers), patrně jste v posledních dnech také dostali výzvu k odsouhlasení převodu účtu do některé z nově vzniklých společností licencovaných v EU. V případě střední Evropy konkrétně do Interactive Brokers Central Europe Zrt. (“IBCE”).

    Interactive Brokers brexitK převodu dochází z pochopitelných právních důvodů. Velká Británie opouští finálně EU a původní IBUK (pobočka Interactive Brokers registrovaná právě ve Velké Británii) přichází o možnost fungovat na EU trhu.

    Převod klientů do EU společností avizovalo Interactive Brokers již delší dobu. Dlouho se zmiňovala irská pobočka, nakonec IB založilo v EU tři společnosti – v Irsku, Lucembursku a Maďarsku. A právě Maďarsko představuje centrálu pro střední Evropu a podle všeho jsou všechny účty z našeho regionu přesouvány právě tam.

    Co konkrétně to pro nás, coby klienty, znamená?

    Převod není povinný. Ale podle všech informací to vypadá, že na účtech, které zůstanou v UK nebude možné otevírat nové obchody. Pouze uzavírat ty již otevřené.

    Aktivním obchodníkům tak patrně nezbude, než s převodem souhlasit.

    Co se změní?

    Z pohledu větších účtů je nejvýraznější změna pojištění vkladů. V IB UK byla aktiva pojištěna až do výše 500 000 USD (s různými výjimkami – např. hotovost byla pojištěna do 250 000 USD).

    V maďarské pobočce jsou vklady pojištěny 100 % do výše milionu forintů (cca 2 800 euro) a v hodnotě 90 % do výše 100 000 euro.

    U větších účtů tak určitě pojištění může hrát roli v rozhodování, zdali část kapitálu nepřesunout jinam atd. Na druhou stranu je dobré mít na paměti, že Interactive Brokers je velmi silná společnost, klientské účty jsou segregovány a v případě krachů podobných společností nezmizí vesměs všechen kapitál, ale velká část ho bývá dohledána a vrácena klientům.

    Dobrou zprávou je na druhou stranu možnost převodu pro obchodníky s malými účty do 25 000 dolarů, neboť podle všech informací padá omezení daytradingu akcií (dodržování pravidla pattern daytrader).

    Z mého pohledu je jedině škoda, že si IB vybralo za evropskou pobočku právě Maďarsko, které nemá, alespoň v mých očích, v současné době úplně nejlepší reputaci. Nicméně stále jde o součást EU a její právní systém. A podle všech zpráv to vypadá, že není možné si volně vybrat jinou IB pobočku (nehledě na skutečnost, že v jiných EU destinacích má IB ještě výrazně nižší pojištění vkladů). Sám jsem tak s převodem úplně nespěchal, ale v nejbližších dnech se ho chystám potvrdit.

    Pokud budete mít k převodu nějaké dotazy, můžeme je diskutovat v Techlabu v tomto vláknu věnovaném TWS.

    20.12.2020

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 4
    • Děkuji 6

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...