Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Procvičujeme obchodní systém FinWin: Vyhodnocení

    Doufám, že každý, kdo to myslí s tradingem vážně, sednul včera ke grafům a dle zadání provedl jednoduchý domácí úkol se systémem FinWin. Pojďme se tedy dnes podívat na slíbené pokračování - mého komentáře toho, jak a proč vidím konkrétní obchody já.

    Obrázek vydá za tisíc slov, začnu tedy tím, že předložím screenshot s označením 3 obchodů, které by byly platné a obchodovatelné. Červená šipka později značí konkrétní výstup, žlutý box značí oblasti, kde někteří z vás možná zapsali obchody a ke kterým se ještě vrátíme:

    ukol-3-6-vyhodnoceni.jpg

    Začněme obchod po obchodu.

    Obchod číslo 1 je naprosto "čistou" ukázkou trendového patternu dle mých pravidel. Nádherné odražení od EMA34, dostatečný prostor k low dne (LOD), jasná snaha trhu dělat nižší low u předchozího swingu. Není o čem váhat. Výstup dle včera zadaných pravidel přišel o pouhých 6 minut později.

    Obchod číslo 2 rovněž splňuje všechny podmínky. Možná někoho mate, že prolomení nulové linky na CCI14 přišlo až několik úseček po odražení od EMA34. Samozřejmě, také rád vidím pattern dříve po takovém odražení. Zde však není výraznější problém - k LOD stále zbývá značný prostor (a dle mých zkušeností se v takovém případě trh pokusí na aktuální low s vysokou pravděpodobností zaútočit) a pokud bychom uvažovali v trochu "pokročilejším" konceptu, tak díky malé vstupní úsečce máme i velmi malý stop-loss (zadaný 1 tick nad high vstupní úsečky), prostor k LOD tedy už nabízí pozitivní risk-reward-ratio. Výstup o pouhé 3 úsečky později - trh neměl sílu prorazit dané low dne, takže jsme vystoupili po zalomení CCI50.

    Obchod číslo 3 je poslední zajímavý obchod daného dne a opět vcelku ukázkový. Čistý odraz od EMA34, celkově hezká podoba daného swingu, dostatečný prostor k LOD. Trh navíc lehce prorazil i dané low, takže výstup na zalomení CCI50 přinesl opět profit.

    Nyní se podívejme, jak bychom zapsali obchody do Excelu:

    excel-vyhodnoceni.jpg

    Nic složitého, podobné úkony dnes zvládají i děti prvního stupně základní školy.

    Nyní bych se rád vrátil k situacím, které jsem na grafu označil žlutou barvou a písmeny a a b.

    Situace vyznačená písmenem a by měla být jasná každému. Dle pravidel sice velmi hezký obchod, avšak s nedostatkem potenciálu k low dne. Vstupní úsečka je příliš velká - potenciál k LOD vůči velikosti stop-lossu je tedy velmi malý. Určitě nebrat.

    Situace označená písmenem b zřejmě zmátla i některé mírně pokročilejší obchodníky. Přiznávám, že je to situace, která již vyžaduje trochu zkušeností, tj. mít nakoukané nějaké hodiny u grafů. Celkově je však i zde situace velmi jednoznačná - trh vytváří chop a odrazy od EMA34 s patterny 0/v se odehrávají uvnitř uzavřeného kanálu, který je téměř trojúhelníkem. Trh se "zhušťuje" a jasně ukazuje, že v něm nemáme co pohledávat. I pohled na CCI14 ukazuje, že je CCI velmi slabé a "rozeskákané". Trh nemá naprosto žádné momentum - proto v něm nemáme co pohledávat. Teprve později trh tuto mrtvou, chopovou oblast ukončil, opět vytvořil hezký swing, CCI14 zesílilo - a přišel již ukázkový obchod číslo 3. Nemějte z podobných situací obavy, s přibývajícími hodinami před grafem budou i vám jasnější.

    Veškeré vstupy i výstupy byly poměrně jasně čitelné i při živém vykreslování grafů. Kdo nevěří, ať si udělá playback (pokud mu to jeho obchodní platforma umožňuje). Pravidla pro toto cvičení nejsou dogmatická - můžete použít jakékoliv jiné nuance, pokud takové řádně zbacktestujete a shledáte jako prospěšné. A také pokud budete takové nuance schopni rozpoznávat i na živě se vykreslujících grafech.

    Závěr

    Znovu upozorňuji, že cvičení je určené začátečníkům a pravidla obchodů jsou nastavená především tak, aby měla edukativní charakter. Pokud někdo bude cítit potřebu vyjadřovat v diskuzi kritiku nad "vytržením z celku", pak je na každém, ať si daná pravidla sám poskládá do celku - třeba tím, že si zbacktestuje podobnými pravidly celý rok. Tuto práci už skutečně za nikoho dělat nebudu - a i pokud jí mám vytvořenou pro sebe, nepovažuji za správné a edukativní dávat vše naservírované až pod nosem. Určitou práci si musí každý udělat sám. Jenom to ho posune dále a pomůže vyprofilovat vlastní osobní styl. Vyžaduje to však samozřejmě více času a energie, než zbytečně remcat v diskuzi.

    19.3.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...