Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jeden z nevíce opomíjených aspektů úspěšného obchodování

    Mnoho retailových obchodníků vzhlíží k úspěšným traderům, kterým se podařilo v trzích vydělat pohádkové jmění. A že takové tradery nacházíme i v dnešní době (ostatně máme je i v Čechách – viz RSJ). Vesměs ale přehlížejí jeden zásadní element jejich úspěchu.

    Moderní úspěšní obchodníci nevytváří své bohatství pouze sezením před počítači a vymýšlením systémů nebo sledováním grafů. Velmi často se jejich hlavní úspěch odvíjí od řízení spolupráce s ostatními lidmi.

    cooperation2019_1.jpgRozsah spolupráce pochopitelně záleží na tom, s jak velkými penězi člověk pracuje. Ale zmínky o významu spolupráce s ostatními naleznete prakticky v každém rozhovoru s někým, kdo v našem oboru dosáhl podstatného úspěchu (inspirativní je v tomto ohledu i relativně nové interview Jima Simonse, zakladatele legendárního fondu Renaissance Technologies, byť pochopitelně jde z retailového pohledu o „úplně jinou ligu“).

    Bohužel realitou, kterou jsem za léta vydávání Finančníka vysledoval je fakt, že většina začínajících obchodníků má pocit, že si úspěch v obchodování vybudují pěkně sami. Vlastním „klikáním myší“ bez závislosti na někom jiném. Profity pak hledají úplně špatným směrem. Většinou s pocitem, že by obchodování mělo být jednodušší než podnikání, a tudíž se nechtějí zatěžovat ani příliš systematickou prací. Hodně obchodníků tak věnuje neuvěřitelnou energii například sledování grafů a diskréčnímu vyhledávání cenových patternů. Toto se děje stále dokola, i když by člověk řekl, že v dnešní době už bude situace jiná než třeba před deseti lety. Ale považte sami – v drobnějším testu „Jaký jste typ tradera“ nám například minulý týden 85 % traderů odpovědělo, že by raději investovalo čas do „průběžného sledování grafů“ a jen 8 % obchodníků do „studia programování“.

    Není divu, že jen cca 10 % obchodníků v trzích uspěje.

    Co to má společného se spoluprací s ostatními zmíněné na začátku článku?

    Bohužel jde u uzavřený kruh. Obchodníci, kteří se snaží prorazit diskréčním sledováním grafů, investují veškerý svůj čas do něčeho, co se velmi špatně sdílí. Jsou na všechno sami a po čase bývají z obchodování unavení a demotivovaní. Jejich peníze navíc často odtékají k úspěšným obchodníkům, kteří staví své rozhodnutí na systematických taktikách, dokáží práci delegovat na jiné a pak těžit ze syntézy práce mnoha dalších traderů.

    Uzavírání se v samotě jen se svým počítačem a grafy má pro tradery ještě jedno ohromné riziko. Zmiňoval jsem jej v posledním newsletteru. Náš rozum nefunguje tak, že by sloužil k hledání té nejlepší možné reakce v konkrétní situaci. Mnohem spíše nám pomáhá obhajovat instinktivní a podvědomá rozhodnutí. Velmi často tak býváme zaujati ve prospěch toho, co už známe (hezky je to popisované v nové knize Záhada rozumu). A to může být v případě individuálních obchodníků, uzavřených jen u svých obrazovek, opravdu velmi nebezpečné. Tito obchodníci postupně ztrácí realistickou zpětnou vazbu a často dělají věci, které z nezávislého pohledu nedávají smysl. Jejich mozek jim ale radí, že jsou na dobré cestě a již „velmi blízko cíli“. Věřte mi, lidí v podobných situacích potkávám opravdu hodně. Právě proto, že tato past vychází z přirozeného nastavení mozků nás všech.

    Jak z této pasti ven?

    Základní cesta, která se mi vždy bohatě osvědčila, je průběžná komunikace o tom, co dělám s někým dalším. Tedy určitá alespoň minimální týmová spolupráce. Už jen takto jednoduchá věc jako srozumitelné vysvětlení mých plánů a cest jinému člověku, dokáže neuvěřitelně pomoci. Často si člověk uvědomí, že co říká nahlas najednou „nedává tak úplně smysl“ nebo že ani svůj plán není schopen podrobně popsat a reálně tak nedává smysl na něm stavět business.

    Jakmile začnete své obchodování konzultovat s někým dalším, vesměs to také povede k tomu, že budete více obchodovat podle systematických pravidel, která půjdou jednoznačně popsat. A zde je pak již krůček k tomu, abyste začali těžit ze spolupráce s někým dalším a trading zefektivnili.

    V tradingu je vše opravdu hodně provázané a velmi záleží, za jaký konec se věci vezmou.

    Nalezení nějakého „parťáka“ je z mého pohledu opravdu základem. A znovu opakuji. Většina úspěšných obchodníků v dnešní době vydělává peníze mj. proto, že dokáží využívat sílu spolupráce s ostatními.

    A zde se pochopitelně otevírá otázka „jak na to?“. Protože většina lidí (a já nebyl výjimkou) z počátku ve svém okolí nemívá nikoho, kdo by se věnoval podobné činnosti.

    Odpovědí je otevřená komunikace. Jakmile člověk začne otevřeně popisovat co dělá – ať již kamarádům nebo třeba ve formě blogu či dnes na různých sociálních sítích, tak si pomalu začne vytvářet síť lidí, ze kterých postupem času mohou vzniknout úzcí spolupracovníci.

    Pokud už máte za sebou zvládnuté základy, pak ohromnou akcelerací mohou být účasti na konferencích. Nejlépe ve formě přednášejícího. Když sám hovořím na některé konferenci, tak si mě velmi často vyhledají posluchači, kteří jsou na stejné vlně a se kterými se občas podaří navázat dlouhodobější spolupráci. Mimochodem – na Finančníkovi mám možná prostor ještě pro jedno zajímavé téma na listopadové konferenci Trading Forum, což je pochopitelně mega příležitost ke zviditelnění. Pokud jste ve svém stylu obchodování úspěšní a měli byste zájem vystoupit, napište na petr@financnik.cz

    Pokud s tradingem začínáte, tak se samozřejmě hledají kontakty nejhůře. Ale stále platí to samé – je potřeba aktivně komunikovat. Nebát se ukazovat co děláte (facebook, diskuzní fóra atd). Dobré je hovořit o cílech a cestách se zkušenějšími obchodníky a pozorně sledovat jejich reakce. Pokud máte pocit, že vám nikdo nerozumí, bývá dobré se zamyslet nad tím, jestli skutečně jdu tou správnou cestou.

    A jako vždy platí, že základem úspěchu je vůbec začít. Uvědomit si, že bych v obchodování neměl být sám a uzavírat se do svých myšlenek. Že potřebuji najít spolupracovníky, bez kterých se jen těžko budu efektivně posouvat dopředu. A že dlouhodobé pokusy o obchodování bez reálné zpětné vazby od ostatních mohou vést k tomu, že nebudu sám schopen věrohodně posoudit realističnost mých vlastních kroků.

    Poznámka pod čarou

    Když už jsem nakousl téma konference, tak upozorňuji, že Trading Forum je již pomalu naplněné a začátkem září ukončíme prodej za early bird vstupné. Zvažujete-li účast, tak nyní je nejvhodnější čas si vstupenku pořídit. Navíc pokud jdete cestou systematických strategií, tak dobrá zpráva je, že letos bude na akci opravdu hodně účastníků věnujících se swingovému obchodování. Může to tak být opět jedna z příležitostí, jak v oboru navázat kontakty.

    Sám plánuji dvě přednášky. V jedné podrobně demonstruji své aktuální zkušenosti s automatizovaným vytvářením intradenních obchodních systémů. Do toho jsem poslední cca 2 roky investoval opravdu hodně peněz a času a myslím, že přednáška bude velmi zajímavá (budu ukazovat co používám, jak jsou tvořeny finální systémy, jaké jsou úskalí aplikace do praxe, jaké jsou výsledky atd).

    V druhé chci pak shrnout tipy pro intradenní obchodování orderflow. Jde sice o diskréční způsob obchodování, ale jeden z mála, který mi v intradenním obchodování dává smysl. Sám se sice dnes věnuji více automatizaci, ale z průzkumů vidím, že hodně obchodníků se o intradenní obchodování zajímá. Na přednášce bych tak rád předal to nejdůležitější, co jsem se za roky intradenního obchodování naučil.

    A samozřejmě vždy platí, že na Trading Foru budu otevřený všem diskuzím a vytváření osobních vazeb. Byť se to tak nemusí na první pohled zdát, ty jsou opravdu v obchodování velmi důležité. A je to hlavní důvod, proč do akcí typu Trading Forum tolik investuji. Budu rád, když se svojí účastí také přidáte.

    18.8.2019

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 8

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...