Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Kam pro „nové myšlení“ (knihy)

    Ne ne, nebojte, nejedná se o žádný nábor do nové sekty, ani nic podobného :-) V dnešním článku bych vám rád představil svoje nejoblíbenější „zdroje“ inspirace, které mají obecně za úkol člověka motivovat k úspěchu, ale i k lepšímu, spokojenějšímu a šťastnějšímu životu.

    Prakticky pravidelně od úspěšných lidí slýcháme, že jejich úspěch se začal dostavovat až teprve v momentě, kdy „změnili myšlení“ nebo se naučili „myslet mimo rámec“ (thinking out of the box). Takové věci mohu jenom potvrdit, neboť ani u mě to nebylo jiné. Má záliba v „myšlení jinak“ je dokonce tak obrovská, že bohužel velmi často nejsem schopen se s některými bavit o aktuálním „životním stylu, který je in“, protože zkrátka a dobře k chování mas se razantně nehlásím a už dávno jsem pochopil, že takzvané „obecné principy společnosti“ jednoho velmi často neudělají ani bohatším, ani šťastnějším. Jsem výrazný individualista a svoji individualistickou osobnost jsem se vždy snažil co nejvíce vypracovávat skrze „učitele“, kteří měli toho hodně co říci v oblasti „myšlení jinak“ a převážně pak v oblasti „myšlení sám za sebe“. Zde tedy uvedu své nejoblíbenější zdroje inspirace, které mně v této cestě nejvíce pomohly, nebo stále pomáhají.

    Eker Harv: Jak myslí milionáři

    Naučit se vypracovat k finanční svobodě a bohatství není zdaleka jen otázka štěstí a příležitostí. Je to převážně otázka zbavení se špatných a kontraproduktivních finančních návyků a také nastavení vlastního mozku na nové finanční směřování tak, aby mozek začal lépe a efektivněji rozpoznávat kolem sebe finanční příležitosti. V oblasti „milionářů“ bylo napsáno skutečně bezpočet knih, tato však zůstává jednou z mých zcela nejoblíbenějších, neboť jde nejenom razantně k jádru věci, ale také hovoří o důležitých aspektech psychologie. Tato kniha by měla být „startem“ pro každého, koho už nebaví aktuální životní styl a rád by jej změnil k lepšímu. Osobně stavím knihu vysoko nad knihy Roberta Kiyosakiho, které samozřejmě také obsahují mnoho cenného, avšak s odstupem času je vnímám jako trochu přízemní.

    Robert Maurer: Cesta Kaizen

    Mnoho lidí se domnívá, že úspěch je o „velkých věcech“. Já sám se čím dál tím více přesvědčuji, že úspěch je o drobných detailech. Každý se umí nadchnout pro velké věci, ale málo kdo má trpělivost a vytrvalost dopracovat se až k nejjemnějším detailům. Je obecně známo, že v detailech jsou experti Japonci a také u nich vznikla za tímto účelem technika zvaná „Kaizen“, jejíž podstatou je dělat co nejvíce drobných zlepšení. I když kniha nepojednává přímo o tradingu, její spojení s tradingem je více než na místě. Kniha byla už dříve recenzována zde. Doporučuji pročíst, a to i opakovaně.

    Mark Douglas: The Disciplined Trader

    Žádnou knihu jsem doposud nepřečetl tolikrát, jako obě knihy Marka Douglase. Upřímně řečeno, právě tato kniha mně jako první otevřela poznání v oblasti vědomí a podvědomí a přinutila mě dále se psychologií zabývat. Od té doby jsem už přečetl nesčetné množství knih na téma psychologie a psychologie člověka se stala asi mým největším koníčkem. Kniha není úplně jednoduchá na čtení ani pochopení, ale opakované čtení začne otevírat nové obzory. Nečekejte „instantní návod jak se stát okamžitě skvělým traderem“, čekejte však pootevření obzorů a nakročení do nového světa, pokud k tomu budete mít dostatek vůle a trpělivosti. O knize již bylo psáno zde.

    Susan Jeffers: Feel the fear and do it anyway

    Název knihy by se dal přeložit jako „I když pociťujete strach, stejně to udělejte“. Tato kniha mě sice nenadchla svojí formou, ale rozhodně nadchla obsahem. Problém mnohých lidí je, že by rádi něco udělali, rádi by změnili svůj život, ale stále se do toho nějak nemají... Tato kniha pojednává o tom, že člověk nezačne tvořit svůj život k obrazu svému, dokud nezačne opakovaně porážet strach. A porážet strach lze jediným způsobem – zkrátka a dobře jdete a danou věc uděláte. Skvělé čtení pro každého, ať už děláte cokoliv. Obzvlášť pro náš národ, který má již historickými fakty a skutečnostmi vybudované relativně nízké sebevědomí a který byl a je vychováván na školách stylem „nemít svůj názor, držet ústa a krok a poslouchat autority“, potřebuje logicky více odvahy, než jiní. Začněte u této knihy, zbavte se strachu a zvedněte své sebevědomí. Přeloženo do řeči traderů – přestaňte se bát ztrát a až se budete cítit jistí a mít dostatečně natrénováno, jděte do toho na ostro.

    Mihaly Csikszentmihalyi: Flow – the psychology of optimal experience

    Tradeři znají pojem, kterému se říká „obchodování v zóně“. Jedná se o stav mysli, kdy obchodujete zcela v klidu, bez emocí, s absolutní sebejistotou a vaše obchodování se pohybuje na hranici nirvány - tak uvolněně, relaxovaně a skvěle se u tradingu cítíte. Je to samozřejmě nejvyšší možný stav tradera. Obchodování v zóně však není novinkou – jedná se o obecně známý fenomén, kterému se říká „Flow“. Tento stav mysli rád a často popisuje například i filmový génius Michael N. Shaylmalan, který stojí za filmy jako „Šestý smysl“ a „Vyvolený“. Flow je zkrátka a dobře stav mysli, který přivádí mozek k nejvyšší možné zkušenosti, ve které vnímáme realitu bez filtrování podvědomím a ve které můžeme nejvolněji a nejlépe „tvořit“, tj. dělat jakoukoliv činnost. V důsledku toho se pak navíc i dostavuje pocit štěstí a blaženosti. Tato kniha patří již k náročnější literatuře, doporučuji však po dlouhých zimních večerech postupně přelouskat.

    Neale Donald Walsch: Hovory s Bohem

    Zcela na závěr vybírám knihu, u které se možná pozastavíte, co má společného s motivací a rozvojem, natož tak s tradingem. K této knize mě přivedl můj kamarád trader a i já byl zprvu překvapený, neboť patřím k ateisticky smýšlejícím lidem a „Boží slova“ mě neoslovují, nevyhledávám je a ani číst nechci (a do kostela také nechodím, protože je tam zima a protože abych poslouchal jak je svět špatný a jak potřebuje nápravu mně stačí zapnout katastrofické zprávy na TV Nova). Tato kniha mě však doslova strhla a otevřela nové obzory – pojednává totiž o tom nejdůležitějším ze všeho a tím je myšlenka, že člověk může sám svůj život tvořit zcela dle své vlastní libovůle, člověk sám vytváří svou vlastní realitu a lidský potenciál je naprosto nekonečný. Ještě důležitější je ale popis principů myšlenek a toho, že člověk dostává to, jak smýšlí. Dalo by se říci „řekni mi, jaké jsou tvé myšlenky, a já ti řeknu, jaká bude tvoje budoucnost“. Věřte mně, i pro mě samotného je paradoxem, že ze všech motivačních knih, co jsem kdy četl, je tato asi nejvýše. Ale zkrátka a dobře jde tak silně k jádru věci a tak otevřeně popisuje o síle lidského ducha a síle vlastních myšlenek, že ji s gustem doporučuji naprosto každému jako první knihu, kterou ze zde zmíněných musíte přečíst.

    Dnes jsme se tedy podívali na zajímavé knihy, tím však ještě nekončíme. Příště se ještě podíváme na zajímavá videa.

    28.10.2007

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...