Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Co jsem se doposud naučil o intradenním obchodování

    Jelikož se v rámci komunity traderů na serveru www.financnik.cz začíná objevovat čím dál tím více nováčků s cílem stát se intradenními obchodníky, rád bych se s takovými podělil o trochu svého know-how, který jsem načerpal každodenním tradingem v posledních dvou letech.

    Intradenní obchodování má tu ohromnou výhodu, že se každodenním hleděním do grafů učíte mnohem lépe a rychleji, než v případě pozičních obchodů. Za poslední 2 roky jsem se osobně naučil mnoho, mnoho nových věcí, o kterých jsem v začátcích neměl ani tušení a které mi pomáhají stávat se lepším a lepším traderem. Pevně věřím, že některé z těchto rad tedy pomohou i ostatním dostat se rychleji ke svému cíli.

    Více trhů neznamená více profitů

    V začátcích jsem se intradenně pokoušel obchodovat prakticky vše, co se jen trochu dalo. Výsledek bohužel nebyl příliš dobrý. Sledovat několik trhů bylo velmi náročné, často navíc matoucí. Například situace, kdy vám současně (!) dají 3 trhy signál ke vstupu do pozice a vy se musíte během pár vteřin rozhodnout, do kterého z trhů tedy nakonec vstoupíte, většinou končí tak, že nakonec nevstoupíte do vůbec žádného. A to je jenom jedna z mnoha překážek, které vás čekají při snaze intradenně obchodovat více trhů.
    S postupem času jsem tedy chtě-nechtě začal trhy ubírat a nakonec skončil pouze u jednoho jediného (mini Russell 2000 – zkratka ER2) s následujícím zjištěním: mnohem lepší, než obchodovat současně např. 3 trhy, je obchodovat pouze jeden trh, avšak se 3 kontrakty. Dlouhodobě se jedná jednoznačně o mnohem profitabilnější způsob intradenního obchodování, který vás navíc ušetří mnoha zmatků, nervů a peněz.
    Pro začínající obchodníky pak doporučuji začít s trhem YM (mini DJ), pro pokročilejší obchodníky nebo agresivnější povahy s trhem mini Russell (ER2).

    Spekuluji pouze tam, kde je potenciál

    Vzít jakýkoliv signál ke vstupu do pozice pro mě znamená riskovat své peníze. Postupem času jsem se naučil, že riskovat peníze za každou cenu nemá moc smysl. Když už mám někde riskovat své peníze – chci vidět šanci na pořádný profit. Co to znamená?
    Na intradenním grafu beru v potaz veškeré podstatné S/R úrovně a takové zároveň beru velmi seriózně jako možné „zábrany“ na cestě k mým profitům. Časem jsem vypozoroval, že S/R úrovně na ID grafu skutečně mají tendenci kolikrát cenu nejenom zbrzdit, ale i otočit proti mé pozici. Proto jsem se naučil brát signály pouze do takových pozic, kde mám jasně viditelný potenciál k profitu alespoň 250 – 300 USD. Pokud od bodu svého vstupu vidím v grafu nad sebou (v případě long pozice) nebo pod sebou (v případě short pozice) výrazné překážky v podobě S/R úrovní, které mi neumožňují „volnou cestu“ k profitům alespoň 250 – 300 USD, pak obchod zkrátka a dobře neberu. V každém obchodě riskuji 120 – 150 USD, a pokud nevidím potenciál získat alespoň dvojnásobek, nejedná se pro mě o dobrý obchod. Samozřejmě, tu a tam mně díky tomuto pravidlu nějaká slušná příležitost uteče, ale z dlouhodobého pohledu se jedná o přístup, který vám zaručeně mnohem více $$$ ušetří.

    Filtruji podle volume

    Ve svých začátcích jsem prakticky úplně ignoroval volume. Neviděl jsem žádný důvod ani smysl v tom, proč volume používat. Postupem času jsem však přišel na zajímavou věc: při nízkém volume mají někteří jedinci (tak zvaní skalpeři) tu a tam možnost na pár vteřin „zamanipulovat trhem“. Zkrátka a dobře, pro nízký objem obchodů dokáží takoví jedinci na moment vstoupit do trhu s takovým množstvím kontraktů, které dokáže na pár vteřin vyhnat cenu jejich směrem. V konečném důsledku to tedy znamená jediné: v nízkém volume se trhy začínají chovat nepředvídatelně. Přestává platit běžná technická analýza na 5min. grafu, neboť se trh dostává pod nadvládu skalperů. Pokud je tedy aktuální volume na 5min. grafu méně než 1000 (v případě ER2 trhu), pak nekompromisně přestávám obchodovat. Toto pravidlo mi ušetřilo ze všech mých pravidel nejvíce peněz.

    Větší počet time-frame velmi napoví

    Kdykoliv dostanu signál ke vstupu do obchodu na svém 5minutovém grafu, okamžitě překontroluji ještě další dva grafy: 15minutový a graf s menším time-frame, např. 3minutový. Proč?
    Na 15 minutovém grafu občas vidím ještě lépe potenciál k profitu, než na 5minutovém grafu. Často je možné na 15min. grafu vidět i potenciál k 400 – 600 USD a v takových chvílích už neváhám o obchodu ani na vteřinu. Na druhou stranu, občas můj obchod vyžaduje větší stop-loss, než by se mi líbilo. Proto v takových případech koukám ještě na zmíněný graf s menším time-frame (3 min), a pokud na takovém uvidím výrazné S/R úrovně, umisťuji stop-loss pod/nad takové. Často tedy riskuji třeba jen polovinu toho, co bych jinak musel. A tak opět ušetřím mnoho peněz. Více trhů nám více peněz nepřinese. Více time-frame ano. Pro začátek však důrazně doporučuji sledovat nejprve jenom jeden time-frame, až teprve později přidávat další.

    Důležitý ukazatel: O-H-L-C předešlého dne

    A konečně na závěr – dlouhodobým obchodováním jsem vypozoroval, že i open-high-low-close úsečky předešlého dne mohou fungovat jako S/R úrovně. Proto i tyto hodnoty beru v potaz, kdykoliv zjišťuji potenciál k profitu. Nezřídka se stane, že se trh zarazí například na high předešlého dne. OHLC předešlého dne sice nemají takovou váhu jako S/R úrovně aktuálního dne, ale opět mohou posloužit jako slušné vodítko.

    To je tedy několik „tajemství“ z mé vlastní traderské „kuchyně“. Postupem času každý skutečně zanícený obchodník stejně k podobným zjištěním dojde sám. Využijte však toho, že tentokrát tyto vědomosti a zkušenosti dostáváte mnohem dříve. Hodně štěstí do tradingu!

    P. S.
    Už jste to asi slyšeli, ale raději ještě jednou: jako nováčci NESKALPUJTE! Neexistuje na tomto světě nováček, který by vydělal skalpingem. Skalpování je nejnáročnější způsob ID obchodování.

    6.11.2005

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...