Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Nákup drahých kovů přímo u banky


Vlad

Doporučené příspěvky

1) Taky jsem se ptal v několika českých bankách a v jedné, myslím že v HVB, mi nabídli, že by to nakoupili pro mě v zahraničí, ale byl by tam moc velký poplatek za dopravu a pojištění. Proto by to bylo asi jednodušší, zajet si to nakoupit například do Rakouska nebo SRN - tak to dělá jeden známý, jezdí nakupovat zlaté cihličky do Vídně.

2) Drahé kovy lze v ČR nakoupit i přes nebankovní subjekty. Zde bych byl ale velice opatrný. Aby to byla nějaká solidní firma. Na základě vlastních zkušeností + několika dalších lidí mohu doporučit firmu, kterou najdete v Google na slova: zlaté cihly anebo: zlaté mince. Adresa jejich webu je skoro jako tyto dvě slova.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 years later...

Zdravim,
chtěl jsem se zeptat, jestli je možné nakoupit zlato stejným způsobem, jako se nakupují třeba akcie. Tzn.
že si ty akcie nevyzvednu, pouze jsem evidován jako vlastník. Akcie jsou pouze v zaknihované podobě. Díky tomu je obchodování s nimi levnější a časově méně náročné. Nevím, jestli to samé je možné u drahých kovů. Např. pokud by nějaká burza měla v bance uloženu 1 tunu zlata a ostatním by umožnila podle aktuální ceny nakoupit třeba jenom 1g nebo i menší jednotku. Zlato by si obchodníci vyzvedout nemohli(pokud by vlastnily méně, než např. malou cihličku zlata), pouze ho dále prodat. Asi by tam musel být poplatek za dlouhodobé držení kvůli skladovacím nákladům atd. Přesto si myslím, že by to byla mnohem schůdnější cesta, než kupovat zlato normální cestou, skladovat ho doma nebo v bance, muset kupovat větší množství, obtížněji ho za aktuální cenu prodávat atd.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To irk.

Zdá se mě, že pletete dohromady dvě věci.

Jestli si nemůžete zlato vyzvednout, pak nemůžete být ani jeho držitelem ve fyzické podobě a budete majitelem pouze nějakého druhu CP znějícímu na podkladové aktivum, v tomto případě na zlato.


Pokud chcete nakoupit zlato, jak píšete, pak se musíte stát držitelem nějakého investičního instrumentu v podobě například futures. Buď ho nebudete chtít v podobě kovu a kontrakt včas prodáte, nebo tuto vstupenku můžete následně po uplynutí kontraktního termínu převézt do fyzické podoby.
Nebo si můžete koupit podíl nějakého fondu, který bude obchodovat se zlatem, budete pouze jeho podílníkem a můžete ho kdykoli prodat a podkladové aktivum / zlato / se vám nikdy nedostane do ruky.

Tedy. Buď si ho koupíte ve formě kovu, nebo si koupíte nějaký CP a budete pouze obchodovat s investičním instrumentem.

V případě akcií je to něco podobného. Zde si koupím také CP, který bude vyjadřovat pouze adekvátní část a.s. a nikdo mě nevykolíkuje adekvátní část stolu, nebo pozemku atd. Mohu si také sám založit a.s., ve které budu 100 % vlastníkem a vše na co si šáhnu bude fyzicky moje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To irk.

Pokud by Vám šlo o malé množství zlata, i to není problém a nechá se i na našem trhu sehnat za světovou tržní cenu ve formě například mincí atd.
Například Rakouská centrální banka prodává novoražby mincí za tržní cenu + 3% ražebného.
Nadruhé straně je dobré se vyvarovat všemožných obchodníků, kteří vydávají nejrůznější novodobé mince, které vydávají za sběratelsky zajímavé a podle toho vypadá i cena. Zavazují se i ke zpětnému odkupu, ale již pouze za cenu kovu.
Myslím, že v dnešní době je cena hodně vysoko a kupovat jste měl ve fyzické podobě dříve za mnohem výhodnější ceny.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MERKUR1:
Investovat takto do malého množství zlata je docela dobrý nápad. Ale pouze tehdy pokud bych s ním často neobchodoval. Kdybych často takto obchodoval s těmito mincemi, tak by se ztráty na přepravě a snížená cena při prodeji pohybovala - řekl bych minimálně - kolem 10%. Mám podobnou zkušenost s prodejem známek, kdy jsem najednou potřeboval hotovost a tak jsem se rozhodl prodat svou sbírku, ve které byly i poměrně drahé známky. Musel jsem obcházet plno burz a filatelií a nikde je nekoupili. A pokud by je některá filatelie koupila, tak cca o 30% levněji než je tržní cena a to bych si mohl ještě gratulovat. Jiná situace by byla, kdybych měl plno času na prodej, ale to jsem bohužel neměl. Dříve jsem známky vnímal jako neprůstřelnou investici, která nemůže moc klesnout. Bohužel tomu tak není, cena některých dráhých známek 100 000 Kč a více časem dokonce klesla a to do toho nezapočítávám ani inflaci. Prostě je jasné, že každá investice je riziková. Zlato samozřejmě také. Cena je nyní hodně vysoká, ale to nevylučuje, že může být ještě podstatně vyšší. Nicméně bych se ho kupovat neodvažoval. Špatné na tom všem je, že to samé jsem si myslel před cca 7 lety, kdy jeho cena byla kolem 400 USD/unce.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

irk.

V případě zlata o komodit je dobré si uvědomit, v jaké fázy ekonomického cyklu se právě nacházíme. Pokud začne recese je jasné, že klesne ekonomická výkonnost a tím zákonitě i poptávka po surovinách. V době růstu se situace změní, protože se začne znovu vyrábět a tím vznikne tlak na spotřebu a tím i cenu.

O zlatu se říká, že je v dobách klidu absolutně nezajímavou investicí, ale jeho genialita se projeví v neklidných časech, kdy je jedinou ochránkyní hodnot, viz dnes, kdy nikdo nevěří kreditním platidlům, z důvodu tištění stále většího množství dolarů, který bude zákonitě zatížen inflací. To jsou psychologické zákonitosti, které se stále dokola opakují.
Jde jen o to aby se situace uklidnila, aby peníze ze zlata přešly do rizikovějších operací.

Otázka známek je v jiné rovině. Vždy bude záležet na tom, aby to byly věci spojené s naším územím, o které musí být zákonitá poptávka a musí být v luxusních kvalitách, protože dnes sběratelé peníze mají, ale požadují pouze prvotřídní kvalitu. Můžu vlastnit vzácné známky například Vatikánu, ale u nás budou těžko prodejné. Já jsem kdysi sbíral rakouskou první emisy z roku 1850 a to buď razítka, nebo dopisy. To by bylo velmi zajímavé téma, ale pak jsem měl možnost koupit na dopise osmipásku známky 9 krejcarů, ale z majitele ji vytáhl jeden rakušan, to mě naštvalo a skončil jsem s tím. Jinak do známek neplyne tolik peněz, protože u investorů nemají takový zvuk jako v případě například mincí, které jdou stále nahoru a největší nárůst začal právě v době krize. Ty se nechají prodat bezproblémově, ale opět zde hraje dominantní roly kvalita. Jestli se mohu zeptat, co jste sbíral Vy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MERKUR1
Kvalita je určitě u těchto sběratelských věcí klíčový prvek a také s Vámi souhlasím, že mince jsou snadněji prodejné než známky. Sbíral jsem známky z období vzniku samostatného Československa. Konkrétně známky s přetiskem POŠTA ČESKOSLOVENSKÁ 1919. Jediné, co v dnešní době sbírám, jsou mince Rakouska-Uherska, ale jenom ty levnější. Zvláště mě mile překvapilo, jak je trh s mincema např. na aukru poměrně čilý. Myslím si, že zvláště u těch levnějších mincí je téměř 100% jistota, že nejsou padělané. Kdežto u těch známek, co jsem sbíral já, tak ty by dokázalo padělat i malé dítě. Proto je bylo možná tak těžké prodat. V dnešní době se samozřemě prodej těchto věcí díky internetovým aukčním síním velmi zjednodušil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...