Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak se uchytily nové komoditní mikro kontrakty na akciové indexy?

    Obchodování futures kontraktů má mnoho zajímavých výhod, kvůli kterým je obchoduje ohromné množství traderů.  Pro nejmenší účty mohou však ty nejzajímavější být často až příliš agresivní a riskantní. Přitom většina obchodníků začíná právě s malými účty. Burzy se toto snaží reflektovat přes komoditní mikro kontrakty. Ty však dost často skomírají na nezájmu obchodníků. Jaká je situace u nedávno zavedených komoditních mikro kontraktů na akciové indexy?

    Komoditní kontrakty na akciové indexy patří z mého pohledu k těm nejzajímavějším trhům, které určitě stojí za to obchodovat. Jak intradenně, tak pozičně. Nejčastěji se na americké burze obchodují e-mini S&P 500 (ES), e-mini Nasdaq 100 (NQ), e-mini Dow (YM) a e-mini Russell 2000 (RTY, dříve TF). Přestože kontrakty mají ve svém názvu označení „mini“, úplně malé kontrakty to nejsou. Velmi často dokáží udělat i během několika minut pohyb odpovídající několika stům dolarům. Tomu odpovídá i risk, který je třeba podstoupit – u velmi rychlých obchodů bude stop-loss minimálně desítky dolarů. U pozičního obchodování jsou to spíše vyšší stovky dolarů, případně hodnoty přes tisíc dolarů na kontrakt. A to už nejsou částky akceptovatelné pro malé účty. Což je škoda, protože právě třeba swingové obchodování (kdy se drží pozice několik dnů) je v akciových indexech jednou ze snazších cest k vytváření profitů.

    Velmi dobrou zprávou tak bylo nedávné zavedení tzv. mikro kontraktů na akciové indexy. Obchodují se čtyři – micro e-mini S&P (MES), micro e-mini Nasdaq 100 (MNQ), micro e-mini Russell 2000 (M2K) a micro e-mini Dow (MYM).

    Mikro kontrakty jsou 10x menší než e-mini kontrakty. Což jednoduše řečeno znamená, že tam, kde je na e-mini potřeba stop-loss 100 dolarů, je na micro e-mini kontraktu potřeba stop-loss 10 dolarů.

    Pochopitelně, že i zisky jsou 10x menší. Nicméně zejména z počátku tradingu by mělo jít především o řízení risku, o rozjetí diverzifikovaných strategií, o zažití tradingu jako businessu – a v tomto mohou mikro kontrakty odvést velmi dobrou službu.

    Tedy za předpokladu, že jejich obchodování bude rozumně zpoplatněno a také, že v trzích bude dostatečné volume.

    Co se poplatků týče. Zde naštěstí byla burza a brokeři poměrně rozumní a mikro kontrakty se obchodují za výrazně nižší komise než e-mini kontrakty.  Nejsou sice 10x menší než běžné komise, ale jsou výrazně nižší a mikro kontrakty se s nimi dají rozumně obchodovat (konkrétní výše se liší broker od brokera).

    A velmi dobrá zpráva je, že mikro kontrakty jsou již dnes dobře obchodovatelné i z pohledu objemů obchodů. Podívejte se na srovnání poslední seance v micro e-mini Nasdaq (MNQ) vs. běžný e-mini Dow (YM – běžně obchodovaný i intradenně). Volume je prakticky totožné:

    MNQ2019.jpg

    To je velmi dobrá zpráva.

    Tady je pohled na klasický e-mini ES (nahoře) a micro e-mini ES (dole). Klasický ES má 10x větší objemy, což ale znamená, že micro e-mini ES už je také velmi dobře obchodovatelný:

    MES2019.jpg

    Každopádně pokud uvažujete o obchodování futures s menšími účty, pak micro kontrakty na akciové indexy jsou dnes jednoznačně velmi zajímavými produkty, na které bych se zaměřil. Perfektní mohou být i pro první automatizované strategie. Právě na akciových indexech se automatizované strategie vytvářejí nejjednodušeji a s 10x nižším stop-lossem není problém spustit více strategií najednou i na menším účtu. A jakmile si ověříte funkčnost strategie, můžete zvážit přechod na e-mini kontrakty.

    V souvislosti s tématem článku může být zajímavá také informace z minulého týdne, že u TradeStation Global je nyní možné otevřít účet od 1 000 USD. To je opravdu malý kapitál, nicméně pro základní trénování různých strategií například na akciích nebo nově micro e-mini kontraktech dostatečný. Účet je otevíraný u Interactive Brokers s tím, že obchodník může bezplatně využívat platformu TradeStation, což jsou řešení, se kterými sám pracuji a považuji je za velmi dobré (podrobněji viz Brokeři pro malý účet [od 1 000 USD]).

    Úspěšné obchodování je zejména o praxi. Co nejdříve je potřeba začít skutečně pravidelně obchodovat s opravdovými penězi (pochopitelně na základě funkčního a otestovaného obchodního plánu), z počátku ideálně s co nejnižším riskem (abyste si zbytečně nepošramotili psychiku hned v počátku obchodní kariéry). Na Finančníkovi proto poslední roky doporučuji začít swingově obchodovat akcie, nicméně micro e-mini kontrakty mohou být v tomto ohledu také dobrou volbou. Třeba už jen kvůli short strategiím, které se rozhodně lépe provádějí s futures než s akciemi.

    30.6.2019

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 8
    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...