Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trader v době finanční krize

    krize_1.jpgPosledních několik měsíců plní téma finanční krize prakticky všechna média. Možná si však čtenáři všimli, že na našem serveru zatím nepadlo o finanční krizi jediné slovo. Proč? Zkrátka a dobře, protože finanční krize se tradera v podstatě příliš netýká. Ba naopak, podobné záležitosti dělají trading ještě zajímavějším a pro zkušené ještě profitabilnějším.

    Začněme tím, že si definujeme pojem „trader“.

    Trader je obchodník, který má oproti takzvaným investorům jednu obrovskou výhodu: nemusí se snažit předvídat dlouhodobou budoucnost (což je, jak se nyní ukazuje, prakticky nemožné – kdo dokázal před pár lety předpovědět vše, co se dnes děje?), ale spokojí se s krátkodobými pohyby trhů, které jsou pro něj podstatně čitelnější a předvídatelnější. Další výhodou tradera je, že je pro něj stejně rovnocenné obchodovat jak na stranu long, tak na stranu short – zkrátka když vidí, že všechno roste, tak nakupuje, když vidí, že všechno padá, pak prodává. Poslední výhodou tradera je, že pracuje neustále s money-managementem a své pozice zásadně ochraňuje stop-lossem, takže vždy riskuje pouze minimální část svého účtu.

    Pokud se nad výše zmíněným zamyslíte, pak vám již automaticky musí vyplynout skutečnost, že traderovi je obecně poměrně jedno, co se děje v ekonomickém a finančním světě; trader totiž nemá žádnou předpojatost vůči jednomu nebo druhému směru trhů (na rozdíl od investora, který umí vše vidět pouze na stranu long – tj. směrem nahorů). Trader je zcela flexibilní a prakticky jediná změna, která se ho týká, je volatilita; je nucen občas změnit velikost svého stop-lossu, adekvátně se ale s vyšším riskem zvyšuje i jeho potenciál risku.

    Oproti traderovi stále stojí četnějších skupina takzvaných dlouhodobých investorů. Problém je ale v tom, že jakákoliv dlouhodobé strategie, tj. investování (resp. strategie nakup a drž) je pro nové tisíciletí dle mého názoru definitivně mrtvá. Globální propojení trhů dokazuje, že trhy mohou jít v dnešní době mnohem rychleji dolů, než vzhůru. Během posledních pár měsíců bezpočet akciových i komoditních titulů bez menších problémů vymazalo své několikaleté profity. Řada titulů padlo o 90% i více (stačí se podívat na tuzemské akcie). Vše, co nikdo nechtěl považovat za reálné a co byl holý nesmysl a iluze, se právě teď děje. Kdo z „odborníků“ by vám před rokem radil, ať prodáte akcie ORCO, protože za chvíli z nich bude bezcenný kus papíru? Realita byla opačná – podobným společnostem byl predikován růst až do nebes, podobné společnosti přeci „nemohou“ spadnout za pár desítek dnů o desítky procent. Ony však mohou. A budou následovat další.

    Ještě před rokem jsem slýchal názory „empirických odborníků“ o tom, že indexování je nejlepší metoda investování a dlouhodobě může jít vše pouze vzhůru. Že obchodování se stop-lossem je zbytečný nesmysl, protože nás zbytečně připravuje o profity. Kde jsou tito „odborníci“ nyní? Předpokládám, že dále zaslepeně hlásají svou „pravdu“, avšak už se vám neodváží říci, že jste docela možná přišli o všechny životní úspory.

    Je jasné, že dlouhodobé investování zde bude pořád. Je to dáno mediálním tlakem, neskutečně nafouklou bublinou a bohužel velkým množstvím rádoby „finančních odborníků“, kteří byli školení v éře zlatých časů kdy skutečně převládal na všech trzích růst. Tito „odborníci“ neznají nic jiného, než „nakup a drž“ a když jde do úzkých „přikupuj, protože takto levně už nekoupíš“ a jejich zarytá arogance často odmítá přiznat, že dnešní doba je jiná a je třeba hledat alternativní a novátorské přístupy k spravování peněz. Je třeba se soustředit krátkodoběji, obchodovat aktivněji drobnější výkyvy trhů, ale především začít přemýšlet o pojmech jako money-management, záchranný plán a stop-loss. Bohužel však něco takového je stále v nedohledu a tak se pořád budou podobní lidé objevovat na televizních obrazovkách s radami, ať po pádu akciového titulu o 50% přikoupíme další akcie, ty necháme padnout o dalších 50%, přikoupíme na úvěr a o pár dnů později se dostaneme do kolotoče,ze kterého už nebude cesta ven.... Následky jsou tragické, avšak tomu pánovi v modré košili co vám vše poradil je to jedno, protože on pobírá svůj fixní plat a sám vlastně nikdy pořádně neobchodoval ani neinvestoval.

    Domnívám se, že finanční svět by měl celkově procitnout a přiznat si, že peníze se dnes již nedají vydělávat bez práce – tj. jenom tím, že něco nakoupím, budu čekat, a růst titulu spolu s dividendy se již postarají o své. Dnešní finanční svět je komplikovanější a kdo chce začít vydělávat peníze, bude muset začít mnohem víc pracovat. Opět – „odborníci“ vám budou stále radit, ať nakoupíte a držíte, je ale třeba si uvědomit, že jejich honorář pramení z poplatků vašich investic, takže oni vydělají, ať vaše pozice dopadne jakkoliv.
    Jako cíl ke kontinuitě vydělávání peněz na finančních trzích tedy vidím zapomenout na investování, na dlouhodobé plány a pustit se do aktivního tradingu. Stát se traderem, který oproti investorovi začne více „pracovat“, bude za to adekvátně odměněn. Co to tedy znamená v praxi?

    • Zapomenout na pasivní nicnedělání, které bude vydělávat peníze (spíše bude jen přinášet nervy)
    • Nesnažit se plánovat dlouhodobou budoucnost, která je extrémně nejistá, ale raději se soustředit na blízkou budoucnost (posuďte sami: jste schopni říci, co budete dělat za 5 let? Pochybuji. Jste schopni říci, co budete dělat za 5 minut? Přibližně ano).
    • Přijmout skutečnost, že co platilo před pár lety dnes již neplatí – dynamické sily světa se výrazně změnily
    • Zapomenout na klišé typu „nakup a drž“, „návrat k fundamentům“ a „držet a ředit“
    • Začít se velmi aktivně zapojovat do správy svých peněz
    • Orientovat ze z pasivního investování a svěřování peněz „odborníkům“ na vlastní síly a vlastní schopnosti, přeorientovat se na aktivní trading,který si sami budete řídit
    • Naučit se v rámci tradingu používat řízení risku
    • Naučit se v rámci tradingu časovat nákup a prodej jen ve statisticky nejvhodnějších okamžicích
    • Naučit se obchodovat jak na stranu long, tak na stranu short

    Upřímně jsem velmi rád, že nejsem investor, ale aktivní trader. V období krize se mně vede úplně stejně, jako kdykoliv jindy. Nadále jako trader obchoduji s našim systémem FinWin, bez výraznějších deviací, jako opční obchodník pracuji se strategiemi, které se přizpůsobují aktuální volatilitě. Myslím, že tradeři v budoucnu přežijí a mají šanci vydělat (nemluvě o tom, že tradingem se dá, na rozdíl od investování i slušně živit a provozovat trading jakožto hlavní zdroj příjmu – v investování na to potřebujete kapitál na úrovni milionů, v trading vám stačí pár desítek tisíc). Těm, co stále zarytě hledí do dlouhodobé budoucnosti a přikupují do svých dramaticky ztrátových pozic přeji pevné nervy. Pokud vám to tedy vůbec za ty nervy stojí.

    1.3.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...