Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Hardware a trading II.

    Druhý díl našeho dvojdílného seriálu bych rád věnoval dvěma velice podstatným věcem. Správnému výběru monitoru a internetového připojení (první díl naleznete na adrese http://www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/trading-a-hardware-1.html)

    Monitor

    Monitor je velmi důležitá komponenta sestavy. Vzhledem k charakteru práce tradera je podstatnější než u většiny jiných aplikací. I zde však platí, že některé parametry budeme sledovat více než jiné. Je mnohdy zbytečné investovat vysoké částky ze špičkový monitor, když za stejné peníze můžeme získat hned dva, zcela vyhovující. Jaké parametry budeme tedy hlídat a jak budou pro nás důležité:

    a. Princip zobrazování

    Můžeme se setkat s CRT, LCD, projektory a plazmou. Plazmové obrazovky nejsou na běžné použití vhodné, většina parametrů nevyhovuje a jsou drahé. Vynikají pouze velikostí, i v této oblasti je však předčí různé projekční systémy. Těmi se však podrobněji zabývat nebudeme, mají zatím příliš malé rozlišení a vysoké provozní náklady.
    Donedávna nejrozšířenější monitor byl CRT (klasický s vakuovou obrazovkou). V současnosti však již přežívá jen u starších sestav a jeho nákup nedoporučuji. Nepřináší již žádnou podstatnější výhodu oproti LCD. Pokud bychom ale z nějakého důvodu přesto o CRT monitoru uvažovali (např. při možnosti získat použitý monitor zdarma), nebudeme brát nic s obnovovací frekvencí pod 60 Hz a rozlišením menším než 1280 x 1024 pixelů.
    Dnes jsou nové sestavy prodávány v podstatě pouze s LCD monitory. Z hlediska tradingu je pak LCD ideální volbou. Pro další porovnání parametrů tedy budeme uvažovat o LCD monitorech. Ty se dále dělí podle typu panelu. To je ale již příliš komplikované a nemá význam jít tak do hloubky.

    b. Úhlopříčka

    Jedná se o velikost udávanou v palcích (1" = 2.54 cm). Obecně platí, čím větší, tím lepší. Limitem tedy bude hlavně cena a prostor, který máme k dispozici. Nejlepší poměr cena / výkon je nyní u 19" monitorů, postupně se ale neustále přesouvá výše. Celou záležitost pak ještě ovlivňuje poměr stran. Můžete mít klasických 5:4, širokoúhlý (wide) 16:10 nebo jiný. Wide formát je vhodnější na zobrazování delších grafů.

    c. Rozlišení

    Tento parametr udává počet bodů (horizontálně x vertikálně) kolik je schopen monitor zobrazit. Větší rozlišení na monitoru se stejnou úhlopříčkou tedy poskytne více detailů. Z toho vyplývá, že rozlišení budeme volit též s ohledem na velikost monitoru. Zatímco pro úhlopříčku 19" ještě vyhovuje rozlišení 1280x1024, pro 21" již budeme určitě vybírat minimálně 1600x1200 a tak dále. Přesná hodnota je však hodně individuální záležitostí uživatele. Určitě by nebylo příliš ergonomické luštit nějaké blešky na malé ploše s extrémním rozlišením. Též náklady na dosažení takových parametrů jsou příliš vysoké.

    d. Doba odezvy

    Tento parametr je u tradingu nedůležitý. Smysl má jen pro náruživé hráče akčních stříleček a při sledování videa. Leda, že by někdo chtěl obchodovat na milisekundových TF. Bereme tedy jakékoli hodnoty. Pokud chceme mít dobrý pocit, že jsme nic nezanedbali, upřednostníme hodnoty pod 12 ms.

    e. Vybavenost vstupy a funkcemi

    Vzhledem k použití je pro nás podstatný hlavně digitální vstup (DVI-D). Použití analogového VGA se snažíme vyhnout. Kvalita obrazu je pak zbytečně horší. Další vstupy, jako S-Video, RGB, FBAS a podobně pro nás nejsou důležité. Zajímavé však může být pokud má monitor integrované reproduktory. Nelze očekávat zvuk kvality hi-fi, o to však v tradingu nejde. Ušetří nám zato místo na stole. Též pokud má monitor USB konektor, můžeme to později ocenit.

    f. Úhel pohledu

    Tento parametr je důležitý pokud předpokládáme sledování obrazovky z jiných než ideálních úhlů. Význam tedy má pouze u sestav určených pro skupiny a nebo nadšence s velkým počtem monitorů. Uvádí se opět hodnoty horizontálně / vertikálně. Doporučuji 150°/150° a vyšší.

    g. Další parametry

    Tyto hodnoty již nejsou tak důležité a vezměme je tedy jen v rychlosti.
    Kontrast – čím více, tím lépe, 500:1 vyhovuje.
    Šachovnicový kontrast – opět co nejvíce, 40:1 je dobrá hodnota.
    Maximální jas – stačí 230 cd/m2.
    Rozptyl hodnot jasu – méně je lépe, nebrat nic nad 10%.
    Spotřeba - hlavně pozor na její hodnotu v úsporném režimu, neměla by přesáhnout 0.1W.
    Mechanické provedení a materiály – hodně řeknou o kvalitě celého monitoru.
    Variabilnost podstavce – občas se hodí možnost mechanického natáčení (hlavně z psychologického hlediska, když jdou trhy proti vám?).

    Tolik tedy přehled hlavních parametrů. Je jich opravdu hodně. Proto doporučuji řídit se aktuálními recenzemi důvěryhodných odborných časopisů a webů. Pokud jich několik projdete, získáte základní přehled, co je v daném okamžiku na trhu k mání. Konkrétní parametry vám pak již pomohou pouze vyselektovat předvybrané favority. A ještě jedna obecně platná věc. V tržním prostředí cena hodně napoví.

    Připojení k internetu

    Bylo by jistě nošením LB do lesa, kdybych zde rozváděl důležitost kvalitního připojení k internetu pro moderní trading. Řekněme si tedy rovnou jaké parametry nás budou zajímat a jaké méně.

    1. Technologie

    Vytáčené přes telefon (včetně ISDN) – pouze pro opravdové milovníky adrenalinu, nebrat!
    DSL pevná linka – vhodná technologie, kvalita může být závislá na stavu místní ústředny a rozvodů
    Kabelová televize – doporučuji, bohužel je k dispozici pouze v některých městech
    Přímý optický kabel – vynikající ale zatím téměř nedostupný a drahý
    Lokální UTP sítě – většinou vhodné, záleží na způsobu připojení celé sítě a omezeních firewallu.
    WiFi bezdrátové sítě – velmi rozdílná kvalita dle poskytovatele a lokality, většinou nespolehlivé
    Mobilní GPRS/EDGE – pomalé, doporučuji pouze jako záložní
    Mobilní CDMA – vhodné, momentálně bezkonkurenční pokrytí ČR rozumnou rychlostí
    Mobilní 4G (UTMS, HSDPA) – vhodné, horší pokrytí
    Ostatní (satelitní, WiMax, různé mikrovlnné spoje atd.) jsou zatím okrajovou záležitostí.

    2. Způsob připojení

    Abychom mohli internet používat, musíme mít speciální zařízení, které přetransformuje data do podoby, kterou umí počítač zpracovat. Jedná se o modem. Toto zařízení může být přímo součástí počítače (např. WiFi klient u notebooků), většinou jde ale o externí záležitost. V zásadě se používá připojení přes USB nebo síťovou kartu. Pokud máme možnost volby, preferujeme variantu přes síťovou kartu. Tento způsob bývá stabilnější a nevyžaduje instalaci zbytečných ovladačů a pomocných aplikací.

    3. Rychlost

    Rychlost se dělí na směr down (stahování dat) a up (odesílání dat). Směr down je většinou rychlejší, z našeho hlediska i důležitější. Někdy se rychlost uvádí jako jedno číslo. Pozor, může jít o směr down nebo součet obou dohromady. Z hlediska tradingu nejsou požadavky na rychlost nijak veliké. Pokud nespouštíte aplikace ve vzdáleném režimu, přijímáte v podstatě malý tok dat trhů, které sledujete. Pro běžné případy byste tedy měli vystačit i s předpotopní rychlostí 56 kbps. Zcela jiná otázka je ale efektivnost práce s takto nízkou konektivitou. Pokud budete chtít hledat současně informace na internetu, brzo se začnete poohlížet po něčem rychlejším. Osobně bych hledal pro trading alespoň 256 kbps. Skutečně komfortní podmínky získáte až kolem 1 Mbps. Obecně ale platí, čím více, tím lépe.

    4. Odezva

    Tento parametr též není k obchodování tak důležitý. Běžné hodnoty v řádu desítek milisekund vyhovují. Projeví se teprve až budete chtít přes internet telefonovat nebo používat podobné aplikace.

    5. Kvalita linky (QOS, přerušení stahování dat)

    Jde o parametry jakosti spojení. Ideální je QOS, co nejblíže 100% a co nejkratší hodnota času přerušení. Opět se ale projevuje hlavně u VoIP, Citrix a podobných aplikací.

    6. Stabilita

    Dle mého absolutní priorita u tradingu. K čemu bude vysoká rychlost a špičková odezva, když celé spojení občas na nějakou dobu vypadne. Takže hlavně ID obchodníci musí tomuto bodu věnovat velkou pozornost. Obzvláště jinak zajímavé WiFi je právě z tohoto hlediska nebezpečné.

    7. Objem přenesených dat

    Tato otázka trápí mnoho traderů ve vztahu k ceně připojení a různým limitům poskytovatelů. Chtěl bych všechny uklidnit. Objem přenesených dat z burzy je oproti ostatním datům zcela zanedbatelný. Pokud byste tedy měli puštěnou pouze platformu a jste běžný obchodník, nemusíte si s tímto bodem lámat hlavu. Žádný limit nepřekročíte, ani nebudete platit velké sumy za přenesená data. Skutečné objemy narůstají až se stahováním různých programů, rozsáhlých knihoven nebo dokonce mp3 a videa.

    Doufám, že jsem na nic nezapomněl. Opět by šlo o internetu hovořit více do hloubky, to je však nad možnosti tohoto seriálu a většinu čtenářů by to stejně nezajímalo. Ale přeci ještě jedna podstatná věc. Mějte vždy v záloze jiné připojení pro případ výpadku. Hlavně ID obchodníci by toto měli mít jako absolutní pravidlo. Pro poziční obchodníky a spreadaře s velkými účty výpadek 2-3 hodinky nic neznamená. Ale pokud počítáte každou 5 minutovou svíčku a spojení vypadne v tu nepravou chvíli...

    Autor: Ing. Petr Fischer (fi). Autor je trader a majitel firmy Alfinet specializující se na počítačové sestavy www.alfinet.cz.


    Diskutovat k tématu článku můžete zde


    22.5.2007

    Finančník.cz


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...