Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodní cíle v roce 2006

    Tak tu máme nový rok. Doufejme, že bude po všech stránkách úspěšný a že budou trhy po většinu času ve znamení zajímavých a profitabilních trendů. A když už tu máme nový rok - co takhle dát si obchodní předsevzetí?

    Vytyčit si jasný a konkrétní cíl kam bychom se chtěli v letošním roce ubírat a dopracovat v oblasti tradingu může být jen a jen přínosný počin. Staré dobré přísloví říká „co je psáno, to je dáno“. Pojďme si tedy zkusit nyní hned na začátku roku nějaký cíl ve formě předsevzetí napsat a snažit se po celý rok maximálně koncentrovat energii a soustředěnost na jeho naplnění. A jaký cíl si dát? Zde je pár tipů, jaké cíle v jakém stádiu by si mohl obchodník vytyčit.

    Naprostí nováčci

    Úspěch v tradingu přichází pozvolna, pomalu, s pořádnou dávkou trpělivosti, píle a také odvahy. Pokud jste naprostí nováčci, pak bychom vám doporučili letošní rok převážně studovat, pozorovat trhy, získávat pro trhy cit a učit se. I letos zde bude samozřejmě po celý rok k dispozici spousta nových rad a tipů a i letos bude možné navštívit některé z našich setkání, která již tradičně bývají obrovskou studnou cenných rad a zkušeností. Naprostým nováčkům doporučujeme tento rok ani nezačínat obchodovat. Pořádná příprava je v tomto businessu velmi důležitá. Raději využijte rok ke studiu a také k postupnému šetření peněz potřebných do začátku. Čím více peněz pro začátek dáte dohromady, tím větší šance budete již od začátku mít. Nedělejte si hlavu z toho, že rok vypadá jako příliš dlouhá doba. Vezměte si, jak dlouho je třeba studovat VŠ a jak malé šance po té dlouhé době máte vydělávat jednou tolik peněz, jako v tradingu! Trpělivost a rozvážnost jsou důležitými pilíři úspěchu v obchodování.
    Věnujte též dostatek času budování a testování svého obchodního systému a důraznému studiu psychologie. Právě psychologie obchodování je to, co většinu v začátcích ochromí ze všeho nejdříve.

    Mírně pokročilí

    Pokud jste již věnovali studiu tradingu a trhů většinu minulého roku, pak je možná načase začít uvažovat o prvních krůčcích v reálném prostředí trhů. Dejte si tedy za úkol najít vhodného brokera nebo vhodný on-line obchodní systém a opět našetřit co největší částku do začátku. Po té si dejte skutečně velmi, velmi skromný cíl. Navrhuji pro první rok zůstat lehce nad nulou. Skutečnost je taková, že první rok v tradingu s výsledkem na nule je úspěšný rok. Raději si ale dejte větší cíl. Například zhodnotit svůj účet o 10-15 procent. Nespěchejte. Berte své první obchody jako školu, zkušenosti a budování citu pro trhy a obchody.
    Pracujte dál na svém systému. Nemusíte začínat hned se super-vypracovaným systémem. Můžete začít s naprosto jednoduchým, až primitivním systémem - hlavně aby byl profitabilní. Během roku vylepšujte systém po malých krůčkách. Každé vylepšení výsledků díky lepším vstupům, výstupům nebo stop-lossu se počítá, byť úspěšnost svého systému zvýšíte jen o pár procent. Pamatujte, že každé jediné procento vylepšení může v tomto businessu znamenat obrovské peníze v budoucnu!
    Pokud jste studenti spreadového obchodování, můžete si dát cíle i trochu větší. Zhodnocení o 20-30 procent by mělo být reálné. Ti nejlepší z vás dokáží i více.
    Pokud jste intradenní obchodníci a věnujete se obchodování každý den, též si můžete dát cíle o trochu větší.

    Pokročilí

    Za pokročilé považuji každého, kdo již minulý rok uskutečnil alespoň pár desítek ostrých obchodů a dokázal již skončit lehce nad nulou (jsem rád, že několik studentů, kteří ještě minulý rok ani nevěděli co je to trading již nyní v takové fázi jsou!). Pokud jste tedy pokročilí, pracujte převážně na své psychice, na vylepšování systému a na money-managementu, který by vám letos mohl umožnit začít obchodovat již s více kontrakty. Pamatujte si, že z obchodování s jediným kontraktem ještě nikdy nikdo nezbohatnul. Seriózní peníze se točí díky serióznímu počtu kontraktů, které obchodujeme. Obchodování s multikontrakty však vyžaduje již skutečně špičkovou disciplínu a dobrý cit pro trhy.
    Pokud jste pokročilí spreadový obchodníci (a opět jsou zde tací, které bych takto už dnes označil), nebojte se cíle zhodnocení peněz o 50-100 procent za rok. Bude to práce, ale je to naprosto možné a reálné.
    Pokud jste intradenní obchodníci, doporučuji si dát za cíl zhodnocení alespoň o 100 procent. To by neměl být žádný nepřekonatelný problém.
    Pokud jste poziční obchodníci, s klidem si dejte za cíl 30-40 procent. Pan Elder by sice nesouhlasil, ale skromné cíle ještě nikdy nikoho milionářem neudělali. 30-40 procent je při pořádné práci velmi realistický cíl. Nezapomeňme, že Larry Williams zhodnotil opakovaně za jediný rok účet o více jak 1000 procent, čímž nastavil laťku velmi vysoko a každý pokročilý by měl tedy alespoň zlomek něčeho takového dokázat. Začněte se pomalu připravovat na možnost, že by obchodování byl váš full-time job. Pokud se chcete stát full-time tradery, je třeba se takovým směrem systematicky ubírat.

    Velmi pokročilí

    Velmi pokročilým doporučuji pracovat převážně na position-sizingu a psychologické dovednosti přidávat si více a více pozic. Pokud obchodujete s 10 kontrakty, dejte si za cíl zvládnou psychicky 20. Pokud obchodujete s 20 kontrakty, dejte si za cíl zvládnout psychicky 30. Atd. Pamatujte, že ani obchodovat se 100 a více kontrakty není nic nereálného, dokonce ani v daytradingu. Znám obchodníky, kteří takové množství obchodují. Dokázali se k něčemu takovému dopracovat jiní, dokážeme to i my.

    Všem samozřejmě přejeme mnoho úspěchů a štědré trhy!

    1.1.2006

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...