Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Výstupy - svatý grál?

    Dnešní článek pro vás připravil pravidelný přispěvatel komunitního portálu www.financnik.cz – uživatel s nickem Šebik. Pokud se také vy chcete podělit se svými zkušenostmi, zašlete návrh svého článku či recenze na info@financnik.cz

    Pro určení nejvýhodnější techniky výstupů z trhů vám může opět pomoci podrobná statistika. Zkuste si do obchodního deníku vypisovat výsledky obchodů podle jednotlivých možných výstupů; získáte tak celkový přehled, jak se daný trh zachová v určitých případech. Každý obchodník bude mít pochopitelně jiné výsledky, neboť obchoduje jiný systém, používající jiné vstupní a výstupní formace a techniky. Princip je však stále stejný - při zaznamenávání výsledků několika různých typů výstupů ve vašem obchodním deníku získáte několik sloupců výsledků, které obsahují velmi důležité informace.

    Obr.1:
    Výstup PT - výstup na protnutí profit targetu (nebo výstup, který máte určený pro posun SL než dosáhnete PT)
    Výstup T - výstup na hooku TCCI
    Výstup C - výstup na hooku CCI
    100 - výstup na protnutí hranice +- 100 CZI
    (pozn. konkrétní příklad se vztahuje k obchodnímu systému WoodiesCCI, jehož popis můžete zdarma získat na adrese http://www.financnik.cz/art/strategie/woodiescci_cz.html)

    Sečtením jednotlivých sloupců, získáte výsledky zisku pro daný systém výstupu. Nejednodušším výběrem systému pro výstup, je logicky výběr sloupce, který nám vykazuje větší zisk. Jen upozorním, že pro konkrétní výstup není možné se rozhodovat na základě pouze jednoho měsíce testovaní. Takový výsledek by mohl být zavádějící.
    Jako alternativní lze použít efektivnější způsob kombinace dvou typů výstupů, a to ze sloupců, které vykazují nejlepší zisky. Za příklad si vezměme výše uvedenou tabulku. Při testování jsem došel k závěru, že nejlepších výsledky dosahuji, pokud čekám s výstupem až trh protne +-100 hranici na CZI. Jako druhý nejlepší, se ukazuje výstup na PT - profit targetu. Zkusme tedy zkombinovat oba dva výstupy. Jednoduchým výběrem můžeme výsledky zkombinovat následovně: nastavíme si PT a když cena protne PT, bereme zisk. V opačném případě čekáme na protnutí hranice +-100 CZI nebo výstup na B/E. Samozřejmě nemůžeme vědět, jestli trh půjde naším směrem a dosáhne až na PT. Proto si musíme stanovit alternativní pravidlo výstupu. To může znít: jestliže indikátor protne dříve hranici +- 100 CZI, klidně hned po vstupu, musíme vystoupit za danou cenu.


    Obr. 2

    Tímto způsobem získáme jakýsi rozumný průměr výstupů mezi PT a protnutí hranice 100 (sloupec M na obr. 2). Když se tedy podíváme na čísla, která jsme získali, vyjde nám, že touto kombinací vyděláme více, než když čekáme pouze na PT, ale zase o něco málo, než pokud bychom vystupovali čistě na základě protnutí hranice 100. Důvodem proč si vybrat tuto kombinaci a ne tu úplně nejvýhodněší, může být naše psychika. Záleží co budeme schopni lépe snášet a snáze obchodovat. Opět připomenu, že se při samotném tradingu musíme držet plánu, jinak vše ztrácí smysl! Ze začátku tak může být dobré vybrat si takovou kombinaci výstupů, která bude snáze obchodovatelná a jakmile budeme schopni zvládat větší zátěž ohledně ztrát i zisků, můžeme se zaměřit na výstup, který bude nejvýnosnější. Vše záleží na vašem money managmentu (MM) a vaší psychice.
    Nehledejte obchodní systém, který by byl svatým grálem, hledejte vhodné výstupy pro váš systém. To je podle mého názoru reálný "svatý grál", který byste měli hledat.

    9.8.2006


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...