Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Otázky a odpovědi I.

    Každý den dostáváme desítky nejrůznějších emailů od nesčetného množství čtenářů. Za veškeré emaily moc děkujeme a zároveň vás prosíme - neposílejte nám na naše osobní emaily žádné své dotazy - k tomuto účelu slouží naše diskusní fórum. Přesto jsme se však rozhodli odpovídat čas od času alespoň na nejvíce kladené dotazy - a to formou samostatných článků. Zde je tedy první vlna odpovědí na dotazy, které od vás nejčastěji dostáváme.

    Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li všechny knihy, které recenzujete, opravdu čtete?

    Ano, všechny zde recenzované knihy opravdu čteme. Na komoditním vzdělání považujeme nejúžasnější, že se člověk může donekonečna vzdělávat a stále poznávat něco nového. Hrozně neradi bychom si nechali ujít něco opravdu zajímavého a podstatného, co by mohlo ještě více vylepšit naše obchodní výsledky. Proto jsme pravidelnými odběrateli několika nových knih každý měsíc a naše vzájemné knihovny již čítají úctyhodných 200 knih. Samozřejmě, zdaleka ne všechny budeme na serveru recenzovat, ale alespoň ty, které stojí za zmínku, rozhodně ano.

    Je možné sehnat i nějaké komoditní knihy v českém jazyce?

    O žádných, které by stály za zmínku nevíme. Až se o nějaké takové dozvíme, rozhodně jí zveřejníme na našem serveru.

    Kdyby jste si mohli vybrat pouze 3 knihy týkající se obchodování, jaké by to byly?

    Ze všech knih, které jsme kdy četli, byly zřejmě nejzajímavější a nejpřínosnější ty, které se týkaly psychologie. Kdybychom si tedy mohli vybrat pouze 3 knihy, byly by to následující:
    1. Mark Douglas: Disciplined Trader
    2. Mark Douglas: Trading in the zone
    3. Edwin Lefévre: Reminiscences Of A Stock Operator

    Co sami obchodujete?

    Nemáme žádné vyloženě oblíbené trhy - pokud toto myslíte. Žádný úspěšný obchodník by neměl mít takové - úspěšný obchodník obchoduje příležitosti, nikoliv trhy. Pokud máte na mysli jaké obchodujeme strategie, pak záleží na trhu a situaci. Velmi často a s oblibou jsou to například dvojitá dna a vrcholy uvedené v našem manuálu, pak některé pokročilejší strategie, které zde zatím z pochopitelných důvodů nebudeme rozebírat a jak jsme již zmínili několikrát - velmi hojně a pravidelně obchodujeme spready mezi různými trhy, které nám velmi spolehlivě zvyšují naše účty téměř každý měsíc.

    Jak často obchodujete?

    Obchodujeme pouze když je co obchodovat. Obchodujeme pouze když vidíme mimořádně slibné příležitosti. Jinak neobchodujeme. Obchodník, který má pocit, že musí obchodovat každý den, je ztrátový obchodník. Tečka.

    Kolik si vyděláte?

    Dost na to, abychom si mohli dovolit svobodu a nezávislost, abychom si mohli dovolit žít bez zbytečných omezování a abychom se mohli věnovat našim koníčkům i našem rodinám.

    Obchodujete i intradenně? Jaké trhy?

    Ano, obchodujeme. Především e-mini S&P trhy.

    Chtěl bych si najít nového brokera, ale neumím anglicky. Co mám dělat?

    Naučit se anglicky. Víme, že je to zřejmě odpověď, kterou nechcete slyšet, ale je to totéž, jako chtít si koupit nové auto a nemít řidičský průkaz. Pokud kdy budete chtít v komoditách něčeho dosáhnout, připravte se na to, že tomu budete muset také něco obětovat a něco podstoupit. Bez práce nejsou koláče. Obchodní angličtina není tak složitá, aby se nedala naučit. Učte se, věnujte komoditám dostatek času a uvidíte, že za pár měsíců už docela možná zvládnete i angličtinu na takovou úroveň, aby jste mohli zadávat obchodní příkazy zahraničnímu brokerovi.

    Zajímám se o komodity už třetí rok, ale stále se mi nedaří "prorazit" a začít pravidelně vydělávat. Můžete mi, prosím, něco poradit?

    Píšete příliš málo na to, abychom mohli dát nějakou komplexnější radu. Nic méně z naší zkušenosti víme, že nejčastější důvody proč se nováčkům ale i zkušenějším obchodníkům nedaří "prorazit" bývá psychika.
    Pokud jste ztrátový, doporučujeme nedávat si hned za cíl za každou cenu vydělávat, ale spíše snižovat své ztráty. Obrovská většina obchodníků se pod tlakem velikých ztrát snaží ještě více a intenzivněji obchodovat, aby své ztráty vydělaly rychle zpět - což je cesta, která téměř vždy vede do záhuby. Obchodovat pod tlakem je nejhorší možný psychologický nepřítel. Daleko větší šance stát se ze ztrátového obchodníka profitabilním je dávat si malé cíle a ze ztrátových pozic přecházet ve ziskové pomalu a pozvolně. Například, pokud nyní ztrácíte v průměru 500 USD měsíčně, zkuste si na další měsíc dát cíl "jen" snížit ztráty na polovinu. Uvidíte, že takový cíl se vám bude mnohem snadněji dosahovat, než snaha rychle obrátit své obchody v profity. Navíc pokud si dáte takovýto cíl, budete nuceni vybírat precizněji a pečlivěji obchody a méně obchodovat, čímž brzy zjistíte, že část úspěchu leží právě ve schopnosti obchodovat méně a ještě méně. Pokud půjdete pomalu a po krůčkách, za pár měsíců byste měl být "nulový obchodník", nebo-li takový, který sice ani nevydělává, ale ani neztrácí. A to je solidní základ k tomu, abyste se mohl vydat na cestu k profitům.
    Též pečlivě sledujte náš velký seriál o psychologii obchodování, třeba postupem času v některých najdete rady, které vám mohou výrazně pomoci vydat se na dráhu prosperujícího obchodníka.

    Jsem začátečník a mám ve všem hrozný zmatek, nevím jak začít.

    Je běžné, že začátečníci mají "ve všem zmatek" a jsou příliš přeplněni obrovským množstvím informací. Naší radou pro všechny začínající je:
    1. Vyberte si pro začátek pouze jednu jedinou strategii, kterou budete chtít v budoucnu obchodovat a tu pečlivě zkoumejte, testujte a pilujte. Čím více strategií si pro začátek vezmete, tím hůře se vám bude v začátcích v trzích orientovat. Jedna strategie pro nováčka bohatě stačí a i s jednou jedinou strategií se dají vydělávat solidní peníze.
    2. Soustřeďte se v začátcích na co nejméně trhů. I veleúspěšný obchodník Larry Williams říká, že má problémy sledovat více jak 8 trhů současně. Pro začátečníky by měly být 3-4 trhy až-až. Nesnažte se za každou cenu obchodovat všechno.
    3. Nepodceňujte money-management a psychologii obchodování. Velká většina (ztrácejících) obchodníků má pocit, že vstupní strategie je celý klíč k úspěchu. To je velký omyl. Pokud se nenaučíte už v začátku dostatečně chápat důležitost money-managementu a psychologie obchodování, nebudete mít příliš velké šance uspět.

    Promiňte mi pokud budu vypadat teď jako hlupák , ale nemohu se nezeptat. V manuálu 20. money-management je uvedená tabulka č.1 a to je právě to nač se chci zeptat . Nerozumím tomu proč je třeba při 10% úspěšnosti uvedena částka -800 Kč. Podle normálních výpočtů bych měl utržit ztrátu -900 Kč. A třeba u 40 % pravděpodobnosti bych měl utržit ztrátu -600 Kč a zisk +400Kč.

    Hodnoty v tabulce vyjadřují už CELKOVÝ zisk nebo ztrátu. Proto např. 10% úspěšnost že padne panna znamená, že na 1 hodu 100 vyděláte, ale na dalších 9 hodech 9x100 proděláte, čili výsledek bude -800.
    Totéž při 40%. To vám padne 4x panna, takže 400 vyděláte, ale na zbylých 6 hodech celkem 600 proděláte, čili +400 a -600 dá dohromady -200.

    Ještě jednou velmi děkujeme za veškeré povzbudivé a děkovné emaily, jsme rádi, že nacházíte na našem serveru mnoho z toho, co jste doposud nenašli jinde. Zároveň ještě jednou prosím - své dotazy vkládejte do našeho fóra, které je pro tento účel zřízené. Skutečně si nemůžeme dovolit odpovídat každému osobně formou osobních emailů - jednak nesloužíme jako soukromá komoditní poradna, jedna nemáme času nazbyt - svůj čas musíme věnovat také naším obchodům, koníčkům a blízkým.

    S pozdravem,

    9.1.2005

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...