Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trading na cestách: Levná mobilní data po celém světě

    Řada fulltime traderů, které znám, ráda a často cestuje – což je samozřejmě i můj případ (a hlavní motivace, proč vůbec trading dělám). Každý trader však během cest narazí na situace, kdy by potřeboval využít mobilní internetové připojení, ale roamingové poplatky jsou zcela nelogicky extrémně předražené. Roaming už tedy delší dobu nepoužívám. Naštěstí existují i jiné cesty.

    Jedna z prvních možností, která se nabízí, je samozřejmě pořídit si v dané zemi lokální SIM kartu s předplaceným internetem. Toto je zcela legitimní řešení, ovšem nese s sebou i trochu toho nepohodlí – jednak musíte neustále měnit SIM kartu ve svém telefonu, jednak ne vždy a v každé zemi se podobné SIM karty nabízejí, nebo ne nutně hned na letišti, takže musíte strávit i nějaký čas, než se dopátráte toho, co potřebujete. Osobně při cestování se ženou i volněji improvizujeme a přesouváme se ze země do země, jak nás zrovna napadne, a tak se přikláním k jednoduššímu řešení, kdy máte jedinou SIM kartu a tu můžete používat stále – bez nutnosti neustále myslet na to, že budete za chvíli muset shánět jinou SIM kartu a měnit ji ve vašem telefonu.

    Takže, jaké řešení se nabízí?

    Existuje několik firem, které celosvětově poskytují předplacené SIM karty, které vám zkrátka platí po celém světě (nebo jeho velké části) a kde s jedinou SIM kartou využíváte data za tarify vzdálené od zlodějského roamingu, a naopak za tarify podobné cenám lokálním. Osobně využívám společnost WorldSim, kterou jsem si vybral z několika existujících – ale každý musí existující nabídky porovnat a vybrat si, co mu vyhovuje vzhledem k oblastem, kam rád a často cestuje. Podobných společností existuje několik a liší se jak cenovými nabídkami, tak strukturami nabízených služeb.

    Podobné firmy existují z mého pátrání vždy čistě jako internetové, tj. jejich služby si můžete objednat pouze přes internet: Svůj byznys staví tyto firmy na dohodách s lokálními operátory, díky kterým garantují určitý objem dat a díky kterým se dostávají na podmínky, které umožňují nabízet služby typu WorldSim. Ve výsledku tak tedy dokážou nabídnout služby za ceny velmi podobné těm lokálním (pravda, jsou nepatrně vyšší, ale v porovnání s roamingem jsou doslova zadarmo) a především přinášejí pohodlí v tom, že můžete pohodlně cestovat s jedinou SIM, a přesto využívat data za téměř lokální ceny.

    O kolik jsou pak data reálně levnější? Pojďme se pro srovnání podívat, kolik by mě například stál roaming s Vodafonem CZ (který používám) například v Singapuru, což je oblast, ve které se nacházím v momentě, kdy čtete tento článek. Dle oficiálních informací na webu Vodafone spadá Singapur do Zóny 3, takže 1 MB dat by mě zde stál 302,50 Kč:

    Nyní se koukněme na kalkulátor firmy WorldSim. Zde 1 MB vychází 0.19 USD:

    Takže rozdíl je zde zhruba 4,40 Kč za 1 MB (WorldSim) versus 302,50 Kč za 1 MB (Vodafone CZ). Vodafone mně tedy nabízí zhruba 69x dražší data než služba WorldSim.

    Takto bychom mohli pokračovat. Některé země mají data dražší, některé i levnější – ale v zásadě se zde bavíme o skutečně obřích rozdílech a s WorldSIM můžete tak bez problémů cestovat, používat mobil permanentně na kontrolu aktuálních hodnot trhů (nebo e-mailů nebo vzdáleného připojení na tradingový server) a nestresovat se u toho cenou, protože ta vždy bude naprosto na přijatelné, rozumné úrovni.

    Samozřejmě, podobné služby mají i určitá specifika, která je třeba akceptovat a na která je třeba se připravit. Podmínky se zde liší společnost od společnosti, ale jedna z těch typických je ta, že předplacená data musíte vyčerpat za určitou dobu (například 30 dnů), jinak vám propadají (a nepřenášejí se do dalšího měsíce). Je zde tedy třeba trochu plánovat. Další věcí je, že provozovatelé těchto služeb si logicky přidávají určité marginy na každém kroku, kde to jen lze – tj. od poštovného až po fakt, že si kupujete prvotní SIM již za trochu vyšší cenu, protože obsahuje i prvotní balíček dat.

    Určité specifikum je také na straně administrativní – SIM karta se dobíjí přes internet, tj. musíte provést určité prvotní registrace, vyplnit a nastavit několik věcí a následně budete připraveni na možnost dobíjení dle vašich potřeb. Zde se opět systém liší poskytovatel od poskytovatele a vyplatí se věnovat čas nastudováním toho, jak přesně u kterého poskytovatele daný proces funguje, jaké jsou jeho limitace a specifikace.

    Na druhou stranu, i když jsou firmy nabízející tyto služby "skryté" za internetem, není třeba se obávat u řady z nich neserióznosti – mnoho z nich spolupracuje i s renomovanými leteckými společnostmi, má poměrně promptní customer servis (v mém případě e-mailová podpora reagovala vždy do 24 hodin) a například i samotná SIM mně přišla poštou do ČR zhruba za týden.

    I tak se ale vyplatí udělat si na jednotlivé společnosti trochu hlubší průzkum, na internetu existují recenze provedené renomovanými zahraničními časopisy (často velmi solidní hodnocení, řada z nich 4 body z 5 maximálních) i reakce zákazníků (samozřejmě většinou v angličtině, což ale pro tradery většinou není problém, nebo by alespoň neměl být).

    Osobně používám službu v telefonu, který podporuje dvě SIM (Samsung S5 mini duos), takže mám při sobě během cestování neustále jak cenově zcela přijatelná data, tak své CZ číslo – obojí v jediném přístroji.

    Jsem velmi rád, že podobné služby dnes existují jako alternativy k vyděračským roamingovým cenám velkých operátorů a pevně věřím, že v budoucnu budou podobné služby jenom růst a nadále se ještě zlepšovat. A že tento článek pomůže i dalším častým traderům – cestovatelům. S podobnými dnešními možnostmi už totiž tradeři skutečně mohou trávit čas tam, kde právě chtějí, aniž by u toho museli příliš omezovat svůj byznys.

    22.2.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...