Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Kumulativní delta

    Již delší dobu jsme nepředstavovali na Finančníkovi žádný nový indikátor, což je pochopitelné – s Tomášem máme do velké míry zajeté naše workflow a technické novinky ani příliš nevyhledáváme. Dnes se však podíváme na indikátor, který je poměrně netradiční a částečně jej využívám ve svém obchodování – kumulativní rozdíl ask/bid volume.

    Představovaný indikátor můžete na internetu nalézt také pod označením kumulativní delta (cumulative delta). Jde o indikátor vycházející z ordeflow. Konkrétně indikátor postupně načítá obchody zrealizované za ask a odečítá od nich obchody zrealizované za bid. Rozdílu ask-bid ve volume se obecně říká delta a jde o základní ukazatel toho, zdali jsou v trhu agresivnější kupující, nebo prodávající.

    Deltu můžeme sledovat za jednotlivé cenové úsečky, nebo ji načítat – buď kontinuálně od začátku grafu, nebo například od začátku obchodního dne. Získáváme tak jiný pohled na vývoj převahy agresivity kupujících nad prodávajícími v určitém čase. Kumulativní delta tedy není klasický matematický indikátor, který by jen jinak interpretoval open/high/low/close ceny. S těmi vůbec nepracuje – pro svoji konstrukci používá jen bid a ask volume, které postupně načítá.

    Využití indikátoru

    Stejně jako jakýkoliv jiný nástroj, také aplikace kumulativní delty záleží na konkrétním obchodníkovi.

    Někteří obchodníci vyhledávají v trhu situace typu divergence – například cena vytvoří nižší low, ale kumulativní delta nikoliv. Takovou situaci interpretují pak například tak, že cena sice vytvořila nižší low, ale v trhu od posledního swingu stále převažuje síla nakupujících a trh by se tak mohl podívat opět vzhůru.

    kumulativni-delta1.jpg

    Na screenshotu je v horní části zobrazen 5minutový graf trhu ES, dole kumulativní delta. Graf obsahuje hned několik divergencí, hlavní jsem vyznačil šrafovanou linkou. ES neměl sílu vytvořit nové low, zatímco delta ano. Skrz deltu tak vidíme, že přestože prodávající byli agresivní (výrazně více obchodníků prodávalo za market, než kupovalo), neměli sílu trh „postrčit“ pod původní low. To je jistě informace, na které můžeme stavět podmínky obchodního plánu. Na druhou stranu si nedokáži představit jen obchodování delta divergencí, protože určitou formou divergence vytváří trh velmi často. Osobně tak kumulativní deltu z toho pohledu vnímám spíše jako vodítko.

    Jiné využití indikátoru kumulativní delta může spočívat v jeho sledování z „odstupu“ – například na vyšším timeframu. Na grafu kumulativní delty zakreslujeme linky vedoucí z výrazných high/low swingů – tedy míst, kde se v trhu silně změnila nabídka/poptávka. Jakmile dojde k „neutralizaci swingu“ – tj. graf kumulativní delty protne linku odpovídající dosavadnímu výraznému high/low delty –, v cenovém grafu to často znamená možnost alespoň krátkodobého otočení trhu. Situace může vypadat například takto:

    kumulativni-delta2.jpg

    Modrá linka v grafu vychází z výrazného, dosud neotestovaného swingu v grafu kumulativní delty. Na screenshotu vidíme 30minutový graf trhu ES, což je důležité – z mé zkušenosti popisovaný princip funguje spíše na vyšších timeframech. Všimněte si, že jakmile graf kumulativní delty protne modrou linku, cenový graf vytváří swing low. Samozřejmě není to taktika, která by fungovala jako AOS, ale přístup jde dobře kombinovat například s dalšími S/R zónami. Pokud je trh v S/R zóně a současně dochází k „neutralizaci“ předchozího swingu na kumulativní deltě, může to podle mé zkušenosti znamenat zvýšenou pravděpodobnost, že trh na danou S/R zónu zareaguje. Samozřejmě pozor si musíme dát na reporty – neboť právě ty způsobují hlavní změnu nabídky/poptávky a trh dokáže projet jakékoliv bariéry, které mu stojí v cestě.

    Zobrazené ukázky jsou na trhu ES, který dnes hodně k obchodování používám. Při testování indikátoru uvidíte, že nástroj typu kumulativní delta se chová v různých trzích výrazně jinak. Neberte prosím tedy uvedené příklady jako nějaký obecně platný princip. Většina obchodníků tento indikátor patrně používá na trhu ES, a pokud jej budete zkoušet aplikovat na trhy s nízkou likviditou jako je YM nebo TF, budete dostávat zcela jiné výsledky.

    Získání indikátoru

    V Sierra Chart, kterou používám, je indikátor standardně k dispozici mezi indikátory pod názvem Cumulative Delta Bars – Volume. Je zde i podobný indikátor založení na sledování uptick/downtick – Cumulative Delta Bars – Ticks.

    V samotném indikátoru se pak již jen nastavuje jediný potenciální parametr – zdali se delta resetuje na začátku každého dne, či nikoliv. Pro sledování na dlouhodobých grafech doporučuji nastavit „No“, aby se delta bary načítaly kontinuálně od úplného začátku grafu.

    18.7.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...