Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Otázky a odpovědi ohledně přechodu Russellu 2000 (ER2) z Chicaga do New Yorku

    Aktuální kontraktní měsíc (SEP08) je poslední kontraktní měsíc trhu Russell 2000, který se obchoduje na burze v Chicagu. Tento velmi oblíbený trh intradenních obchodníků se totiž přesunul na burzu do NewYorku, čímž nastává nová situace. Jak se na ni připravit?

    Přesun trhu Russell 2000 byl ohlášen už někdy před rokem, kdy vypršela licence dočasně držená burzou CME (Chicago) a novým majitelem licence se stala burza v NewYorku. Jinými slovy, tento legendární trh se s přicházejícím prosincovým kontraktním měsícem (DEC08) již nebude dát obchodovat přes elektronickou burzu Globex, ale nově přes elektronickou burzu ICE. Co to vše znamená a přináší jsme se pokusili shrnout formou otázek a odpovědí v dnešním článku, který jsme vypracovali ve spolupráci s brokerem Martinem Lembákem ze společnosti Striker.com (za spolupráci na článku děkujeme).

    Co znamená přesu z elektronické burzy GLOBEX na elektronickou burzu ICE po praktické stránce?

    Velmi zjednodušeně to znamená, že nyní se již exekuce obchodních příkazů provedených při obchodování trhu ER2 nebudou odehrávat na počítačových serverech v Chicagu (GLOBEX), ale na počítačových serverech v NewYorku (ICE). To s sebou nese několik změn.

    V prvé řadě, někteří brokeři nemusí mít v nabídce obchodování produktů na burze ICE. Je tedy třeba se informovat u svého brokera, zda-li je ICE v jeho nabídce a zda-li tedy budete moci nadále Russell 2000 u svého brokera obchodovat. Obecně se dá předpokládat, že u 90% brokerů to nebude žádný problém – většina brokerů má již delší dobu produkty na ICE ve své nabídce a ti, kteří nemají, si rozhodně nenechají ujít byznys plynoucí z generování komisí na trhu ER2 – proto zajisté udělají vše, aby přístup na ICE svým klientům také nabídli a to bezproblémově (tj. tak, že koncový uživatel ani nepozná změnu).

    Samotný přechod z GLOBEX na ICE tedy nebude pravděpodobně překážkou, otázka zní, jak dobře je ICE vybavena technologicky. Dle dostupných informací (nepotrvrzeno) se zdá, že burza ICE není schopna držet na svých serverech stop-loss příkazy, což by znamenalo, že různé exekuční platformy budou stop-loss držet v počítači obchodníka. To je velmi nebezpečná situace – pokud obchodníkovi „spadne“ počítač, je v trhu prakticky bez stop-lossu. Řešením může být využití brokerů, kteří nabízejí své vlastní „mezi-servery“, na kterých jsou stop-lossy drženy. Na toto je třeba poptat se broker od brokera. Osobně se touto otázkou netížím, protože již delší dobu obchoduji zpět u InteractiveBrokers a tento broker nabízí právě ono řešení v podobě vlastních serverů – můj stop-loss je tedy na serveru mého brokera a pokud mně spadne počítač, stále se nic dramatického neděje.

    Rozhodně je však třeba, aby se každý zeptal u svého brokera, jak je tato záležitost ošetřena právě u něho.

    Změní se symbol ER2 na jiný?

    Ano, změní. Nový symbol pro e-mini Russell 2000 bude TF. Je však opět třeba informovat se u brokera a poskytovatele dat – symbol se může u některých poskytovatelů a brokerů lišit. Například poskytovatel dat eSignal již oficiálně potvrdil používání symbolu TF, zatímco v platformě InteractiveBrokers nadále funguje ER2 a pod symbolem TFZ8 se mně zatím nepodařilo prosincový kontraktní měsíc zobrazit (nadále funguje ER2Z8). Nový symbol zkouším prakticky každý den, pokud by ale došlo ke změně, jsem poměrně dost přesvědčený, že InteractiveBrokers své klienty informuje skrze e-mail. U ostatních brokerů je opět třeba poptat se.

    Jak se připravují brokeři na přechod na ICE? Pozná to nějak klient? Musí klient něco udělat jinak, aby mohl dále obchodovat ER2? (Odpovídá Martin Lembák)

    V podstatě je to velmi jednoduché – zářiový kontrakt lze stále otevřít i uzavřít na CME jako ER2U8. Prosincový kontrakt je pak nutné již otevřít a uzavřít na ICE, čili změní se jen symbol na platformě, místo ER2 to bude TF (pozor, různé platformy mohou používat různé symboly).

    Jak to bude s real-time daty?

    Burza ICE poskytuje data zdarma. To znamená, že by měla být zdarma i u různých poskytovatelů. Například poskytovatel dat eSignal již oficiálně potvrdil, že za data ICE není účtovaný žádný extra poplatek.

    Lze se také zaregistrovat pro real time data přímo na stránkách ICE: https://www.theice.com/homepage.jhtml,. Poté stačí kliknout na banner "Russell 2000 Index Mini Real Time Futures Prices".

    Samozřejmě nadále platí, že přísun real-time dat by mělo být samozřejmostí od každého (slušnějšího) brokera.

    Změní se brokerské komise?

    Dle všeho by se měnit neměly, vše by mělo zůstat stejné. Opět však záleží broker od brokera.

    Co budete dělat s přesunem vy? (otázka čistě na Petra a Tomáše)

    Zatím nic, nadále pokračovat v obchodování Russellu 2000, i když bude na nové burze. Upřímně nám připadá celá ta hysterie kolem přechodu ER2 trochu přitažená za vlasy. Je nutné si ovědomit, že burza v NewYorku nezaplatila licenci za miliony dolarů jenom proto, aby trh ER2 nechala „umřít“. Zájem burzy ICE je naopak objem obchodů na ER2 (TF) ještě zvyšovat a i když výkyvy ve volume jsou zpočátku možné, teprve čas ukáže, zda-li se máme skutečně začít obávat, nebo nikoliv. Obávat se toho, že přesun na jinou burzu znamená konec tohoto trhu je skutečně zcestná představa, a také poměrně dost naivní představa. V tomto světě financí si každý vše dobře spočítá a totéž platí i o burze ICE, jejíž zájem je nabízet co nejaktraktivnější prostředí pro obchodníky stejně, jako je to zájmem burzy v Chicagu. Dříve než za pár měsíců stejně nebude možné zodpovědně říci, zda-li došlo k zásadnější změně, nebo nikoliv.

    Existují nějaké alternativy za Russell 2000?

    Ano, burza CME přichystala jako nový produkt trh S&P 600, který má dosahovat 98% korelace (podobnosti) s trhem ER2. Osobně zatím ale spíše věřím tomu, že bude nadále úspěšně pokračovat ER2, než tomu, že se z trhu S&P 600 stane v krátké době nový „hit“. Teprve čas ukáže...

    Toť tedy pro tento okamžik vše. Nad rámec zde popsaného zatím žádné další informace nemám, proto prosím, nepokládejte mi žádné další doplňující dotazy – pokud budu vědět zase něco více, určitě dám vědět. Rovněž se nás prosím neptejte na dotazy přechodu v rámci individuálních brokerů a brokerských domů – sami se musíte informovat u svého brokera.

    27.8.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...