Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak se nejlépe postavit od začátku k tradingu, aby člověk uspěl?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 39
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

"Trading dělám osobně proto, aby mi život ulehčil a nikoliv ztížil. Pokud pracujete nebo studujete, uděláte pro svoji kariéru tradera nejlépe, jestliže si systematicky vyhradíte tradingu hodinu nebo dvě denně, případně nějaký extra čas o víkendu. Pokud začnu trénovat nějaký sport na vyšší úrovni, také nemá smysl začít jej dělat každý den 6 hodin a za nějakou dobu padnout vyčerpáním."

Tak tohle jen potvrdim. Kazdy den jedu 1 - 2 hodinky playback-training trhu a zkousim moji strategii. Zatim vychazela vcelku dobre. Jednou jsem se rozhodl venovat jeden vikend cely tradingu a ouha. Sedel jsem jak pred knizkami tak pred monitorem cele 2 dny (30 hodin celkem). Rozbolela me hlava a ted nemam 14dni na trading vubec naladu. Mam mensi depku a jsem nevyrovnany. Rozhodne take doporucuji v klidecku testovat, kazdy den jen chvilicku, tak aby to nenarusovalo Vas bezny den (ted si uvedomuji ze o tom hovori i metoda Kaizen :-) a plne ji chapu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marcelx

vela ludi prebera cudzie nazory , 100 x opakovana vec sa stane samozrejmou, vela krat si cital o tom ze nieje dobre skakat zo systemu na system, ale zrejme si necital o tom ze nieje dobre sa slepo fixovat na jeden system. Hoci maju tieto tvrdenia rovnaku hodnotu, reprodukovane si videl len to prve. to iste plati pre vsetky druhy tvrdeni, ktore vnimas, na podobnom zaklade funguje Autosugescia.

Btw: fajn clanok :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike,

to ze 100x opakovana vec sa stane samozrejmostou je 100% pravda, avsak nie vzdy plati ze to, co tvrdi 100 ludi, je pravda. Vela krat som pocul nazor, ze obchodovanie na komoditnych trhoch je loteria a nic ine a zarabat na tom je iba otazka stastia daneho jedinca. Potom som cital niekolko nazorov skusenych obchodnikov a zistil som, ze aj v tomto vysoko nepredvidatelnom prostredi existuju pravidla, ktorych dodrziavanie dava slusnu pravdepodobnost byt ziskovy. Dokonca aj dohodobo. Takze vseobecna "pravda" o obchodovani komodit je postavena na nazore vacsiny, ktora nikdy tieto trhy neobchodovala, alebo ich obchodovala podla tejto vseobecnej "pravdy". Preto ma nazor 1 skuseneho cloveka vacsiu cenu, ako nazor 100 ludi, ktori si myslia ze vedia ako to funguje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trochu jsem z tohoto článku zaskočený. Takže pokud jsem nechal práce, a věnuju se tradingu full, 12hodin denně bez toho aniž bych ještě vydělával tak je to špatně? Je špatně se plně soustředit jen na jedno, bez toho aniž bych rozptylován svou prací apod.? To teprve z práce jsem přišel naprosto vyčerpán po celém dni, s myšlenkama uplně jinde, a ten den jsem měl ještě docela rozladěný a unavený se věnovat tradingu? Ve článcích finančníku se píše, vytrvej, buď cílevědomý, neber to jako hru, obětuj si tu práci pro detailní backtest, poctivě se vzdělávej. A tím vším se řídím. A jsem spokojený s tím jak jsem se rozhodl, obětoval jsem práci, věnuju tomu plně svůj čas, a jednou pro to budu fulltime trader. Proč? Protože mi to naprosto vyhovuje, neměnil bych jinak, nevadí mi celý den koukat do grafů, nevadí mi zapisovat statistiky, nevadí mi omezit část svého život a dát přednost "vydělávání peněz", dělám to rád a skoro až s láskou. A taky, nejvíc ze všeho, už vůbec nejsem unavený jako jsem bývával při své každodenní rutinní práci. Je fakt, že se tradingu věnuju podstatnou část dne, mám však svůj harmonogram do kterého jsem zahrnul a rozvrhl čtení knih a nějakou hodinku sportu a procházky v přírodě. Toť pravda, nicméně jen z funkce relaxační a to vše kvůli tomu co chci dělat. Nechci opomenout žádný detail, proto řeším i aspekty jako fyzická a psychická pohoda. A jelikož piluju každý detail, zaskočilo mě že by to vše mohlo být špatně. No a poněvadž jsem teprv ve fázi studií, z toho vyplývá že se i rád učím. Učím se od úspěšnějších a zkušenějších. A když ten nejzkušenější říká: "Zpomal", musím se nad tím pozastavit a přemýšlet. Otázka tedy zní, mám celkový svůj čas, práci a píli znovu zreorganizovat?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sanko,
v tradingu není nic vysloveně dobře a vysloveně špatně. Nedá se poskytnout jedna univerzální rada, protože každý člověk má jiné zázemí, vlastnosti, přístupy atd.
To že se věnujete tradingu fulltime od začátku nemusí být špatně, jen prostě je důležité mít na paměti, že je to běh na delší trať. Tj. mít dost peněz na přežití i bez příjmů z práce atd. atd.
Existuje řada lidí, kteří za to vzali opravdu intezivně a brzy si našli to svoje a začalo jim to fungovat. Na druhé straně je výrazně větší skupina, která si vyčlení 5000 USD a už má plány jak se bude s touto částkou úspěšně živit po pár měsíců trénování a v podstatě už by málem opouštěli zaměstnání. Hlavně pro ty byl článek určený, protože řada takových lidí si pak prochází zbytečnou depkou, když se věci nepovedou hned ze začátku tak, jak si představovali a tomu lze vhodným rozplánováním věcí předejít.
Jinak trading je především o osobním přístupu, jakékoliv články mohou poskytnout jen určitý podklad k zamyšlení, ale nemohou poskytovat konkrétní návod platný pro všechny.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sanka

to je presne o tom co hovorim, prvorady si ty, nikto nemoze vediet co je pre teba najlepsie , lebo ta nepozna. ale s toho co pises, nieje problem to ze si sa rozhodol skoncit s pracov a venovat sa studiu, ale to ze mas pochybnosti o tom , ci si urobil dobre. pokial si si neni 100% isty ze si spravil dobre, tak si asi dobre nespravil.
ja som si clanok precital, a vyhodnotil som ho ako dobry, pre niekoho kto si sebou nieje isty, a nevie kadial sa vydat. ty si sa rozhodol sam, lebo si dospel k nazoru ze je to pre teba lepsie. teraz ale pochybujes ci si spravil dobre a to je skutocny problem

je tu vela obchodnikov, ktory zacinali tak ze sekli s pracou, pretoze vedeli co robia, a teraz su s nich profi obchodnici.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sanko,
I já jsem zanechal práce, resp. prodal firmu a věnuji se tradingu významnou část dne. Do budoucna ale nepočítám, že bych se becktestům věnoval tolik hodin (jde to opravdu bolestně pomalu) Můj cíl je to zvládnout tak, aby mě to bylo schopné živit. Zároveň mám ale rodinu, děti, koníčky, na které jsem neměl 10let přiliš času. Takže žiju s vědomím, že pokud ani po roce intenzivní a poctivé práce neucítím výsledky, půjdu dělat něco jiného. Protože pro mě osobně trading smyslem života není. Je to příležitost prožít život líp. Pokud mi v tom trading nepomůže, nemám v něm co pohledávat. Naštěstí mám zázemí, které mi dovoluje bez stresu rok žít bez příjmů. Takže čas ukáže...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ale já si jsem stoprocentně jistý, tu otázku jsem položil za účelem názoru zkušenějších. Dost pochybuju, že bych na názor někoho měl přehodnotit to co dělám, nikdy jsem to nedělal a dělat nebudu. Jde jen o to ty názory převzít, analyzovat a subjektivně si je vyhodnotit. Jde jen o to že ti nejuspěšnější mají zajisté i nejvíce zkušeností, tudíž takovému názoru připisuju vyšší hodnotu. Co se týče toho článku, už mi je jasné, že byl určen pro tu větší skupinu těch, kteří si myslí že si jsou jistí, ale popravdě to tak není, pro ně je k zamyšlení, a vyhodnocení si tedy udělá každý inviduálně. A také jsem přišel na to že já jsem vlastně uplně odlišný, než kdokoliv jiný, proto bych měl taky k podobným úvahám přistupovat inviduálně.

V dosažení úspěchu nám nebrání to co neznáme, ta největší překážka je v tom co si myslíme že známe, ale co je ve skutečnosti uplně jinak. J.Billings

Link to comment
Sdílet pomocí služby

phynek:

Myslím, že pokud si stanovíš časový interval do kdy budeš muset vydělávat, jinak to zabalíš, tak si to vzal právě z toho špatného konce. Jsem uplný začátečník, avšak už teď vím že trading není jednoduchý. Fakt je že o to víc mě to láká. Každopádně z mého pohledu si npokládám otázky "Kdy?", ale spíše "Jak?". To "Jak?" totiž nutí více přemýšlet. Čas je irelevantní.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslim, že článek je velice trefný. Žel mám strach, že si jej hodně lidí přečte a bude věřit, že oni jsou vyjímky a že jim bude obchodní systém vydělávat už za 1 měsíc. Taky jsem si to o sobě myslel. Dnes je to 19 měsíců co se věnuju tradingu a teprve teď mi začíná můj obchodní systém přinášet malé ale aspoň nějaké finanční výsledky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak trochu jsem se v tom Vašem článku našel. Můj zájem o trading začal prakticky velmi náhodně. Je to tak 2-3 roky, co jsem přišel domů po 11hodinové šichtě, zbitej jako pes, s přesvědčením, že už nic podobného nechci zažít. V kapse doslova pár drobných, zadlužen.... Ještě k tomu student... A tak jsem začal brouzdat po netu, hledat si novou práci... Zaujal mne jistý článek o kávě :)) a tak jsem četl a četl, ještě za tu noc jsem doslova zhltl kompletně celý manuál, byl jsem tak nadšen, že jsem celou radostí ani nemohl usnout, v hlavě ''zlaté'' myšlenky: cestoval jsem, rozhazoval penězi, byl jsem král... Další dny jsem ihned po práci spěchal domů, abych mohl dalších X hodin hledat všude po internetu další a další informace, chtěl jsem vědět všechno! Stáhnul jsem si několik platforem, ani nevím jak jsem vydělal pár imaginárních ''baků'', do roka otevírám účet!!! Naštěstí, a to musím znovu opakovat, naštěstí mne to postupem času přešlo. Začal jsem se totiž věnovat tomu, co si myslím, že je v tomto bussinesu nejdůležitější. PSYCHIKA. Závěr byl ale pro mne dost tvrdý: Kámo, nemáš na to! Byl jsem přesně ten typ, co by mohl vydělávat miliony, stamiliony, ale na konci měsíce bych stejně nic neměl. Nebylo to o práci, ale o mé hlavě. A tak postupně, po malých krůčcích se ''léčím''. Už zbytečně nerozhazuji a světe div se, začínám vycházet s penězi, dluhy jsou prakticky pryč. Peníze, které mi zbydou, které v tu chvíli nepotřebuji, si dávám stranou. Peníze, o které mohu přijít... Mám v plánu do konce roku fundovat účet, ale určitě ještě neobchodovat... Proč to vlastně píši...?

Podle mého názoru by začínajíci tradeři neměli vůbec nikam pospíchat, poznat sami sebe, svou psychiku. Opravdu. Sám jsem o sobě kdysi prohlašoval, že psychika není moje slabá stránka, moc jsem nechápal, proč 80 % lidí prodělává, proč se jí tady Tomáš s Petrem tolik věnují... Opak je pravdou, psychika byla a možná ještě je mojí nejslabší stránkou. Podle mého názoru tuto stránku tradingu většina lidí podceňuje... Pokud si to vyřešíme mezi sebou v hlavě, je to podle mě to nejlepší, co Vás mohlo potkat. Teprve potom můžeme začít přemýšlet o ''nějakém'' tradingu... Trhy jsou vlastně takové zrcadlo nás všech, zrcadlo společnosti... a tak bysme se měli k tomu všichni stavět...

mikeeY

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marcelx, Sanka, Airmike,

tak ako komodity tak aj forex tak aj akcie atd. su pre e-tradera loteria, nic dopredu nemozes vediet, je to len o vytvoreni nejakych pravidiel a skusenosti ku ktorym ked sa dostatocne blizime tak mame vyhodu ktora nam moze ukazovat ako sa rozhodnut, ale nikdy nic nie je na 100% preto sa neda povedat kedy ma byt clovek 100% isty tym ze bude obchodovat a bude uspesny. lepsie je studovat a nebyt si celkom isty tym co ideme robit nez klamat sameho seba kvoli istemu chceniu. ku 100% istote sa mozeme len priblizovat pocas obchodovania ked naberame skusenosti a tie naberame cely zivot.
samozrejme, nevravim ze treba skusat bez toho aby sme vedeli nieco, ale trading je kazdou sekundou originalny a preto sa k nejakym istotam mozeme len snazit priblizovat co najviac.

vseobecna pravda (fakt) je taka ze vecsina preraba, takze vlastne specificke odskusanie si toho ako to pojde je jediny sposob.

aj 24 hodin denne keby sa tomu niekto venoval tak je len clovek a vsetko do bodky moze byt zvladnute ale zlyhas preto ze si len clovek a nie stroj ktory ma nejaku presnu zivotnost. ked budes objavovat v samom sebe ze vidis nove veci ktore maju neskutocni potencial a bude sa ti zdat ze si objavil svaty gral a ono to zarabat nebude aj ked budes mat pocit ze matematicky to neskutocne sedi a funguje tak staci vypnut hlavu a relaxovat. a ked budes oddychnuty tak bude jedno ci lipnes na jednej veci alebo miesas viac veci, razom vsetko pojde lahsie.
niekedy treba len zmenit nachvilku myslenie a v hlave sa to odblokuje aj ked unaveny nie si. zmenit myslenie vsak neznamena nechat sa ovplyvnit nazormi inych, lebo to je isty krach. top-profi trader ti moze povedat nazor a teba to moze trknut kde je ta drobnost ale pokial ziaden zadrhel nikde nie je tak si treba za kazdu cenu udrzat len svoj sposob inak to nepojde.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...