Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • O čem je trading (2)

    Díky řadě pozitivních reakcí na článek z minulého týdne jsem se rozhodnul na téma „O čem je trading“ navázat a téma ještě trochu více rozvinout. Dnes bych se rád trochu pozastavil nad příjmy z tradingu.

    Jak už jsme si na finančníkovi vysvětlili mnohokrát, trading není o tom si hrát, snažit se na někoho zapůsobit, nebo snad obchodovat z nudy. Trading je regulerní byznys, jehož cílem je generovat příjem. Jednou z důležitých otázek však zůstává jaký příjem.

    V prvé řadě je třeba pochopit, že v tradingu neexistují žádné "platové třídy". Neexistují žádné tabulky, které by říkaly, že při takových a takových úkonech bychom měli vydělávat tolik a tolik. Příjmy v tradingu si do jisté míry stanovujeme našimi realisticky vztyčenými cíly, které se snažíme postupně naplňovat. Co však je ještě důležitější, příjmy v tradingu jsou zcela úměrné našim možnostem, schopnostem, dovednostem, ale také našim skutečným potřebám - naše příjmy se odvozují od toho co skutečně potřebujeme ke spokojenému životu. Zde bychom tedy měli začít v úvahách nad našimi možnými budoucími příjmy: kde začínají příjmy, při kterých se změní náš život k lepšímu, aniž bychom museli vlastnit soukromý tryskáč a plnou garáž automobilů?

    Jelikož si tedy v začátku potřebujeme stanovit nějaký konkrétní finanční cíl, doporučuji začít od následujícího:

    výše zamýšlených příjmů by se neměla odvozovat od nutnosti vlastnit hmotné věci uspokojující naše ego a působící na okolí, ale od silné touhy žít spokojenější a kvalitnější život než doposud.

    Pojďme ale postupně.

    Pokud není cíl, nemáme co naplňovat

    Každý seriózní byznys je postavený mimo jiné na stanovených finančních cílech, které se musí firma / podnikatel snažit naplňovat. Jelikož nemáme žádné tabulky o tom, kolik bychom měli vydělávat, je tedy stanovení si vlatního finančního cíle pro začátek naprosto zásadní. Pokud totiž nejsou žádné cíle, není co naplňovat - a s našim tradingem to jde od deseti k pěti.

    Jak už jsem ale naznačil, stanovení si cílů v začátku v rámci tradingu je velmi ošidné, obzvláště pokud nevíme, co je reálné a co ne a pokud jsme při stanovování cílů hnáni více egem a chamtivostí, než poznání vlastních niterních potřeb říkajících, kolik ve skutečnosti potřebujeme, abychom náš život výrazně změnili k lepšímu. A zde je kámen úrazu - lidé se často nezamýšlejí nad tím, co ve skutečnosti chtějí a kolik by změnilo jejich život k lepšímu, ale z nepochopitelných důvodů hned v začátcích začínají uvažovat v naprostých extrémech, jakými jsou jachta, Ferrari a vlastní ostrov do dvou let.

    Někteří lidé dokonce chápou trading jako loterii, ve které buďto mohou pohádkově zbohatnout, nebo přijít o všechno. Tací jedinci by měli raději pokračovat v sázení Sportky. Trading není žádné „hop nebo trop“, ale jeden ze způsobů jak se na této planetě živit – navíc oproti jiným povoláním s možností živit se s minimem času a často větším příjmem, než je standardem. Mnoho lidí chápe trading jen jako prostředek k rychlému zbohatnutí - nevidí však věci v širších a důležitějších souvislostech. Za svou kariéru tradera jsem potkal mnoho lidí, kteří se mě ptali, kolik mohou jako začátečníci vydělat. Byli to většinou lidé, kteří pracovali 14 hodin denně pro příjem často jen do 50 000 korun měsíčně. Těmto lidem jsem řekl, že pokud vydrží a budou na sobě a svém tradingu pracovat alespoň 2-3 roky, mají šanci, že po této době mohou vydělávat 10 000 USD měsíčně za 2,5 hodiny denně. Jinými slovy, 3x více peněz za 5-6x méně práce. Tito jedinci však byli mými slovy náhle hluboce zklamáni; čekali, že za rok budou milionáři a budou létat vlastním tryskáčem. To samo o sobě by mě ještě tak neudivovalo, jako fakt, že po mých slovech raději na slovo „trading“ zcela zapomněli a vrátili se ke své práci na 14 hodin denně za 50 000 korun měsíčně... Po pár letech co je potkávám pracují ještě více, neznají volné víkendy a vydělávají stále stejně.

    Jak už jsme si řekli minule, trading je o vůli, touze po lepším životě a po více volného času. Musíme si ale sami definovat, co pro nás lepší život je a dle toho si připravit vlastní hlavu na příjmy, které náš život změní k lepšímu – dle našich vlastních měřítek.Toto musí být naše definice cílů v začátku - mnozí pak zjistí, že ve skutečnosti potřebují méně, než jejich ego zcela na začátku vyjadřovalo, umírní své představy, začnou být více realističtí a mnohonásobně si tak zvýší šance, že se z nich stanou úspěšní tradeři.

    Většině lidí by v začátcích stačilo vydělávat alespoň stejně jako nyní, avšak mít mnohem, mnohem více volného času. Takový cíl je u většiny velmi realistický a myslím, že stanovení a zvládnutí takového cíle udělá jednoho mnohem spokojenějším a šťastnějším, i když nebude rovnou vydělávat miliony.

    Jiní si chtějí jen přilepšit a prostě se mít jen trochu lépe, než nyní. Na posledním našem semináři Spreadového obchodování se mě jistý student pochlubil, že si za své spreadové obchody z minulého roku koupili s přítelkyní luxusní dovolenou v Mexiku. Dokonce jsme od tohoto tradera dostali malý dárek (z Anglie). Taková věc rozhodně za 2-3 hodiny týdně věnované spreadům stojí i přesto, že nás spready neudělají hned milionáři.

    Jsou lidé, kteří chtějí vydělat miliony a mít opravdu luxusní život. I takové věci jsou reálné, ale musíte pracovat o to více a neustále jít za hranice vlastních možností. Jistý Petrův známý obchoduje intradenně až 150 kontraktů v trhu Russell 2000 s možností vydělat i několik milionů korun denně. Vlastní velmi rozlehlé sídlo, plnou garáž automobilů a vše další, co si jen dovedete představit. Ale ruku na srdce – kdo z nás dokáže obchodovat 150 kontraktů v Russellu? Má tolerance je daleko, daleko níže. Nechám však trading jenom kvůli tomu, že si si zřejmě nikdy nebudu moci dovolit sídlo za 20 milionů dolarů a garáž se 40 automobily nejluxusnější značky (protože je nepotřebuji tak hodně, abych kvůli nim musel vystát tlak obchodování se 150ti kontrakty)? Půjdu snad kvůli tomu pracovat od nevidím do nevidím za pár korun? Někteří lidé by takoto uvažovali, aniž si tací uvědomují, že i 10-30 kontraktů vám může stačit k dovolené 7x ročně na těch nejexitočtějších místech na světě, dostatečně kvalitnímu stylu života a tolika volného času, že nevíte co sním. Je to málo? Pro někoho ano. Pro mě je to vrchol spokojenosti, neboť v momentě kdy píši tento článek sedím v kavárně, užívám si klidu a pohody jaké si mohu dopřát většinu dnů v měsíci a sleduji stresované jedince proudíci kolem sebe. Navíc za 4 dny odjíždím již na čtvrtou dovolenou letošního roku... a rozhodně ne ještě poslední.

    Trading je tedy o jedné z mnoha možností, jak se snažit vydělávat peníze. Je to možnost s mnoha benefity, které jiné profese nemají (je možné obchodovat i pouze pár minut denně a je také možné vydělávat miliony dolarů), ale také s nutností riskovat. Je to ale především cesta pozvolná, stejně jako u každého jiného byznysu a také si musíme na začátku přesně říci, proč trading děláme a co od něho očekáváme. A měly by to být sakramentsky dobré důvody a především by neměly být spojovány s egem (skutečně nechtějtě být trader proto, abyste to natřeli svému šéfovi; raději se snažte být traderem proto, abyste už nikdy žádného šéfa mít nemuseli).

    Trading by měl být o něčem, co nás baví, uspokojuje, naplňuje a co nám dává přesně takový život, jaký si představujeme. Mělo by se k němu přistupovat s citem a rozumem. Trading by měl být ale také „jen“ byznys, který vyžaduje sérii denních rutinních úkonů, které nám generují peníze. Nehledejte za tím nic démonického ani nadpozemského, buďte realisté a jděte si pro to, co skutečně chcete a potřebujete. Buďte vůči tradingu skromní a pokorní a o to více dostanete zpět – jak finančně, tak duchovně. Nechtějte hned vydělat za pár let to, co byste v běžném zaměstnávání vydělávali několik životů. Chtějte prostě jen vydělávat tolik (a za takový čas), kolik by vás udělalo výrazně spokojenější a šťastnější. O tom totiž trading je.

    3.8.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...