Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Procvičujeme obchodní systém FinWin - večerní seance: Vyhodnocení

    Doufám, že každý, kdo to myslí s tradingem vážně, sednul včera ke grafům a dle zadání provedl jednoduchý domácí úkol se systémem FinWin. Pojďme se tedy dnes podívat na slíbené pokračování - mého komentáře toho, jak a proč vidím konkrétní obchody já.

    Zde tedy screenshot s označením 3 obchodů, které by byly platné a obchodovatelné a dále 3 situací (a,b,c), u kterých jste možná trochu váhali a ke kterým je potřeba se trochu vyjádřit.

    FinWin-ukol-4.6.-vyhodnoceni.jpg

    Začněme obchod po obchodu.

    Obchod číslo 1 je klasickou ukázkou trendového patternu dle mých pravidel. Odražení od EMA34, pattern 2v a dostatečný prostor k high dne (HOD). Trh se bohužel příliš nerozjel, výstup by byl o 2 minuty později.

    Obchod číslo 2 představuje v podstatě "druhý pokus" stejné situace. Veškerá pravidla jsou opět dodržena, velmi hezký pattern 2v. V obchodě bychom nyní setrvali o pár minut déle, než v předešlém případě.

    Obchod číslo 3 je poslední zajímavý obchod daného dne. Trh se sice o chlup ne úplně dotknul EMA34, ale trading není exaktní věda a daleko zajímavější je skutečnost, že trh výrazně trenduje vzhůru a má za sebou nové high dne - jasná vůle trhu směrem nahoru. Uspokojivá je i struktura swingů. Prostor k high dne není světoborný, ale je dostatečný k posunutí SL. Pata "véčka" na úrovni 100 na CCI14 nevadí, v případě silně trendujících trhů má pravidla tuto podobu umožňují.

    Nyní se podívejme, jak bychom zapsali obchody do Excelu:

    FinWin-obchody-23.5..jpg

    Tolik tedy k obchodům.

    Nyní bych se rád vrátil k situacím, které jsem na grafu označil jako a, b, c.

    Situace a + b ukazuje patten 0/v a následně 2v. V prvním případě byl sice krásný odraz od EMA34, ale potenciál k HOD nebyl žádný. Zde tedy bez vstupu. V druhém případě opět zcela na HOD dne, takže také nic.

    Situace c je sice parádním odrazem od EMA34, ale překřížení nulové linky na CCI14 nastalo příliš opožděně, trh už značně "ujel". Krátce před zavření trhů by to bylo zbytečně agresivní obchodování.

    Závěr

    Znovu podotýkám, že cvičení je určené začátečníkům a pravidla obchodů jsou nastavená především tak, aby měla edukativní charakter. Pokud někdo bude cítit potřebu vyjadřovat v diskuzi kritiku nad "vytržením z celku", pak je na každém, ať si daná pravidla sám poskládá do celku - třeba tím, že si zbacktestuje podobnými pravidly celý rok. Tuto práci už skutečně za nikoho dělat nebudu - a i pokud jí mám vytvořenou pro sebe, nepovažuji za správné a edukativní dávat vše naservírované až pod nosem. Určitou práci si musí každý udělat sám. Jenom to ho posune dále a pomůže vyprofilovat vlastní osobní styl.

    Samozřejmě i výstupy z trhů jsou variabilní. Já zde uvádím styl výstupu, který je jednoduchý k začátečnickému testování. V praxi pak sám pracuji s analýzou MAE/MFE.

    Co je obchodní systém FinWin

    Jedná se o jednoduchý, diskréční, intradenní obchodní systém, postavený na indikátorech CCI a EMA, kdy čekáme na konkrétní situace (takzvané patterny), které nám naznačují další možný vývoj trhu. V rámci takových situací pak vstupujeme do trhu a snažíme se na situacích vydělat. Konkrétní obchodní situace na základě patternů FinWin je vždy maximálně vhodné doplnit celkovým pohledem na trh. Někdo k tomu využívá prvky price-action, jak je na emini I vyučuje Petr (jeho obchodní styl), někdo zase pokročilejší nuance FinWin, jak je vyučuji na emini II já (můj obchodní styl). Základní patterny systému je vždy nutné nejprve řádně backtestovat, aby si nováček dostatečně pravidla "osahal" a ujasnil a také se přesvědčil, na jakém trhu a timeframe nabízí pro něho samotného systém nejzajímavější potenciál s ohledem na jeho toleranci rizika, jeho účet a jeho pohled na konkrétní situace, nebo nuance. FinWin, stejně jako jakýkoliv jiný diskréční intradenní systém, vyžaduje také dostatek času stráveného tréningem u grafů. Je třeba naučit se rozpoznávat například kdy vůbec neobchodovat (v trhu je chop), ale také skrze tréning poznat, jaké situace v živém trhu vnímáme jinak, než ve statickém backtestu - a dle toho dopracovat obchodní plán a následně se soustředit na situace, ve kterých jsem v živých trzích nejsilnější.

    4.6.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...