Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Setkání s Dr. Fredem Alanem Wolfem

    Před nedávnou dobou jsem v článku Kam pro nové myšlení (DVD) psal mimo jiné o mém velmi oblíbeném filmu What the bleep do we know, který velmi otevřeně nabízí hypotézy daleko za běžná zažitá dogmata a vydává se tak do nových, cizích a dobrodružných sfér. Dnes na tento unikátní film navážu nezapomenutelným setkáním s jedním z hlavních tvůrců.

    Mé setknání se uskutečnilo s Dr., Fredem Alanem Wolfem Ph.D. a to díky mému příteli, který na finančníkovi vystupuje pod nickem Trader01 a který mě nejenom na akci upozornil, ale také mě na ní pozval. Setkání proběhlo v rámci celodenního workshopu, který pan Wolf uspořádal v rámci duchovního multikulturního festivalu Pražské brány. Bylo to jeden z mých nejvíce nezapomenutelných zážitků vůbec.

    Dr. Wolf je často nazýván jako „Dr. Quantum“ a jeho hlavní profesí je kvantová fyzika. Nenechte se však tímto zdánlivě hrozným pojmem odradit – Dr. Wolf totiž patří k mimořádně výjimečným lidem, kteří dokáží podat i sebesložitější témata tak srozumitelně, že i já, pro kterého fyzika a chemie byly nejhorší a nejmučivější předměty na škole, porozumněl dostatečně základům a pokusům kvantové fyziky, které byly na semináři prezentovány.
    Daleko zajímavější je však způsob, kterým se Dr. Wolf rozhodnul své průkopnické poznatky využít a tím je přenesení poznatků do sféry běžného života a do sféry duchovního života. Musím také říci, že ač jsem (raději) v případě duchovních prezentací vždy skeptik (mnoho z nich je jen fanatismus) a ačkoliv už jsem se pár nehezkých rádoby duchovních setkání zúčastnil, tentokrát se nejednalo o žádné násilné propagace „new age“, žádný fanatismus (naopak, jednalo se o zajímavé a přínosné vystupování proti zažitým dogmatům) a už vůbec se nejednalo o žádný „sales-pitching“ nebo marketing. Autor se zkrátka a dobře přijel podělit o řadu svých poznatků a zkušeností s naprostou otevřeností, uvolněností a nenuceností a bylo na každém, kdo si co z toho odnese.

    Ještě než se však přesunu k obsahu této události, musím nutně napsat něco více o fyzické podobě pana Dr. Wolfa. Ačkoliv se jedná o člověka, kterému je již jistě přes 70 let, jeho fyzický vzhled odpovídá člověku minimálně o 10-15 let mladšímu. To nejvíce šokující však byla až nadpozemská vitalita tohoto člověka – zatímco v podobném věku u nás většina tráví svůj čas v čekárnách nemocnic a lékařů, Dr. Wolf si vnitřním temperamentem nezadal v ničem s třicátníky a publíkum často šokoval věcmi jako tanec, zpěv, nebezpečná chůze po hraně pódia a neuvěřitelně energickým vystupováním, které zkrátka a dobře z tohoto člověka hluboce plynulo. Podobně unikátní byla i cvičení s publikem, která měla přinést nový pohled na svět – náhodný návštěvník by se asi divil cvičením s papírovými taškami na hlavách nebo zrcátky před obličeni, přesto přes svoji zábavnost a extravagantnost měla tato cvičení velmi zajímavý dopad a každého jen trochu více myslícího člověka okamžitě nutila přemýšlet nad pojmy jako čas a prostor.

    Slovo „přemýšlet“ vlastně bylo nosným pilířem celého workshopu. Pan Wolf začal velmi pravdivými slovy o tom, jak se myšlení z našich individualit postupně více a více vytrácí na úkor automatického podvědomého chování (autopilot) řízeného reklamami, komercí a zpravodajstvím. Jeho úvodní slova na toto téma se velmi silně shodují s mým pozorováním chování a tuposti davu, o tom však tento článek není. Pokračovalo se trochou historie a pomalu se začalo přecházet ke kvantové fyzice.

    Právě tato část byla nejzajímavější a věřím, že mnohým patřičně zamotala hlavu.

    Kvantová fyzika je velmi nová oblast (proto je mnohými ještě s oblibou zatracována), posledních 20 let se však stává čím dál tím seriózněji přijímanou a osobně v ní vidím velkou budoucnost; chápu, že je na tento obor zatím hleděno s despektem, neboť absolutní přijetí kvantové fyziky by zřejmě znamenalo přepsat několik století pokroků ve vědě a přijmout fakt, že my lidé vlastně stále nic nevíme – přesto jsem přesvědčený, že k tomu postupně spějeme. Osobně se totiž domnívám, že jako lidé skutečně zatím naprosto nic nevíme (pouze si myslíme, že něco víme) a že právě přijetí stavu že nic nevíme je velmi důležité a nejnovější objevy kvantové fyziky nám v tom velmi napomáhají.

    Nejsem fyzik, abych byl schopen popsat blíže kvantovou fyziku a ani nechci - technický aspekt dané věci mě nezajímá, zajímá mě pouze ten duchovní. V rámci něho přichází kvantová fyzika s velmi zajímavými zjištěními. Tak například:

    1) jedna věc se může nacházet současně v jeden okamžik na několika místech;
    2) vědci změřili dopad vyslaných částic (tuším, že to byly částice, nebo něco takového) ještě dříve, než byly vypuštěny;
    3) událost má jiný výsledek, pokud je nebo není pozorována; pouhé pozorování události může kompletně změnit její výsledek;
    4) jeden z experimentů také ukazoval, jak došlo ke změně minulosti – kvantová fyzika takovou věc naprosto připouští.

    Jinými slovy, kvantová fyzika totálně nabourává naše myšlení v té podobě,v jak nám byl chod světa a vesmíru do dnešní doby prezentován. Jak může být jedna věc současně na několika místech (a to dokonce třeba i v různých časových rovinách)? Jak můžeme měřit něco, co se ještě nestalo, nebo ovlivňovat minulost? To vše jsou otázky, které není možné racionálně zodpovědět a opět jenom dokazují, že my lidé přes veškeré technické pokroky stále nic nevíme.

    Vysvětlení na podobné věci od Dr. Wolfa bylo pro mnohé zřejmě ne zcela uspokojivé, pro mě však zcela přirozené, logické a správné. Zkrátka a dobře – odpověď Dr. Wolfa zněla: „nacházíme se v mysteriu“. Svět je mnohem komplexnější a záhadnější, než se může zdát, náš život a vše co děláme je mysterium a není možné jen všechno popsat několika formulemi a definicemi a vytvářet tak sebeklam, že jsme dokonale porozumněli světu a životu a tím ho také ovládli. Je zde mnoho věcí za hranicemi našeho současného vědění a není ani tak důležité vědět jak přesně a proč zrovna takto fungují, jako si uvědomovat onu mnohavrstevnost a mysterióznost. Tím totiž (konečně) chápeme a přijímáme, že život není složen jen z jasně definovaných podstat, ale že zde je a vždy bude prostor pro takové věci, jako je vlastní víra a vlastní svobodná vůle se rozhodovat, jak přesně chceme náš život vést a jak s ním chceme nakládat. Už jenom myšlenka kvantové fyziky že v jediný okamžik existuje prakticky nekonečné množství možností pro jedinou danou věc je fascinující – v rámci našich životů nám to totiž říká, že my lidé máme možnost dělat cokoliv se nám zachce, můžeme se rozhodnout čím chceme být, jaké chceme naše životy mít – vše je jen otázka toho rozhodnout se a vybrat si. Nepotřebujeme žádné mytologie, náboženství, stát a dokonce ani zprávy televize Nova, abychom se mohli rozhodovat zcela svobodně a abchom si náš život mohli udělat přesně takový, jaký chceme a jaký si přejeme. Studie kvantové fyziky ukazují, že skutečně existuje pro všechno a všechny jakákoliv možnost a je jen na nás, jakou u nich si zvolíme.

    Závěry z kvantové fyziky a její aplikace v životě je v konečném důsledku podstatně širší a kompexnější a Dr. Wolf se pokusil vše shrnout v devíti bodech. Bohužel jsem si ne všechny zapamatoval, ale mé nejoblíbenější byly tyto dva:

    1) Život je mystérium

    Není potřeba všemu chtít rozumnět a dělat se z života jasně popsatelné procesy, je třeba si především uvědomit možnosti, jaké máme a s těmi tvořit dle našich představ.

    2) Nečekejte, že cokoliv půjde bez odporu

    Pokud by šlo cokoliv bez odporu, pak by daná věc neměla žádnou hodnotu. Teprve odpor přidává věcem jejich skutečnou hodnotu a tak vše, co děláme, půjde vždy určitou dobu těžko – pokuze tak daná věc pro nás nabyde hodnoty, kterou od ní očekáváme.
    Ve volné diskusi na konci dokonce Dr. Wolf ještě popisoval některé své zážitky ze setkání s šamany po celém světě, dotknul se témat jako cestování v čase a lidského ega. Porozumět alespoň 20% toho všeho vyžadovalo být na duchovní úrovni autora, což si troufám říci nikdo v mísnosti nebyl, přesto kdo se otevřel a naslouchal, uviděl nové a netušené možnosti, které byly zcela v souladu s myšlením „mimo rámec“ a nabádali každého vydat se vnitřne podstatně dál, než kde se momentálně civilizace nachází. Pro mě osobně to byla nezapomenutelná zkušenost, na kterou budu ještě velmi dlouho vzpomínat.

    A co má tento článek společného s tradingem? Pro mě osobně velmi mnoho. Trading je pro mě v jistém slova smyslu také duchovní cesta, protože mně velmi výrazně pomáhá poznávat sebe samotného, nutí mě neustále překonávat své vlastní hranice a ze všeho nejvíce velmi výrazně změnil můj pohled na svět. Trading je často skvělou příležitostí jak nahlédnout skrze dav do iluzí, ve kterých žijeme. Je to pro mě ukázka toho, že pokud chce člověk něco dokázat, nejde to jen nějakou„osvědčenou formulí“, nebo „magickým indikátorem“, ale je třeba také připojit duchovní rozměr – vůli, touhu, chuť vítězit. Trading je dokonalým odrazem mysli člověka a ještě lepším odrazem hlouposti davu. Trading nás nutí neustále se dále vzdělávat a poznávat a prožívat pořád nová dobrodružství. Trading je velmi duchovní a osobní cesta a možná i to je další důvod, proč v něm tak málo lidí uspěje – zřejme stejně jako na cokoliv jiného není možné ani na trading nahlížet pouze s jednoduchou přízemností a myšlenkovou omezeností na představu, že vše co potřebujeme, jsou správné vstupy... Mám rád na tradingu tu úžasnou nutnost kombinovat tvrdé pragmatismus a syrový náhled na realitu s duchovními sílami a možnostmi. Pro někoho se možná tyto dvě věci vylučují, ale i toto je jeden z posledních závěrů kvantové fyziky – věci, které se zdánlivě nikdy neslučují mohou ve světě kvantové fyziky fungovat společně. Možnosti tohoto světa a našich životů jsou neomezené a je jen na nás, jak této skutečnosti využijeme.

    13.4.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...