Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Žádná bitva není snadno vyhraná

    Žádná bitva na světě se nevyhrála sama od sebe, jen tak z ničeho nic - tedy alespoň o žádné takové nevím. Žádná bitva se sama od sebe nevyhraje ani v životě - a co si budeme nalhávat, život je často jedna bitva za druhou. Některé bitvy vyhrajeme, jiné prohrajeme. Naštěstí jsou zde možnosti, jak naše šance na vítězství zvětšovat. Tedy minimálně v tradingu.

      

    Foto (c)iStockphoto.com/Kasia75&nbsp 

    Chodit do práce je po většinu času boj, ale ani v tradingu tomu není jinak. Peníze samy z nebe nepadají a záleží jen na nás, na které frontě chceme bojovat - protože ve finále na nějaké stejně bojovat budeme muset. Většina lidí se domnívá, že ani tu frontu si pořádně vybrat nemůže, ale minimálně lidé z tradingu už vědí, že tomu tak vůbec není - díky tradingu je možné vybrat si frontu, která nám alespoň dává nadstandardní možnosti jako například flexibilitu času, prostoru a nezávislost na zaměstnavatelích nebo zaměstnancích. Ale nezapomínejte: Je to stále fronta, na které také musíme bojovat.

    Každá bojová fronta vyžaduje, aby generálové přišli s nějakou strategií, taktikou, plánem a morální vzpruhou svého bojového oddílu. Řádná příprava, strategie a morálka již samy od sebe zvyšují šance na to, že si na frontě minimálně nepovedeme úplně špatně.

    U traderů bych začal asi tou morálkou.

    Voják je disciplinovaný. Plní rozkazy. Nedělá (minimálně po většinu času) to, co mu zrovna přijde jako dobrý nápad, nebo protože má zrovna ohledně něčeho nějaký "pocit". Voják musí jednat v souladu s celkovou taktikou a strategií, jinak ohrozí zbytek týmu a potažmo celou bitvu. Generál si oproti tomu nemůže dovolit dělat zbytečné chyby, protože jde o lidské životy. Trader je voják a generál v jedné osobě.

    Generál také nemůže propadat depresím, když mu zrovna jeden voják padne, nebo dojde ke ztrátě menší části území. Generál nemůže házet flintu do žita, pokud ztratí taková menší území několikrát po sobě. Může přehodnotit strategii, taktiku, ale jeho cíl je jediný - pokračovat tak dlouho, dokud pokud možno nezvítězí. Totéž platí i pro vojáka.

    Dobrý generál je takový, který má mnoho zkušeností, proto nezřídka i zdánlivě prohranou bitvu dokáže obrátit ve vítězství. Generálovi zkušenosti rostou s každou bitvou. Žádný generál nemá jen vítězné bitvy, ztrátové bitvy k boji patří. Silná morálka zvládat ztrátové bitvy a učit se z nich něčemu novému pomáhá k tomu, aby z dlouhodobého pohledu byl generál (a jeho vojáci) neporazitelný vítěz.

    Pojďme ke strategii a taktice.

    Dobrý generál si své vojsko pečlivě rozdělí. Nikdy neposílá veškeré vojsko do bitvy najednou. Nikdy neriskuje vše, vždy jen (malou) část.

    Dobrý generál je trpělivý. Pokud zažije několik drobných porážek na svém bitevním poli, jeho vojsko se zmenší a o to trpělivěji a s větší rozvahou s ním nakládá. Vyčkává tedy mnohem opatrněji a trpělivěji než dříve na nejvhodnější okamžik útoku. Na okamžik, kdy mu vše hraje do karet, kdy je správný vítr (trend) a správná konstelace okolností.

    Dobrý generál stáhne své vojsko, nebo alespoň část, pokud se podmínky na bojišti výrazně zhorší v jeho neprospěch. Nebude přeci plýtvat svými lidmi tam, kde se okolnosti otáčí proti němu.

    Dobrý generál má dlouhodobý výhled. Nejde o to vyhrát, nebo prohrát tento jeden malý boj. Jde o to vyhrát v blízké budoucnosti takových trochu více, než bude těch ztrátových - a už to stačí k celkovému vítězství.

    Dobrý generál akceptuje ztráty jako nezbytnost, protože žádný boj ještě nebyl vyhrán bez jakýchkoliv ztrát.

    Dobrý generál se nevrhá do boje střemhlav. Spíše naopak, v prvé řadě se snaží vůbec nebojovat, ale nejprve kalkulovat možná rizika. Pak teprve dělá rozhodnutí dle toho, jaká jsou rizika, jaké jsou jeho šance a co může ve finále získat.

    Dobrý generál také neustále studuje bojiště, bitvy a zpětně vyhodnocuje své vlastní postupy a strategie, aby viděl, které mu nejlépe fungují.

    A na závěr něco o bitvě.

    Pokud se do ní jednou dáte, není už cesty zpět. Musíte pokračovat vpřed až k vítězství. Nebo padnete na cestě.

    Některé bitvy se zdají jako snadno vyhrané, některé jako těžce ztracené. Nikdo v životě nevyhrává všechny své bitvy pořád.

    Trading naštěstí není válka. Je to jen trading.

    Jako malí jste vyhráli malou bitvu, když jste se učili chodit, plavat, jezdit na kole.

    Jako školáci jste vyhráli mnoho malých bitev, kdy jste se učili psát, číst, počítat (nebo donekonečna rozebírat podmět a přísudek, abyste celou sedmou třídu zabíjeli čas nepodstatnými blbostmi).

    Jako dospělí jste v jednom nekonečném bojovém poli. Některé bitvy vyhráváte, jiné prohráváte.

    Je prokázané, že lidé s optimismem a zdravým postojem mají větší předpoklady vyhrávat než lidé negativističtí a pesimističtí (doporučuji například přečíst knihu "Predictably irrational" (u nás pod trochu zavádějícím názvem "Jak drahé je zdarma" - knihu jsem recenzoval na svém blogu). Náš postoj do velké míry určuje náš výsledek.

    Je také pravdou, že vítězové vyhrávají více a více bitev a poražení jich více a více prohrávají. Proto je v tradingu i v životě nutné dostat se na stranu vítězů, ať to stojí, co to stojí. Je nutné se zapřít, zatnout zuby a pokračovat, dokud nezačneme vyhrávat jednu malou bitvu za druhou.

    A závěrem, nezapomínejte, že skvělí generálové byli na začátku také jen obyčejní vojáci a obyčejní lidé. Zrovna tak jako řada fulltime traderů, které znám.

    Proto se nikdy nevzdávejte a pokračujte tak dlouho, dokud nebudete vítězové. Jinak to ani nelze.

    Přeji hodně štěstí a úspěchů.

    1.9.2013

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...