Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trading a život u moře – Lanzarote #2

    Často dostávám dotazy na různé detaily spojené s životem v zahraničí. Co musí člověk udělat proto, aby se mohl přestěhovat k moři? Co to všechno stojí? Atd. A jelikož čas plyne a na Lanzarote už jsme pár měsíců, mohu se podělit s řadou praktických tipů a zkušeností.

    Proč psát o životě v zahraničí?

    Nejprve malá odbočka – proč vůbec psát o životu v zahraniční za server, který se věnuje tradingu? První důvod je zřejmý. S Tomášem jsme se oba přestěhovali do zahraničí a na Finančníkovi se snažíme především zprostředkovávat informace, které jsou pro nás samotné aktuální.

    Druhý důvod má s tradingem úzkou spojitost. Vydělávání peněz na burze vyžaduje výjimečnou všestrannost. Obchodník musí být minimálně psychicky vyrovnaný, dlouhodobě odhodlaný, systematický, samostatný, učenlivý, inovativní – to je vše, co znáte z našich článků o psychologii obchodování. Velkou výhodou je však také znalost cizího jazyka, v tradingu konkrétně angličtiny. Cizí jazyk je dnes základem vesměs pro všechna jen trochu lépe placená zaměstnání, trading není výjimkou. Neznamená to, že by obchodník nemohl bez znalosti angličtiny profitovat, ale má to mnohem těžší. Už jen z toho důvodu, že většina informací je k dispozici v angličtině.

    Přitom naučit se cizí jazyk není zas takový problém – a v tomto mi můžete věřit, neboť sám patřím do skupiny, která s jazyky vždy maximálně bojuje a bojovat bude. Nicméně jako ve všem, i v jazycích může člověk buď rezignovat, nebo si aktivně pomoci – například tak, že nějakou dobu žije v zahraničí. Pokud mohu mluvit za sebe – sám jsem strávil cca rok v USA, kam jsem odjel v podstatě jen s minimálními gramatickými základy angličtiny a dnes mi tento jazyk nedělá problémy. Stejné je to se Španělštinou – v Čechách bych se jazyk nikdy nenaučil, na Kanárských ostrovech mi nic jiného nezbývá.

    Je zřejmé, že vždycky se najde nějaké „ALE“ proč to nejde a rozumím tomu, že ne každý má stejné možnosti, různí lidé mají různé závazky atd. Nicméně Finančník čte ohromné množství lidí, a pokud vám mohou poradit – bojujete-li s jazykem a máte-li jen malou možnost, zkuste udělat vše proto, abyste mohli alespoň pár měsíců strávit v zahraničí. Může vás to neskutečně posunout vpřed v čemkoliv, co budete v životě dělat.

    Samozřejmě, patrně nejpraktičtější bude v případě jazykového vzdělávání anglicky hovořící oblast. Nicméně i v tomto případě si myslím mohou přijít následující zkušenosti s mým aktuálním životem v zahraničí vhod.

    Ubytování na Kanárských ostrovech

    Při myšlence pobytu v zahraničí si našinec většinou představí hotel nebo ubytovnu. Ale samozřejmě v zahraničí funguje trh s nemovitostmi úplně stejně, jako v Česku. Při dlouhodobějším pobytu není problém si pronajmout byt či dům. Aktuálně je to navíc výhodnější než kdykoliv předtím – krize oslabila turistický ruch, volných nemovitostí je všude spousta a ceny jdou dolů.

    Například na Lanzarote je bydlení v podstatě stejně drahé, jako v Praze, spíš levnější (a to je Lanzarote pro své klima podle místních nejdražší z Kanárských ostrovů). Pochopitelně záleží na lokalitě. Není problém zde sehnat byt od cca 300 euro měsíčně, dům od cca 500 euro měsíčně. Lokality na mořském pobřeží jsou exkluzivnější a dražší.

    S přítelkyní máme rádi městský život, a proto jsme si pronajali zcela nově zařízený byt v Arrecife (tj. hlavním městě Lanzarote) přímo „v první linii“ u hlavní zdejší pláže (s balkonem na pláž). Tedy na velmi dobré zdejší adrese, kde je počet bytů velmi omezen. Byt se dřív pronajímal za 800 Euro měsíčně, aktuálně jsme cenu srazili na 500 Euro měsíčně plus energie. Pro orientaci jde o veliký byt (100 m2) 3+1 s balkonem a dvěma koupelnami, tj. něco, co v Praze člověk sežene za podobnou cenu maximálně tak v „širším centru“. Byty se pronajímají vesměs minimálně na rok, v dnešní době se nám podařilo dohodnout nájemní smlouvu na 6 měsíců s možností dalšího pronájmu. Byt je za tuto cenu zařízený (v našem případě úplně novým nábytkem, což bylo něco, co jsme hledali), čímž chci ukázat, že samotný život v zahraničí není ničím finančně nedostupným a člověk se nemusí vázat na jedno místo na příliš dlouhou dobu.


    Kdekoliv v zahraničí si můžete vybrat životní styl, který je vám nejbližší. My zvolili bydlení v první lini v bytu u pláže.
    Žijeme na jednu straně ve městě, na druhou stranu skoro jako "na dovolené" v těsné blízkosti oceánu.


    Ukázka bydlení, které je zde nabízeno. Za 500 Euro měsíčně si můžete pronajmout bydlení v podobných "komplexech". Ty sice nejsou hned u moře (cca 5-10 minut autem), ale zase mají svůj vlastní bazén. Za podobnou cenu si zde lze pronajmout celou řadu dalších nemovitostí (čím dál od moře, tím buď levnější nebo větší dům).

    TIP: Pokud budete hledat v zahraničí ubytování, doporučuji si udělat do dané oblasti nejprve výlet a vybírat si nemovitosti rovnou na místě. Pokud nebudete umět jazyk, vyplatí se najmout si klidně překladatele (nebo vzít s sebou na výlet nějakého jazykově nadaného kamaráda). Jednak je vždy třeba si prohlídnout stav daného bytu a za druhé se člověk vyhne nejrůznějším navýšením cen. Navíc například na Lanzarote je minimum bytů inzerováno přes inzertní servery nebo realitky. Majitelé nájem nejvíce oznamují cedulí v okně...

    Co se Internetu týče, tak možnosti jsou velmi podobné jako na „kontinentu“, nicméně daní za umístění na vzdálenějším ostrově jsou nižší rychlosti. V bytě máme pronajatý kabelový internet s „maximální místí kapacitou“, která činí 4Mbs. Cena za připojení je 35 euro měsíčně. Člověk je sice z Čech zvyklý na trochu vyšší technologický komfort, nicméně dané připojení již stačí na vše, co člověk potřebuje.

    Doprava

    Ani doprava již v dnešní době není nijak extrémně nákladnou záležitostí, jako to bývalo dříve. Mám několik známých v Anglii, kteří cestují letecky do Česka v podstatě za podobnou cenu, jako když si uděláte malý lokální výlet vlakem.

    Kanárské ostrovy jsou přeci jen trochu z ruky, ale i tak není situace nějaká zásadní. Podmínky spojení vždy záleží na konkrétní destinaci. Např. na Kanárské ostrovy existuje i přímý letecký spoj z Prahy, který provozuje Canaria Travel (zpáteční letenka stojí cca 14 tisíc Kč, bohužel spoj léta jen jednou týdně, navíc často s mezi přistáním a v době "krize" občas vynechá). Letět se dá i běžnými leteckými společnostmi, konkrétně na Lanzarote je ale nabídka velmi omezená a ceny občas poměrně absurdní. Zbývají pak low-costy, s nimiž lze dnes poskládat spojení kamkoliv po Evropě za rozumné peníze. Například na Lanzarote lze letět i za částku kolem 4 tisíc Kč (zpáteční letenka z Prahy, pochopitelně cena naskakuje s různými zavazadly a příplatky). Osobně vnímám dopravu jako nutné „zlo“, ale kupodivu ani s „low-costy“ to zatím nebyl vůbec žádný nepříjemný zážitek. Vybírám si dopravce, u kterých si člověk může připlatit větší prostor pro nohy, přednostní odbavení a např. let přes Madrid trvá přibližně 2x2,5 hodiny, což je tak akorát doba na shlédnutí dvou filmů ...

    Životní náklady

    Životní náklady jsou konkrétně na Lanzarote trochu vyšší než v Česku, ale vždy záleží, jakým stylem člověk žije. Dražší bývají v zahraničí služby (např. restaurace). Velmi dobré polední menu v restauraci (první jídlo, druhé jídlo, nápoj) zde přijde na od cca 7 Euro. Pokud ale chce člověk šetřit, není problém si vařit doma, cena surovin je v principu velmi podobná jako v ČR (byť má jinou strukturu – některé věci jsou zde dražší, jiné levnější).

    Strava je samozřejmě základ. Život u moře přímo vybízí k nejrůznějším aktivitám, které dělají život mnohem pestřejší, ale nejsou zadarmo. Nicméně podobný „bonus“ není povinný, a pokud uvažujete o životě v zahraničí např. z důvodu studia jazyka, náklady se nemusí o moc lišit od těch v Česku.


    Při hledání bydlení by měl mít člověk jasno, co od dané lokality očekává. Já rád po tradingu každý den běhám a tak mi vyhovuje, že okolo pobřeží máme hned od domu mnohakilometrovou promenádu. Lanzarote musím navíc pochválit za čistotu.

    Shrnutí

    V dnešním článku jsem chtěl především ukázat, že život v zahraničí nemusí být něco nedostupného a to ani na Kanárských ostrovech, které mají jedno z nejpříjemnějších klimat v EU (a život je zde bezesporu dražší, než například v kontinentálním Španělsku). Přitom moje osobní zkušenost je taková, že jakýkoliv dlouhodobější pobyt v zahraničí může člověka výrazně posunout velmi kupředu, pomoci mu získat na spoustu věcí nové pohledy a třeba si urovnat životní priority, což může mít paradoxně ohromný dopad na zlepšení v tradingu a podobně.

    Vím, že na Finančníkovi řada lidí žije v zahraničí. Budete-li mít chuť, podělte se prosím se svými zkušenosti (životní náklady, možností práce, jazykové kurzy atd.) v připojené diskuzi. Věřím, že to pro ostatní může být velkým přínosem.

    31.3.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...