Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Pomoc psychologa


ripper

Doporučené příspěvky

Chtěl bych se zeptat, jestli už někdo využil služeb psychologa, aby mu pomohl k obchodování. Já obchoduji naživo víc než rok a mám problémy s exekucí příkazů - prostě je tam nedám... Knížky o psychologii jsem už taky přečetl, ale nějak to nepomohlo. Přitom systém mám profitabilní dost. Tak mě napadá, jestli nezkusit psychologa. Jestli s tím má někdo zkušenosti, příp. může doporučit tak budu rád.

Díky

Laďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 42
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

ripper,

poviem ti pravdu, skusil som na vlastnej kozi dakedy davnejsie, nie kvoli tradingu ale boli to zle zvladnute emocie, ale nebol to psycholog. riesenie by bol aj psycholog, netreba sa hanbit ist k nemu, su to odbornici co vedia ako dat nejaky navod na zvladnutie emocii ale nie vzdy moze pomoct. ale k tomu co odporucam a to bez srandy. Chi Kung alebo nejaky podobny vnutorny styl kung fu. obsahuje to aj nejake bojove prvky ktore sa vsak cvicia pomaly ale sama podstata je v usmerneni zle ovladanej energie tela na zaklade ktorej clovek robi blbiny impulzivne. uz po par mesiacoch zistis zmeny a na situacie budes reagovat s chladnou hlavou a bez toho aby si spekuloval zbytocne tvoje podvedomie vecsinou vyberie najlepsie riesenie na danu situaci, pokial to nebude uplne nieco nezname. znie to smiesne ze odpporucam kung fu ale toto je vnutorny styl kde viac pracuje hlava miesto tela, nemusis byt vobec sportovec a nijako sa to nebije s nabozenstvami roznymi ak si veriaci. dostanes pod kontrolu telesnu chemiu a prudenie energie dostanes do spravneho smeru a rozlozenia. pomaha to aj dusevne aj telesne. bez srandy. skus si vyhladat v okoli nejaku skolu chi kung alebo podobne vnutorne kung fu v cesku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ripper
Máš strach ze ztráty. Tento strach musíš se naučit pomalu překonávat. Pokud máš strategii, která ti skutečně vydělává tak strach začne ustupovat do pozadí . Zkus obchodovat na demoverzi a pokud ti to skutečně bude vycházet ziskově tak si tímto krokem získáš důvěru ve své obchody. Potom teprve přejdeš na live. Neznám tvůj systém tak se těžko radí, ale pokud vstupuješ např. na křížení jakéhokoliv indikátoru tak se nesnaž vstupovat za market cenu. Někdy jsou indikátory tak živé, že ani nevíš jestli se kříží nebo se ještě rozjedou od sebe a to ti způsobuje , že nakonec do trhu nevstoupíš vůbec. Poradím ti toto: Počkej do konce platnosti cenové úsečky a když vidíš že je indikátor tak jak má být tak ve směru long umísti stop příkaz nad hight cenové úsečky a pokud se trh vydá tímto směrem tak jsi v trhu. Je to jednoduché, že? A pomáhá to skvěle. Pro short umístíš stop příkaz pod low, to je jasné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S emocemi a disciplinou mame problemy vsichni.Jde o Tvoje $$$$ a Tvoji budoucnost.Vubec nemusish premyslet nad navstevou psychologa ,Ja to vidim jako normalni rozumny reseni.Trading je mentalne extremne narocna zalezitost ,obzvlast ,kdyz se nedari.Po celym svete je rada psychologu venujici se problematice zvladani emoci v tradingu.Ja jsem zatim zustal u knizek a dvd.Nejvice doporucuji knihy od ARI KIEV.Precetl jsem od neho celou radu a muzu rict ,ze jsem se mentalne zase o kousek posunul !

Hodne stesti (tu)


Radim

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nejsem psycholog, ale zajímám se o práci s psychikou na poloprofesionální úrovni. Tak bych chtěl jen poznamenat, že "musíš se naučit zvládat emoce" nikomu nepomohou. Jde totiž o to, [bold]na základě čeho[/bold] ty emoce máme.
A příčiny mohou být různé. Někdy (často) je to dané výchovou. A někdy je příčina ještě méně znatelná. Ale hlavně [bold]ne vždycky [/bold] si dokážeme pomoci sami překonat nějaké své pocity, emoce a jednání.

Pro ty, kteří se nebojí a [bold]opravdu chtějí [/bold], doporučil bych [bold] rodinné konstelace[/bold]. Nebojte se, nemusíte tam vláčet svou rodinu, stačí, když půjdete sami. I když to trochu připomíná divadlo, tak je to snad ta nejúžasnější a hlavně nejrychlejší metoda, vedoucí k cíli.

Jeden příklad:
Jeden velmi schopný podnikatel, kterému vždy "něco" bránilo konečně uspět. A zjistili jsme, že jeho dědeček přišel po r. 1948 o velký rodinný majetek. Rodina se dostala do velkých problémů a dědeček brzy zemřel. Ten podnikatel se narodil až po dědečkově smrti. Přesto v nějakém nevědomém pocitu loajality s ním se vnitřně bránil uspět.

Zní to asi trochu strojeně, ale je to skutečný příběh. Konstelace se řešila asi před rokem a ten podnikatel už má konečně úspěchy.

Chtěl jsem jen tím naznačit, že to, co je pro někoho jednoduché, nebo aspoň schůdné, tak pro někoho druhého může být bez pomoci druhých nemožné.

Odkazy na kurzy konstelací sem dávat nebudu, protože v ČR se jich pořádá dost a kdo chce, tak si je najde.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mam zkusenost, ze moderni psychologie nemusi byt zrovna k uzitku. Urcite existuji velmi dobri psychologove, ale je mala pravdepodobnost, ze se k nim dostanes. To je lepsi kamarad ze skoly a sednout si k flasce fernetu.
Vice verim vychodnim duchovnim smerum (i ve spojeni s bojovym umenim, ale i bez). Ty dokazi vyraznejsim zpusobem upravit celkovy pohled na svet a zivotni hodnoty (a vubec dulezitost penez). A vedou i k poznavani sebe sama - v tom muze byt problem - neduvera ve sve schopnosti a kvality sestaveneho obch.systemu.
--------------
A je potreba vzdy vedet, co se stane, kdyz neco udelam - treba zadam obchodni prikaz. Na demu nejde prakticky o nic. Na live si nastavenim stop-lossu urcim maximalni ztratu. A ztraty patri k obchodovani (k zivotu vubec). Doporucuju obchodovat mini-loty (kontrakty) a vzdy riskovat jen penize o ktere muzes prijit.
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

[ital]A je potreba vzdy vedet, co se stane, kdyz neco udelam - treba zadam obchodni prikaz. Na demu nejde prakticky o nic. Na live si nastavenim stop-lossu urcim maximalni ztratu. A ztraty patri k obchodovani (k zivotu vubec).
[/ital]

Typická odpověď někoho, kdo s tím nemá problém. Stejné, jako když se někdo učí jezdit na kole a další "chytrý" říká, "musíš se naučit držet rovnováhu". Je to užitečná rada, ale na h..... :)
Sorry

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Frantisek:
Kritika mi nevadi. :-) Mimo jine trading povazuji za velmi dobry v odhalovani (poznavani) charakteru vlastni osobnosti. A samozrejme po tomhle "odhaleni" clovek musi nejak se sebou nalozit. Bud pracovat na zlepseni dane oblasti nebo na zaklade tohoto poznani zmenit system obchodovani - vyuzit sve "slabiny" jako prednost.
Treba prave podvedome filtrovani exekuci muze zlepsovat celkovy profit (nevim...?).
A vazim si Ladi za to, ze vec chce resit = posouva se v osobnim rustu (a tradingovem) dal.
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Frantisek:
Pokud se nekdo uci jezdit na kole, skutecne se musi naucit drzet rovnovahu.
Prvnim krokem ke zlepseni je jasne pojmenovani problemu a reality. Nema smysl se tomu vyhybat.
--------
Smysl ma ale poradit, ze kdyz potrebuje nekam dojet, nemusi jet na kole (kde je ta rovnovaha potreba), ale muze jet autem (na ctyrech kolech). Otazka je, jestli je prioritni "nekam dojet", nebo "umet jezdit na kole"...
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ripper,

ak zvladnes sam seba tak dobrou pomockou uz konkretne rovno v tradingu bude ked si to podelis na casove pasma, v tom case kedy cakas na novy tick, zmenu indikatora po casovej periode atd. v tom case odid od monitora. a nerozmyslaj nad tym co sa tam stane, daj si pripadne nejaku stopku ale inak to toho nezasahuj a nedivaj sa. emocie vzdy kazia obchody a ked sa nedaju zvladnut tak sa do toho netreba divat a tym sa ucit sebaovladaniu, proste sa na to pozres aj ked bude cas. zachrani ti to vela obchodov ktore by si zavrel zo strachu (vzdy bude nieco co ti bude ukazovat proti tebe a bude ta nutit spravit chybny krok, ale to su len dojmy, ak nie su skutocne fakty tak to nerob)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já jsem jen chtěl říci, že informace (rada) typu:"dělej tohle a tohle a nedělej tamto" někdy nepomáhá. Ti lidé to většinou vědí, přesto si "nemohou pomoci" a reagují na základě emocí. Když se podíváme např. na kuřáky, tak většina ví, že jim kouření škodí. A ví, že jen stačí přestat kouřit. A udělají to? Dokáží to? Jen hrstka. Ostatní potřebují ODBORNOU POMOC. Vím to, protože s lidmi pracuji a pomáhám jim podobné problémy řešit.

Takže závěr:
Nestydět se vyhledat pomoc. Je obrovský úspěch, pokud si už připustím, že mám nějaký problém. A je skoro vítězství, když se rozhodnu jej řešit. A úplně maximum je, když se nestydím a vyhledám odborníka.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud se začínáme učit tradovat tak jsme všichni s psychikou ve velmi dobrém stavu. Tato se ještě zlepší po přečtení líbivých článků o jachtách na Bahamy a obchodování z teplé pláže. Takže jsme skvěle připraveni. Uděláme první nákup a jsme stále v pohodě. Máme zisk a psychika nikomu neklesá. Uděláme druhý obchod a potká nás první ztráta. Vyplnil se náš SL. Přesně v tomto okamžiku se začíná narušovat naše psychika. No nic ztráty k tradingu přece patří. Jenomže pak následuje další SL, a další. Pak je zisk, vidím svých 100$ a hned po nich skočím. Konečně mám zase zisk! Jenomže ¨ve skutečnosti nemáte nic, protože tímto ziskem si neuhradíte předchozí ztráty způsobené SL. Tady vaše hlava začíná pracovat a začínáte mít strach. Trápíte se otázkou co když další obchod bude opět ztrátový, třese se vám ruka. Vidíte 70$ a šup malá domů. Jste rád za to co máte, jenomže tímto se skutečný problém nevyřešil. Pak si řeknete SL je malý, proto mě trh vyhazuje, tak ho zvětšíte nebo odstraníte uplně. Nakoupíte a obchod se vydá prudce proti vám. Ted přijde chvilka doufání, však on se otočí. Před sebou vidíte -300$ a pozici uzavřete , protože už tomu otočení přestanete věřit. Samozřejmě po vystoupení z trhu se trh otočí a jde opět vaším směrem a dokonce dost pěkně. Toto vás opět vydusí a nahlodá mozek takže nemůžete logicky myslet a většinou začnete obchodovat jako zběsilí ve snaze vše dohnat zpátky. Což se vám s vystresovaným mozkem nepodaří.
Takže podle mě je problém psychiky v nesprávném řízení obchodu. Je to tak i v běžném životě podnikatele. Nevím kolik lidí tady podniká. Vidím, že je zde dost studentů, kteří nemají s praxí žádné zkušenosti. Taky je zde mnoho lidí, kteří by v životě nikdy nezačali podnikat, mají k tomu své důvody. Přesto se vydali na cestu tradingu.
Pokud máte firmu a nebudete o ni pečovat tak taky nevyděláte nic. Musíte se taky naučit tuto firmu řídit. Zajistit kvalitu výrobků, vyrobit odpovídající množství, dát takovou cenu aby se to dobře prodávalo, zajistit reklamu, atp. Pokud půjdete tímto směrem řízení firmy tak budete mít dobrý obrat a hlavně jsem chtěl ukázat, že taky vaše psychika bude vzkvétat. Pokud nebudete firmu řídit správným směrem, budete předražovat, nadávat zákazníkům, apod.,tak pujdete v nejbližší době na buben.
Přesně tak je to i v tradingu, to, je potřeba si uvědomit, trading je podnikání.
Lidé, kteří nejsou schopni podnikat z důvodů, že mají strach o budoucnost, zda jim to pujde, jestli jim soused nebude házet klacky pod nohy nebo se bojí pustit korunu nebo si vzít úvěr na zboží, tak tito lidé těžko uspějí v tradingu. Měli by si to včas uvědomit.
To jsem trochu odbočil. Takže základem dobrého psychického stavu je naučit se řídit své obchody. To je hlavně o tom, když vstoupím do trhu, abych přesně věděl co mám dělat. Důležitým a klíčovým faktorem pro úspěšné obchodování je držet své ztráty na minimu. Toto dělá jen pár lidí. V knihách se tom píše jen minimálně a přitom je to hlavní věc v obchodování! Když toto dodržím tak můžu do trhu vstupovat třeba podle hodu mincí , kde odborníci počítají z pravděpodobností 70% a budu vydělávat.
Přitom je to tak jednoduché. Když vidím ,že se trh vydal směrem proti mě tak okamžitě vystoupím. Nebudu čekat tak jak to většina z vás dělá až mi to prorazí SL. Pokud se obchod opět vydá v mém přepokládaném směru tak opět nastoupím. Většinou vystoupím s malou ztrátou cca 50$. Takže, když mám SL na 150$ tak vystupuji skutečně s malou ztrátou. Toto je podle mě základem úspěšného obchodování.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

citace harmonie:

Takže závěr:
Nestydět se vyhledat pomoc. Je obrovský úspěch, pokud si už připustím, že mám nějaký problém. A je skoro vítězství, když se rozhodnu jej řešit. A úplně maximum je, když se nestydím a vyhledám odborníka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Neodpustím si přidat svůj názor k dané problematice týkající se psychologie. Doufám jen, že se moc nerozepíšu. Na začátek chci říci, že způsobů, jak řešit psychický problém je samozřejmě spousta a každému může vyhovovat něco jiného. V každém případě je však "svatá pravda" to, co napsal František (harmonie). Proto jsem jej v úvodu také citoval, protože přes různé přístupy, ať už jde o různé východní praktiky, kamaráda s flaškou fernetu atd., znamenají tato slova tu [bold]nejjednodušší, nejrychlejší a hlavně nejbezpečnější[/bold] cestu k tomu, jak z problému ven, nebo jak problém min. paralyzovat na nějakou únosnou mez a přitom se nestát např. alkoholikem díky "kamarádovi s fernetem".

Františka bych akorát doplnil a jeho slova konkretizoval v tom směru, že v problémech souvisejícím s tradingem a týkajícíh se emocí bych doporučoval vyhledat psychologa používající "Kognitivně-behaviorální" terapii, protože ten s vámi bude pracovat a společně se budete snažit věc řešit k nějakému pozitivnímu zlepšení, narozdíl od polozpitého kamaráda s fernetem, kterému se sice můžete "vykecat", protože vám samozřejmě bude souhlasně připitě přikyvovat, ikdyž nebude ani trochu tušit o čem to vůbec mluvíte, což vám sice momentálně i tak může pomoci, ale na druhý den vám z takového sedánku zbude akorát kocovina, přičemž se daný problém s láhví fernetu 100% neodplaví a 100% tu bude stále, takže vám při takovém způsobu řešení nezbude, než jít do obchodu pro další flašku. :) Takže jakékoliv drogy nebudou rozhodně tou správnou cestou.
Osobně bych také nedoporučoval jakýkoliv "dynamický" přístup terapie (např. psychoanalýza), neboť probírání vašeho dětství vám asi v tomto případě bude k ničemu a navíc je to běh na dlouhou trať trvající někdy i několik let.

Pokud z jakéhokoliv důvodu psychologa nepoužijete a máte problém s emocemi, doporučoval bych některou z ověřených a standartně používaných psychologických metod, jako je např. "autogenní tréning". Jde o relaxační cvičení a provádí se i bez psychologa a třeba i doma. Další info se dají určitě vygooglovat. Pokud se vám konkrétní info nepodaří vygooglovat a pokud budete mít kdokoliv zájem, tak bych se pokusil v nějaké volné chvíli postup sepsat a zájemcům třeba nějak poslat.
-------------------------------------------------
to ripper:
Tvůj problém, pokud jej problémem můžu nazývat, přičemž doufám, že tě to nějak neuráží, je z psychologického hlediska podobný problému učitele ( hrál jej Ondřej Havelka ) z jednoho Českého filmu, na jehož název si za žádnou cenu bohužel nemohu vzpomenout, a který se celý odehrával v nějaké psychiatrické léčebně. Uvedený učitel nebyl schopen dávat žákům špatné známky, pětky apod. a tak jim dával jen samé jedničky. To jen tak pro příklad, že takové a podobné věci se zkrátka dějí, když se samozřejmě né nutně musí řešit pobytem v psychiatrické léčebně.
To, že jsi založil toto vlákno a že jsi se zde ve svém příspěvku svěřil znamená, že jsi na velice dobré cestě. Pokud máš k dané věci takovýto přístup a díváš se na ni s takovým to nadhledem, tak bych se být tebou vůbec nebál zkusit postup, který jsem doporučoval výše.

Přeji ti mnoho zdaru a pokud budeš potřebovat jakékoliv informace z dané problematiky, jsem ochoten zkusit poradit i mimo toto fórum.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já jsem se nechtěl moc rozepisovat, protože každému může vyhovovat něco jiného. Znám několik metod a posledních asi 5 let používám již zmíněné rodinné konstelace. Většinou k vyřešení problému stačí jedna konstelace (max 1,5 hod). Žádné pitvání dětství a pod. Jen strohá fakta. A pokaždé mě udivuje, jak to funguje.

Takže i pro ostatní. Kdyby měl někdo chuť, v ČR je několik hodně dobrých lidí, kteří RK umí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...