Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Intermarket analýza coby užitečný nástroj intradenního obchodníka

    Jak řada z traderů - kteří se účastní našich akcí - ví, postupem času jsem se začal v rámci intradenního obchodování specializovat na intermarket analýzu Tématu jsme se na serveru ještě nevěnovali, v dnešním článku se proto podíváme, co to intermarket analýza je, a k čemu ji osobně používám.

    Na úvod bych rád upozornil, že tento článek není určen začínajícím obchodníkům. Navíc jde o obchodní styl, který nemusí sednout každému. V mém případě se jedná o určitou specifickou „nadstavbu“, která přirozeně vyplynula ze zkoumání trhů, a o kterou jsem si postupem času rozšířil FinWin. Strategie je pro mě přínosem, protože reflektuje způsob, kterým rád analyzuji informace. Nicméně pro začínající obchodníky může být intermarket analýza velmi náročná, kontraproduktivní a může vést k „paralýze z analýzy“ – neschopnosti nakonec vidět díky množství informací v trhů cokoliv.

    Jednoduše řečeno – článek zde přináším jako jeden z dalších „tipů“ na jednoznačně funkční analytický pohled na trhy, který vám možná může pomoci v okamžiku, kdy již máte za sebou základy zkoumání trhů a hledáte ten poslední prvek do svého obchodního systému.

    Intermarket analýza představuje analýzu více než jednoho trhu s předpokladem, že dané trhy korelují. Z analýzy lze především vyčíst informace o síle nebo oslabení daných trhů, což je pochopitelně velmi dobrý základ pro aplikování vstupních patternů obchodního systému.

    Sám dnes sleduji v rámci intradenního obchodování čtyři akciové indexy – většinou prostřednictvím příslušných komoditních kontraktů - tedy YM (DJIA)/ES (S&P 500)/NQ (Nasdaq)/TF(Russell). Jednotlivé akciové indexy se skládají z různých akcií a mají zastoupené různé sektory, ale přesto velmi silně korelují (viz dále). Z jejich vztahu se tak na základě intermarket analýzy dají odvozovat velmi silné signály.

    Pokud se budete intermarket analýze věnovat, je určitě dobré si na začátek sehnat základní informace o trzích, které budete pro analýzu používat. Většina podstatných informací je k dispozici zdarma přímo na stránkách burz. Takto například vypadá složení jednotlivých indexů z pohledu zastoupených sektorů:

    indexy-vaha-sektoru.gif
    Váhy jednotlivých sektorů v příslušném indexu (k 26.únoru 2010). Data pochází z burzy CME Group, proto v této tabulce není uveden Russell 2000, který se obchoduje na jiné burze.

    Jak je z tabulky vidět, například indexy S&P 500 a DJIA (Dow Jones Industrial Average) jsou složeny z akcií tak, že zastoupení jednotlivých oborů je v obou indexech velmi podobné. Patrně nikoho asi nepřekvapí, že indexy velmi úzce korelují. Oproti tomu index Nasdaq 100 je zaměřen výrazně více technologicky a například vůbec neobsahuje akcie finančních institucí. Přesto i korelace tohoto indexu je s ostatními velmi vysoká. Např. korelace NASDAQu k S&P 500 je přes 91%. Podrobné informace můžete opět získat na stránce burz. Zde je přehled aktuální korelace jednotlivých indexů stažený z burzy CME GROUP:

    indexy-korelace.gif

    Coby intradenního obchodníka akciových indexu mě zajímají především situace, které „hýbou celým trhem“. Protože právě v podobných situacích nabírají trhy na síle a jde o momenty, kterých se chci účastnit i se svoji pozicí. Jelikož jsou jednotlivé indexy složeny z akcií z různých sektorů, sledováním zmíněných čtyř indexů získávám řadu informací, které mě nemůže poskytnout pohled na jeden jediný graf.

    Konkrétně mě intermarket analýza může poskytovat například následující informace:

    Všechny indexy mají sílu vytvářet nové high/low. Základní interpretace: celý akciový komplex je v pohybu – vhodná příležitost pro trendové obchody.
    Trh, který obchoduji vypadá, že by se mohl rozjet (tj. mírně swinguje), ale ostatní indexy jsou v jasném chopu. Základní interpretace: výrazné varování, že trhy jako celek nemají sílu k pohybu. Zůstávám stranou.
    Trh, který obchoduji silně proráží S/R úroveň nebo kanál, ostatní indexy nereagují. Základní interpretace: většinou se jedná jen o „skalp“ na jednom trhu, intermarket analýza mě hodně často ochrání od podobných „pastí“.
    Trh, který obchoduji ještě překračuje na místě, ostatní tři indexy už se silně rozjely. Základní interpretace: velmi dobrá indikace, že trhy se dávají do pohybu a na „mém“ trhu mohu políčit vstup např. na proražení nejbližší S/R úrovně.
    Některý z trhů vytvořil nové high, ostatní nemají sílu nové high vytvořit. Základní interpretace: indikace, že trh nemá sílu – dobrá příležitost pro vyhledávání protitrendových patternů.

    A celá řada dalších podnětů.

    Následujícím screenshotem jsem se pokusil vystihnout, jak může vypadat intermarket analýza v praxi:

    intermarket-analyza-ukazka.gif

    Na obrázku je vidět 3 minutový timeframe trhu ES a YM, tedy trhů, které spolu vysoce korelují.

    Na trhu ES si všimněte patternu dvojitý vrchol, který patří k jedné z mých oblíbených vstupních formací (viz články Formace dvojitý vrchol a dvojité dno prakticky v intradenním obchodování - 1, Formace dvojitý vrchol a dvojité dno prakticky v intradenním obchodování – 2. V okamžiku, kdy se na trhu ES vytvářelo pravé rameno dvojitého vrcholu neměl již trh YM sílu vytvořit ani nový vrchol, ani dvojitý vrchol. Navíc tam, kde ES vytvořilo „dodji“, tedy síly nakupujících a prodávajících byly v rovnováze se na YM již vytvářela medvědí úsečka. Vše toto hovoří pro potenciální oslabení trhů a minimálně krátkodobý pokles, tedy potenciální příležitost pro vstup do krátké pozice.

    Jak jsem naznačil, sám provádím intermarket analýzu na více trzích najednou a vše pochopitelně kombinuji s mým obchodním systémem, takže uvedený příklad je zde jednoznačně jen pro inspiraci. Pokud však vstupujete na výrazných swinzích, může vám intermarket analýza poskytnout cenné tipy bez ohledu na konkrétní obchodní systém – minimálně doporučuji si otevřít několik grafů korelujících trhů vedle sebe a prozkoumat, jak trhy vypadaly v situacích, které vedly k profitabilním obchodům a jak v situacích, kde váš systém zaznamenal ztrátu. Je velmi možné, že díky intermarket analýze naleznete dodatečné „patterny“ vedoucí k zvýšené profitabilitě vašeho stávajícího obchodního přístupu.

    17.3.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...