Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Nemám kapitál do začátku: co s tím?

    Stále častěji slýchám od mnohých, že by rádi začali s obchodováním na komoditních trzích, avšak nemají potřebný kapitál. Pojďme se tedy nyní kouknout na tuto skutečnost trochu blíže.

    Ještě než vám zde popíšu několik příběhů jedinců, kteří měli v počátcích stejné starosti, rád bych začal tím, jak problém s absencí počátečního kapitálu rozhodně neřešit.

    Předně, nikdy si na trading nepůjčujte! Nikdy si neberte úvěr, půjčku od známých nebo cokoliv podobného za účelem tradingu. Takový krok vás už od začátku postaví do obrovské nevýhody. S každým obchodem budete na sobě cítit veliký tlak půjčených peněz a daleko snáze a častěji tedy budete pod vlivem emocí znásobených tlakem zodpovědnosti dělat chyby, které vám budou peníze spíše ztrácet, než vydělávat. Ne nadarmo se říká – musíte začít obchodovat s penězi, které si můžete dovolit ztratit! Jenom a jenom takto bude pro vás možné shodit ze sebe tíhu tlaku a alespoň částečně si po psychologické stránce trading ulehčit.

    Druhým pravidlem je – nikdy se neskládejte na trading s více lidmi! Pamatujte, že v komoditách a i jakémkoliv jiném tradingu musí člověk jen a jen sám za sebe. Musíte být vždy odkázáni pouze na svá vlastní rozhodnutí a svou vlastní hlavu a „druhá hlava“ vám bohužel může spíše uškodit, než pomoci. Poznal jsem dva „nerozlučné“ kamarády, kteří spolu založili společný účet a dnes už nerozlučnými kamarády nejsou. Když začali obchodovat, každý měl o obchodech trochu jinou představu, a tak neustále docházelo ke kompromisům, které měly za následek ztrátu velké části účtu, což ve finále samozřejmě oba kamarády rozkmotřilo. Zapomeňte tedy pro vaše vlastní dobro na skládání se – ať už v okruhu známých, nebo dokonce okruhu rodiny.

    Nyní, jak tedy na to? V první řadě je maximálně důležité uvědomit si jednu skutečnost: v žádném případě není kam spěchat. Máte tolik času, kolik jen budete chtít. Nic vám neutíká. Komoditní obchodování tady bylo a bude. Zaručuji vám, že komoditní obchodování zde bude déle, než my. Zrovna tak zde vždy byly a budou zisky. Bez ohledu na to, jestli začnete obchodovat dnes nebo za rok. Komoditní obchodování není jako akciové, kde se určité fenomény podobné tomu .com před lety dějí jednou za život. V komoditách máte příležitosti pořád – každý týden, každý den, ba dokonce i každou hodinu nebo i méně, pokud obchodujete intradenně. Pokud tedy náhodou máte pocit, že musíte začít obchodovat co nejrychleji, protože nyní je ten pravý čas nakoupit nebo prodat komoditu XYZ, zklidněte emoce. Podobných „pravých časů“ tu bude ještě tolik, že je nedokážete možná ani spočítat.

    V druhé řadě je třeba si uvědomit zajímavý fakt: v komoditách není čas proti vám, ale spíše s vámi. To znamená, že čím déle budete odkládat začátek z důvodů nedostatku financí, tím více budete mít času se věnovat studiu. A studium je v komoditách něco, co se vyplácí. Pokud tedy víte, že vám bude trvat celé 2 roky, než si na komoditní obchodování vyděláte, ve skutečnosti jste v obrovské výhodě před ostatními. Můžete totiž celé 2 roky studovat tento úžasný business a připravovat se na něj ve všech směrech. Až peníze nastřádáte, budete o poznání připravenější než jiní. I z tohoto důvodu tedy nespěchejte! Raději si dejte čas na studium, sbírání poznatků, strategií a tu a tam i zvažte případné investice do nějaké zajímavé literatury, kurzu, apod. Vše, co se dozvíte navíc a co vám byť jenom malinko pomůže, vás staví do výhody před ostatními!

    Tolik tedy k tomu, že není kam spěchat. Nyní vám nabízím 3 příběhy lidí, které jsem poznal a kteří se na začátku obchodování potýkali s nedostatkem kapitálu. Co si z příběhů vezmete je jen a jen na vás. Pro mě osobně jsou to příběhy lidí, kteří se rozhodli nehledat na vše jen neustálé výmluvy a raději vzali svůj osud pevně do rukou tak, aby se co nejvíce přiblížili svému vytouženému cíli.

    Příběh 1 – Jarda

    Jarda vždy bojoval s každou korunou. Jarda pracuje jako řidič metra, má manželku a jedno dítě. S rodinným rozpočtem vystačí zhruba na nule, tu a tam je manželka schopná ušetřit nějakou tisícikorunu. Jarda zase občas bere různé náhradní služby a sám si tedy takto dokáže občas přivydělat do své vlastní kapsy.
    Jardu komodity nadchly od samotného začátku. Jelikož se v metru pracuje na směny, líbila se mu myšlenka intradenního obchodování, neboť byl schopen časově uspořádat alespoň částečně svůj harmonogram tak, aby se mohl intradennímu obchodování věnovat. Jarda si tedy spočítal, že bude potřebovat alespoň 3000 USD, raději ještě kapánek více. Ideálně tedy 80 – 90 000 korun. To byla až donedávna pro Jardu nepředstavitelná suma.
    Jarda se ovšem nevzdával. V první řadě si spočítal, jaké peníze si může „navíc“ vydělat v rámci své práce – náhradní služby, atd. Zjistil, že to může být v dobrém případě až 1500,- Kč měsíčně, což může dělat 18 000 za rok. Zatím žádná velká vidina, ale už tu byl alespoň základ.
    Jelikož Jarda, jak již bylo napsáno, pracuje na různé směny, má občas poměrně dost času. Rozhodnul se tedy tohoto využít a začal přemýšlet o další práci. Po pár týdnech mu spadla skoro do klína – bytové družstvo domu, ve kterém Jarda bydlí, nabídlo placenou práci za uklízení domu s možností výdělku 1300,- Kč měsíčně. To opět nic moc – ale už to bylo dalších 15 600,- Kč ročně. Za chvilku se však naskytla ještě jedna taková šance a do půl roku už měl Jarda na uklízení domy 3, s celkovým výdělkem cca 50 tisíc ročně.
    Závěr? Za zhruba rok a půl dal Jaroslav dohromady téměř 110 tisíc korun! To bylo více, než vůbec počítal. Za tímto skvělým úspěchem však stála vůle a chuť zvítězit. Jaroslav rok a půl věnoval spoustu volného času práci za peníze a vzdal se na rok a půl svého pohodlí, dokonce i nákladných zlozvyků jako je kouření. Dokázal však dojít ke svému cíli a pootevřít si dvířka do lepší a světlejší budoucnosti, než jsou temné tunely metra.

    Příběh 2 – Karolína

    Karolína pochází z malého města ze severu Čech. V kraji, kde bydlí, není zrovna vysoká zaměstnanost a Karolína byla v té době ráda, že má alespoň práci v jedné textilce. Karolína je svobodná třicátnice, vyžije tak tak.
    I Karolínu uchvátilo komoditní obchodování a i ona si dala za cíl vydělat pro začátek potřebné peníze – v jejím případě 5000 USD. Bylo ale jasné, že prací ve svém zaměstnání to nedokáže a stěhovat se za prací jinam Karolína nechtěla kvůli vazbám na své rodiče. Karolína tedy dlouho přemýšlela, nakonec jí pomohl její bratr.
    Karolína je velmi umělecky nadaná a manuálně zručná. Přítelkyně Karolínina bratra pracuje jako dealerka značky Avon, a jelikož má celou distribuční síť se spoustou klientek, napadlo bratra Karolíny této skutečnosti využít. Navrhnul tedy Karolíně, zda-li by nechtěla zkusit dělat určité módní doplňky dle své vlastní fantazie, které by přítelkyně Karolínina bratra mohla zkoušet nabízet ve své síti zákaznic.
    Karolína věděla, že nemá co ztratit. Vrhla se tedy ve volném čase do práce a zkusila vytvořit celou řadu šperků, přívěsků, dámských kabelek a jiných doplňků, které ji jen napadly. Výsledek nedal na sebe dlouho čekat. Zákaznice prahnoucí po čemkoliv novém a originálním začaly řadu těchto doplňků kupovat. Neplatily sice moc, ale platily – a to je hlavní.
    Karolína strávila výrobou a vymýšlením doplňků přes dva roky, než se jí podařilo dát dohromady peníze potřebné pro trading. Tím však její příběh zdaleka neskončil. Karolíně se její nová práce tak zalíbila, že došla k závěru, že bude schopná se živit výrobou módní doplňků minimálně stejně dobře, jako prací v textilce. Karolína tedy dala výpověď, dnes pracuje na volné noze, vydělává alespoň o polovinu více než v textilce, je paní svého času a učí se obchodovat. Zatím je v lehkém plusu, ale s její pílí a odvahou věřím, že jí velké zisky jednoho dne určitě neminou.

    Příběh 3 – Aleš

    Aleš je věčný student. Aleš je bohém, co miluje svobodný život, rád fotografuje a hlavně ho upřímně baví studovat. Aleš je typ, co hrozně rád ví o všem všechno, a tak není divu, že studuje již několikátou školu.
    Alešovi se obchodování zalíbilo z toho důvodu, že mu životní styl tradera připadal velmi blízký jeho představě o svobodném životě. Rozhodnul se tedy zkusit své štěstí.
    Aleš se rozhodnul začít s málem – pouhé 2000 USD. Chtěl si obchodování pouze „zkusit“. Jelikož hovoří Aleš velmi dobře anglicky, trochu francouzsky a trochu italsky, využil příležitosti hned první letní prázdniny. Sehnal si tři různé brigády v zahraničí, spojil je zároveň s možností fotografovat a na více jak dvouměsíčním pracovně-fotografickém pobytu si vydělal potřebné 2000 USD.
    I když skutečností zůstává, že své peníze v trzích poměrně rychle prodělal, není Aleš typ, co by si z toho dělal těžkou hlavu. Navíc díky své inteligenci pochopil velmi rychle veškeré své chyby, a tak je jen otázka dalších prázdnin, než si Aleš najde další potřebnou brigádu a vydělá si do začátku nové peníze.

    Toto byly tedy příběhy tří z mého pohledu docela normálních lidí. Pokud oni dokázali překonat problém nedostatku peněz do začátku, může to dokázat každý. Je to jen otázka vůle, odhodlání a trpělivosti. A pokud tyto vlastnosti někomu chybí již nyní, pak bohužel musím varovat, že bez těchto vlastností bude v tradingu velmi těžké začít profitovat.

    Hodně štěstí všem.

    15.1.2006

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...