Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Když nevíte kudy kam (2): přestávka pomůže!

    Jelikož mám prakticky nepřetržitou možnost být v kontaktu s tradery ze všech koutů světa, všimnul jsem si jednoho nepříjemného vzoru chování, který mívají převážně nováčci v momentě, kdy se zdá, že nic nejde a že nevědí, kudy kam: začínají tlačit na pilu a pracovat na svém tradingu ještě „tvrději“, aby se dostali k nějakému pozitivnímu výsledku. Dnes vám však vysvětlím, proč je lepší udělat přesně pravý opak.

    Ačkoliv se vědci shodují na tom, že člověk využívá pouze nepatrné procento celkového potenciálu svého celého mozku, bohužel dodnes nikdo nepřišel s řešením, jak efektivitu našeho mozku výrazněji akcelerovat. Množství „vstřebávání“ informací, vjemů, dojmů, zážitků a zkušeností je tedy stále velmi omezené a v určitém bodě se každému z nás může začít zdát, že zkrátka náš mozek „nestíhá vše zpracovávat“.

    Začínající trader si musí uvědomit, že celkový nápor na jeho mozek, a potažmo na celou jeho bytost, je skutečně enormní: první obchody a reálné zkušenosti přinášejí zcela nové prožitky ze zcela nového prostředí, ale také obrovské množství neustále plynoucích informací, které je třeba nějak selektovat a zpracovávat a emocionální vypětí, které racionální část mozku ještě více oslabuje a přináší tak ještě větší celkový pocit zmatku a ještě více umocňuje pocit „nevím, kudy dál“. V této velmi vypjaté situaci se začínající trader nadále dopouští velmi výrazné chyby - a sice snahy ještě více „tlačit“ a ještě více přijít „trhům na kloub“. Takové jednání ale spouští, stále se zrychlující, spirálu, ve které to vypadá, že se problém nezlepšuje, ale ještě více zhoršuje: mozek postupně ztrácí poslední zbytek objektivnosti, pragmatické myšlenky už jsou k nerozeznání od emocionálních stavů a tělo pociťuje čím dál tím silnější neurotické vypětí. Jak tedy řešení, jak z takového stavu ven?

    Ano, je. Existuje velmi silné, funkční a pozitivní řešení – a tím je okamžitá a totální pauza od tradingu.

    Takovouto pauzu je ale třeba začít chápat ve zcela jiném kontextu, než jak jí rozumí začínající tradeři. Mnoho nováčků chápe pauzu jako něco, co vůbec není nezbytné, nebo co by mělo být důležité a naopak ji chápou jako „násilné odcházení od rozdělaného problému“, nebo „pocit, že vše vzdávám a nedokážu dotáhnout do konce“. Pravda je ale taková, že pauza znamená něco zcela jiného: znamená KONEČNĚ dát čas také našemu podvědomí a umožnit mu, aby veškeré získané informace a pocity zažilo, zpracovalo a samo nám nastínilo, jakým, co nejvíce efektivním, způsobem se pohnout dál. Pokud se naučíme používat podvědomí správně, nemusí být vždy jen našim nepřítelem, ale také velmi dobrým přítelem. Dát si pauzu neznamená nedokončit práci, znamená pravý opak – UMOŽNIT DANÉ PRÁCI, ABY BYLA DOKONČENA.

    Aby mohlo podvědomí zpracovat dané informace a zkušenosti a pomoci nám práci v mrtvém bodě dokončit, potřebuje k tomu rámcově pouze dvě věci:

    1) Uvolnění; z nějakého důvodu naše „vyšší podvědomá inteligence“ nepracuje ve ztuhlém a křečovitém stavu – pozitivní spontánní myšlenky a řešení ze zdroje našeho podvědomí (nebo také „vyšší inteligence“, těžko říci, jak onu „záhadnou sféru“ našeho mozku správně nazývat) přicházejí pouze ve stavu klidu a uvolnění;

    2) Umět rozeznat, že přicházejí spontánní myšlenky a nápady, naučit se jim věřit (velmi těžký krok) a naučit se takové zaznamenávat.
    I když takovýto postup řešení potenciálních problémů a stagnací s tradingem může znít jako krajně netypický a nutno říci, že rozhodně ani nemusí fungovat každému, rozhodně stojí za vyzkoušení; osobně jsem dostal své nejlepší nápady na vylepšení obchodních systémů a zefektivnění svého obchodního stylu například na dovolených, kdy jsem býval ve stavu absolutního uvolnění, s naprostým minimem myšlenek na trading.

    Jak by tedy váš postup „spontánního vedení nových myšlenek a nápadů“ mohl například vypadat?

    Zde přidávám několik kroků ,které se pokuste experimentálně následovat, až příště nebudete vědět, kudy kam:

    1. Zastavte veškerou aktuální práci na tradingu. Nechte na moment úplně plavat veškeré grafy, myšlenky, nápady – cokoliv, co se byť jen na hony vzdáleně týká tradingu.
    2. Ještě než tak učiníte, vytiskněte si veškeré své poslední obchody, kvůli kterým máte pocit, že jste se dostali do „slepé uličky“ a vytisknuté grafy odložte někam bokem tak, abyste neměli šanci se na ně dívat, nebo na ně myslet.
    3. Dejte si týden pokoj od tradingu. A to naprosto úplně, musí to být na 100%.
    4. Snažte se celý týden dělat cokoliv, co vám pomůže se celkově uvolnit: jděte si zaplavat, zaběhat, každý den se projděte v lese, zajděte do kina – musíte se skutečně uvolnit a vypustit ze sebe jakékoliv napětí, které mohl trading za poslední dny nakumulovat. NEMYSLETE NA TRADING.
    5. Až budete opravdu, ale opravdu na 100% uvolnění a vaše myšlenky zbaveny tradingu, vraťte se pomalu k vytištěným grafům.
    6. Rozložte si tyto grafy před sebe a jenom se na ně dívejte, o ničem nepřemýšlejte, nechte volně působit myšlenky.
    7. Tyto spontánně plynoucí myšlenky okamžitě zapisujte. Jsou to totiž první důležité myšlenky ze sféry vaší „vyšší inteligence“ (nebo také vašeho podvědomí). Měly by to být a většinou budou myšlenky typu: „zde jsem byl moc brzy“, „proč obchodovat v tomto pohybu do strany?“, „tady jsem přehlédnul trend“, „NEOBCHODUJ tak blízko high a low dne“, „proč jsem zde tak spěchal?“, apod. Nechte myšlenky spontánně plynout a zapisujte je klidně přímo k vytištěným obchodům.
    8. Tímto způsobem byste náhle měli vidět zcela přesně své chyby ale i silné stránky a to jako na talíři, s pořádným odstupem.
    9. Po té opět zkuste chvíli NEANALYZOVAT a se získaným pocitem z toho, co jste právě vysledovali a zapsali opět na trading chvíli zapomeňte. Stačí třeba po zbytek dne. Nechte opět své podvědomí, ať zpracuje první fázi reakcí, které přišly při pohledu na poslední obchody s pořádným odstupem.
    10. Následující den opět sedněte ke grafům, tentokrát si již otevřete nové grafy a položte si otázku: „co cítím, že by se prokazatelně dalo vylepšit a jakým směrem cítím, že by bylo pro mě nadále daleko lepší jít“?

    Pokud jste opravdu uvolnění a nebudete tlačit na pilu, mělo by přijít pár spontánních myšlenek, které vás velmi výrazně mohou posunout v dalším vývoji. Důležité je opravdu nechat plynout jenom spontánní myšlenky a nic neanalyzovat; v tomto bodě musíte zapomenout na vše, co jste až do teďka dělali, znali, studovali, nebo čemu jste věřili a nechat svévolně přijít cokoliv nové, ať už to bude na začátku znít třeba jakkoliv bláznivě. Hledali jste novou inspiraci, protože jste byli v uzavřeném kruhu – takže buďte otevření čemukoliv, co přichází jako zcela nové a jiné – protože to definitivně přichází „z vně kruhu“. Zároveň ale takové myšlenky nechápejte hned jako radikální řešení, tj. jako nutnost radikálně měnit systém, nebo dokonce budovat zcela nový. Velmi často to není nutné – často stačí pouze změnit pár maličkostí, které jsou však natolik důležité, že mohou výrazně pozitivně změnit celkový řád a efektivnost obchodního systému.

    Mějte také vždy na paměti, že tento postup vám má pouze přinést nové, spontánní nápady a myšlenky, kudy pracovat na tradingu a na své psychologii dále. Takovéto myšlenky přicházejí ze sféry vaší vyšší inteligence, takže mají v sobě často mnoho nové inspirace a pozitivních dopadů, ale rozhodně za vás automaticky nevyřeší nadále potřebnou práci: i když pozitivní myšlenku dostanete, musíte jí uvést do konkrétní podoby, musíte k ní udělat dostatečně důkladný backtest a musíte si odzkoušet, zda-li taková myšlenka bude pro vás aplikovatelná v praxi. Nutnou a nezbytnou práci za vás rozhodně nikdo a nic neudělá.

    7.6.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...