Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodování a potřebná rutina

    Mnoho začínajících obchodníků si spojuje obchodování především se zajímavým zkoumáním atraktivního finančního prostředí a hezkými sny. Jen výrazná menšina však v tradingu uspěje, mj. i z důvodu, že si vůbec nevytvoří základní správné návyky přístupu k této profesi.

      


    Foto (c)iStockphoto.com/MariuszBlach&nbsp 

    Úspěchu v jakékoliv oblasti se dosahuje především tak, že činnost neustále opakujeme. Je úplně jedno, na jakém cíli budete pracovat – zdali na nějakém pracovním úkolu, na studiu jazyku nebo třeba na trénování sportu. Každý člověk má určité dispozice, které mu mohou pomáhat zvládat ten či jiný úkol snadněji. Ale co si budeme povívat – bude-li i ten nejméně nadaný člověk chodit každý druhý den na hodinu např. cizího jazyka, za určitý čas (roky) se jej naučí.

    Vídám až příliš mnoho lidí, kteří k tradingu přistupují jako k nějakému občasnému koníčku. Prožívají trading v určitých, různě intenzivních vlnách podle toho, jak jim zrovna čas a nálada dovolí. Bohužel trading funguje jako cokoliv jiného – budete-li chtít zhubnout způsobem, že každé dva měsíce dostanete „výčitky“ a začnete držet čtrnáct dnů přísnou dietu, abyste se poté vrátili ještě k horšímu jídlu, než jste jedli před dietou, je jasné, kam to povede… Přitom často stačí jen pomalu upravovat jídelníček směrem ke zdravějším a střídmějším potravinám.

    Přemýšlíte-li o tom, jak hodně se věnujete tradingu, přemýšlejte hlavně o časech, ve kterých se věnujete plánovitě, pravidelně jen a pouze tradingu a děláte to tak dlouhodobě. Neznamená to, že by bylo nutné se tradingu věnovat každý den několik hodin, časová náročnost závisí od zvoleného obchodního přístupu. Podstatné je, abyste činnost dělali opravdu pravidelně, rutinně a smysluplně.

    Rutina neznamená, že bychom si ze života měli dělat peklo. V rámci tradingu není dobré se do něčeho nutit, ale pokud se do něčeho pustíme, měli bychom je dělat pravidelně a smysluplně tak, jak jsme si to naplánovali. Představte si, jak by vypadaly vaše např. pracovní výsledky, pokud byste každé ráno podle své nálady zvažovali, zdali půjdete do zaměstnání, kolik hodin v něm strávíte, případně v průběhu práce byste se rozhodovali, jestli už není čas jít domů. To zní absurdně z důvodu, že v rámci zaměstnání nebo i podnikání existují vyšší autority, které nám automaticky rutinu diktují (šéf, zákazníci atd.). V tradingu si musí každý vytvářet rutiny sám. A to je jeden z nejtěžších úkolů, které musí trader překonat.

    Osobně doporučuji připravit si pro trading jednoznačný, dlouhodobý rozvrh – stejně jako ve škole. Rozvrh může mít i různé „hodiny“ podle toho, jaké činnosti byste se měli v rámci daného času věnovat.

    Jelikož jsem především intradenní obchodník, moje rutina vypadá přibližně tímto způsobem:

    V 15:00 českého času zasednu k počítači, 30 minut mám plán analyzovat trhy před otevřením – zakreslím si všechny nové S/R úrovně z předcházejícího dne, podívám se na vývoj ceny z noční seance. Zkontroluji časy reportů pro daný den.

    Od 15:30 do 18:00 obchoduji. V této době se snažím mít vypnuté vše, co by mě mohlo odpoutávat od trhů. Jelikož již obchoduji dost let, mám samozřejmě časový blok věnovaný tradingu uzpůsobený svým specifickým potřebám – nemusí to být notně 2,5 hodiny (trhy sleduji hlavně v době, kdy vidím, že se hýbou) a práci si usnadňuji nejrůznějšími alerty, které mi umožnují věnovat se i v době obchodování např. různým nadčasovým analýzám.

    Mezi rutiny, které ale jednoznačně řadím do tohoto časového okna, patří moje povinnost zaznamenávat si do Microsoft OneNote vše, co mě napadá k obchodu, který právě plánuji provést nebo provádím. Zapisuji si, jak na mě obchod působí, co vnímám, kam plánuji umístit stop-loss a proč atd. Pochopitelně, že většinou není čas na nějaké dlouhé věty, ale poznámky stačí psát opravdu heslovitě. Je velmi zajímavé sledovat, že jakmile obchod proběhne, tj. je již uzavřený, začne člověk na obchod nahlížet úplně jinou optikou a ztratí se spousta zajímavých postřehů. Určitě však nemá smysl psát o každém intradenní obchodu esej - mé postřehy mají dohromady rozsah krátkého odstavce.

    Po skončení obchodování (většinou v cca 18 hodin českého času) věnuji následně cca 30 minut zpracování všech informací z daného dne. Upravím si poznámky ve OneNote, oscreenshotuji všechny trhy, přepíšu obchody do excelového deníku atd.

    K mému intradennímu obchodování poté patří ještě čas o víkendu, kdy procházím obchody z pohledu celého týdne a vytvářím si pro sebe souhrny – kde jsem obchodoval dobře, kde hůře, co bych mohl příště udělat lépe atd. V rámci podobných seancí vznikají různé nápady a otázky, na které se pak postupně snažím najít odpovědi.

    Pracovní rutiny určitě nejsou nic, co by přinášelo do života radost. Je to ale způsob, jak si zorganizovat práci tak, že ji skutečně začneme dělat a nebudeme trávit čas přemýšlením nad tím, kdy a jestli vůbec začneme.

    Pokud si začnete svůj čas plánovat, můžete o sobě zkusit přemýšlet i z pohledu třetí osoby – jaké závěry byste čekali od člověka, kterého si „najmete“ na práci, o kterou se sami pokoušíte (trading)? Je zřejmé, že takovému člověkovi budete muset poskytnout dostatek času, aby se práci (trading) naučil. Ovšem patrně byste takovému člověkovi neposkytli plat s tím, ať se například rok věnuje studiu, vy ho budete platit a za rok se sejdete a domluvíte se jak získané informace (které jste zaplatili) využijete. Určitě byste svému „zaměstnanci“ rozdělili studium do menších dílů – např. x hodin denně s tím, že jedním z předpokladů úspěšné spolupráce (a výplaty) by bylo, že se daný člověk práci vůbec v dané časy věnuje. Současně budete patrně vyžadovat nějaké průběžné závěry (výsledky paper tradingu, nějaké shrnutí, co se člověk naučil, kam aktuálně směřuje) a základní plány pro nejbližší období. Z pohledu třetí osoby toto vše vypadá naprosto samozřejmě – když však neřídíme jiného, ale sebe, většina podobných pravidel nám naprosto uniká.

    Pokud s tradingem začínáte, je má zkušenost taková, že čím dříve si vytvoříte v rámci tradingu pracovní rutinu, tím méně času ztratíte. Nezapomínejte, že osvojování tradingu je běh na dlouhou trať a čas věnovaný tradingu tak musí rozumně zapadat do vašich možností. Více času je samozřejmě vždy výhoda, ale méně dobře zorganizované práce prováděné pečlivě a pravidelně dlouhou dobu je často mnohem, mnohem více, než podstatně více času, který většině lidí doslova proplyne mezi prsty.

    20.4.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...