Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trader v době finanční krize

    krize_1.jpgPosledních několik měsíců plní téma finanční krize prakticky všechna média. Možná si však čtenáři všimli, že na našem serveru zatím nepadlo o finanční krizi jediné slovo. Proč? Zkrátka a dobře, protože finanční krize se tradera v podstatě příliš netýká. Ba naopak, podobné záležitosti dělají trading ještě zajímavějším a pro zkušené ještě profitabilnějším.

    Začněme tím, že si definujeme pojem „trader“.

    Trader je obchodník, který má oproti takzvaným investorům jednu obrovskou výhodu: nemusí se snažit předvídat dlouhodobou budoucnost (což je, jak se nyní ukazuje, prakticky nemožné – kdo dokázal před pár lety předpovědět vše, co se dnes děje?), ale spokojí se s krátkodobými pohyby trhů, které jsou pro něj podstatně čitelnější a předvídatelnější. Další výhodou tradera je, že je pro něj stejně rovnocenné obchodovat jak na stranu long, tak na stranu short – zkrátka když vidí, že všechno roste, tak nakupuje, když vidí, že všechno padá, pak prodává. Poslední výhodou tradera je, že pracuje neustále s money-managementem a své pozice zásadně ochraňuje stop-lossem, takže vždy riskuje pouze minimální část svého účtu.

    Pokud se nad výše zmíněným zamyslíte, pak vám již automaticky musí vyplynout skutečnost, že traderovi je obecně poměrně jedno, co se děje v ekonomickém a finančním světě; trader totiž nemá žádnou předpojatost vůči jednomu nebo druhému směru trhů (na rozdíl od investora, který umí vše vidět pouze na stranu long – tj. směrem nahorů). Trader je zcela flexibilní a prakticky jediná změna, která se ho týká, je volatilita; je nucen občas změnit velikost svého stop-lossu, adekvátně se ale s vyšším riskem zvyšuje i jeho potenciál risku.

    Oproti traderovi stále stojí četnějších skupina takzvaných dlouhodobých investorů. Problém je ale v tom, že jakákoliv dlouhodobé strategie, tj. investování (resp. strategie nakup a drž) je pro nové tisíciletí dle mého názoru definitivně mrtvá. Globální propojení trhů dokazuje, že trhy mohou jít v dnešní době mnohem rychleji dolů, než vzhůru. Během posledních pár měsíců bezpočet akciových i komoditních titulů bez menších problémů vymazalo své několikaleté profity. Řada titulů padlo o 90% i více (stačí se podívat na tuzemské akcie). Vše, co nikdo nechtěl považovat za reálné a co byl holý nesmysl a iluze, se právě teď děje. Kdo z „odborníků“ by vám před rokem radil, ať prodáte akcie ORCO, protože za chvíli z nich bude bezcenný kus papíru? Realita byla opačná – podobným společnostem byl predikován růst až do nebes, podobné společnosti přeci „nemohou“ spadnout za pár desítek dnů o desítky procent. Ony však mohou. A budou následovat další.

    Ještě před rokem jsem slýchal názory „empirických odborníků“ o tom, že indexování je nejlepší metoda investování a dlouhodobě může jít vše pouze vzhůru. Že obchodování se stop-lossem je zbytečný nesmysl, protože nás zbytečně připravuje o profity. Kde jsou tito „odborníci“ nyní? Předpokládám, že dále zaslepeně hlásají svou „pravdu“, avšak už se vám neodváží říci, že jste docela možná přišli o všechny životní úspory.

    Je jasné, že dlouhodobé investování zde bude pořád. Je to dáno mediálním tlakem, neskutečně nafouklou bublinou a bohužel velkým množstvím rádoby „finančních odborníků“, kteří byli školení v éře zlatých časů kdy skutečně převládal na všech trzích růst. Tito „odborníci“ neznají nic jiného, než „nakup a drž“ a když jde do úzkých „přikupuj, protože takto levně už nekoupíš“ a jejich zarytá arogance často odmítá přiznat, že dnešní doba je jiná a je třeba hledat alternativní a novátorské přístupy k spravování peněz. Je třeba se soustředit krátkodoběji, obchodovat aktivněji drobnější výkyvy trhů, ale především začít přemýšlet o pojmech jako money-management, záchranný plán a stop-loss. Bohužel však něco takového je stále v nedohledu a tak se pořád budou podobní lidé objevovat na televizních obrazovkách s radami, ať po pádu akciového titulu o 50% přikoupíme další akcie, ty necháme padnout o dalších 50%, přikoupíme na úvěr a o pár dnů později se dostaneme do kolotoče,ze kterého už nebude cesta ven.... Následky jsou tragické, avšak tomu pánovi v modré košili co vám vše poradil je to jedno, protože on pobírá svůj fixní plat a sám vlastně nikdy pořádně neobchodoval ani neinvestoval.

    Domnívám se, že finanční svět by měl celkově procitnout a přiznat si, že peníze se dnes již nedají vydělávat bez práce – tj. jenom tím, že něco nakoupím, budu čekat, a růst titulu spolu s dividendy se již postarají o své. Dnešní finanční svět je komplikovanější a kdo chce začít vydělávat peníze, bude muset začít mnohem víc pracovat. Opět – „odborníci“ vám budou stále radit, ať nakoupíte a držíte, je ale třeba si uvědomit, že jejich honorář pramení z poplatků vašich investic, takže oni vydělají, ať vaše pozice dopadne jakkoliv.
    Jako cíl ke kontinuitě vydělávání peněz na finančních trzích tedy vidím zapomenout na investování, na dlouhodobé plány a pustit se do aktivního tradingu. Stát se traderem, který oproti investorovi začne více „pracovat“, bude za to adekvátně odměněn. Co to tedy znamená v praxi?

    • Zapomenout na pasivní nicnedělání, které bude vydělávat peníze (spíše bude jen přinášet nervy)
    • Nesnažit se plánovat dlouhodobou budoucnost, která je extrémně nejistá, ale raději se soustředit na blízkou budoucnost (posuďte sami: jste schopni říci, co budete dělat za 5 let? Pochybuji. Jste schopni říci, co budete dělat za 5 minut? Přibližně ano).
    • Přijmout skutečnost, že co platilo před pár lety dnes již neplatí – dynamické sily světa se výrazně změnily
    • Zapomenout na klišé typu „nakup a drž“, „návrat k fundamentům“ a „držet a ředit“
    • Začít se velmi aktivně zapojovat do správy svých peněz
    • Orientovat ze z pasivního investování a svěřování peněz „odborníkům“ na vlastní síly a vlastní schopnosti, přeorientovat se na aktivní trading,který si sami budete řídit
    • Naučit se v rámci tradingu používat řízení risku
    • Naučit se v rámci tradingu časovat nákup a prodej jen ve statisticky nejvhodnějších okamžicích
    • Naučit se obchodovat jak na stranu long, tak na stranu short

    Upřímně jsem velmi rád, že nejsem investor, ale aktivní trader. V období krize se mně vede úplně stejně, jako kdykoliv jindy. Nadále jako trader obchoduji s našim systémem FinWin, bez výraznějších deviací, jako opční obchodník pracuji se strategiemi, které se přizpůsobují aktuální volatilitě. Myslím, že tradeři v budoucnu přežijí a mají šanci vydělat (nemluvě o tom, že tradingem se dá, na rozdíl od investování i slušně živit a provozovat trading jakožto hlavní zdroj příjmu – v investování na to potřebujete kapitál na úrovni milionů, v trading vám stačí pár desítek tisíc). Těm, co stále zarytě hledí do dlouhodobé budoucnosti a přikupují do svých dramaticky ztrátových pozic přeji pevné nervy. Pokud vám to tedy vůbec za ty nervy stojí.

    1.3.2009

    Tomáš Nesnídal


    Sdílíme, co nám samotným funguje.
    7 výukových lekcí.

    Jak reálně uspět v tradingu?

    Naučte se vydělávat na své sny (naše metody na Finančník.cz)

    Praktický návod, jak v trzích získat šanci vydělávat stovky tisíc až miliony dolarů ročně bez vlastního kapitálu a nutností trávit denně hodiny před počítači (bez práce to ale nepůjde).

    >> Získat kurz zdarma <<
×
×
  • Vytvořit...