Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Norgate data – slevový kupón

    Kvalitní data jsou v tradingu absolutním základem. Ostatně v profesionálních trading firmách jsou specialisté, jejichž pracovní náplň je připravovat data pro trading a průběžně je kontrolovat.

    V podmínkách menšího tradingu, který zde provozuje většina obchodníků, se musíme spolehnout na služby poskytované našimi poskytovateli dat. Jen těžko si lze představit trávit nad jejich kontrolou drahocenný čas.

    Mohlo by se zdát, že pro systematické obchodování akcií, kterému se věnuji nejvíce, stačí stahovat data například ze stránek typu Yahoo nebo Google, kde jsou zdarma k dispozici. Bohužel kvalita dat je zde úměrná jejich nulové ceně. Některé dny data chybí, data se svévolně mění v minulosti, nelze se spolehnout na správné ošetření všech dividend atd.

    Norgate dataPřestože si náklady na trading velmi hlídám, nakonec jsem začal pro obchodování akciových strategií používat data od australské společnosti Norgate data a tuto volbu mohu všem naprosto doporučit.

    Norgate data poskytují nejen EOD data (tedy v denním rozlišení) z různých světových burz, ale i další nástroje, které trading výrazně ulehčují a zpřesňují testování. Například:

    • Data Norgate sám řadí do watchlistů. Norgate udržuje aktuální seznamy všech běžných indexů obchodovaných v USA, Kanadě a Austrálii. Pro testování například „akcií indexu Russell 3000“ tedy stačí zvolit příslušný watchlist v Amibrokeru a máme k dispozici aktuální seznam konstituentů.
    • Downloader Norgate umožňuje vytvářet vlastní watchlisty vycházející z fundamentálního rozřazení akcií, které je k dispozici v prostředí softwaru. Od roku 2023 se například v USA platí 10% transakční daň na obchody se společnostmi spadajícími do kategorie Public Limited Partnership. Takové je tak samozřejmě potřeba vyřadit z jakéhokoliv krátkodobého obchodování, protože bychom na dani rychle ztratili velké peníze. V případě Norgate mám nadefinovaný dynamický watchlist, který mi automaticky připravuje aktuální seznam těchto společností, které se dají v Amibrokeru automaticky vyloučit z obchodování.
    • Data ve verzi Platinum umí testovat historické konstituenty indexů. Tato funkcionalita byla původně hlavním důvodem, proč jsem začal data od Norgate používat – dosud nevím o jiných retailových datech, která by toto uměla. Funkce umožňuje testovat strategie na historickém složení indexů v konkrétní den v minulosti – a to včetně delistovaných akcií. Podobné backtesty jsou mnohem přesnější, než testování pouze se současnou podobou konstituentů indexu.
    • Ohromnou výhodou pro mě dále je, že Norgate poskytuje stejně kvalitní data ze tří regionů – USA, Kanady a Austrálie. Mohu se postupně diverzifikovat a neřešit přitom samotná data, která mám stále ze stejného zdroje, jehož kvalitě zatím plně důvěřuji.
    • Norgate poskytují dobrou integraci do programů, které používám (Amibroker a Python). Mohu testovat na cenách s/bez dividend, pracovat s původní hodnotou volume a close i v případě adjustovaných dat atd. Pro Amibroker jsou pro to vytvořeny speciální funkce, které lze používat v běžných AFL skriptech.

    Norgate data nejsou bohužel úplně levná.

    Pro americkou burzu je lze pořídit v několika balíčcích, kdy největší smysl mi dávají dva. Silver, který stojí 270 dolarů na rok, tedy cca 520 Kč/měsíc. Tento balíček je dostatečný pro kvalitní živé obchodování a orientační historické testování. Jsou v něm definovány aktuální konstituenty indexů a lze si vytvářet vlastní dynamické watchlisty (například pro vyloučení zmíněných  Public Limited Partnership společností). Osobně bych tento balíček doporučil každému, kdo živě obchoduje a sám si generuje signály například z Amibrokeru, ale nechce do dat investovat více, než je nezbytné.

    Osobně používám balíček Platinum, jehož hlavní výhodou je, že obsahuje i historické konstituenty indexů (a delistované akcie) a delší období historických dat. Platinum je tak vhodný pro vývoj strategií a jejich pečlivé backtestování. Jeho roční předplatné stojí 630 dolarů.

    Slevový kupón

    Slevový kupon již bohužel není k dispozici.

    1.3.2023

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 6
    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...