Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Včerejší pád: tvrdá lekce


Doporučené příspěvky

Včerejší pád akciových indexů byl rozhodně tvrdou ranou pro nevídané množství obchodníků a zejména pak různých fondů po celém světě. Navíc bych se nedivil, kdyby šlo pouze o špičku ledovce a další korekce dolů následovala dnes a v dalších dnech.
Nic méně, pokud z tohoto včerejšího incidentu plyne nějaké ponaučení, pak je to v prvé řadě nutnost používat stop-loss a to vždy a stále. Občas se tu objeví posměváčci, kteří zde nadutě hovoří o obchodování bez stoplossu. Znám dokonce pár takových obchodníků osobně, po včerejšku mně neberou telefony :-)
Druhá lekce ze včerejška je výhoda intradenního obchodování. Zatím co polovina finančního světa zažívala horké chvilky, většina intradenních obchodníků se kochala nevýdaným způsobem. Poslední telefonát po včerejšku od kolegy z USA zněl "vyděláno téměř 20 000 USD (za jediný den)".
Zkrátka a dobře, já osobně tvrdím, že strategie buy-and-hold je nesmysl (dnes bych jí raději nazýval buy-and-pray), že bez stop-lossu obchodují jen amatéři a naivkové a že výhoda intradenního tradera je skutečnost, že je mu jedno jakým směrem trh jde. ID obchodník dokáže vydělávat i v momentech, kdy polovina světa ztrácí....
A btw., myslím, že včerejšek byl šok i pro řadu AOS postavných na akciových indexech. Většina totiž bývá dosti přeoptimalizovaná mimo jiné i na základě skutečnosti, že poslední dva roky se dalo vydělávat díky rostoucí tendenci prakticky jakoukoliv strategií alespoň trochu rozumně postavenou na stranu UP.
Myslím, že kdo včerejšek přestál ve zdraví v rámci pozičních a swingovýh strategií je skutečný profesionál, který evidentně zvažuje na prvním místě rizika (tak tomu má být) a je tudíž připraven vždy i na ty nejhorší případy - třeba právě ten včerejší.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ač z FX - musím Tomáši reagovat..:-)
Včerejší propad indexů (např. DJ o 400 bodů - nejvíce od 11.září 2001) zásahnul notně i FX trhy, ale vesměs si na vláknech FX intradenní kolegové spokojeně mnuli ruce - hodně dobrý den :-) především pro JPY páry (např. pár GBP/JPY pokles o více než 500 bodů..). To co uvádíš: "a že výhoda intradenního tradera je skutečnost, že je mu jedno jakým směrem trh jde. ID obchodník dokáže vydělávat i v momentech, kdy polovina světa ztrácí." - jednoznačný souhlas - a pro FX to platí dvojnásobně... - a bez SL samozřejmě ani ránu !
SID

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no pridam taky sou do mlyna. svou analyzu jsem tady vcera ukazoval a mnul si jako vy ruce. resp. pusu, protoze jsem vic nez slavil. povzbuzen alkoholem a klukama z forexu jsem si jeste sthihnul v noci, rano, Japonsky index. no proste se vcera dalo vydelat na vsem v temer jakoukoli hodinu. stacilo jen premyslet. jinak si dovolim jiny pohled na pozicni drzeni. mozna nekdo short term ted je vyrizenej, ale velky fondy nebo lidi co INVESTUJI ne. tohle je proste nejaka 5% korekce coz je NORMALNI v trzich jake ted byly. dlouhodobe se predpoklada porad rust i kdyz zaznivaji ze jsou inflacni tlaky a hlavne je ze v kelu housing. nicmene investori vybiraji profit ke konci roku. jak mi bylo vcera vysvetleno, neplest si investovani a obchodovani. vcera jsem mluvil taky s kolegama u USA a vetsina slavila.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jeste neco pro ty co by si chteli udelat obrazek jak vypadaly propady v minulosti. je zajimave pozorovat jak ryychle se trhy vratily zpatky

Largest One-Day Percentage Drops for the Dow, S&P 500 and NASDAQ in the same day sorted by the Dow change:

10/19/1987: The Dow fell 22.61%, the S&P fell 20.46% & the NASDAQ fell 11.35%
10/26/1987: The Dow fell 8.04%, the S&P fell 8.28% & the NASDAQ fell 9%
10/27/1997: The Dow fell 7.18%, the S&P fell 6.87% & the NASDAQ fell 7.02%
09/17/2001: The Dow fell 7.13%, the S&P fell 4.92% & the NASDAQ fell 6.83%
10/13/1989: The Dow fell 6.91%, the S&P fell 6.11% & the NASDAQ fell 3.09%
01/8/1988: The Dow fell 6.85%, the S&P fell 6.78% & the NASDAQ fell 3.20%
08/31/1998: The Dow fell 6.37%, the S&P fell 6.79% & the NASDAQ fell 8.56%
04/14/2000: The Dow fell 5.66%, the S&P fell 5.78% & the NASDAQ fell 9.67%
07/19/2002: The Dow fell 4.64%, the S&P fell 3.84% & the NASDAQ fell 2.79%

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Já teda obchoduji akcie bez stop lossu a žádný problém. Já totiž používám hodnotovou strategii, stejně jako Warren Buffet.
Hodnotová strategie má tu výhodu že takovédle korekce pro ní nic neznamenaj, podívej te se třeba na graf indexu SP500 - vždyť to skoro žádná korekce nebyla.

Nevýhoda hodnotové strategie je to že to fakt velká nuda.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

připojím také svůj komentář. neprožil jsem si ten pád ve futures, ale měl jsem mj. pár vypsaných akciových PUT opcí. zřejmě jsem měl docela dobře poskládané portfolio, neboť se na pádu i přes PUT writting nekryté opce (pokud neberu krytí vypsanou CALL) se nechalo udělat přes 1 kilo / kontrakt.
Např. AGIX otevřeno 26/2, den před pádem, aktuální hodnota 11-12 USD
Sold Put 7,5 - inkaso prémia ve výši $ 3,1
Dnes jim navíc neschválili jeden lék a rázem se akcie obchodovala na úrovni $ 2,5-3 . Za normálních okolností dost silné kafe. Dnes šlo likvidovat vypsanou putku za $ 4,4 což je ztráta $ 1,3.
Zároveň byla 26/2 vypsána i CALL 20 za $ 3,4 , dnes likvidována za $ 0,04, ,tzn. profit $ 3,35.
Podtrženo, sečteno na akcii, která se propadla o cca 75% šlo vydělat 205 USD / opci.
Závěrem bych řekl, že jsem neprožíval extra velký stress, ani když to letělo proti mému strike, ani po dnešním open gapu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Todle byla jenom běžná korekce, podívej se třeba na graf indexu DJIA indexu, sestup o pohých 600 bodů (cca. z 12800 na 12200) index se vlatně vrátil na úroveň z listopadu-prosince loňského roku, to je návrat o pouho pohé 4 měsíce, vždyť to nic není. Osobně bych si přál aby korekce pokračovala, tím by se totiž zlevnila spousta akcií.
Pořádná korekce je u mě sestup cca. o 30 %.
Sestup o 8% ti v případě nástupu na vrcholu vymaže pouze 8% u akcií, samozřejmě pokud nejseš finanční sebevrah a nesázíš všechno na jednu kartu a eště přes páku.


Investor/spekulant který není ochoten nést riziko nemá na finančních trzích podle mě co dělat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

krakra,
no ja akcie neobchoduju, a swingove jedu spis komodity nez indexy. tuhle jak ty rikas minikorekci jsem jako spekulant na id zachytil spravnym smerem. vim o par lidech co jim to zacvicilo na swingu s uctem. holt jsou lidi co proste dali penize do indexu, takze jejich smula. pokud se dodrzuji pravidla MM tak se nikomu nemohlo stat. pokud ne, tak ti treba dax vymazal ucet. jako investor bys musel mit vetsi ucet abys to na indexech prestal. vic k tomu asi nema co rikat. investor a spekulant obchoduji jinak.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...