Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Ze začátenčníka profesionálním obchodníkem

    Mám to štěstí setkávat se s několika našimi bývalými studenty, kteří jsou dnes již sami obchodníky na plný, nebo alespoň částečný úvazek. Těch, které osobně znám, není bohužel mnoho, přesto bych rád v dnešním článku shrnul veškeré společné atributy, které jsem u těchto úspěšných vypozoroval. Snad pomohou i dalším na jejich cestě za finančním úspěchem.

    V prvé řadě je třeba si uvědomit, že oněch pár jedinců, se kterými se jako s bývalými studenty občas stýkám, jsou lidé, kteří začínali naprosto stejně, jako kdokoliv další. Nikdo z nich nepatří k nějakým super-vzdělancům, nebo ultra-inteligentům, všichni začínali s pár základními informacemi (většinou z našich seminářů) a někteří jsou dokonce mladší než já.

    Většina těch, co se živí obchodováním na plný úvazek, jsou intradenní obchodníci. Ti, kteří mají trading jako dodatečný zdroj příjmů jsou pak často spreadoví nebo opční obchodníci - k mému překvapení jsem nepoznal zatím příliš "klasických" swingových nebo pozičních obchodníků a pokud ano, tak zatím spíše zprostředkovaně. Přesto však vím, že i těch několik je.

    Co jsem u začátečníků, kteří se konvertovali do profesionálů vypozoroval jako jednu z prvních věcí, je frekvence jejich obchodů.

    Většina z nich obchoduje s poměrně nízkou frekvencí. Pravda, potkal jsem i jednoho úspěšného scalpera, ale většina zbylých obchodníků je extrémně vybíravá v aktuální kvalitě trhu a dle toho také vypadá jejich frekvence obchodování. Kolikrát jsou schopni udělat v rámci intradenního obchodování jen 15 - 20 obchodů za celý měsíc, nebo v případě pozičního / spreadového / opčního obchodování se držet stranou řadu týdnů, pokud trh nesplňuje jejich požadavky na charekteristiku (převážně z pohledu trendu a volatility).

    S touto jejich vlastností trpělivého čekání pak jde pospolu i fakt, že jejich procento úspěšných obchodů je většinou velmi vysoké. Pohybuje se výrazněji nad polovinou, často 60% a více. Jinými slovy, čekání zde "ušetří" řadu potenciálních ztrát v chopu nebo nevýrazných trendech.

    Grafy těchto úspěšných jsou většinou poměrně jednoduché. Často v nich vídám jeden až dva indikátory pro vstup a občas jeden dodatečný indikátor pro výstupy, nebo posouvání stop-lossů. K mému (pozitivnímu) překvapení většina těchto úspěšných obchodníků používá jako hlavní výstup profit-targety. Nejsou chamtiví a nemají problém s tím, když se hned po jejich úspěšném a profitabilním výstupu trh rozjede dalších několik stovek dolarů jejich směrem.

    Velmi mnoho z úspěšných intradenních obchodníků co znám, používají alternativní grafy. Řekl bych zhruba 2/3, zbytek většinou 3 minutový graf.

    Z úspěšných obchodníků které znám, obchoduje pouze nepatrný zlomek forex a pokud ano, tak s výrazně vyšším účtem. Každý z těch, co se transformovali z nováčků do profesionálů (za profesionála považuji každého, kdo je již schopen v trzích vytvářet profity na relativně stabilní bázi), začínali s účtem kolem 5000 USD a více.

    Co je pro mě daleko zajímavější je zjištění, jak se tito nováčci konvertujících se do profesionálů vypořádali s psychologickými aspekty.

    Takže, z povídání si s těmito tradery jsem pochopil, že aby mohli začít profitabilně obchodovat, museli se nejdříve naučit pořádně věřit tomu, že to lze - že je možné v trzích stabilně a dlouhodobě vydělávat. Aby skutečně celému tomuto byznysu uvěřili, věnovali hodně času backtestování a papertradingu; když začali tvořit první peníze alespoň papírově, začali vidět možnost toho, že to lze.

    Další otázkou bylo vypořádání se s diciplinou. Zde jsem jednak zjistil, že řada traderů co znám, mají poměrně blízko ke sportu, který jim sám o sobě již nějaké zárodky discipliny dal. Později jsem ale pochopil ještě jednu důležitou věc: vlastní psychologické nedostatky pomohlo řadě těchto dnes již profesionálů překonat prostě to, že se pro ně stal trading otázkou života a smrti.

    Tito dnešní profesionálové brali trading od samého počátku jako maximálně vážnou záležitost. Ne jako hru, nebo zkušenost, ale jako životní samozřejmost. Každý jejich nezdařený obchod byl vždy jen důvodem naučit se něčemu novému, co je posune dál k tomu, jak skutečně stabilně profity z trhu získávat. Slovo "prohra" nikdy v jejich hlavě neexistovalo a každou chybu, kterou psychologicky udělali, dokázali překonat později prostě jen na základě čisté vůle a chuti překonat sebe a zvítězit.

    Většina těchto obchodníků také v poměrně brzké fázi přestala dělat trading pro peníze a začala dělat pro potěšení vlastního překonávání sebe samého a pro samotný proces učení se: tím paradoxně k nim peníze začaly přicházet samy.

    Abych ale zahrnul celou realitu: řada z těchto obchodníků věnovala tradingu skutečně mnoho intenzivního času než našli přesně to, co pro ně samotné funguje. Rámcově 6 - 24 měsíců. Tato fáze je stála zajisté moho dřiny, bezpochyby dost frustrace a poměrně jistě i nějaké ty peníze. Zatím jsem nepoznal nikoho, kdo by se stal úspěšným obchodníkem jenom tak, že prostě zasednul a ve (slepé) víře své vlastní super-inteligence začal vydělávat. Pro každého to byla cesta, která se neobešla od překážek a časů, které nebyly příjemné, ale bylo je nutné překonat a převážně se z nich něco naučit.

    A konečně závěrem: úspěšní tradeři, tak, jak je poznávám po celém světě, jsou velmi otevření lidé. Myslím, že jedním z důvodů jejich úspěchů je fakt, že se dokázali zcela odprostit o zbytečností, kterými žije většina národa (od neustálého rozebírání a pomlouvání politiky až po závist každému, kdo má jen o trochu více než oni). Tito lidé prostě nemají čas zabývat se nesmysly. Svůj čas neustále věnují vlastímu rozvoji a učení se něčemu novému.

    Vím, že většina napsaného výše není nic nového. Ale právě proto pro mě mají podobná slova stále větší a větší váhu. Prostě je vidět, že úspěch má v tradingu často řadu společných atributů a lepší než jen mávnout rukou a říci "to už jsem četl 100x" je začít se nad nimi a převážně nad sebou samými hluboce zamýšlet. Opakovaně jsem překvapován tím, jak málo lidí to dokáže!

    12.10.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...