Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Začal jsem větší ztrátou než v backtestu

    Čas od času dostávám e-maily od začínajících studentů, že Murphy trhů se bohužel ukázal ve své plné síle a tak krok do živého obchodování začal nejenom nedobře, ale navíc ztrátou větší, než ukazoval backtest. Pojďme se nyní na tuto záležitost podívat trochu blíže.

    Nejprve mně dovolte jednu důležitou poznámku na úvod. Backtest je pouze backtest a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že největší drawdowny z backtestu budou dříve, či později v live obchodování překonány (proto mimo jiné doporučuji vždy dělat MonteCarlo analýzu, která nám dá realističtější pohled na možný maximální drawdown). Historie je historie a budoucnost je budoucnost. Drawdowny nejsou příjemné, ale dá se s nimi žít, dá se s nimi stále luxusně vydělávat - a pokud se jich tak bojíme, musíme zůstat v (pseudo)jistém zaměstnání, protože z tradingu je neodmažete (a čím více se je budete snažit odmazat různými dodatečnými filtry, tím více bude váš obchodní přístup přeoptimalizovaný a paradoxně tím větší drawdown vás čeká v budoucnosti).

    Nyní se pojďme podívat na další tři fakta o vstupu do živého obchodování a o tom, jak se k takovému postavit, pokud se v začátcích ne zrovna daří.

    1. Začátky live jsou vždy jiné než backtest a papertrading.

    Live je natolik rozdílné, díky reálné psychice, ve které jde o reálné peníze, že zkrátka a dobře očekávat hned stejný "výkon" jako na paperu je téměř nemožné. Pro některé jedince je přechod jednodušší, pro jiné však může být mnohem emotivnější. Emoce pak hrají svoji roli a to vše se podepisuje na prvních živých obchodech.

    Ono to ale bez toho opravdu moc nejde. Když vás poprvé hodili do vody, abyste se naučili plavat, také jste se museli chvilku plácat (a div se u toho neutopili), bojovat s pocity absolutní bezmoci a frustrace z toho, že nevíte, co máte dělat - ale potřeba přežít nakonec zvítězila a vy jste to zvládli (jinak byste nyní tyto řádky nečetli).

    Pokud jdeme dělat jakoukoliv profesi, která má nadstandardní možnosti a potenciál, nemůžeme očekávat, že vše bude jak v bílých rukavičkách. Budeme se muset otrkat v mnoha ohledech, budeme muset posunout naše psychické hranice, budeme se muset naučit novým věcem a zvyknout si na nekončící pocity nejistoty (protože ty jsou součástí každého úspěchu). Tak to zkrátka a dobře chodí. Já znám tradery, kteří na začátku ztratili miliony - ale nyní miliony konzistentně, už několik let, vydělávají. Je to drsné, ale taková je dnešní doba. Silní jedinci jdou vpřed, slabí za nimi zaostávají.

    Co zásadně nepomáhá a co nemám rád, je neustále brečení a naříkání nad každou ztrátou. Pokud chci něco dokázat, musím zatnout, napnout síly a soustředit se na cíl a výsledek. Na nářky není čas. Byť chápu, že ztráty nejsou příjemné, možná nám také říkají něco o tom, co ještě neumíme nebo co neděláme zatím úplně dobře a musíme se to doučit nebo se v tom zlepšit. Když to nejde live, musím se na chvilku zase vrátit na paper nebo si dát oddych, abych získal odstup. Musíme si vyčistit hlavu, dát pauzu, oddych, nadhled - a zjistit, proč se věci vyvíjí jinak, než jsme předpokládali. A dle toho musíme věci změnit a upravit, abychom mohli za chvíli pokračovat live s dalším pokusem. Těch pokusů může být nakonec celá řada - ale o čem je úspěch? O tom, že něco udělám a ono to hned na poprvé vyjde a já zjistím, jaký jsem génius? Nebo o tom, že něco zkusím, ono to hned napoprvé nevyjde, a tak zanevřu na celý svět? Úspěch je o konzistentním zkoušení a vylepšování, dokud si věci "nesednou" tak, aby přinášely požadovaný výsledek. A k tomu patří trpělivost a soustředěnost na danou věc. Kdo z vás chodil a běhal hned napoprvé, co se postavil? Kdo z vás vyšel školu a už získal zaměstnání na řídící pozici? Kdo z vás poprvé sednul do auta a už zvládal hustý provoz v dopravní špičce?

    Pokud jste začali ztrátou větší, než je historicky největší drawdown, zastavte se, nadechněte, odstupte od dané věci a s čistou hlavou si zanalyzujte, co bylo příčinou. Hlavně ale prosím nebrečte. Fóra traderů po celém světě jsou plná nářků a brekotu kvůli pár prvním ztrátám, ale to opravdu není přístup, který vede k úspěchu. Ztrátové obchody a drawdowny zde byly, jsou a budou, protože je to součástí tradingu. Berte to jako možnost začít si na to zvykat.

    2. Váš obchodní přístup byl příliš přeoptimalizovaný.

    Začínající tradeři milují to, co je na tradingu nejvíce nebezpečné: filtry. Jsou schopni vymýšlet tolik různých filtrů v backtestech, aby měli pokud možno jenom samé zisky (nebo jen drawdown tak do 500 dolarů, aby mohli pak hrdě říci "koukněte všichni, jak umím ustát drawdown!), ale nedochází jim, že s každým dalším filtrem už jen optimalizují a optimalizují, takže není divu, že budoucnost pak příliš nepasuje na jejich minulost.

    Takže, opět to připomenu: Drawdowny k tradingu patří. Tak i tak se jim dříve, či později nevyhnete. Čím méně různých pravidel váš systém má (a přesto dokáže generovat pozitivní equity), tím větší šance, že budoucnost nebude až tak jiná od minulosti. Realita je bohužel taková, že obchodování s jediným kontraktem je nejnáročnější, protože stabilitě equity a snížení drawdownů můžete později výrazně pomoci s více kontrakty - aniž byste museli vymýšlet a přidávat další filtry (každému kontraktu přiřadíte jiný výstup a řízení pozice, čímž můžete začít equity výrazně vyhlazovat, aniž byste museli zasahovat do systému). Ovšem dokud můžete obchodovat jen jediný kontrakt, pak je stále lepší udělat si to spíše jednoduché a naučit se akceptovat drawdowny, než vymyslet tolik filtrů, že ve finále to nemůže ani dopadnout jinak, než mít v live mnohem větší ztrátu než v backtestu.

    Snaha zcela eliminovat drawdowny pramení z nutné potřeby najít v tradingu "jistotu". Ale jistota je iluzorní pojem, který neexistuje. Nic a nikde není dnes jisté. Takže naučit se lépe zvládat nejistotu je vaší největší výhrou a investicí do budoucnosti (která bude už z principu stále více nejistá).

    Je lepší být realista a akceptovat pocity nejistoty, než si falešně vytvářet nereálné pocity jistoty. Držte svůj obchodní přístup jednoduchý. Pokud vás trápí drawdowny, zkuste si různé výstupní techniky, které pak spojíte do jedné equity v programu MSA, abyste viděli, jak to bude v budoucnu vypadat, až budete obchodovat více kontraktů a vyhlazovat equity skrze různé výstupy. Dá vám to solidní příslib toho, že to jde často i bez nebezpečných dalších a dalších filtrů - a než ten moment přijde, budete to zkrátka a dobře muset nějak zvládnout s tím jedním kontraktem. Nic na světě dnes není jednoduché.

    3. Máte příliš krátkodobý pohled.

    A na závěr. Začínající tradeři vše posuzují dle svého posledního obchodu. To je, jako bych vše posuzoval dle toho, jak jsem právě dokončil poslední věc v práci. Pokud dobře, tak je to ok, pokud špatně, abych propadal panice, protože zřejmě dostanu vyhazov (ale co já vím, možná to tak nyní opravdu v zaměstnáních chodí, jelikož to neznám, tak to neumím posoudit, ale docela by to vysvětlovalo, proč začínající tradeři nejsou ochotni kouknout se na vše z delšího horizontu a přijímat občasné ztráty).

    Já osobně jsem dnes už zvyklý dívat se na výsledky z kvartálního pohledu. Samozřejmě koukám na své P/L každý den, ale teprve kvartál mně řekne, jak na tom asi tak jsem, protože kvartál teprve přinese dostatek obchodů. Ve finále stejně na vše koukám z pohledu celého roku, protože až konec roku ukáže, jak dobře si budu moci žít rok následující, co vše si budu moci dovolit a kam budu moci vycestovat (a jakou cestovní třídou).

    Jeden obchod nic neznamená. Jeden týden nic neznamená. Ani jeden měsíc není tak zásadní. Pokud je první týden v měsíci a vy jste na novém drawdownu, pořád máte další 3 týdny na to, abyste se z něho dostali. Už jsem to zažil mnohokrát. Nebo si dejte 2 týdny pauzu, zanalyzujte své obchody, svůj stávající drawdown a zobchodujte až poslední týden v měsíci. Stále máte možnost věci otočit ve svůj prospěch. Ale házet ručník do ringu kvůli tomu, že jsem po pár dnech na novém drawdownu, nedává moc smysl. Tak i tak v budoucnu přijde další situace, kdy budu muset ustát nový drawdown, protože toto je trading, je to podnikání, není to práce ve státní správě od 8 do 16 hod.

    Držím vám palce a pevné nervy.

    11.8.2013

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...