Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Mé tradingové závazky pro rok 2015

    A máme tu rok 2015. Vítejte tedy v dalším roce a doufám, že jste do něj všichni vkročili tou správnou nohou! A jak nový rok nejlépe začít? Samozřejmě předsevzetími! Zde jsou veškerá má tradingová předsevzetí pro letošní rok – snad některým poslouží jako případná inspirace!

    Budu lépe využívat svůj čas ke zvýšení fyzických aktivit, snížení času před počítačem a více radosti ze života

      

    2015_predseveti.jpg

    Foto (c)depositphotos.com/tieulong 

    Možná se zdá, že toto předsevzetí nemá s tradingem nic společného. Ale opak je pravdou.

    Minulý rok byl díky mému loňskému tradingovému projektu (který momentálně s kamarádem dokončujeme) velmi náročný. Po tříměsíční cestě kolem světa začátkem roku 2014 (kdy jsem většinu loňského projektu vymyslel a promyslel) jsem od dubna až do konce roku pracoval skutečně s nevídanou intenzitou – soboty, neděle, večery – a kvůli tradingu jsem se po nocích i kolikrát budil. Je pravda, že tradingový projekt byl extrémně náročný a vyžadoval nevídanou pozornost a soustředěnost, ale celý ten "maraton" mně pomohl si uvědomit, co je také jeden z mých hlavních důvodů, proč dělám trading: Abych mohl trávit více denního času s knihou v kavárnách, projížďkou v kabrioletu po pobřeží, provozováním sportu více jak 3x týdně a nasáváním slunce na mořské promenádě (a cestováním).

    Už koncem minulého roku jsem tedy začal přeorganizovávat své pracovní workflow tak, abych co nejefektivněji využíval a organizoval "počítačový čas" (tj. čas, který využívají všechny mé počítače ke stavbě, tvorbě a testování strategií) způsobem, kdy mé průběžné "lidské" zásahy budou méně intenzivní, lépe organizované a rozumněji naplánované. Pro letošní rok si tedy dávám za cíl razantně snížit čas prosezený u počítače a razantně zvýšit čas strávený venku, v krásném prostředí naší lokální Costa Del Sol, kde aktuální žiji. Tento čas může být i částečně pracovní, protože obvykle v podobné "pohodě" dostávám nejlepší nápady a myšlenky – ale bez počítače.

    Budu svůj kapitál bránit způsobem a efektivitou jako nikdy dříve

    Minulý rok jsem se stal doslova bláznem do řízení rizika. Při práci na naší sofistikované risk management platformě, na které jsme celý minulý rok s kolegou pracovali (jedná se o neveřejnou platformu, určenou pouze a jen pro naše účely), jsem měl pocit, jako bych otevřel třináctou komnatu: S novými poznatky a odhaleními jsem byl doslova v "sedmém nebi", co vše se dá v rámci risk managamentu ještě dělat a kam všude se dá ještě zajít (vše platí, až když začínáte obchodovat větší balík peněz a můžete si dovolit multikontrakty napříč řadou trhů). Risk management se stal mým nejoblíbenějším tématem (dokonce jsem záhy byl požádán o několik konzultací na toto téma od jistého profesionálního hedge fondu v Singapuru, který vede můj kamarád, a shodou okolností zítra nasedám do letadla, abychom se opět osobně sešli z důvodů konzultace další možné spolupráce – což beru jako dobré znamení, že v rámci risk managementu jsem se minulý rok posunul skutečně daleko). Letos nehodlám v tomto ohledu jakkoliv polevit a naopak přidat ještě několik nových vylepšení do naší řídící platformy.

    Čím déle jsem v profesi tradingu, tím více si uvědomuji, že kvalitní obrana kapitálu je naprostý základ. Pokud dokážeme dobře, správně, efektivně a ideálně i inovativně chránit svůj kapitál, a k tomu přidáme alespoň trochu kvalitně nastaveného edge, profity už se o sebe postarají samy. Za svou obchodní kariéru jsem pochopil, že příliš mnoho traderů jde na trading zbytečně nebezpečně a agresivně, ale ti, kteří jsou zde opravdu dlouhodobě, se zaměřují především na perfektní obranu – pak teprve na útok. A já tu chci být s tradingem ještě i za mnoho let.

    I nadále budu zdokonalovat celé své AOS workflow

    Své workflow vývoje nových systémů zdokonaluji prakticky nonstop. Zkoumám každou maličkost, která může vést k lepší robustnosti, lepším výsledkům, rychlejším výsledkům atd. Minulý rok jsem upgradoval celou škálu různých prvků v rámci celého mého procesu. I letos budu pokračovat v hledání toho, kde existují prostory ke zlepšení, jak snížit nebezpečí přeoptimalizace, jak zvýšit šanci, že AOS budou dobře fungovat live, jak tvořit nové a zajímavé strategie, aby portfolio bylo diversifikované i různými obchodními styly.

    Tato cesta nemá konce, s čímž jsem smířený, a což mě vlastně i těší a baví. Neustále je zde zdokonalovat, neustále totiž existují cesty, jak dělat věci lépe – a dokud je dokážu dělat lépe, tak je lépe dělat budu, protože už samotná cesta je cíl. Pouze pro letošní rok budu vše dělat organizovaněji tak, abych opět trávil méně času před počítačovou obrazovkou.

    Vytvořím několik systémů na několika trzích postavených na alternativních grafech

    Minulý rok jsem se pustil do stavby AOS na alternativních grafech (Range Bars, Momentum, Tick grafy), ale doposud jsem moc štěstí neměl. Následně jsem si provedl analýzu toho, proč se zatím nedaří, a letos se chci pokusit tímto tématem finálně "prokousat".

    Alternativní grafy v rámci AOS představují neuvěřitelný potenciál, ale také neuvěřitelnou technickou výzvu a v mnoha ohledech nové koncepční myšlení. Jsem si vcelku jistý, že letošní rok se mně podaří i toto téma prolomit a dostat se tak ke zcela nové generaci AOS systémů, které určitě budou zajímavou a přínosnou diversifikací do portfolia.

    A to je, co se týče mých předsevzetí, vše. Už teď to zní opět jako hodně práce – což mně až tak nevadí, důležité je, aby to byla práce lépe a kvalitněji organizovaná. A konec konců, trading je pro mě práce a profese, která mě velmi obohacuje a naplňuje – takže hurá do toho a půl je hotovo 🙂

    A jaká tradingová předsevzetí máte vy? Podělte se v diskuzi!

    11.1.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...