Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Více otázek, více odpovědí


TH28

Doporučené příspěvky

Dobrý den,
delší dobu jsem uvažoval kam investovat své peníze. A tak jsem se pustil na webových stránkách do hledání možnosti kam své penízky umístnit. Na jakési diskuzi jeden přispěvovatelů odkazoval mimo jiné na vaše stránky.

Proto možnost zhodnotit peníze rychlým nebo dlouhodobým způsobem, kterým komodity nabízejí, mě upřímě nadchl.
Tím samozřejmě logicky patří dík Tomášovi a Petrovi, že dokáží dle mého názoru, zejména vhodné pro začátečníky a pokročilé tradery tyto komplexní informace zdarma uveřejnit na webu. Stránky jsem si samozřejmě pročetl od A do Z. Musím více než souhlasit s vaším výrokem, že komoditní obchodování je v podstatě jednoduché, nikoliv však snadné.

Po přečtení vašich stránek se mi samozřejmě vyrojili desítky, ba stovky otázek. Tak pojďme je postupně položit, alespoň ty, které jsou pro mě důležité, než začnu za pár dní s paper tradingem.

1. Podle čeho určují burzy výši marginů? Odvíjí se to na předpokládané nebo aktuální ceně komodity?

2. Kdy je ideální vstupovat-vystupovat z pozice, z hlediska otevření – uzavření trhů, z pozice pozičního obchodníka.

3. Co znamená v grafech indikátor MACD? Ale asi předpokládám, že o něm brzy budete psát…

4. Jak je to s kontraktníma měsícema resp. s přerolováním do dalšího měsíce? Jestli to chápu dobře, tak většina komodit má svůj kontraktní měsíc. To znamená, pokud mě zajímá CN05 a já se nacházím v březnu 2005 nemusím na konci každého měsíce uzavírat své pozice a na začátku nového otevírat a tímto způsobem jít až do července? Prostě setrvám od března, kdy nakoupím 1 kontrakt CN05 až do července. To vše samozřejmě za předpokladu, že trh jde předpokládaným směrem. Ale zaznamenal jsem zde na diskuzním fóru i takovouto odpověď od xtradera:

Vloženo uživatelem: Brumisek (IP uloženo)
Datum: March 8, 2005 08:37AM
"Mám dotaz ohledně "přerolování
Pokud to chápu dobře, tak je potřeba před koncem kontraktního měsíce uzavřít svoje pozice a otevřít je v následujícím kontraktním měsíci. To mi ale vzhledem k poplatkům připadne neekonomické.
Není lepší spekulovat na nějakém kontraktním měsíci, který je více vzdálený od konkrétního data? Ne samozřejmě moc, aby byla dostatečná nákupní/prodejní síla.
Nebo se "přerolování" v praxi řeší nějak bez poplatků???"

Re: Přerolování
Vloženo uživatelem: xtrader (IP uloženo)
Datum: March 9, 2005 09:02PM
Přerolování probíhá přesně tak jak popisujete - kontrakt se uzavře v jednom měsící a otevře v druhém (používá se pro to spread order s použitím market ceny, takže příkaz je uskutečněn opravdu vždy na obou stranách). Komise se platí standardní, ale pokud někdo spekuluje tak, že je v pozici několik měsíců a dojde tak přerolování, většinou míří k takovému zisku (řádově tisíce až desetitísce dolarů), že nějaká komise 20 - 30 RT je v tomto ohledu naprosto zanedbatelná.
xtrader

5. Dá se říci obecně, kdy je slippage u krátkého a dlouhodobého pozičního obchodování (např. v trzích grains, dále pak sugar) standardně akceptovatelné? Nemluvím teď o nějakých extrémech způsobených neočekávanou změnou, velkou volatilitou atd.

6. V článku „ Obchodní systém Donchian 5&20“ uvádí v jednom ze svých obchodnických pravidel Richard Donchian v bodě č.5 následující:
„Neotevírejte pozici do trhu, který již 3 dny trenduje jedním směrem. Vyčkejte na jednodenní korekci“.
Co je tím konkrétně myšleno? Proč právě tři dny a jednodenní korekce? Jak poznám jednodenní, či vícedenní korekci? Proč je dobré nastupovat v korekcích a ne v rozjetém trendu?

7. Splývá mně S/R s Double bottom/top. Mám pocit, že obojí pracují na stejném principu. Pokud v tom vidím nějaký zásadnější rozdíl, pak v tom, že několik dní cena stagnuje (obchodníci se zdráhají sell/buy, přešlapují na místě) v případě S/R jak píšete v manuálu, kdežto Double bottom/top utvoří pouhé new highs or lows, které nejsou již následně překonány. Ale to spíše připisuji mé nezkušennosti co by nováčka, který nemá dostatečně „vycvičené oko“ v charts.

8. Zkušení obchodníci, ale i vy jak v manuálu tak i diskuzním fóru mluvíte o potřebě projít si fundamentální zprávy, aby jste si udělali celkový přehled, co může popřípadě ovlivnit danou komoditu v jejím růstu, či poklesu. Mám zájem například o grains trhy (corn, wheat, dále pak sugar). Máte nějaké doporučení, co je dobré konkrétně projít, na co se podívat, jaké zdroje jsou na tohle nejlepší (webové stránky)? Na USDA vždy vycházejí spousty reportů, ale absolutně nevím, jaké konkrétně parametry sledovat, které by mně napověděli, že můžou výrazně ovlivnit cenu komodity? Je tam spousty údajů o exportech, výměrách osetých pozemků atd.

9. Dále bych se rád zastavil u typů obchodních příkazů.

9a. Příkaz typu MOO a MOC, kde píšete, že se používají na konci a na začátku obchodního dne, cca prvních/posledních 10min. Proč právě tento časový úsek? Je to snad proto, že chceme spekulovat na poslední chvíli na ceně. Jsou tyto příkazy vhodné pro poziční obchodování?

9b. Limit (or better)
Uvádím váš příklad z manuálu:
"Příklad: Držíme pozici CH5, kterou chceme prodat za cenu 213. Aktuální cena na trhu je 210. Brokerovi zadáme příkaz SELL 1 CH5 213 LIMIT. Příkaz říká, že chceme prodat jeden kontrakt březnové kukuřice za cenu nejméně 213 (v lepším případě i více)."
Zajímá mě konkrétně ten dovětek v závorce. Pokud jsem dlouhodobý poziční obchodník chci prodat za 213, ale i lépe, ale nemám čas sledovat trh a cena skutečně půjde ještě nahorů. Dá se i taková věc popřípadě domluvit s brokerem, že za daných pravidel mezi námi prodá i za vyšší cenu, aniž bych musel nutně sledovat trh? Nejspíše odpovíte, že ano. Je to pouhá věc domluvy s brokerem, že? Nebo je to spíše už věc propracovaného money-managementu, na kterou nemá vliv broker?

Dále píšete: „Z výkladu je zřejmé, že limitní příkaz nemusí být vůbec splněn. Je-li například cena na 210 a my chceme zkusit koupit kontrakt na hodnotě 208 limit, pak spekulujeme na skutečnost, že se trh vrátí na hodnotu 208 (nebo níže). Pokud se trh nevrátí pak k žádné exekuci nedojde“.
V tomto případě budu chtít zrušit příkaz u brokera. I když jsem vlastně žádný obchod neudělal, budu platit brokerovi komise? Nejspíše ano, páč jsem vstoupil a vystoupil z trhu.

9c. STOP příkaz
Cituji Vás:
"Stop příkaz je ideální také pro tzv. stop-loss příkazy. Příkaz se zadá do trhu a uzavře pozici v případě, že se trh dotkne dané hranice.
Konkrétní příklad:
Spekulujeme na růst trhu CH5. Do trhu jsme vstoupili nákupním (buy) příkazem na úrovni 210 a spekulujeme tedy, že kukuřice poroste (a my tak budeme vydělávat). Samozřejmě však zadáme do trhu stop-loss příkaz pro případ, že by naše plány nevyšly a kukuřice padala - vždy je lepší vystoupit s malou ztrátou než vymazaným účtem (podrobně viz kapitola o stop-lossu). Řekněme, že použijeme stop-loss na úrovni 150 dolarů - z trhu chceme vystoupit pokud by cena klesla na hodnotu 207. Brokerovi zadáme příkaz:
SELL 1 CH5 207 STOP"
Pokud by trh s kukuřicí klesl na úroveň 207, příkaz se automaticky aktivuje a uzavře náš kontrakt s limitovanou ztrátou

Já to tedy chápu jako klasický stop loss, který mám posazený na hodnotě 207, a který automaticky zadávám po vstupu nebo v průběhu obchodu. Tzn. specifikuji jako příkaz stop-loss 207, tak proč používat příkaz vámi výše uvedený? Je snad rozdíl pouze v tom, že se dotkne ceny (příkaz STOP), v případě stop-lossu cena musí být protnutá?

Pokud jste to dočetli až sem tak Vám předem děkuji za trpělivost a současně všem traderům za jejich věnovaný čas a poskytnuté informace, tipy a rady.

Tomáš H


Link to comment
Sdílet pomocí služby

ad 1) - výši marginů burzy stanovují dle "momentální situace" - převážně dle toho, jak jsou jednotlivé komodity aktuálně volatilní. Marginy se často mění, je třeba u svého brokera marginy neustále sledovat.
ad 2) neexistuje univerzální odpověď, záleží na stylu a technice každého obchodníka. Obchodníci obchodující na základě technické analýzy vstupují a vystupují s použitím signálů svých používaných technických nástrojů a indikátorů. Existuje miliony a miliony způsobů jak vstupovat a vystupovat. Je třeba najít si vlastní způsob.
ad 3) MACD = moving average convergence / divergence = v budoucnu popíšeme v samostatném článku
ad 4) jak přesně technicky funguje přerolování nevím, nejsem dlouhodobý obchodník, v praktickém světě jsem zatím neměl příležitost přerolování využít, pouze vím, že to technicky lze a stojí to 1 plnou komisi
ad 5) obecně se dá říci, že ve vysoce likvidních trzích by měl být slippage - pokud zrovna není nějaká náhlá volatilita - minimální. Též se dá říci, že během prvních 30 a posledních 30 minut obchodování je slip takměř samozřejmostí. V případě například currencies obchodů nebo T-bonds schytávám slip obvykle 1-3 ticky, záleží na trhu a situaci. Mírné slip jsou relativně běžné, řekl bych tak ve 40 procentech obchodů nějaký mírný slip očekávejte. Nesmí to být ale příliš velké slip - např. pamatuji situaci, kdy Petr chytnul před mnoha lety u jednoho z prvních brokerů slip 600 USD v mase = to je naprosto neakceptovatelné (změna brokera následovala okamžitě)
ad 6) systém Richarda Donchiana neobchoduji, takže nevím
ad 7) určitá analogie v S/R a double top/bot existuje. s rozdílem, že double top/bot se většinou týkají nových H a L, kdežto S/R se vyskytují kdykoliv a kdekoliv
ad 8) nejlépe je požádat brokera ať vás v případě konkrétních trhů vždy informuje před důležitými reporty, které by mohly zahýbat s cenou; reportů je celá řada, ne všechny jsou významné, doporučuji spolupráci s brokerem

K obchodním příkazům až později, pokud nezapomenu.
Zdravím,
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Co se obchodních příkazů týče:
9a – Začátky a konce obchodování bývají z různých důvodů živější než zbytek obchodního dne. Důvodem je mj. skutečnost, že na začátku obchodního dne se exekuují příkazy zadané před otevřením trhů (tj. více příkazů – živější trh), podobně je to s koncem obchodního dne, kdy řada lidí vystupuje z trhu, případně bývají aktivovány příkazy v rámci různých obchodních systémů. Proč vstupovat právě v tomto období? Tato potřeba musí vycházet z vaší strategie (někteří obchodníci se například tomuto období zase úplně výhýbají). Já osobně využívám hodně příkazu MOC při otevírání/uzavírání spreadů.
9b – příkaz SELL 1 CH5 213 LIMIT funguje „automaticky“, po zadání do systému již není třeba "příkaz hlídat". Tj. podle volatility trhu získáte plnění 213 „a lepší“ – co je „a lepší“ nelze blíže specifikovat – záleží to na rychlosti s jakou se trh pohybuje.
Pokud rušíte příkaz, který nebyl exekuován, tak se žádná komise neplatí.
9c – stop-loss je pouze jiné označení pro STOP příkaz použitý pro účely ochrany pozice. Není to nic jiného než klasický stop příkaz. Tzn. funguje úplně stejně jako stop příkaz.

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...

Zdravim vsetkych... Rad by som nadviazal na tuto temu a poprosil par odpovedi:

1. mam demo IB a obchodujem s DAX od DTB. Niekedy sa stane, ze nakupim ale cena ide chvilu dole a mne to stahuje cash. Co sa s tym deje v reali? Co ak nahodou nebudem mat na ucte dost penazi? Zrusia mi obchod a vratia margin? Popritom staci pockat a cena sa opat zdvihne...
2. z vasej skusenosti: naozaj funguje demo tak aj v reali?

Vopred dik. Ked budem mat ja nieco nove, okamzite pisem.
Majte sa.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
at.2
na demo účty pozor. Rozdíly v plnění na demu a v reálu jsou dost rozdílné, např. u IB je to dost znát.
at.1.
Pokud nebudete mít dost penízků dostanete tzv. "margin call" neboli výzvu od brokera na doplnění adekvátního množství financí, jinak vám broker uzavře pozici(e).
Co když se, ale cena "nezvedne" ??? :-))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...