Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: 2. Co jsou to komodity a jak to funguje


Doporučené příspěvky

  • 1 year later...
  • 5 months later...

Chápu, že toto tradera nemusí zajímat, ale vrtá mi hlavou, co se stane, pokud producent suroviny špatně odhadne svoje výrobní/pěstitelské kapacity? Při přebytku je to jasné, zbytek prodá mimo kontrakty, ale pokud se mu neurodí, co pak?
Možná bude muset nakoupit chybějící množství od někoho jiného...Ale co když toto nebude možné? (Např. bude neúroda a i ostatní budou mít co dělat, aby naplnily slíbené kontrakty.)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Riziko defaultu komodit nelze omezit na ojedinělý problém niklu v Londýně 2006.
Již několikrát např. bezprostředně hrozilo neplnění dodávek u stříbra.

Tento drahý kov je vůbec z hlediska vyváženosti zásob a spotřeby problémový.
Proto sám část portfolia vždy držím ve fyzickém stříbře, menší množství ve zlatě.

V případě nějakých vážných ekonomických otřesů budou cáry papíru,
resp. virtuální pozice ve futures k ničemu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no zas abychom tady nematli novacky. zalzi co obchodujete. pokud pojedete treba mini zlato,tak je vyporadani v penezich a ne fyzicke. navic, stejne s brokerem uzavirate smlouvu, ze nehodlate prevzit fyzicke plneni, takze je temer nemozne aby po vas neco chtel.
mimochodem, drzet protihodnotu jedno futures kontraktu fyzicky je taky usmevne ne?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zas je potreba to brat i torchu z nadhledem. zatim byl default na niklu tusim 2005. tak rok zpet se hodne uvazovalo jestli bude default na zlate. vzhledem k tomu, ze se ziviym a zabyvami fyzickym nakupem metals tak mi ta horecka celekm vyhovovala. nicmene fyzicky neco drzet neni uplne od veci. jen je potreba vedet co od toho clovek ocekava.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

K defaultu na niklu došlo v létě 2006.

"Those with short positions in nickel falling prompt on Friday 18 August 2006, and on subsequent prompt dates until further notice, who are unable to effect physical delivery an/or unable to borrow metal at a backwardation of no more than $300.00 per tonne per day, shall be able to defer delivery for a day at a penalty of $300.00 per tonne. Those with long positions for prompt on those days who are subject to deferred delivery shall be entitled to compensation of $300.00 per tonne per day

Commenting on the announcement, Simon Heale, LME Chief Executive said:

"Nickel stocks are at historically low levels and we now have a genuine material shortage. Our first priority is to ensure that trading remains orderly and to prevent the risk of settlement defaults."

Svými příspěvky do této diskuze chci jen upozornit, že futures a podobné nástroje nejsou to samé co fyzické držení komodity samotné. Konečně měl jsem k problematice nedávno přednášku na jedné nejmenované asociaci. Rozumný investor určitě zvažuje minimálně diverzifikaci mezi papírovým a reálným držením aktiv.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...
  • 1 month later...
Návštěvník

A je nějaké časové omezení té smouvy? Nebo ji můžu prodat kdy se mi zachce? Například koupím si v lednu kukuřici a v září se kukuřice sklízí. Ale já si chci tu komoditu nechat a prodat ji za deset let. Je to možné? :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...